Main Menu

Recepti nasih baka i mama

Started by Unabebili, December 03, 2014, 10:53:24 AM

Previous topic - Next topic

Lani

Glitt, imaš lepu Vasinu u tvom novom komšiluku, u Zori.
Mada prilično je slađušna ali ukus joj je divan, tako da se to slatko može istrpeti u umerenim količinama.

senka

moja prababa je pravila domaću supu od rezanaca koje je sama pravila, a oni debeli kao prst  :girl_in_love:
pa onaj kolač na prevrnutom pleKu
ne sećam se da je moja baba pravila nešto što mi je posebno ostalo sećanju, možda kolač sa višnjama iz cicine reklme i neku žito tortu sa 9 kora

mm sad ima pokušaje da napravi cicvaru kao njegova baba
M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

Unabebili

Kitnikes od dunja

2 kg dunja, 2 kg secera, 1/2 litre vode, 1/2 kg oraha (ili badema), sok od limuna

Iseci dunje na 4 dela, staviti u lonac, preliti vodom i kuvati dokne omeksaju.
Skuvane dunje ispasirati, masu staviti u cistu serpu i kuvati ponovo, a za vreme kuvanja dodavati secer i limunov sok.

Kad masa pocne da spada s varjace u vrstim komadima, skloniti sa sporeta, dodati na grubo seckane oraje ili bademe, izmesati temeljno da se sjedini.

Sipati kad se ohladi na posluzavnik, formirati i pustiti da se susi, pokriveno gazom.
Susi se 7 dana .
Kas se osusi, iseci na komade, uvaljati u kristal secer, zamotati u foliju i slagati u limene kutije .

Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

cici

Unabebili

Aer konjak

Izmesati dobro 4 zumanca sa 300 g secera,
skuvati 5/8 l mleka (!?) sa 2 vanilin secera.

Kad se mleko ohladi uliti ova jaja, dobro izmiksati i dolivati polako 1/2 l alkohola (votka).

Dobro zatvoriti i cuvati na hladno.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

Unabebili

Banane u slafroku

1-2 jaja
1/8 l belog vina
150 g brasna
60 g secera
rum, cimet
na vr noza soli

nekoliko banana

Postupak:

jaja, vino, secer, brasno i so izlupati kao testo za palacinke

banane iseci na pola, poprskati rumom

uvaljati u testo  i prziti na dosta ulja

przene postuti sa secerom koji smo izmesali sa malo cimeta

Jesti toplo  :)

Lani

Vila

Meni je jedno od najlepših jela ikada pravila pokojna baba Rada, mamina majka, pitu od sukanih kora. To su kore koje se oklagijom tanje, pa suše na šporetu. Onda se pravi pita sa sirom, ili sa kupusom od njih. Čudo jedno koliko je ta pita divna :girl_in_love:
Pa njen pekmez od šljiva, taman, ljubičast, jer se šljive nisu ljuštile, namazan na domaći hleb, i uz šolju vrućeg punomasnog mleka :balavi:
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

"nije nasa duznost da od njih pravimo ljude kakve mi volimo, nego da im pomognemo da postanu ko oni hoce da budu"
Martina

kalimero

Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

kalimero

Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Zumbulica

Quote from: Vila on December 03, 2014, 03:05:46 PM
Meni je jedno od najlepših jela ikada pravila pokojna baba Rada, mamina majka, pitu od sukanih kora. To su kore koje se oklagijom tanje, pa suše na šporetu. Onda se pravi pita sa sirom, ili sa kupusom od njih. Čudo jedno koliko je ta pita divna :girl_in_love:
Pa njen pekmez od šljiva, taman, ljubičast, jer se šljive nisu ljuštile, namazan na domaći hleb, i uz šolju vrućeg punomasnog mleka :balavi:
Vilo, za ovo poslednje  :girl_in_love:
A kore za pitu ovakve nam je pravila jedna stara komsinica  :girl_in_love: pa je mama pravila pitu.
Moja mama nije pravila slatkise, osim nekih testastih, ali je zato u pripremanju slanih jela bila neprevazidjena ...
Jao, jeste, razna slatka  :balavi:
Ja pravim kitnikes.
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

kalimero

a je l stavljas komade oraha u kitnikes?
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Zumbulica

Da, da, sad ga napravim ocas posla, ja pecem dunje pokrivene folijom, izmiksiram i kuvam sa otprilike 700 g secera na kg dunja.

Zumbulica

Ove godine nisam pravila, a slabo sam nesto vidjala dunje na pijaci  :think: Smislila sam da pravim ovih dana ako ih nadjem.

Pepi

Videla mnogo lepe dunje ovde na pijaci, sad mi zao sto ih nisam kupila.
Meni je prababa spremala najlepse puslice  :girl_in_love: Muteći belanca viljuskom. Nikad mi nisu uspele kao njoj, a pekla ih je u nekom starom sporetu na drva...
Ne sećam se drugih stvari da sam volela, ja sam zivela na slatkisima  :girl_haha:
Ali imam neke lepe recepte, prepisaću ih čim nađem svesku.