Main Menu

Ziveti u, sa i oko menopauze....

Started by Urbana, October 30, 2014, 08:17:27 PM

Previous topic - Next topic

Urbana

Dakle imam sve simptome ....
- neredovne menstruacije
- valunzi ( jednom u tri meseca )
- nocna znojenja ( par puta u zadnjih godini dana )
- bolovi u zglobovima i misicima
- ponekad problemi sa probavom
- vrtoglavice i blage glavobolje obicno pred dobijanje

I sve mi je to ok...mislim nije strasno, podnosljivo je, navikla sam se .....e sad sta mi je problem bio, a to verovatno nazivaju strahovima....meni licno to nisu strahovi, vec naprosto nervirale su me ( i jos uvek me nerviraju ) totalno "beznacajne" sitnice.....a pomogao mi je jedan klasicni autisa, da imam napade autizma.
Zapravo sta sam zakljucila....
Jednostavno napad besa dobijem na neke iznendne nezeljene situacije..."sitnice" . Autista mi je pomogao da razmisljam unapred i da se pripremam na neugodnosti, tako da mi je mantranje jako pomoglo.
To nesto izmedju control freak i autizama. Ali sad vladam skoro pa savrseno situacijom.....od mnogo cega odustajem sto mi je bilo spontano nekad.....

recimo banalan primer ....
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

I da zakljucila sam nikako neko drugi da vam kaze sta ne valja, nego vise sama sa sobom da popricam ....

Eto to sigurno nazivaju strahovima i panikom.....a to je valjda proces .... kako izrastam u babu ;D

I da stalno mantarm da niko ne treba nista da me ubedjuje, vec da kad nesto ne zelim i necu hladno kazem...."ne" ili "ne mogu" bez uzbudjenja i nagona za natezanje i ubedjivanje.

Eto ne znam kako vi ..... jesete li registrovali kakve promene, mislim da ti "strahovi" najvise smetaju i nama samima a i okolini.

Eto podelite iskustva, da nam svima bude lakse :innocent:
Ne bojim se nacizma i terorizma imam strah o pomodarstva i primitivizma

martina

sta su ti valunzi?

ja citam tvoje simptome i nemam ih jos, a narocito te strahove i to, ako nista ja postajem opustenija s godinama..

nisam bas sigurna ni kad da ocekujem, kazu da je nasljedno, a i moje mama i njena mama nisu bas docekale starost

jedna prijateljica, mlada od mene 4-5 godina, vec sasvim prestala da ima menstruaciju
to joj je bilo sa nekih 38 godina
kaze i majka i baka isto
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Saska

Ni ja nemam nikakvih simptoma jos, ali ne znam ni sta bih ocekivala, menI su ti hormonsko turbulentni periodi kao pubertet i trudnoce prolazile prilicno mirno, kolko je to moguce, naravno. U decembru cu napuniti 44.

NenaS

Valunzi su iznenadni napadi vrućine...
Imam ih naravno, kao i noćna znojenja i neredovne menstruacije koje su kad dođu više nalik na strahovite odlive... Nervoza, bolovi u zglobovima...pa to baš i nisam pripisivala menopauzi...
U svakom slučaju sem tih odliva prilično dobro podnosim.
Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

Urbana

Quote from: martina on October 30, 2014, 08:30:18 PM
sta su ti valunzi?

ja citam tvoje simptome i nemam ih jos, a narocito te strahove i to, ako nista ja postajem opustenija s godinama..

Srecnice

Urbana

Quote from: NenaS on October 30, 2014, 08:45:56 PM
Valunzi su iznenadni napadi vrućine...
Imam ih naravno, kao i noćna znojenja i neredovne menstruacije koje su kad dođu više nalik na strahovite odlive... Nervoza, bolovi u zglobovima...pa to baš i nisam pripisivala menopauzi...
U svakom slučaju sem tih odliva prilično dobro podnosim.

recimo slucaj.....

NenaS

Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

Praslin

Urbana  :bighug:
jesi li razmišljala možda o nekim hormonskim dodacima, da malo sebi olakšaš?

Mene čeka operacija, treba da radim histerektomiju za 3 nedelje. Posle toga ću naglo preći iz normalnog reproduktivnog doba u postmenopauzalno stanje. Baš me zanima da li to znači da uopšte neću imati menopauzu kao proces, ili znači da će sve to da mi se desi teško i naglo  :nokti2:

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

Deda

I bilo koji preparati na bazi ulja nocurka pomazu (pricale su moje bivse koleginice)
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

Urbana

Quote from: Praslin on October 30, 2014, 09:37:42 PM
Urbana  :bighug:
jesi li razmišljala možda o nekim hormonskim dodacima, da malo sebi olakšaš?

Mene čeka operacija, treba da radim histerektomiju za 3 nedelje. Posle toga ću naglo preći iz normalnog reproduktivnog doba u postmenopauzalno stanje. Baš me zanima da li to znači da uopšte neću imati menopauzu kao proces, ili znači da će sve to da mi se desi teško i naglo  :nokti2:

Razmisljala jesam, ali jos nista nisam koristila, necu da idem sama da kupim, necu ni sa muzem iako me je mm "opomenuo" da zajedno odemo....nekako izbegavam...verovatno bi mi tu odgovaralo da onako spontano udjemo zbog neceg drugog pa da to kupimo, onako kao usput...a znam tacno i sta bi trebala da uzmem, ali eto nekako svesno izbegavam...to ti je taj neki namcorluk svesno-nesvesni ne znam ni sama.

U biti sad sam na neki nacin pocela da kontrlosem te situacije...ono u fazonu egoisticki, mislim pre svega na sebe s tim sto skrenem paznju drugima da ne uzimaju za zlo i cini mi se da pali ....
Kad mi neko dolazi u posetu super se organizujem, ali mora da bude najmanje 15 dana unapred zakazano. Jednostavno nista ne sme da bude iznenada sto bi me bacilo u stres.
I uveli smo porodicno da svaki vikend ako vreme dozvoljava idemo u prirodu najmanje dva sata ..... to mi bas prija.

Ne znam da li ces izbeci bar nesto od ovoga, a valjalo bi ..... ti valunzi prvi put su gadni, jer ne znas sta te snaslo .... posle je ok, znas sta te snaslo, pa izostaje panika .... a meni ne traje dugo .... sve skupa, par naleta i sve traje 10min.

Zumbulica

Valunge nemam jos uvek, ciklus mi se skratio ali je i dalje redovan. Bolove u zglobovima i misicima, zadrzavanje vode, fijuuu raspolozenje jos uvek pripisujem groznim peemesovima.
Psihicki, prepoznajem neka raspolozenja i osecanja kao kod Urbane, bas taj strah od gubitka kontrole i suocavanja sa nepoznatim .....
Emotivno, jako mi tesko pada da odvojim ocuvanje pojma zenstvenosti od kraja reproduktivnog doba, iznenadjujuce tesko ....
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Unabebili

Quote from: Urbana on October 30, 2014, 08:17:27 PM
Dakle imam sve simptome ....
- neredovne menstruacije
- valunzi ( jednom u tri meseca )
- nocna znojenja ( par puta u zadnjih godini dana )
- bolovi u zglobovima i misicima
- ponekad problemi sa probavom
- vrtoglavice i blage glavobolje obicno pred dobijanje

I sve mi je to ok...mislim nije strasno, podnosljivo je, navikla sam se .....e sad sta mi je problem bio, a to verovatno nazivaju strahovima....meni licno to nisu strahovi, vec naprosto nervirale su me ( i jos uvek me nerviraju ) totalno "beznacajne" sitnice.....a pomogao mi je jedan klasicni autisa, da imam napade autizma.
Zapravo sta sam zakljucila....
Jednostavno napad besa dobijem na neke iznendne nezeljene situacije..."sitnice" . Autista mi je pomogao da razmisljam unapred i da se pripremam na neugodnosti, tako da mi je mantranje jako pomoglo.

I da zakljucila sam nikako neko drugi da vam kaze sta ne valja, nego vise sama sa sobom da popricam ....

Eto to sigurno nazivaju strahovima i panikom.....a to je valjda proces .... kako izrastam u babu ;D

I da stalno mantarm da niko ne treba nista da me ubedjuje, vec da kad nesto ne zelim i necu hladno kazem...."ne" ili "ne mogu" bez uzbudjenja i nagona za natezanje i ubedjivanje.

Eto ne znam kako vi ..... jesete li registrovali kakve promene, mislim da ti "strahovi" najvise smetaju i nama samima a i okolini.

Eto podelite iskustva, da nam svima bude lakse :innocent:

Pa skoro do u slovce da potpisem sve sto si nabrojala da imam i prepoznajem kod sebe.

Sto se valunga tice, pre jedno pola godine sam jedan dan  izbrojala 14 komada, dakle, na svakih 20 -20 minuta  :wall: :wall: :wall:

Ciklus je ceo februar, mart i april izostao i taman kad sam se ponadala da je najzad kraj, eto ga opet kao da nikad nije ni prestajao  :hm:

Primecujem da sam postala veoma trapava, izgubila sam gipkocu, za godinu dana dobila 10 kg , jedem kao mecavva i postala sam rasejana veoma.

Zivcana sam bila i pre, ali sad je postalo nepodnosljivo.  :lol:

I imam cesto misli koje su veoma opterecujuce, strahove da ce nesto da se dogodi lose.

Trudim se da sve ovo kontrolisem i da mi ne utice previse na svakodnevicu.
Debelom sam naglasila da me uopste ne uzima za ozbiljno, da ovo nisam ja i da kad pocnem da divljam , sve prebaci na salu.

Shvatio je, hvala mu.

Hormone ne smem da uzimam,
porodicna istorija mi je veoma losa,
majka i tetka imale karcinome,
nisam radjala,
nisam dojila,
pila sam preko 10 godina antibebi pilule, pusac sam - dakle, za mene je hormonska substitucija apsolutno kontraindikovana

Ostaje mi da pokusam da kroz hranu unosim one supstance koje olaksavaju ovaj period.

Poslednjih par ciklusa se obim krvarenja smanjio, inace je i to bilo sakloni me boze.

O bolovima da ne pricam, a i otkoazivanju poslova kad dobijem ciklus,
jer sam tad potpuno nefunkcionalna.

A rspolozenje mi varira do nenormalne emotivne preosetljivosti do "sad cu da ti se majke milosne i da ti izbacim torbu kroz vrata"  :lol:

Ovo me Bog kaznjava, jer sam bahato govorila da se te klimaktericne zene samo prenemazu   :girl_haha:
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

gasha

Ja sam primetila te bolove u zglobovima kao deo pms
Valunge nisam imala, tj mislim da nisam  :think:
ali interesantno je sagledati stvari i razmisliti o njima onako sa strane i reagovati bolje, svidja mi se to sto radis

kada pocinje menopauza , znam da je individuano , oko 50 ?
ja nekako imam osecaj da sam tu negde

starije koleginice su mi pricale kako su umorne, kako kad legnu u krevet osecaju kao da tonu, ja ih ovih dana tacno razumem, pre nisam
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

linga

U Srbiji je prosek 51, ali je individualno.
Ja sam skoro pisla za Mamin svet o nekom preparatu Femipause, bila sam na predstavljanju. U sustini sadrži biljne sastojke koji bi trebalo da pomažu, pa i fitoestrogene. Kao neko kome je hormonski estrogen zbog fibroadenoma apsolutno kontraindikovan, verujem da ne bih smela ni fitoestrogene, ali računam do moje menopauze, nešto će bolje smisliti valjda.
Praslin, da na žalost, kod tebe će taj proces doći naglo i pošto si mlada, najverovatnije će ti uključiti neku formu hormonske nadoknade, ako procene da treba. I na tvom mestu ne bih se bunila, bitno je da imaš stručnjaka koji će to da dobro izvaga. U Bg znam da je dr Svetlana Vujović vrhunski stručnjak za to.

Unabebili

Primetila sam da kad sam fizicki aktivnija, simptomi su blazi.
Dakle, trebala bih se na tu temu aktivirati, pa uvesti bar brzu setnju, kad  me sve ostalo zamara i ne volim.

Jedna moja kuma je tako lagodno prosla menopauzu, samo je prestao ciklus i to je to ( u 45 godini),
ali zato ova druga, koja ima kao i ja , 48 je usla u menopauzu sa 39 i imala skloski primer gadne menopauze.

Recimo nas dve idemo gradom i ona se bukvalno za 30 sekundi toliko preznoji da na njoj bude sve mokro, do gaca  :girl_sad:
Onda ulazimo u neki ulaz, ona menja potkosulju, koristi vlazne maramice, ma tuga...

Ona je verovatno burno reagovala i prerano usla u menopauzu ,
jer je imala nekoliko vantelesnih, na zalost, ni jednu uspesnu.

Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/