Main Menu

Moja fotografska metoda

Started by Manfred, May 18, 2009, 02:41:24 AM

Previous topic - Next topic

Finalina

Quote from: Manfred on May 18, 2009, 06:53:46 PM
Finalina, ljudi su različiti; nekome je bitno da se vidi bar nešto na snimcima, drugi su nezadovoljni bez perfekcije koju nikada ne postignu. Obradom se može dosta uraditi od fotografije, ali to je potpuno druga tema. Stići ćemo i do nje. Zasad samo pokušavamo da shvatimo šta aparati koje imamo zaista mogu i pod kakvim uslovima.
Pa ako se aparati onoliko razlikuju na linku koji si nam ostavio, kako ne bi ovo malo ljudi ovde?  ;D

Sve mi se cini da sam ja ipak za aparate koji koriste filmove, bar sudeci po tome koliko sam spremna da se bavim fotografijama  :-[ 
A sto se tice ovih aparata koje imam, Sony je stvarno super i neiskoriscen sa sve filterima koji čuče u torbici, dok je ovaj malecki Canon stvarno ispodprosecnih rezultata za digitalne fotke i bas mi je zao sto sam ga dobila cim se pojavio.

Pratim temu sa velikim zanimanjem i cekam jos nekoga ko bi se vratio dobrom starom filmu uz odricanje od PS  :innocent:

Manfred

Quote from: linga on May 18, 2009, 10:16:28 PM
Može maaaala pomoć, planiram da uzmem canon sx10is. Da ili ne?

uh... treba odrediti prioritete. Naime, u toj klasi SX10 je fotografski slabiji od G10, ali mu je video mod drastično bolji, pa ako nameravaš da snimaš filmiće, što je interesantnije kada su mala deca u pitanju nego fotografija. SX10 ima teorijski raspon od 28-560 ali sam siguran da na dužem kraju ima dosta problema sa oštrinom i osvetljenjem.
Ja volim odvojeno kameru, odvojeno fotoaparat, jer to jednostavno na ovom nivou tehnologije ne ide u istom proizvodu.

Manfred

Quote from: Finalina on May 18, 2009, 10:28:48 PM
Pratim temu sa velikim zanimanjem i cekam jos nekoga ko bi se vratio dobrom starom filmu uz odricanje od PS  :innocent:

Ja sam digitalni aparat kupio 2007. godine; do tada sam koristio film; poslednju veliku turu po Bosni, 18 filmova za nekoliko dana u decembru 2006. i onda sam shvatio da to košta kao četvrt solidnog digitalca. Filmovi su sada skupi i uglavnom bajati. Razvijači filmova po gradu rade sa lošom i bajatom hemijom. Posle to treba skenirati na pravom skeneru da bi se izvukao maksimum, a to tek košta i vremena i živaca i para.
Što se pre svikneš na digitaliju, lakše će ti biti u životu.

Finalina

Sto se tice filmova verujem ti sasvim, a ne koristim ih vec punih deset godina i od tada nemam ni jednu novu fotku na polici.  :-[  Toliko sam se svikla na sve digitalno da mi nije dobro od te navike  :lol: 

mango

Quote from: Manfred on May 18, 2009, 01:30:48 PM
vidim da ću uskoro biti najomraženiji mm među mm-ovima.

(padoh sa stolice na ovo, mogu da zamislim sa kojim si zadovoljstvom otkucao  :rofl1: )

Ti znas da sam ja tvoj veliki fan, da sam htela u NG da te trpam, i uzivam citajuci savete iako sam ih vecinu vec cula. Dacu i mom mm-u da ih procita :D

Moram da pitam, imas li nameru da se ukljucujes i sire ili samo na ovoj temi ? :think:

maripoza

Quote from: Finalina on May 18, 2009, 11:08:24 PM
Sto se tice filmova verujem ti sasvim, a ne koristim ih vec punih deset godina i od tada nemam ni jednu novu fotku na polici.  :-[  Toliko sam se svikla na sve digitalno da mi nije dobro od te navike  :lol:

I ja isto. I bas me to nervira. Svaki put obecam sebi da cu izraditi slike i ipak to ne uradim. :(
Old enough to know better, but too young to care.

mango

Quote from: maripoza on May 18, 2009, 11:31:43 PM
I ja isto. I bas me to nervira. Svaki put obecam sebi da cu izraditi slike i ipak to ne uradim. :(

Ja sam zadala sebi, i za sada se drzim, da cu 2x godisnje da radim slike i za sada se drzim. U cugu uradim po 300, 400 i to je ok. Vise me nervira mm koji kao i Manfred slika do iznemoglosti, jedan decji pokret 30 slika, od kojih jednu ili dve ili retko pet... treba sacuvati, a on cuva sve, ali bukvalno sve... i koliki god da nam je HD, vrlo brzo postane mali. A ja ako ne pobrisem odmah, i to da on ne vidi, posle mi bude zao i tako... zatrpavamo se fotografijama koje nam zasita nisu neophodne.

Manfred

bacaš fotografije svoje dece?

:ph34r:

ja sam mnoge izgubila...po raznim racunarima koji su umedjuvremenu crkli bez povratka ...debil :(

mango

Quote from: Manfred on May 18, 2009, 11:41:35 PM
bacaš fotografije svoje dece?

Pre bih iskoristila termin 'brisem' stotine skoro identicnih fotografija svoje dece, al' ovo medju nama :D

mango

Quote from: :ph34r: on May 18, 2009, 11:41:42 PM
ja sam mnoge izgubila...po raznim racunarima koji su umedjuvremenu crkli bez povratka ...debil :(

Nisi jedina koja je pogubila slike, a da nema bekap. Znam jos neke :D

Dada

Quote from: mango on May 18, 2009, 11:46:46 PM

Nisi jedina koja je pogubila slike, a da nema bekap. Znam jos neke :D
I ja  :-X :D
Milica 23.09.1995.
Djina 28.12.1996.
Jovan 29.08.2000.

linga

Quote from: Manfred on May 18, 2009, 10:46:23 PM
uh... treba odrediti prioritete. Naime, u toj klasi SX10 je fotografski slabiji od G10, ali mu je video mod drastično bolji, pa ako nameravaš da snimaš filmiće, što je interesantnije kada su mala deca u pitanju nego fotografija. SX10 ima teorijski raspon od 28-560 ali sam siguran da na dužem kraju ima dosta problema sa oštrinom i osvetljenjem.
Ja volim odvojeno kameru, odvojeno fotoaparat, jer to jednostavno na ovom nivou tehnologije ne ide u istom proizvodu.

Hvala mnogo!
Ako se bude para za nesto malo bolje i skuplje, rado cu poslusati tvoj savet.

Ivy

Ja sam dobila od mm-a Sony DSC-W70, 7,2 mp 
  i nisam zadovoljna slikama...ili ja ne znam da slikam... :think:

I nervira me sto mu treba puno dok skljocne  :wall: ...a ne znam to da podesim....

super tema!! Hvala !

Manfred

Quote from: Ivy on May 19, 2009, 12:15:11 AM
Ja sam dobila od mm-a Sony DSC-W70, 7,2 mp i nisam zadovoljna slikama...ili ja ne znam da slikam... :think:
I nervira me sto mu treba puno dok skljocne  :wall: ...a ne znam to da podesim....
pa ne možeš da podesiš.
To i jeste problem kompakta; spori su i praktično neupotrebljivi za jurcajuću dečurliju i kućne ljubimce.
Ne daj da te ubede da ne znaš.

Pravi test za fotoaparat je snimanje deteta na ljuljašci.
Tu nema laži niti prevare... svaki delić sekunde zaostatka se vidi potpuno jasno.