Nase lepe baste i terase - 2015 - nova sezona, novi planovi

Started by Zumbulica, February 13, 2015, 09:27:13 AM

Previous topic - Next topic

Glitter

Quote from: Summer on March 16, 2015, 10:39:56 AM
pepi  :girl_in_love:

a sad cu poceti da vas davim  :diva: :rofl:

prvo da krenem sa temom - zacinsko bilje.

gde da kupim bilje za sadnju?

koja zemlja mu treba, obicna ona za cvece u zutim kesama?

moze li uspeti na stepenicama koje su na suncu do podne, posle hlad?
ja cu za pocetak da ti kazem da zacinsko bilje mozes po garden centrima, ne pravi ti razliku (osim vremensku) da li uzimas rasad ili seme. Zacinsko bilje je mahom korov, ja ga sadim u saksijama (onim dugackim pravougaonim) da se ne bi sirilo i tamo gde ga necu. Raste jako brzo, moze sunce i hlad kombo, bitno je da dobija dovoljno vode (ja ga ovde i ne zalivam, dovoljno dobija vode od kise) i juce bas videh da je ponovo pocelo da zeleni i dziklja.

Summer

hvala  :kiss1:

a garden centri bi u bg znacilo sta? (a da nije garden centar na vidikovcu  :rofl:)

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.

Glitter

:lol: rekla bih da i po onim poljoprivrednim apotekama/prodavnicama mozes da nadjes seme, za rasad bih te uputila na Vidikovac :lol:

AnaK

Ovo je mnogo lepo mesto, u Zemunu:

http://www.gardenia.co.rs/

A pominjale su devojke i neke rasadnike druge, ja ništa nisam zapamtila.
Janko 23.7.2002.

Zumbulica

Na pijaci mozes da nadjes nanu, uvek ima nekih baba pored koje prodaju iz svoje baste. Ako posadis ove godine rasirice se, a sledece godine ce da podivlja i bice je svud. Ja sam kupovala nekoliko vrsta, sad nemam pojma koja je koja. Zalfiju i maticnjak isto, na pijaci. Vlasac mozes da potrazis i u nekom vecem marketu. On se isto siri, malo sporije i bokori, mozes da izvadis bokor kad se malo razraste i da delis, prezimljava napolju kao i ovo ostalo. Persun sam sadila iz kesice....
Rukola je isto super, lako raste, kupis seme u kesicama i posadis u saksiju, bice dovoljno za pocetak. Treba izgleda da se sadi sukcesivno da bi je bilo u dobroj formi za branje cesto. Ja sam sadila u basti, bila je divna dvadesetak dana pa je procvetala i ofucala se. Nisam sigurna da li se obnavlja, videcu ove godine ...
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Zumbulica

Dosta je dobar izbor semena u Tempu, poljoprivrednim apotekama, pijacama ....

Glitter

i ja imam par vrsta nane, ne razlikujem ih vise ali znam koja je bolja za mohito :lol:

Zumbulica

Meni je to bila ideja vodilja, pa opet nijedan mohito nisam napravila. I samo sam malo osusila za caj, ogromna razlika izmedju kupovnog i tog.
E! Probacu da posadim korijander, iz ovog semena sto imam. Mislim da se te cvrsce semenke ostave potopljene preko noci da omeksaju pa se posade.

Pepi

Summer, tebi je najbliža pijaca cveća u Krnjači, tamo imaš i začinsko bilje. Malo dalje imaš I Baštu, takođe u krnjači,.
ja sam za vikend kupila rasad majčine dušice i matičnjaka, upravo sam ih posadila u saksije. Kupila seme rukole, žalfije i dragoljuba, ali toliko duva vetar da mi nosi seme iz saksije, pa sam odustala od sadnje danas.
Zumbi, moja majka te čvrste semenke stavi u najlon čarapu, znam da je na par sati drži potopljenu u vodi, ali ne znam šta posle radi, pitaću je...

Summer

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.

monochrome

devojke, da li bi ja nekako mogla da posadim lubenicu? :-[

Glitter

AnaK

Evo jedne korisne info:

Gardenia - Zemun added 5 new photos.
20 hrs ·

HAPPY WEEKEND!!! U subotu i nedelju sve biljke na popustu 20%, a saksije i staklo 10%. Dočekajte prolece sa nama smile emoticon radno vreme u subotu i nedelju od 10h do 18h smile emoticon vidimo se!
Janko 23.7.2002.

jel

Summer imas I u merkuru biljke, mada I zacinsko I u svakom vecem supermarketu
al meni nekako ne uspeva, valjda sto mi stoji pored sporeta  :rofl:

Una jedva cekam da se razmases

Ove god I ja planiram malo detaljnije da se pozabavim terasama, da ih lepo oscvecim  :girl_in_love:
My name is Luton, Robin Luton :lol: