Main Menu

Domaca smesa za oblaganje torti

Started by Deda, May 20, 2009, 11:46:00 AM

Previous topic - Next topic

Gost51

Quote from: Masha on June 01, 2009, 09:51:37 AM
JAckie, sta znam, ja sam i zadovoljna i nezadovoljna ovom masom. Ako je uporedim sa ovom kupovnom koju vecina nas iz Bg-a koristi, svakako je bolja ta kupovna.
Ova se lako mesi, ne lepi se mnogo. Medjutim nekako mi deluje testasto, a ne glatko. Moguci problem sa masom koju sam pravila je prah secer, rekla bih da je za nijasnu grublje mleven od onog centroprozivod koji inace korsitim, ovaj je bio na meru,
a gdje kupujete tu masu u bg?

Masha

U
Mihalila Gavrilovica 21, prva ulica levo kada se udje u juzni bulevar. Ima na nekoj od tema tel, ne znam da li hoce da salju.

Probaj sa ovom masom, stvarno nije losa, ima jos jedan recept, vrlo slican, cici ga je pronasla, isti su sastojici, malo su izmenjene mere. Ali obavezno sa centroprozivod secerom :)

Gost51

Quote from: Masha on June 01, 2009, 09:58:44 AM
U
Mihalila Gavrilovica 21, prva ulica levo kada se udje u juzni bulevar. Ima na nekoj od tema tel, ne znam da li hoce da salju.

Probaj sa ovom masom, stvarno nije losa, ima jos jedan recept, vrlo slican, cici ga je pronasla, isti su sastojici, malo su izmenjene mere. Ali obavezno sa centroprozivod secerom :)

hvala, pokusacu da nabavim

Zumbulica

C secer u prahu je i po mom iskustvu najbolje samleven, u svakom slucaju dobro je prosejati ga. Ja sama pravim fondan i zbog ustede, a i lakse mi je da manje zavisim od nabavke. Fruktoza je odlicna, ali ja koristim glukozu, kupuje se u apotekama, a tajna je u tome da se trazi glukoza za test opterecenja, ako trazite (kao ja par puta "treba mi za fondan"   :girl_smile:gledace vas belo). Pakovana je po u pakovanjima po 100 gr. u prahu.
Moj recept:

1/4 solje vode
1.5 do 2 kasike zelatina
staviti par minuta da nabubri u hladnoj vodi

zagrejati na pari ili mikrotalasnoj (ne sme da vri)

dobro promesati i ostaviti da se samo malo ohladi,

zicom dobro umesati 2 kasicice biljne masnoce/ ili 1 kasicicu masti i 1 kasicicu margarina tvrdog/ ili samo jednu kasicicu margarina /

zatim umesati otprilike 60 gr glukoze u prahu (malo manje ili vise ne menja bitno stvar)

i jos 1 i po kasiku glicerina.

uppss- i kasicicu dve ekstrata vanile dodati

u oko 900 gr secera u prahu prethodno prosejanog umesiti ovu tecnu smesu. Ako je meko dodati jos secera u prahu. Kad pocne da se lepi za ruke nemojte da odustajete i nemojte da me psujete.  :girl_haha:

Spakovati u cinije koje se dobro zatvaraju i ostaviti da odstvoji do sutra. Kad se ponovo mesi ruke se mazu margarinom. Razvlaci se na prah seceru, jos bolje ako se pomesa sa malo gustina. Najlakse se sece sekacem za picu. Beli moze dugo da stoji, dok se obojeni brzo "ukruti"   :D Moze da se parce fondana rastopi sa malo vode i koristi za lepak. 
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

cici

Znači u tome je fora, meni je malo ostalo zelenog i tvrd je kao kamen.Ako mi se neko zameri mogu slobondno da ga upotrebim :D
Može li taj skamenjeni da se koristi kao lepak?Nisam skapirala da li si na stvrdnuti mislila?

Masha

I meni se sve stvrdnulo, ali je omeksalo kada sam ga malo izgnjavila

Zumbulica

Moze i stvrdnuti da se iskoristi za lepak. Lepak od fondana je dobar za lepljenje fondan na fondan, ali za spajanje kod figurica je ipak bolji lepak sa zelatinom.  Moze i on da se omeksa ali gubi elasticnost i ostaje krt. Inace, boje u prahu se rastvaraju u alkoholu pomesanom sa malo vode, jedino se zlatni prah rastvara samo u alkoholu.
Imam u planu, ali nemam vremena za eksperimentisanje da probam da napravim smesu za oblaganje sa svetlim medom umesto glukoze. Kad isprobam javljam rezultate. U principu, bitno je da se saharozi doda neki drugi secer (glukoza, fruktoza ...), ja sam jednom nasla dekstrozu i pravila fenomenalnu gum pastu sa njom.
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

cici

Meni ne treba za figurice, na taj nivo nikad neću stići.Pčelice i pužiće ne računam.

Masha

Pravila sam ponovo ovu smesu i sada sam bila zadovoljnija nego prvi put.
Prvo, kada smesa pocne rucno da se mesi treba dodavati dosta prah secera, kao kada je testo lepljivo pa se dodaje brasno.
drugo,, najbolje mi se razvlacilo kada sam glicerinom premzala oklagiju, islo je bas kao podmazano.
Btw, nigde nisam mogla da nadjem cvecarski celofan :blink:

Deda

Quote from: Masha on June 01, 2009, 09:58:44 AM
U

Masho, kazi mi koji je to deo Bg, i moze li se tu kombijem?
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

Pepi

Nisam Masha, ali ću ti ipak reći  :D
To je blizu Autokomande, mislim da može kombijem da se dođe.
A ako ti nešto treba ja dolazim za JA  oko 21.08., ako ti nije kasno...

Deda

Treba mi do 22 najkasnije ali posto je to kod Autokomande-nije mi frka, imam vozilo bar 2 puta nedeljno...ne bih nikoga da maltretiram, imam super vozaca koji sve hoce i moze :love32:

Masha

Pogresno sam napisala, prva ulica desno od iz pravca autokomande. Pozovi ih prvo, vidi da li su poceli da rade, ja ih zvala u petak, niko se nije javljao, pomislila sam da su na odmoru. Inace, radno vreme im je do 17h

Deda

Ma necu ga slati ove nedelje,, mozda iduce ili one tamo....a koje boje koristite, jel u gelu? I koliko kostaju molicu lepo....
Da li je pakovanje -kg dosta za jednu tortu, i stavlja li se dan ranije? Izvinite ako je bilo....

Masha

Te u gelu, nema sanse da se setim cene, nesto oko 50 din, mozda i manje. Dosta ti je 1kg za tortu, a ja stavljam kada stignem, nekada i dva sata pred sluzenje :)