Main Menu

Prag 2016.

Started by senka, January 09, 2016, 01:10:19 PM

Previous topic - Next topic

senka

Da ukratko opišem naše dvodnevno krstarenje ulicama Praga.
U subotu smo se odlučili gde bismo odmah rezervisali hotel i u utorak, za mm-ov rođendan krenuli. Bilo je kraće nego što smo želeli, ali rekreativna nas je "presekla". Al to vas ni ne interesuje u ovom putopisu  :lol:
Mađarska, Slovačka, Češka - 930km, sve auto--put (delić jedan je magistralni put, ali baš zanemarljivo)
Mm je iz nekog razloga odbio(šta će mu :lol:) da skine mapu Slovačke, pa smo se zahvaljujući navigaciji obreli u Austriji na 37 sekundi  :lol:
Svrati smo Tesco i Decatlon (u Gyoru) gde je mm i kupio sebi stolicu za pecanje, pa je malo zagledao zapakvanu i zaključio da joj fali deo koji drži pecaljku, skinuo sa druge i stavio u svoj komplet. Kod kolima je konstatovao da sad ipak ima dva držača  :lol: :lol:
Za nešto manje od 12 sati smo bili u Pragu.
Baklava nam je preporučila deo Prag 02 za hotel, međutim nama se svideo Golf Depandance u Pragu 05. Odličan hotel jedan od najboljih u kome smo bili za vrlo pristojne novce. Dočekala nas je flaša šampanjca na ledu, pisamce sa Mr. Žugić...ja se ložim na te stvari  :lol: Odličan doručak, švedski sto. Saunu i djakuzi nismo stigli da probamo. Hotel ima svoj besplatan parking, što je jako važno, jer većina nema ili naplaćuje vrlo bezobarazno. ispred hotela je tramvajska stanica.
Inače, prevoz u Pragu je fenomenalan, ne čeka se dugo, brzo ide, nije problem ni presedati. Karte smo kupili na recepciji 30 min je 24kč, 1h je 32kč, 24h je 110kč, karte važe za sve - tramvaj, bus, metro. odnos je 26,5kč =1e. Novac smo menjali na recepciji ili u menjačnicama kojih ima na svakom koraku. Postoje i one koje vam skidaju sa kartice, ako nemate keša (uz provizuju 5%)
Prvog dana smo otišli do četvrti Hradčani, gde se nalazi Praški dvor najveći dvor na svetu. Veje sneg, sve se beli, nije mnogo hladno, prepuno, prepuno turista. Neki delovi se mogu videti i bez ulaznice, ipak je vredi kupiti (3500 din za nas dvoje) Ogromno, impozantno, prelepo....Katedrala, Zlatna ulica, muzej Priča o Pragu, muzej garde, dvor sa ogromnom dvoranom, raznim odajama, pećima koje greju, biblioteka, ma neopisivo.
Terasa sa koje se prostire pogled na ceo Prag. Visokih modernih zgrada nema. Stepenicama se silazi do ulice koja vodi do Karlovog mosta, ispod mosta se kače ljubavni katanci, tu je i vodenica. Vltava prepuna labudova. Most je ceo pešački, sve vrvi od ljudi. Opet ulicama koje svaka od njih ima neki šmek, restorančići sa baštama koje se greju i ćebićima, kuvano vino i kobasice na svako koraku i trdelnik naravno. Puno suvenirnica. Svaka zgrada očuvana umivena  :girl_in_love: Dalje u centru opet katedrala, Astronomski sat, Muzej voštanih figura, skroman i sladak (12e za nas dvoje) . Na svakom koraku tajlandska masaža.
Ručali smo u restoranu La skala, italijanski restoran, u podrumu sav u kamenu i drvetu, mnogo lepo. Ručak 2800 din glavno jelo i piće. Ja probala vruću limunadu sa đumbirom.
Tržni centar Palladium, ogroman i skup. Tu nas je Baklava vodila na piće u kafe oko kog se vrte vozići, oni mali kao što smo mi imali i dovoze piće za sto  :girl_haha: Baš neobično.
Drugog dana smo se ponovo vratili do dvorca da pogledamo još jedan deo koji nismo stigli prethodnog dana, karte su važile. (važe dva dana i samo za mesta na kojima prethodno niste bili).
Posle smo otišli na Vaclavske namesti, urbana četvrt sa puno prodavnica i malih tržnih centara. Inače, na recepciji smo dobili plan grada i recepcioner je mm-u zaokružio baš te Vac. namesti kao najbitnija dešavanja, na šta je Baklava prokomentarisala da se tamo uveče okupljaju prostitutke, pa smo ga zezale da su to ta bitna dešavanja  :lol:.
U centru, blizu Astronomskog sata je bila postavka Vorhola, Dalija i Saudeka, češkog fotografa i njegove žene. Mnoštvo, mnoštvo dela na tri sprata (može se odabrati i samo jedan umetnik, mi smo sve pogledali, 3500din karte), treba vremena i koncentracije.
Prošli smo i čuvenom Pariškom ulicom gde su samo vrhunski modni brendovi i koja je fenomenalno okićena, odiše luksuzom.
Odlični su putokazi i drumski i ulični. Svi i svuda govore engleski, trgovci nisu preterano ljubazni i zainteresovani.
Free wi-fi može svuda da se nađe.
Falilo nam je vremena za još mnogo toga, ali neki drugi put.

Usput smo svratili u Bratislavu u Bory Shopping Mall, jedan od najboljih, najlepših i sa odličnim izborom u kome sam ikada bila i sa sniženjima u pravom smislu te reči. E tu se vraćamo sigurno  :lol: :lol:

PS dugujem slike
M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

AnaK

Ti stvarno treba da pišeš i blog sa putopisima  :girl_in_love:
Janko 23.7.2002.

Zumbulica

....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Dacko

Baš umete da uživate. :girl_in_love:

senka

Pored te limunade sa đumbirom, pila sam i čaj od limuna i ruzmarina, Baklava će biti ponosna na mene  :girl_haha:
M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

gasha

 :girl_in_love:

i ja se nadam kratkom putu u Prag na prolece  :girl_in_love:
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

Beatrix Kiddo

Sad jedva cekam kad cu nekad u Prag  :girl_smile:
Balša  02.09.2002.
Varja  29.07.2004.
Uroš   07.05.2007.

vojka

Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

MissL

Stiv 24.11.2003.

Ucinilo mi se da cu da prestanem da pusim :D

Xe

Quote from: senka on January 09, 2016, 01:10:19 PM

Saunu i djakuzi nismo stigli da probamo.
:baba:
Za sve ostalo  :girl_in_love: :girl_in_love:
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Deda

Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

bubi

Plava Baklava

Senka, divno je čitati ovakav tekst o gradu u kom živim  :girl_in_love:. Drago mi je da ste uživali i da smo se našli i upoznali uživo  :kiss1:moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

Lani

Senka, super opis sa mnogo korisnih detalja.  :girl_in_love: Šteta što ste imali samo dva dana ali svakako ste uspeli svašta da vidite.

senka

Zboravih da kažem da je nedeljna vinjeta za Hu 10e, Sk 10e i Cz 12e, na granici sa Mađsrskom ima da se kupe sve tri.
Mačaka i pasa lutalica nema.
U Slovačkoj pored puta smo videli dve srne.  :love32:
M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama