Main Menu

Obaranje temperature kod male dece

Started by Blue, August 14, 2014, 11:15:18 AM

Previous topic - Next topic

Glitter

Quote from: Blue on August 14, 2014, 02:04:04 PM
Glitt, ona kaze da je tako malo dece sklono frasu, da nema potrebe svima skidati. A valjda se u to uveris da li je sklono tako sto mu ne skidas temperaturu, vec pustis da raste.
Ja ni ne znam koliko je taj fras opasan, samo sam cula za termin i procitala nesto malo o tome, sorry ako lupetam.
'samo' reakcija centralnog nervnog sistema na temperaturu

http://www.mojpedijatar.co.rs/fras-febrilne-konvulzije/

Glitter

Quote from: kalimero on August 14, 2014, 02:10:11 PM
ja Bati i dalje dam sirup, samo vise nego kad je bio beba, ima u uputstvu kolika je doza za stariju decu i odrasle.....  :think:
ja mu dam pola sumece posto mi pola flasice leka zvuci sumanuta kolicina za popiti

Saska

Jovan je imao vrlo lagan (tako su mi objasnili u bolnici) oblik febrilnih konvulzija u narodu poznatih kao fras, ali ja sam tad sa 28 godina i prvim detetom od 15 meseci mislila da će umreti (sećam se tačno misli koja mi je prošla kroz glavu) :nokti2:

Nije to baš ni tako retko, samo ovde na forumu imamo nekoliko dece koja su imala fras u ranom uzrastu.
Ovo drugo dece, rekoh već nije ni sklono temperaturama, Jova mi je zato živce pokidao do 4-5 godina sa tim.

senka

meni su u bolnici skidali temp. alkoholom, al to je bilo pre 35 godina

ovde http://www.pharmamedica.rs/prehlada-grip/visoka-temperatura-kada-i-kako-skidati/ kaže   Skidanje tempearature alkoholom nije ništa efikasnije od vode, a pri tom naročito kod dece može doći do iritacije kože, kao i do trovanja alkoholnim parama.

kaže i da se kod odraslih ne skida do 39C, a negde sam pročitala da kod odraslih, pogotovo starije populacije treba odmah skidati i najmanju temp. jer organizam ne funkcioniše kao kod dece....
M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

Saska

Quote from: kalimero on August 14, 2014, 02:10:11 PM
ja Bati i dalje dam sirup, samo vise nego kad je bio beba, ima u uputstvu kolika je doza za stariju decu i odrasle.....  :think:
i ja Mini, ona je mnogo teška na uzimanju lekova

monochrome

ja sam cula da su kod nas itekako dr-i savetovali skidanje temp. alkoholom, pa neki cak is sada, ali da se ta praksa jako proredila...

a evo...nadjoh ovo

"Koliko su opasni epileptični napadi i visoke temperature? Kada se javljaju i kako pomoći detetu?

Epileptički napadi u dečjem uzrastu se često javljaju, kako u sklopu epilepsije, tako i kao jedan od simptoma nekih drugih bolesti. Rizik od frasa prestaje kada deca napune šest godina.

Klinički se veoma različito ispoljavaju, od najjednostavnijih napada kao što je zagledanje, kratkotrajna odsutnost ili prolazni zastoj u govoru, do takozvanih velikih napada kad dete gubi svest i ima ukočenost ili grčeve celog tela.

Dr Ružica Kravljanac, dečji neurolog u Institutu za majku i dete, za "Novosti" kaže da su najdramatičniji veliki napadi. Roditelji ih veoma teško doživljavaju, jer se plaše da će im dete umreti.

Ipak, jačina napada ne znači da je u pitanju teži problem kod deteta. Tako na primer, epileptički napadi tokom povišene temperature, takozvane febrilne konvulzije (u narodu poznate kao fras) veoma dramatično izgledaju, a pri tom imaju veoma dobru prognozu i ne dovode do oštećenja mozga.

"Febrilne konvulzije se najčešće ispoljavaju u vidu iznenadnog gubitka svesti, dete ne reaguje na pozive, usne poplave, kratkotrajno prestane da diše, javljaju se mlitavost ili ukočenost celog tela uz jake grčeve ruku i nogu", objašnjava dr Kravljanac.

"Ti napadi se javljaju kod dece od šest meseci do pet godina, koja nemaju meningitis ili encefalitis, i kod koje je do tada, psihomotorni razvoj bio potpuno normalan. Roditeljima je potrebno objasniti o kakvim se napadima radi i upozoriti ih da ovi napadi mogu da se ponove kod trećine dece", ističe sagovornica "Novosti".

Napadi mogu biti provocirani povišenom temperaturom, nespavanjem, uzimanjem alkohola, dugotrajnim igranjem igrica, izlaganjem drugim fotoefektima, uzimanjem droga, stimulativnih sredstava...

Bez obzira na to da li dete doživi napad kojem je prethodila provokacija ili ne, neophodno je da se javi dečjem neurologu. Prognoza epilepsije zavisi od uzroka koji je doveo do napada.

U slučaju napada trebalo bi postaviti dete na desni bok sa glavom okrenutom na desnu stranu, čime se izbegava udisanje povraćanog sadržaja ili pljuvačke, i skloniti oštre predmete da se ne bi povredilo.

U apotekama ima rektiola diazepama specijalno proizvedenog za svrhe zaustavljanja napada. Kod dece kod koje se fras ponavlja, savetuje se preventivno davanje diazepama rektalno pri povišenoj temperaturi.

Ako se radi o tipičnim febrilnim konvulzijama, nije neophodno dopunsko neurološko ispitivanje, kao što je snimanje moždane aktivnosti ili magnetna rezonanca.

Rizik od frasa prestaje kada deca napune šest godina."

odave http://www.bebac.com/vesti/koliko-je-fras-opasan-za-bebu

Dawn

Ani temperatura uvek počinje sa glavoboljom, a lek joj dajem kad predje 38.5. Dok je bila manja nisam oklevala da joj dam Eferalgan (ili Brufen) kad krene temperatura da skače, jer nisam htela da proveravam da li je sklona konvulzijama (a bilo ih je u familiji dosta).

Glitter

malac nije imao fras ni jednom kuc kuc, ali kad je imao kilu (operisana sa 11 meseci, prvi put se pojavila sa 4 nedelje) prilikom ukljestenja imao je obicaj da gubi svest, pomodri, pozeleni i ne reaguje uopste. Sto kaze Saska u tim nekim mladim godinama (ja imala 24) i njegovim (imao oko 9 meseci) sve izgleda jezivo.

Saska

Quote from: senka on August 14, 2014, 02:12:58 PM
meni su u bolnici skidali temp. alkoholom, al to je bilo pre 35 godina

ovde http://www.pharmamedica.rs/prehlada-grip/visoka-temperatura-kada-i-kako-skidati/ kaže   Skidanje tempearature alkoholom nije ništa efikasnije od vode, a pri tom naročito kod dece može doći do iritacije kože, kao i do trovanja alkoholnim parama.

kaže i da se kod odraslih ne skida do 39C, a negde sam pročitala da kod odraslih, pogotovo starije populacije treba odmah skidati i najmanju temp. jer organizam ne funkcioniše kao kod dece....
ja imam temperaturu jednom u 5-6 godina, ali na 37.2 već ne fukcionišem uopšte, ne mogu da se pomerim, sve me boli, a na paracetamol uopšte ne reagujem. Poslednji put, dok nisam popila 2 andola, ništa delovalo nije, kao vodu da pijem.

monochrome

mi u kuci uopste nemamo lekove :crazy:

imam flastere, zavoje, kolekciju etericnih ulja, arniku, bach rescue remedy i termalnu vodu :girl_haha:

senka

logično mono, ti više padaš nego što se razboljevaš  :lol:
M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

kalimero

Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

monochrome

Quote from: senka on August 14, 2014, 02:24:25 PM
logično mono, ti više padaš nego što se razboljevaš  :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

da znas...ne znam da'l se secate onih mojih sirokih hlaca...onih sto se stalno upetljavas u njih...e!
zapela sam danas u njima i tresnula na rukohvat, pa bubnula u zid...oderala ruku, prst :crazy: :fool: :lol:

aleks

Quote from: Praslin on August 14, 2014, 02:03:07 PM
Verovatno treba da ga pustiš da jednom dobije fras, pa da proveriš  :hm:

Vala bas.
Evo moje dete je imalo feb. konvulzije sa oko 2,5, ne secam se tacno. I pre toga je imao temperature i sve je bilo ok. I tada smo mu obarali, ali nekako je u tom nekom kratkom periodu izmedju dva leka temp. mnogo skocila. Ne bih se ja igrala i pustala temperaturu da raste do 41.
A to ne da strasno izgleda, nego ne zelis ni da zamislis, veruj mi. Bas kao sto je Saska opisala. Do 5. smo morali da pratimo da se ne ponovi. Srecom, preziveli bez problema. Ali je nesto najstrasnije kad vidis dete u tom stanju.
Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

linga

I meni je Jana imala fras sa oko 15 meseci, ne bih ponavljala to iskustvo. Jeste strašnije izgleda nego što zapravo jeste, ali to je samo za kratkotrajan fras bez komplikacija, mi recimo nismo morali na EEG, niti na dodatne kontole dali su nam samo lek ako se slučajno ponovi da reagujemo. SVAKA njena temperatura do skoro mi je bila nočna mora, uiopšte ne spavam, držala sam je u mokrom peškiru jer temperatura nikako neće da spadne i ne reaguje na lekove  :nokti2: sad sam se malo opustila, em je velika, em temperature se proredile.