Main Menu

Der Schweiz

Started by MissL, July 31, 2014, 02:31:20 PM

Previous topic - Next topic

MissL

Ostala sam duzna nekoliko recenica o Svajcarskoj, posto o Svajcarcima ne mogu mnogo da pricam, retko sam ih vidjala. :lol:  Ono sto sam videla je da se ne doteruju i ne zagledaju u druge. Ne znam kako se vencavaju. :lol:

Putovanje autobusom u odlasku fenomenalno. Da mi je iko ikada rekao da cu tako da opisem bilo koje putovanje autobusom, a kamoli 19-casovno, ne bih verovala. Autobus cist, udoban, vozaci i "domacica" vrlo ljubazni i predusretljivi... Bonus - poluprazan autobus. Putovanje nazad ne znam kako bih drugacije opisala nego - horor, iako je sve bilo isto osim sastava putnika. Mozda je ruzno, ali zaista mi je nesvhatljivo da se onog trenutka kad se vracas u rodjenu zemlju ponasas bukvalno i bez preterivanja kao stoka.

Moj omiljeni lik iz autobusa negde je na pola puta iskopao pljeskavicu sa lukom, koju je jeo sa svih deset prstiju, popio jedno sest piva, lepo se obrisao o sta je stigao, ali se uredno svima koji mu se obrate u busu "javljao" sa "ui". :crazy: (Zasto mi je zapao za oko, osim pljeskavice. :lol: Tip se preko zadrzao duze od dozvoljena tri meseca. Na granici je platio kaznu 150 eura i dobio je napismeno. Radovao se jer mu nista nije upisano u pasos, ali ja sumnjam da nije uneto u sistem? Nesto ne verujem da je jedina posledica ta kazna?)

Elem, Svajcarska... Prelepa. Isla sam u posetu prijateljima, u bilo kojoj drugoj varijanti tesko da bih ikada stigla do Svajcarske (mada je tamo cela striceva porodica ;D ). Ponela sam bukvalno sitni dzeparac, ali sam citajuci neke nase sajtove pre odlaska, za svaki slucaj, naletela na info da je za boravak potrebno pripremiti otprilike 150 CHF dnevno, na sta sam ja te veceri vrisnula od smeha - ali je ta cifra prilicno objektivna. Sve je, za nase uslove, preskupo.

Nepotrebno naglasavati sve je uredno, ulickano, mirno...  Stoji da imaju mnogo mirniji i sredjeniji zivot od naseg od kada se rode, ali ima nesto i u tom mentalitetu. Svuda je trava kao tepih i pokosena maltene na istu visinu. Zaposleni mogu da izaberu koliko ce da rade, od 50 do 100% radnog vremena. To mi se najvise dopada, ali sam predlozila drugarici, posto je ipak iz Srbije, da trazi 40% :lol:

Oni su u mestu od 15ak hiljada stanovnika pored Sent Galena. Ljudi se u restoranima mogu videti mahom 12-14 h, kada im je pauza i kada se sluzi rucak u restoranima. Posle mozete da dobijete picence. Kolona vozila kad je kraj radnog vremena... i posle toga, nigde zive duse. Prodavnice rade do pola sest, sest. U nabavke idu subotom, i to mahom u Nemacku, koja je 30% jeftinija.

Zgrade spolja izgledaju divno, ali se ima utisak da se iza tih sredjenih, doteranih prozora nista ne desava, nikada nisam videla da se pomerila zavesica, a na ulici nema nikog.. Neverovatno.

Sent Galen je zivlji, ali i on prilicno prazan u odnosu na Konstanc koji smo posetili. Najlepse sto sam videla su zgrade opstina, katedrale i Biblioteka u Sent Galenu i Konstancu.

Medjugradski prevoz se obavlja vozom, lokalni autobusom. Vozovi su naravno... svajcarski. ;) Kao i cena, ali je dozivljaj fenomenalan. Svajcarski nemacki se dosta razlikuje od "hoh dojca", zvuci vise kao holandski, pa ja nisam cesto pokusavala da se sporazumevam na nemackom. Sta vredi sto cu ja mozda i uspeti iz malog mozga da izvucem kako da formulisem pitanje - ako ih nista necu razumeti :crazy: (npr. naplacivanje racuna... na nemackom bi pitanje da li da naplati sve zajedno skraceno bilo "alles zusammen?"... e oni to skrate na "alle zeme"... koliko sam provalila spajaju i skracuju reci negde izmedju. :crazy:

Ostala sam bez cigareta, pa sam placuci kupila nekoliko kutija po 8,5 CHF. :nesvest:

Slike su na fejsu. Sve je prelepo, komotno aparat moze da se ne ispusta iz ruke. Nisam bas sve to "turisticki" upoznala na pravi nacin, nisam imala mnogo potrebe da se raspitujem, a gde god da smo isli, osim tog putovanja vozom zbog dozivljaja, isli smo kolima...

Cini mi se da u lepoti njihove zemlje najvise ustvari uzivaju turisti, a ne oni.

Stiv 24.11.2003.

Ucinilo mi se da cu da prestanem da pusim :D

monochrome

a kako ja da vidim slike :sissyfight: :sissyfight: :sissyfight:
divno za provod :girl_in_love:

MissL

Pa otvori nalog na fejsu  :sissyfight:
Zezam se, evo promenicu na kratko podesavanja na public, jel' mozes onda da vidis? :kiss1:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10204623887820295.1073741831.1327891298&type=1&l=73d8d4855c

ako sam uspela :lol:
Stiv 24.11.2003.

monochrome

jao, sto je lepo :girl_in_love:
a sto si tek lepaaaa...lepa bre skroz :love32:
a sto je uredno :girl_haha:
to je vec skroz po mojoj meri...odo' u swiss :lol: :kiss1:

vojka

Videla slike  :girl_in_love: divno  :girl_in_love:
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

Dawn

Divno, divno, i ja bih nekad volela da odem turistički, D. ima gomilu rodbine tamo.

Lani

Miss  :lol: :girl_haha:
A slike su divne, videla ih juče, pravi putopis, kako treba da bude. I ti prelepa na njima.  :girl_in_love:

MissL

Stiv 24.11.2003.

disco2000

Fotke su sjajne, a ti si prava lepotica :girl_in_love:

bubi

AnaK

Quote from: disco2000 on July 31, 2014, 03:29:37 PM
Fotke su sjajne, a ti si prava lepotica :girl_in_love:

Da se ne ponavljam  :girl_in_love:
Janko 23.7.2002.

anelore

I ja isto da potpisem  :girl_in_love:
Meni je slican utisak kao tvoj o Svajcarskoj, jos od onomad - pre cca 10 godina. Jedino mi se Cirih tu malo razlikuje, u njemu kao da ima zivota i posle 5 popodne  :lol:

Zumbulica

Sjajne slike  :clap: Uzivala sam i u citanju i u gledanju  :girl_in_love: Ti izgledas fenomenalno  :good:
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Xe

Quote from: Dawn on July 31, 2014, 02:55:40 PM
Divno, divno, i ja bih nekad volela da odem turistički, D. ima gomilu rodbine tamo.
Ja nemam nikog, ali bih volela da imam Missl tamo  :girl_in_love:  pa da dođem kod nje i Franca u posetu  :girl_in_love:
Divan putopis, lepe slike kao i autorka  :girl_in_love:
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Lukina mama

xe  :lol:

divne su ti slike, a ti jos lepsa od sve te svajcarske divote  :girl_in_love:

citam i smejem se kada bi ovde radnje radile do 5-6pm...mislim da bi nastali neredi  :lol: a da su kulturni i sve po jusu, to sam pretpostavljala..... :D

intersantno je kada pises o nasim ljudim kada podju ka ssrbiji, tako se ovde ponasaju prema svim nasim poslovnim mestima, restoranima....sta je to u nama sto nas tera da budemo prema svojima najgori.....

vazno da si ti uzivala  :girl_in_love: :girl_in_love: :girl_in_love:
Luka ,09 April 2005