Otvoreno o rasizmu sa i bez predrasuda

Started by Urbana, September 03, 2014, 09:13:22 PM

Previous topic - Next topic

Dada

Uopste nisam rasista ali, radi lakseg prolaska kroz zivot ne bih pozeljela da mi se dijete u nasoj sredini vjenca sa crncem  :innocent: Sve je to lijepo ovako, nemam nikakvog problema da mi unucad budu mulati, melezi, sta god samo dok su zdravi i slatki  :love32: ali jos mnogo ce vode da prodje dok na Balkanu oni budu potpuno prihvaceni. Ako bi zivjeli u nekoj multikulturalnoj sredini nikakvih problema ne vidim  :innocent:
Svakako niko nista nece da me pita ali eto, kad vec pricamo  :lol:
Milica 23.09.1995.
Djina 28.12.1996.
Jovan 29.08.2000.

martina

pa meni bi bilo zao mojih unuka crnaca sto zive u takvom svijetu

al poenta nije u tome

poenta je da se ovdje naklapa sta bi bilo kad bi bilo... a sve kao da se pricamo
al kao svi smo nasi

sve dok ljudi ne pricaju samo ono sto mogu da kazu svugdje, dzaba se kreci

vi koji se ne srecete s crncima, srecete se s romima...
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

maxic

Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

monochrome

Quote from: martina on September 03, 2014, 11:40:29 PM
pa meni bi bilo zao mojih unuka crnaca sto zive u takvom svijetu

al poenta nije u tome

poenta je da se ovdje naklapa sta bi bilo kad bi bilo... a sve kao da se pricamo
al kao svi smo nasi

sve dok ljudi ne pricaju samo ono sto mogu da kazu svugdje, dzaba se kreci

vi koji se ne srecete s crncima, srecete se s romima...

:good:

cici

Ja nisam ali moj tata je bio i rekao mi je da ce da me se odrekne ako se udam za crnca pa je to posle prosirio do krajnjih granica da mora da bude pravoslavac :rofl: nije nasiroko o tome pricao samo mu je to bio stav.

Praslin

Nisam.
Nece mi smetati ako se on jednog dana zaljubi u romkinju, crnkunju, azijatkinju, ili cak u muskarca. S tim sto bih mu u ovom poslednjem slucaju cvrsto savetovala da se preseli na neki drugi meridijan.

Smetace mi ako se zaljubi u neku budalu, bez obzira na boju koze i veru :girl_sigh:

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

Blue

definicija rasizma koju sam nasla na wikipediji je sledeca:

"Rasizam je teorija, odnosno ideologija, po kojoj između rasa koje čine ljudski rod (vrsta homo sapiens postoje duboke, biološki uvjetovane razlike, koje se ne mogu preći; odnosno, ako i mogu, to je "miješanje rasa" krajnje nepoželjno. Rase trebaju živjeti odvojeno. Pristaša rasizma je rasist."

po toj definiciji nisam rasista.

ali nekako da mi je tesko da sebe licno zamislim u vezi sa nekim pripadnikom druge rase, jeste. nije uvek tako bilo, ali sada jeste.

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

monochrome

Quote from: Praslin on September 04, 2014, 01:58:10 AM
Nisam.
Nece mi smetati ako se on jednog dana zaljubi u romkinju, crnkunju, azijatkinju, ili cak u muskarca. S tim sto bih mu u ovom poslednjem slucaju cvrsto savetovala da se preseli na neki drugi meridijan.

Smetace mi ako se zaljubi u neku budalu, bez obzira na boju koze i veru :girl_sigh:

:innocent:

mislim, nema na ovo sta da se doda...k'o da sam ja pisala :good:

MissL

Ne znam da li termin rasista u bilo kom smislu moze da bude pozitivan, ali 'ajde da kazem da u negativnom smislu sigurno nisam rasista.

Nikada nisam bila u vezi ni sa kim ko je pripadnik druge rase... Niti je bila vecina ljudi koje poznajem. Sumnjam da je ijedna od nas koje smo ovde na forumu bila, osim mozda nekog izuzetka, a isto tako sumnjam da za to nije bilo prilike... Mislim da to dovoljno govori.

S druge strane, ovo je ipak Srbija i nije bas da Afroamerikanaca ima na svakom koraku, ali je ipak nekada na nasim fakultetima bilo po deset hiljada stranaca, a i sada ih ima...

Stiv 24.11.2003.

Ucinilo mi se da cu da prestanem da pusim :D

linga

Meni je potpuno bzveze da pricamn nba ovu temu. Odrasla sam u etnicki cistoj sredini, crnca jedva da sam videla. Teorijski, nisam zaista rasista i sto kaže Praslin, plasim se samo budala i losih ljudi, a ne boje koze.
Ali, prakticnog iskustva nemam, pa i ne mogu da tvrdim da li bi nesto ili ne bi.

kalimero

joj, linga, upravo.....ja doziveh od kasnije jednog od najboljih prijatelja u americi, afro amerikanca da dobijem pri prvom, drugom  kontaktu komentar da sam rasista...... ja ostala  :blink: ....kazem, sreco, ja u svom dvadesetogodisnjem zivotu videla 1,5 crnca, ukljucujuci LeeCuper reklamu..... kakav te rasizam spopao  :fool:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Dawn

Urbana

Mislim zaista mi nije jasno sta ima lose u tome reci "ne bi volela".

Ja bi na temu dikriminacije i rasizma bilo pozitivne, negativne mogla roman da napisem.

Da pojednostavim....jutros na radiju slusam dva voditelja i raspravu...."cuo sam od tvoje cure da ti volis da za rodjendan kad zovnes drustvo uzmes za sebe posudu sa cipsom, a ne da je delis sa drugima" i krece citava diskusija .... i javljaju se drugi i uglavnom bi svi posudu za sebe, a jedan kaze.....ma prirodno je da smo egoisti i da svi volimo za sebe, ali nije lose pokazati da mozemo nesto i podeliti i uciniti svet boljim.

Nevoleti kod mene ne znaci mrzeti vec izbegavati.

Uostalom da li vi u mesovitim sredinama pricate sa decom, slusate njihova razmisljanja, da li vam pricaju price druge dece, reakcije, ko se u  koga zaljubio, ko se s kim druzi ....
Daleko od toga da nema opustenih, spontanih i pozitivnih primer no ni najmanje nije to bas tako kako se misli.

I martina pa ja o ovakvim temama pricam sa svojim kolegama Fracusko Africkim crncem, marokancem koji likom i izgledom podsecan na Bin Ladena i koji je rodjen 11.9. i kojem na taj dan nije produzen ugovor ne slucajno u americkoj firmi ( nije to njegova prica, u njegovu pricu nisam verovala ) i sa Iracaninom i sa Holandezom, pa zasto ne bi i na forumu.

Uostalom pogledah pre neko vece i emisiju u nacistickoj-rasistickoj porodici u Americi ... potrazicu bas tu emisiju na netu....pa sto bi to bio bauk i tabu na nekom forumu.
Ne bojim se nacizma i terorizma imam strah o pomodarstva i primitivizma

Glitter

Urbana nije bauk samo je forum promasen odnosno sredina jer kao sto ti rekose i kao sto znas nije Srbija multirasna zemlja pa da postoji cak i prilika da se realno takva emocija razvije

Glitter

Samo moze da se i prica o sta bi bilo i mislim da bih ne bih