Main Menu

dioptrije kod odraslih

Started by martina, September 11, 2014, 07:09:21 PM

Previous topic - Next topic

ciciGlitter

odes na pregled i pitas strucnjaka...

ciciPlava Baklava

Quote from: cici on February 23, 2015, 11:06:40 AM
Zar nije logicno da se sa godinama slabije vidi blizu, ne daleko? Ima par meseci primetila sam da mi je na daleko malo mutno ono sto sam pre jasno videla. Sad koliko daleko, pa prilicno daleko, koliko se tolerise :rofl: ako me je iko razumeo :lol:

Na žalost, oboje se pogoršava  :crycry:


moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

Plava Baklava

Ja bih probala uz jogu za oči one rupičaste naočare. Ima li neko iskustva s njima?


moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

AnaK

Evo, da referisem. Za daljinu imam mali astignatizam/cilindar, 0,25, to se ne koriguje.
Za blizinu imam 0,75 za komp na poslu, a 1 za komp kod kuce, citanje i internet na telefonu.
Janko 23.7.2002.

AnaK

Pročitah upravo tekst/reklamu o ovome:

http://svetivid.com/lasersko-skidanje-dioptrije/multifokalni-implanti/

Trajna korekcija dioptrije, čitanje bez naočara, operacija 7 minuta, lokalna anestezija. Meni sve to zvuči kao SF :nesvest:
Janko 23.7.2002.

Glitter

Da oni to rade i mislim milos klinika. Isla je summer skinula je neku sumanuti dioptriju laserom. Vredi para

stacka

Ivanova sestra je jos pre 12 godina skinula bas veliku dioptriju u Klinici Milos. I stvarno je sve vrlo brzo jos tada bilo gotovo a mogu misliti koliko je sve napredovalo za to vreme.
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

AnaK

Moracu da slikam clanak, sve je detaljnije. Minus se skida laserom, za plus i astigmatizam ugradjuju sociva u oko. Za laser sam cula i to mi je fenomenalno, ali ova ugradnja sociva je meni novost i zvuci mi kao medicina buducnosti.
Janko 23.7.2002.


emge

Nisam sigurna da li se to radi za "staracki plus" jer i da skinu opet ce se pojaviti za koju godinu jer oko kako se smanjuje, dioptrija raste.

AnaK

Pa oni pišu da se radi.

QuoteU odredjenom godinama zivota , desavaju se fizioloske promene u oku. Negde posle  40 te godine, oko gubi sposobnost fokusiranja I izostravanja slike na blizinu. Tada naocare za citanje postaju neminovnost.To nazivamo presbiopijom. Kod kratkovidih osoba , mali minus ,na neko vreme moze kompenzovati ovo slabljenje akomodacije.Kod gubitka akomodacije, dakle u presbiopiji, laser nece korigovati  dioptriju za blizu, vec samo na daljinu.

Stoga je najoptimalnija mogucnost potpune korekcije dioptrije na svim distancama-blizu, srednjoj udaljenosti I za daljinu , hirurgija zamene sociva , sa implantacijom odgovarajuceg intraokularnog, multifokalnog  sociva. Ova multifokalna intraokularna sociva ili sociva sa produbljenom dubinom fokusa, ce uspesno kompenzovati nedostatak akomodacije u oku, i na taj nacin vratiti mogucnost citanja, kao u mladosti.
Janko 23.7.2002.

Dacko

Mnogo bih volela da poznajem nekog ko je to isprobao a da kao i ja provodi najveći deo dana za kompjuterom ili uz knjigu, nego mi se čini da se takvi jednako pribojavaju da operišu baš oči od kojih žive, naročito kad dioptrija nije prevelika pa su onda naočare samo estetski problem i gnjavaža, a nema medicinskog razloga da se ne koriste. Međutim, jedina dva iskustva koja sam čula iz prve ruke potiču od nečitača, pa mi nisu mnogo relevantna.

AnaK

I ja bih, i sad kad sam otkrila da postiji, pratiću. Meni je sad dioptrija 1,.75 stvarno me opterećuje to što ne vidim bez naočara, što ne smem da ih zaboravim, što...
Janko 23.7.2002.