Zanimljivosti raznih svetskih kuhinja - prilozi recept

Started by Unabebili, July 15, 2015, 05:07:48 PM

Previous topic - Next topic

Unabebili

http://kafaningposvetu.net/

kakav lep blog  :love32:

pa mi je ideja da ovde ostavljamo recepte raznih podneblja ,
a da smo ih isprobali  :girl_in_love:
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

Glitter

Glitter

ja cu da pocnem sa jednim tipicnim jelom odavde koje mnogo cesto pominjem i volim, redje pravim (objasnicu i razloge) ali imam mesto na kom ga jedem slatko. U pitanju je Bubble and squeak, tipicno englesko jelo koje se pravi od ostataka nedeljne vecere, koja je uglavnom pecenje (bilo koja zivuljka tipicno chicken, pork, beef), pire krompir (koji je vezivna namirnica za bubble and squeak), kuvan kupus ili prokelj (kuvan koliko blansiran pa malko proprzen na ulju ili samo blansiran. Kupus je tipicno jedan od onih malo egzoticnijih, koji se po pravilu i ne kuvaju predugo, mada ja sam spremala u BG sa tipicno nasim i bilo je ok, samo se duze kuva).
Uglavnom ostaci vecere se iseckaju sitno (meso, kupus, prokelj), baci na ulje da se proprzi malo, doda se pire krompir da sve to pomesa i prave se tortice od smese a na vrh se stavi proprzena slanina (kao reznjevi, ne sitno seckana) i jaje na oko (ili posirano). Ovamo gde ja volim da jedem, dodaju okolo i divan sos od dizon senfa.

Unabebili

Prakticno i verujem, super ukusno  :good:

I nije tesko za pravljenje.

Ja za ovaj put danasnji eksperiment da okacim.

Kadaif Muhalebi ( ocigledno arapski slatkis)

5

SASTOJCI:

200 g kadaifa
75 g putera
5 kašika šećera
1 šolja sjeckanih oraha
KREMA:

1 l mlijeka
1 šolja šećera
6 kašika gustina
1 vanilin šećer
200 ml slatkog vrhnja
(1 šolja = 150 ml)
PRIPREMA:

Kadaif dobro izmrvite.
Puter otopite u tavi; dodajte šećer i kadaif.
Pržite na slaboj vatri, uz neprestano miješanje. Kada kadaif potamni dodati sjeckane orahe, još kratko pržiti. Odmah sipati u hladan pleh, da se ohladi.

Krema:

od mlijeka, šećera, vanilin šećera i gustina skuhati glatku kremu. Kuhanu kremu prekriti prozirnom folijom; ohladiti. Zatim dodati slatko vrhnje, pa sve dobro izmiksati.
U posude staviti malo kadaifa, preko sipati kremu.
Preko kreme opet staviti red kadaifa.
Dobro ohladiti, pa poslužiti!

SLatku pavlaku sam zamenila sa slagom u prahu.
Ukrasila sa bosiljkom, moze i menta  :flower:

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

Glitter

da pridodam na temu, sinoc S pravio veceru i ja se prvi put sretoh sa Rösti ([ˈrøːʃti])
uglavnom on je to pokupio u Nemackoj gde je ziveo dosta dugo, ali je svajcarsko jelo (prilog) i koliko vidim smatraju ga nacionalnim jelom.
Preukusno je sto se mene tice i definitivno krompir na drugaciji nacin  :good:

SPrema se tako sto se svez krompir oljusti, opere i narenda na krupno (kao jabuke za lenju pitu), umota se u cistu platnenu krpu i iscedi voda iz krompira. Stavi se u dublju posudu posoli i pobiberi po zelji i sa strane se otopi komad maslaca. SIpa se preko krompira u posudu i promesa tako da manje vise sav krompir dobije malo maslaca.
Ugreje se tiganj, on je koristio plitak tefonski za palacinke i sipa krompir. Varjacom se krompir u tiganju sabije do ivica i onda sabije jos vise. Pece se na umerenoj vatri. Cim ivice pocnu da tamne (dobiju boju zlatno braonkastu pecenog krompira) krompir se obrne da se ispece i druga strana. Ukupno vreme bude oko 10 minuta.

Svajraci obicno jedu sa spanacem preko rostisa i jajetom na oko (bar tako kaze wiki) ili kao prilog drugom jelu.

Mi cemo def praviti ponovo jer je preukusno

Pepi

Super. Ja sam planirala da probam, pošto sam geldala Annabel, samo ona svoj pravi u rerni.
POTATO ROSTI
4 large, floury potatoes
1 tsp salt
3 tbsp olive oil+extra for brushing or spraying
2 tbsp chopped parsley leaves (optional)

Preheat oven to 190°C and line a baking tray with baking paper.
Peel potatoes and grate them onto a clean teatowel.Pull up the sides of the teatowel, twist and squeeze tightly over the sink to remove liquid.Place potato in a mixing bowl with salt, olive oil and parsley, if using, and stir to combine.Divide mixture into 6 disc-shaped portions, space evenly on prepared baking tray and squish slightly to spread.Brush or spray with olive oil.
Bake until crisp and golden (35-40 minutes).
Serves 6 as a side dish.:-))

aleks

Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

Unabebili

Debeli ce da svisne od srece  :girl_haha:

I ne raspadne se kad se okrene?  :nokti2:

Glitter

u principu ne, ali uvek mozes da prevnes na veliki tanjir i onda samo sklizne nazad u tiganj

Unabebili

dmi

Quote from: Glitter on August 24, 2015, 03:05:17 PM
da pridodam na temu, sinoc S pravio veceru i ja se prvi put sretoh sa Rösti ([ˈrøːʃti])
uglavnom on je to pokupio u Nemackoj gde je ziveo dosta dugo, ali je svajcarsko jelo (prilog) i koliko vidim smatraju ga nacionalnim jelom.
Preukusno je sto se mene tice i definitivno krompir na drugaciji nacin  :good:

SPrema se tako sto se svez krompir oljusti, opere i narenda na krupno (kao jabuke za lenju pitu), umota se u cistu platnenu krpu i iscedi voda iz krompira. Stavi se u dublju posudu posoli i pobiberi po zelji i sa strane se otopi komad maslaca. SIpa se preko krompira u posudu i promesa tako da manje vise sav krompir dobije malo maslaca.
Ugreje se tiganj, on je koristio plitak tefonski za palacinke i sipa krompir. Varjacom se krompir u tiganju sabije do ivica i onda sabije jos vise. Pece se na umerenoj vatri. Cim ivice pocnu da tamne (dobiju boju zlatno braonkastu pecenog krompira) krompir se obrne da se ispece i druga strana. Ukupno vreme bude oko 10 minuta.

Svajraci obicno jedu sa spanacem preko rostisa i jajetom na oko (bar tako kaze wiki) ili kao prilog drugom jelu.

Mi cemo def praviti ponovo jer je preukusno

super izgleda ali mene ovo podseca na hash browns :ces:
Tesa Principessa 12.06.2005.
"...you're never fully dressed without a smile..."

"Act the way you'd like to be and soon you'll be the way you act."  — Leonard Cohen

Glitter

drugaciji je ukus, hash browns su deep fried pa je unutrasnjost skoro kuvana a masna, ovo ima peceni ukus i masnoca koja se dodaje je onaj maslac koji rastopis, ne dodajes vise masnoce

Zumbulica

....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....