Main Menu

Rim

Started by Summer, September 06, 2015, 10:57:03 PM

Previous topic - Next topic

Lani

Divni ste. :girl_in_love:

Jao sad gledam slike i one kilometarske kolone.  :wall:
Mi nešto planirali na proleće, za 1. maj/Uskrs u Rim sa decom, pa ja nema šanse sa njih dve da džedžim u tim redovima. Zar ne može to sve da se pokupuje online (ulaznice i sl.) pa da se makar manje čeka?

Summer

Hvala  :bighug:
pa ne znam sta bih ti rekla. Ja sam kupila ulaznice za vatikan preko neta i tu nismo cekali na ulazu duze od par minuta, za razliku od.onih koji su kupovali karte na.licu mesta. Ali i unutra je guzva. Da bi dosla do sikst.kapele prodjes kroz 20 prostorija, krećeš se  u reci ljudi, udjes unutra, a obezbedjenje samo ponavlja avanti, avanti...vreme.zadrzavanja otpril ik e minut, u iskrivljenom položaju glave bacis pogled na plafon. Za decu je taj deo.bas mucenje.
Ulaz u baziliku sv.petra je besplatan, pa ti tu online karte ne vrede. Red je bio nezamuslivo dugacak, svi kazu da brzo ide, ali smo mi odustsli od ulaska.

Koloseum i forum ne znam da li mogu online, videla sam da ima ulaz za rezervacije, ali je.i tu bila velika guzva

Pisacu vise veceras sa kompa, nezgodno mi.sa tel

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.

draganaa

Videla sam slike....i zavidim Vam   ;)..znas vec koliko sam bila odusevljena i kad si rekla da ides...jos sami....pa Rim...sta reci..
Jovana 4.4.2005.
Lazar 12.02.2007.

Summer

Konacno dodjoh do kompjutera, pa da napisem par reci, kako sam ja dozivela Rim.

Prvo, bili smo 3 dana, sto je realno malo. Ipak smo uspeli da vidimo dosta, ali i da iskuliramo i ispijamo kapucino na suncu  :)

Karta do Rima nije skupa, 130 eur po osobi, let je kratak, sat i 15 min. Od aerodroma do apartmana smo isli vozom, sto je super varijanta. Posto nam je smestaj bio na strani reke koja je bliza aerodromu, koristili smo FL1, karta po osobi je 8 eur. Za smestaje blize Termini stanici koristi se Leonardo Da Vinci voz, za koji je karta 16 eur, a postoje i neke jeftinije varijante Terrabus ili tako nesto.

Smestaj sam trazila jako dugo, jer smo isli u periodu koji je najpopularniji za posetu Rimu, pa su hoteli duplo skuplji nego recimo u toku leta ili novembru. Drugo, meni se nije svideo kraj oko Termini stanice koji svi preporucuju. Pa je na kraju izbor pao na Trastevere i nisam pogresila. To je stari deo Rima, lici malo na Dorcol u nekim delovima, pun je preslatkih restorana, veoma je blizu grada - 5 stanica ili 10ak minuta.

Smestajem smo bili zadovoljni, u pitanju je B&B, vlasnik je vrlo simpatican decko koji ujutro u kuhinji sprema dorucak, a preko dana nije tu, raspolozen je da preporuci i objasni sta god treba, vrlo je cisto, slatka terasa, blizu tramvajske stanice, nista vise nam nije trebalo.

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Stigli smo rano prepodne, ostavili stvari u apartmanu i prvo seli na dorucak i kafu u predivnoj pekarici u kraju, za svaku preporuku

https://www.tripadvisor.rs/Restaurant_Review-g187791-d6494462-Reviews-Giselda-Rome_Lazio.html

Presli smo TIbar tramvajem i izasli da kupimo kartu (12.5 eur je karta za 48h za sve vrste prevoza, s tim da mi metro nismo ni koristili, a u tramvaju i autobusu izgleda kao da niko i ne placa kartu i nema kontrole).

Onda smo slucajno zasli u Jevrejsku cetvrt oko sinagoge, poznatiju kao Geto. Tu ima par slatkih restorana i kafanica, ali nisu bas sjajne cene (pivo je od 7 eur na vise), a kafane sa obicnim metalnim stolicama, malo oronule.
Ali taj kvart ima bas neki specifican sarm i meni se svideo.

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.

Summer

Odatle smo produzili do Piazza Venezia, koja je uglavnom polazna tacka za obilazak Rima.
Prvi utisak je naravno guzva, hiljade turista, reke Japanaca sa stikovima, americkih baba i deda i svih ostalih. Prvo smo obisli grandiozni spomenik Vitorio Emanuelu, koji je svojevremeno bio predmet brojnih polemika i osporavanja, zbog ogromnih sredstava koja su ulozena u njegovu izgradnju. Ulaz je besplatan, a pogled sa terasa je zaista sjajan, pogotovo kad je lep dan.

Nemam nijednu sliku spomenika  :rofl:

Sa terase moze da se udje u predivnu crkvu Santa Maria in Aracoeli,

Nakon popodnevne dremke smo izasli na veceru u lokalni restoran, Ivo a Trastevere, koji pravi najbolju picu u kraju. Plasticne stolice i museme na stolu su uobicajene za vecinu basti u restoranima u cxentralnom delu Rima. Hrana je bila odlicna, cene pristojne, sjajno vino po ok cenama.

Onda smo otisli opet do Piazza Venezia i pesaka kroz Via Del Corso (u kojoj se nalazi vecina radnji za obicne smrtnike, tipa Mango, Zara i sl.) otisli skroz do Spanskih stepenica. Usput smo svracali u par katadrala koje su nam se ucinile zanimljivim, u dve je trajala neka vecernja sluzba. U vecini tih crkvi mogu da se vide umetnicka dela, cak i poznatih majstora poput Karavadja i sl, a da nisu nigde ni posebno 'izreklamirana'. Ceo Rim je kao jedna velika galerija, beskrajna.

Stigli smo do Fontane di Trevi koja se renovira, tako da nismo uspeli baciti novcic, ali cemo se i pored toga, nadam se, vratiti u Rim  :)

Taj deo oko fontane je krcat, jedva se prolazi (a mi smo tu bili oko 22-23h), mnogo Arapa koje prodaju one gluposti prostrte po plocniku. Nimalo mi nije bio prijatan boravak u tom delu. Silno sam zelela da vidim i Piazza di Spagna i Spanske stepenice to vece, ali je to bila greska, Smrad urina oko stepenica, grupe pijanih mladih Engleza i Svedjana, nimalo prijatno. Oko Spanskog trga su dizajnerske radnje, bilo mi je zanimljivo da vidim u izlozima kreacija Dolce&Gabana, Chanel i sl. Najlepsu radnju ima Valentino, cela zgrada je njihova i izgleda fenomenalno,

Uspeli smo da uhvatimo neki bus malo pre ponoci i da se docepamo kreveta.

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.

Summer

Drugi dan smo posle dorucka krenuli do Piazza Venezia i odatle pesaka do Koloseuma, sto je nekih 10ak minuta laganog hoda. Redovi pred ulazom u KOloseum su ogromni! Obisli smo krug i odustali od ulaska. Taj deo oko Koloseuma i Foruma je divan, gde god se okrenes neki ostaci antickog Rima i stvarno je tesko ostati ravnodusan pri pomisli koliko vekova je proslo...

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.

Summer

Onda smo hteli da pijemo kafu na suncu, ali u samom centru nije lako naci obican kafic, uglavnom su sve restorani.

Krenuli smo ka Santa Maria Maggiore, usput svratili  San Pietro in Vincoli (Sv. Petar u Lancima), gde se cuvaju delovi lanaca kojima je apostol petar bio vezan.

Taj trg i crkva nisu ostavili neki poseban utisak na mene, dok je Santa Maria Maggiore predivna. U povratku smo nasli neku kafanicu blizu Koloseuma, divan kapucino, 3 puta skuplji nego kod nas u kraju  :rofl: Na moje pitanje da li imaju pepeljaru, ljubazni konobar sa osmehom odgovara potvrdno i donosi mi prljavu pepeljaru  :rofl: Posledica italijanske nonsalantnosti i masovnog turizma  :D

Popodne smo prisustvovali vencanju u vec pomenutoj crkvi

a nakon vencanja popili pice u kaficu na terasi Spomenika Vittorio Eman.

Divno je, preskupo, konobara nema, sam ides po pice, sam praznis pepeljare  :rofl:

Posle smo isli na pice u veceru u neki fensi restoran, koji je mozda najbolji u kojem sam u zivotu bila

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.

Summer

sad odoh da spavam, sutra nastavak, Rim treci dan  :D davim vas posteno  :rofl:

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.

AnaK

Davi, davi  :girl_in_love: Osnovni utisak - diiiiiivno izgledaš  :girl_in_love:
Janko 23.7.2002.

Dacko

Preduhitrila me Ana s ovim osnovnim utiskom. :girl_haha: Rim je očito divan, a vidi se i koliko ti je prijao... :love32:

Lani

Joj Summer divno  :girl_in_love:, imaću ja još pitanja ali to ću da te gnjavim na pp (pošalji mi link za smeštaj pliz).
Najveći utisak je da ste divni divni ti i tm  :girl_in_love: a naravno i okolina.
Bzvz za Trevi, ona se izgleda često renovira, i moja drugarica kad je bila par godina ranije nije mogla da ubaci novčić jer je isto bila sva u skelama.
A cene...  :hm: Koliko je jeftiniji Lisabon čoveče od tako nekih gradova. Pre desetak dana su nam se drug i drugarica vratili iz Pariza, isto ta priča, pivo u kafiću 8 evra, kafa 3 pa naviše i sl.  :crazy: U Lisabonu kafa, sokovi i sl. kao u Beogradu, pa i manje.
Ali dobro, pripremiš se pre putovanja na takve stvari pa se ne nerviraš previše kad odeš.  :girl_haha:

Summer

Hvala vam  :bighug:

Lani, veceras nastavljam pisanije i saljem ti link, sad sam na tel.

Cene pominjem upravo zbog pripreme  :D naravno da sam i ja bila spremna.

A pri tom je vrlo raznoliko, tipa kafa u pomenutoj lokalnoj pekari- kaficu (koja je btw najbolja koju sam popila u Rimu košta 1 eur, dok je sendvic 5 eur. A kafa kid koloseuma 3 eur,, u ovom jardinu je 6,5 eur  :)

Taxi nije skup najvise smo platili 10 eur voznju

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.

Unabebili

Kakav lep putopis  :love32:

I premocne slike  :good: :good:
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

anelore

Summer, divne slike i putopis.
Ja sam po Rimu uglavnom setala nocu  :lol: pa nisu bile tolike strasne guzve, osim oko Fontane di Trevi.
Sto se dela oko  Terminija tice, on je stvarno prilicno los, ali je najzgodniji za prevoz od-do aerodroma i za kasnije lutanje po gradu - ja sam ga zato Uni preporucivala, jer su imali manje od 24h u Rimu. Za tri-cetiri dana i ja bih birala neki bolji kraj.

Urbana

Divne slike i putopis
Ne bojim se nacizma i terorizma imam strah o pomodarstva i primitivizma