Hrono 2. ili hrononutricija za pocetnike

Started by Deda, September 05, 2014, 09:19:15 PM

Previous topic - Next topic

NenaS

Vino ponekad, retko, i kako meni objasniše pola sata posle ručka ili večere kao i sve druge tečnosti...
Šta si jela UZ hleb za doručak? Pečenica ne za večeru, samo za doručak. Za večeru lagano meso (piletina, ćuretina), riba ili belance i jedno povrće. Može tunjevina ponekad.
Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

Lani

Ima ovde mnogo većih eksperata od mene :kiss1: ali pošto si mene pitala, da napišem i ja ponešto (tj. prepišem), ovo je bubi već kačila ovde na temi. Nauči ovo.  :kiss1:

•Prvo pravilo je da uglavnom ne merimo količine, znači jedeš koliko si gladna, isključivo 3x dnevno sa razmakom 5,5 sati idealno.
•Prvo ujutro biljni čaj ili voda sa limunom, posle pola sata doručak, posle pola sata može kafa bez ičega, eventualno zasladiš čistom steviom.
•Sve obroke jedeš normalno, kao što si do sad navikla, može i kuvano, pečeno u rerni, prženo na malo masnoće.
•Od mesa jedemo sve, od ribe sve, ali zna se kad šta sme.
•Za doručak može domaće suvo meso ili pileća prsa, šunkica, pečenica, ponekad slanina. Jedino za doručak jedemo mlečne proizvode, i to: kiselo mleko, grčki jogurt, feta ili mladi sir, ponekad može kajmak ili pavlaka.
•Takođe samo za doručak idu ugljeni hidrati, ali napravljeni od integralnog brašna i trebalo bi bez kvasca i uz dodatak semenki.
•Brašna: ražano, ječmeno, speltino, heljdino... Semenke: susam, suncokret, bundevine, lan...
•Za doručak se jedu cela jaja, za ručak ili večeru belanca.
•Ne kombinujemo 2 proteina (npr riba i belance), ne kombinujemo 2 mesa (pileće i juneće), ne kombinujemo u početku ni mlečno sa jajima.
•Ono što ja najviše volim je npr: - palačinke od dozvoljenog brašna (spelta, ovas, raž, heljda...), napraviš sa jajetom, vodom, bez mleka; paprike u pavlaci, domaća pečenica, paradajz - kuvana heljda sa feta sirom i preprženom slaninom - mafini sa ajvarom - može tonus sa puterom i nešto suhomesnato.
•Pogledaj slike u albumu doručak, uglavnom uz slike imaš i recept.
•Za ručak neko jače meso (junetina, svinjetina...) i povrće, salata. Ne smeš grašak, kukuruz, pasulj, boraniju, krompir, ostalo sme, s tim što se šargarepa, celer, cvekla jedu samo živi, nekuvani.
•Večera lagana piletina, riba, nekad može sardina, belance i neko zeleno povrće.
•Voće ponekad kad dostigneš željenu kilažu. Od masnoće ranije u toku dana smemo puter i mast, inače uvek može umereno ulje maslinovo, laneno, od koštica grožđa, hladno ceđeno suncokretovo.
•Pijemo puno tečnosti, ali ne pola sata pre i posle obroka. Voda sa limunom, biljni čajevi, čista voda... Do dve kafe dnevno.
•Merimo količine za sledeće: do 8 jaja nedeljno, 3x3 kašike semenki nedeljno, 4 čaše crnog vina nedeljno, mlečni proizvodi do 4x nedeljno, puter do 20g u cugu.

NenaS

Probala sam da ti izdvojim bitno, ali ima mnogo toga, evo za početak:

Quote from: Deda on September 05, 2014, 09:19:15 PM
Osnovni principi
Razmak izmedju obroka ne manji od 5 i ne veci od 6 sati
Period restrikcije traje 28 dana, tada nema uzine i zaboravite na krompir,grasak,mahunarke,soju,boraniju
Hleb od dozvoljeng brasnatj spelte,razenog,ovsenog,jecmenog heljdinog brasna iskljucivo za dorucak
Voda sme da sevpije pola sata pre obroka ili poslei izmedju koliko hoces, od tecnosti limunada bez seceraa koliko hoces i do 2 crne kafe, razmak je bitan, nevsme pola sata pre i posle obroka, cajevi ne vocni i sa aromama i mineralna voda 2,3 case
Ne preskakati obroke i jesti kolko ti dusa iste
DORUCAK jesti do 10, obavezno doruckovati, mesiti svoj hleb ili tonus ili hleb sa joprivom iz  maxija. Ako ima kvasca, obavezno tostirati, ne  mesati jaja i mlecno , moze kiselo mleko,dukatos, moze pavlaka ponekad. Suvi vrat, pecenica,pilece grudi,domace kobaje od jedne vrste mesa. Jogurt i cisto mleko zabranjeni. Namazi:tahini,ajvar bez secera,humus,maslac.Moze salata, kolicina dorucka koiko hoces a sto vise ,to je najvazniji obrok.
Jaja do 8 nedeljno.

RUCAK MESO I POVRCE, salata. Znaci tikvice,karfiol,paradajz ,paprika,kupus,kelj,keleraba,plavi patlidzan ,moze kombinovano povrce. Nema mesanja mesa, moze svinjsko i pecenje ,moze celo pile, mozecserpa kupusa sa junetinom ali nema mesanog mesa
VECERA Ili tunjevina ili belance ili belo meso sa povrcem ali ne crveno povrce.Obavezno vecerati
NEMA SIRCETA u hrono
Eto, to je to, dopunicu
Posle vecere, 2 sata pauzirati pa ici na spavanje.
Quote from: bubi on January 03, 2015, 05:26:47 PM
Una moja draga,
ja sam ti od onih majstora što rade sve "odokativno".
Sad ću ti napišem meni za 7. dana a ti ćeš da mi kažeš šta voliš a šta ne da prilagodimo tome.
Poenta cele priče je da do dolaska do željene kilaze si u restrikciji. Najmanje 28 dana.
Što jednostavnija jela brže se skida, nema ograničenja količine jedeš dok se ne najedes.
Postoje složena jela koja se jedu jednom u 15 dana, ne meša se mlečno i jaja sem u tim složenim jelima.
Ne znam koliko voliš mlečni ali ja bi zbog bržeg gubljenja mlečni prvih mesec preskakala.
Ja dva meseca nisam jela mlečno.
1.dan
Doručak: hrono hleb, pecivo ili tostiran tonus, malo slaninice i isprzis 2,3 jaja, ajvar.
Ručak: pileći bataci prodinstani i pri kraju ubacis povrće koje voliš( patlidzan, paradajz iz konzerve-bez šećera, karfiol itd.)
Večera:tunjevina sa kelerabom ili krastavcima.
2.dan
Doručak: hrono hleb, pečenica, puter i kiselo mleko(ako ipak odlučiš mlečno da uzimaš)
Ručak:svinjsko meso, povrce, kiseli kupus.
Večera: belanca,keleraba.
3.dan
Doručak:hrono palačinke, humus, ajvar i nešto suvomesnato.
Ručak:na malo masti prodinstas luk, dodaš mleveno juneće ili svinjsko meso, dodati beli luk, konzervu paradajz pelata, i pred kraj od tikvica napraviti špagete i pomešati(špagete praviš onim plastičnim nozicem)
Večera:belo meso, krastavac
Quote from: Lani on January 04, 2015, 05:52:25 PM
Ne može alkohol, samo par puta nedeljno čaša crnog vina ali ne u restrikciji.
Quote from: Deda on January 12, 2015, 11:05:54 AM
4 dan dorucak cvarci, ajvar , tonus hleb
rucak kuvani kupus sa mesom
vecera -belanca kuvana i krastavac
5 .dan  tost (dva, tri, pet ) sa puterom i suvim vratom
rucak   meso u kesi sa tikvicama , kupus salata bez sirceta
vecera belo meso (kuvas debelom supu pa izvadis) i ista kupus salata
6. dan dorucak  mafini od dozvoljenog brasna , nesto suhomesnato i dukatos
rucak- paprike punjene sa mesom i tikvicama
vecera tunjevina
Quote from: Lani on January 12, 2015, 02:23:39 PM
Doručak: hrono hleb, ja nekad kupujem i ovaj i tostiram ga, ima ga u Maxiju.
http://elakolije.univerexport.rs/online.php?get_p1=jedan&si_art=0079959&naz=Hleb-od-razi-500g-mastemacher
Namažem puter na hleb, ili ajvar, uz to mladi sir. Ako ne jedem ajvar i mladi sir onda puter sa pilećim prsima.
Nikad ništa ne pržim, em mi je muka što moram da jedem obilnije nego što sam navikla inače za doručak, em još da pržim slaninice i slično, nema šanse.
Ajvar samo ovaj, on nema sirće. Lep je, može da se jede.  :)
http://www.mamasfood.mk/index.php
I ovde imaš recepte za razne neke namaze, kad dosadi ajvar, ali nisam nijedan probala.  :-[
http://hronokuhinja.rs/category/namazi/
Reče Deda za doručak može i Dukatos, ja pijem i kupovni kefir, mada kažu kao treba domaći...

Ručak i večera: grilovano meso (za ručak ne mora samo piletina, može i crveno meso, a za večeru samo piletina), grilovane tikvice jer mi je to svakako omiljeno povrće, tunjevina iz konzerve pa vrtim sve ponovo ukrug. :girl_wacko:
Od povrća osim tikvica možeš blitvu, spanać, brokoli, sve to zeleno, može kiseli kupus (turšija i tako to ne  :( jer ima sirće), karfiol, keleraba, zelena salata... Ne smeju nikako mahunarke, kukuruz, krompir, pirinač naravno nikako itd.

To sam ti onako nabacala nabrzaka, ostali će sigurno da dopunjuju.
Quote from: bubi on January 12, 2015, 02:26:24 PM
Dorucak: protein+zitarice+povrce
protein( jaje, suvomesnato i mlecno)
zitarice (spelta, ovas, heljda, proso )
povrce-sve sto vam dusa pozeli
puter ili humus ili ajvar
puter se racuna kao masnoca a ne mlecno.

jaja i mlecno ne jesti u istom oboku.
ali mogu:
jaja-mesiste
mesiste-mlecno.
Mlecno ne bi trebalo vise od tri puta nedeljno.

Lani u medjuvremenu napisa za rucak i veceru :bighug:
Quote from: bubi on January 13, 2015, 01:55:52 PM
Jelovnik br 1:

DORUČAK RUČAK VEČERA
PONEDELJAK Hleb (tostiran Tonus ili domaći hleb), puter, pileća prsa, kiselo mleko sa lanom Kupus sa svinjetinom Pileće belo i brokoli, zaliveni limunovim sokom i belim lukom
UTORAK Hleb (tostiran Tonus ili domaći hleb), ajvar, neka šunka Paprike punjene mlevenim junećim mesom i zalivene belancetom i malo kisele vode Tunjevina sa zelenom salatom i krastavcem
SREDA Hleb (tostiran Tonus ili domaći hleb), jaja na oko, neko suhomesnato, paradajz salata Batak i karabatak sa puno sveže salate (zelena salata i sečena crvena paprika) sa sokom limuna Omlet od belanaca i rendanim tikvicama
ČETVRTAK Kuvan proso sa kiselim mlekom, prženom slaninom, raznim semenkama Ćute u paradajz sosu sa pireom od tikvice i karfiola. Ili samo kuvani karfiol, na primer Skuša pečena sa kelerabom
PETAK Hleb (tostiran Tonus ili domaći hleb), puter, kajgana od dva jaja sa peršunom Svinjski vrat sa pečenom paprikom Pileće belo sa kupus salatom (staviti maslinovo ulje i puno soka od limuna)
SUBOTA Kuvana heljda sa prženom slaninom ili svinjskim vratom, mlad sir, može neka salata pored Juneći gulaš sa kuvanim povrćem i zelenom salatom Oslić sa zelenom salatom
NEDELJA Hleb (tostiran Tonus ili domaći hleb), kajmak, pečenica, paradajz salata Neka masnija riba, na primer šaran, sa blitvom i svežom kelerabom Tunjevina sa lukom, rendanom tikvicom i kelerabom, maslinovo ulje, limunov sok



Meni broj 2:



  DORUČAK RUČAK VEČERA
PONEDELJAK Kuvana spelta sa sirom i šunkom Junetina dinstana sa povrćem Belo pileće sa grilovanim tikvicama
UTORAK Hleb (tostiran Tonus ili domaći hleb), goveđa pršuta, mlad sir, paradajz salata Krmenadle sa senfom (potražite senf bez šećera) i pečenim paprikama Pečeni oslić sa belim lukom i blitvom
SREDA Kajgana sa pečenom paprikom i slaninom, hleb Pileći paprikaš sa tamnim mesom Belanca sa zelenom paprikom
ČETVRTAK Hleb, humus, neka šunka i salata Podvarak sa svinjskim vratom Tunjevina sa tikvicama i zelenom salatom
PETAK Amarant sa svinjskim vratom i Dukatosom Pljeskavice od junećeg mesa sa kupus salatom Kelj sa belim pilećim mesom
SUBOTA Pita sa heljdinim korama, mladim sirom i jajetom Plavi patlidžan punjen mlevenim mesom i zaliven belancetom Belanca i krastavac
NEDELJA Hleb, ajvar, šunka Pečurke dinstane sa paprikom, zelena salata Pečena pastrmka sa salatom
- See more at: http://hronokuhinja.rs/hrono-jelovnik-za-pocetnike/#sthash.Dcr0y8Kk.dpuf
Quote from: bubi on January 13, 2015, 01:56:43 PM
1. Biljni čaj - nana, majčina dušica, kantarion, kamilica, žalfija, matičnjak... - 50.00 din

2. Brašno od celog zrna žitarice - spelta, ječam, raž, proso, heljda, ovas... od 100-250din (predlog: prošetajte po okolnim prodavnicama zdrave hrane, cene se značajno razlikuju)

3. Žitarice - spelta, proso, heljda, ovas, ječam, kinoa...od 140 do 500 din-kg

4. Ulje -najbolje maslinovo ili od koštice grožđa, eventualno suncokretovo hladnoceđeno, a kao masnoća u obzir dolazi i svinjska mast

5. Semenke - golica, sirov suncokret, susam, lan, kim

6. Začini - origano, bosiljak, kurkuma, aleva paprika, biber, vlasac, kari, koriander...

7. Ukoliko ne možete da zamislite jelo bez začina tipa C, vegeta i sl.. potrudite se da nađete što prirodniju zamenu, a jedan od nama preporučenih je Aleva Natur..

8. Morska so

9. Soda bikarbona

10. Dosta povrća, limun, riba, sveže meso, domaći suhomesnati proizvodi...upoznajte vašu pijacu, ako je do sad niste znali

Za početak dovoljno da krenete u hrono avanturu

Srećno!

Quote from: bubi on January 13, 2015, 01:58:17 PM
Ovo sam ja pisala drugarici, pa kopiram ovde. NISAM ni lekar, ni nutricionista, ovo su saveti koje ja dajem kao pacijent centra i iz iskustva od 5 meseci. Nije to sve super-precizno, to su opšta upustva.


•Prvo pravilo je da uglavnom ne merimo količine, znači jedeš koliko si gladna, isključivo 3x dnevno sa razmakom 5,5 sati idealno.
•Prvo ujutro biljni čaj ili voda sa limunom, posle pola sata doručak, posle pola sata može kafa bez ičega, eventualno zasladiš čistom steviom.
•Sve obroke jedeš normalno, kao što si do sad navikla, može i kuvano, pečeno u rerni, prženo na malo masnoće.
•Od mesa jedemo sve, od ribe sve, ali zna se kad šta sme.
•Za doručak može domaće suvo meso ili pileća prsa, šunkica, pečenica, ponekad slanina. Jedino za doručak jedemo mlečne proizvode, i to: kiselo mleko, grčki jogurt, feta ili mladi sir, ponekad može kajmak ili pavlaka.
•Takođe samo za doručak idu ugljeni hidrati, ali napravljeni od integralnog brašna i trebalo bi bez kvasca i uz dodatak semenki.
•Brašna: ražano, ječmeno, speltino, heljdino... Semenke: susam, suncokret, bundevine, lan...
•Za doručak se jedu cela jaja, za ručak ili večeru belanca.
•Ne kombinujemo 2 proteina (npr riba i belance), ne kombinujemo 2 mesa (pileće i juneće), ne kombinujemo u početku ni mlečno sa jajima.
•Ono što ja najviše volim je npr: - palačinke od dozvoljenog brašna (spelta, ovas, raž, heljda...), napraviš sa jajetom, vodom, bez mleka; paprike u pavlaci, domaća pečenica, paradajz - kuvana heljda sa feta sirom i preprženom slaninom - mafini sa ajvarom - može tonus sa puterom i nešto suhomesnato.
•Pogledaj slike u albumu doručak, uglavnom uz slike imaš i recept.
•Za ručak neko jače meso (junetina, svinjetina...) i povrće, salata. Ne smeš grašak, kukuruz, pasulj, boraniju, krompir, ostalo sme, s tim što se šargarepa, celer, cvekla jedu samo živi, nekuvani.
•Večera lagana piletina, riba, nekad može sardina, belance i neko zeleno povrće.
•Voće ponekad kad dostigneš željenu kilažu. Od masnoće ranije u toku dana smemo puter i mast, inače uvek može umereno ulje maslinovo, laneno, od koštica grožđa, hladno ceđeno suncokretovo.
•Pijemo puno tečnosti, ali ne pola sata pre i posle obroka. Voda sa limunom, biljni čajevi, čista voda... Do dve kafe dnevno.
•Merimo količine za sledeće: do 8 jaja nedeljno, 3x3 kašike semenki nedeljno, 4 čaše crnog vina nedeljno, mlečni proizvodi do 4x nedeljno, puter do 20g u cugu.

Quote from: Lani on January 13, 2015, 01:59:55 PM
1. Doručak je obavezan
•   ovo je jedini obrok u kome se jede hleb
•   umesto hleba mogu se jesti i neke zamene za hleb (žitarice, palačinke, mafini, pogačice itd)
•   jaja i mlečni proizvodi se ne mešaju
•   dva različita mlečna proizvoda se ne mešaju
•   meso tj. dozvoljene mesne prerađevine se mogu mešati sa jajima
•   meso tj. dozvoljene mesne prerađevine i mlečni proizvod se mogu mešati
•   dozvoljene mesne prerađevine su: šunka, pileća prsa, pečenica...
•   mlečni proizvodi se konzumiraju 3 puta nedeljno
•   mleko se isključuje iz ishrane
•   masni sirevi se ne jedu u restriktivnom periodu
•   alkohol se ne pije
•   kiselo mleko sa 3,2% mlečne masti može da se jede 2-4 puta nedeljno
•   puter može da se jede
•   doručak treba da sadrži masti, proteine i ugljene hidrate (žitarice, hrono hlebovi)
•   za doručak je obavezno uneti namirnice visoke hranljive vrednosti
•   količina hrane nije ograničena
•   hrana može i treba da sadrži zasićene masti (masti životinjskog porekla)

•   Preporuka je da se piju maksimalno dve kafe u toku dana, jedna posle doručka, a druga posle ručka(najmanje 30 min posle)
•   Dan se započinje biljnim čajem (ne voćnim i crnim već biljnim) uz dodatak limuna, ko voli slatko može ga zasladiti stevijom

Razmak između doručka i ručka treba da bude 5 - 6h.


2. Ručak
•   kombinuje se meso (kuvano, grilovano, spremano na pari, pečeno u rerni) sa neskrobnim povrćem
•   ne jede se: pirinač, pasulj, soja, sočivo, boranija, grašak
•   uz ručak se jedu salate začinjene hladno ceđenim uljem, solju i limunovim sokom
•   termički obrađeno povrće ne treba da dominira u odnosu na količinu mesa, izuzetak su kupusasta povrća kojih možete jesti i više
•   salate su jako važne i treba ih jesti u većim količinama
•   umesto mesa može se jesti masnija riba ili belanca
•   količina hrane nije ograničena
•   hleb se ne jede
Razmak između ručka i večere treba da bude 5 - 6h.

3. Večera
•   kombinuju se lagana mesa (belo pileće i ćureće meso, ribe) sa zelenim povrćem i salatama
•   2h posle večere se ne sme leći i spavati

U restriktivnom periodu se od fizičkih aktivnosti preporučuje brza šetnja 30-40' pre doručka, par puta nedeljno.

Užina nema u toku restriktivnog perioda.

Izvor: http://hronohrana.com/forum/hrono-ishrana/318-osnovi-restriktivnog-perioda
Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

Unabebili

Bas ste pazljve i neumorne kad neko novi krene... :love32:

Volim tu vrstu podrske koja ove vlada...
Ja gresila, ali za divno cudo ne previse.

Vraicu se nadijetu kad se vratim svojoj kuci.
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK





http://bebili.blog.rs/

jel

jao  :girl_in_love:
posle Lani&NeneS moram da postanem hronocanka  :girl_haha:
hvala  :bighug:
My name is Luton, Robin Luton :lol:

Lani

Svakako pročitaj sve ovo kad stigneš, videćeš da se provlači nekih desetak osnovnih pravila i to je to.  :kiss1:

Deda

Jel, da ti ne rusim Sneska  :'(, nekako mislim da ovo nije dijeta za tebe. Ti si žena slobode a u hrono bar u pocetku stvarno mora da se postuju, satnice, kombinacije i pravila- sto ne znaci da ne treba sad da me demantujes , navijam za tebe  :clap:
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

NenaS

Jel, navijam za tebe! :clap:


Dan 27-mi, jelovnik:

D: hrono-palačinke, humus, kobasica

R: ćureća šnicla, grilovano povrće, salata

V: belanca, salata
Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

Vila

Neno, kad reče obimi, postoji način da uz hrono poradiš na obimu stomaka i butina, nađph da ih ima i u Nišu - raspitaj se, probaj, uopšte nije naporno, a radi:

http://www.arcushealth.com/sr/showroom/arcus-fit-a-relax-club/arcus-klubovi-sa-licencom/arcus-club-fit-a-relax-nis/item/lady-arcus-nis.html
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

"nije nasa duznost da od njih pravimo ljude kakve mi volimo, nego da im pomognemo da postanu ko oni hoce da budu"
Martina

NenaS

Misliš konkretno na fit step ili nešto drugo? :think:
Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

AnaK

Na FitStep. I on je sjajan, ali ja mislim da ipak treba da skineš još neku desetinu kg da kreneš, bojim se da bi ti sa tom težinom zglobovi trpeli preveliko opterećenje.  :kiss1:
Janko 23.7.2002.

NenaS

Zato i pitam, meni se sa mojim viškom preporučuje isključivo brza šetnja, ako je FitStep simulacija hoda kako piše onda to ima smisla :think:...lično mi se više sviđaju ove masažne fotelje :girl_haha: moja kičma ''plače'' za njima :crycry: Ne znam da li je opterećenje veće nego kod običnog hodanja?
Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

AnaK

Drastično veće, jer je to pomeranje podloge užasno brzo. Svakako probaj  :flower:
Janko 23.7.2002.

Vila

Probaj, ako ide, ide, aako ti bude mnogo teško, sačekaš još malo da skineš, pa onda opet kreneš.
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

"nije nasa duznost da od njih pravimo ljude kakve mi volimo, nego da im pomognemo da postanu ko oni hoce da budu"
Martina

NenaS

Može li da se podešava, liči li to na onu traku na testu opterećenja, kod kardiologa? Izvini što te davim, evo paralelno pišem upit i njima, baš su mi blizu, ako je ova adresa onda su na desetak minuta od mene.
Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.