Main Menu

Fitness ćoše

Started by stacka, March 20, 2019, 12:51:51 PM

Previous topic - Next topic

Dacko

Posle desetak dana druženja s aplikacijom MyFitnessPall, davanja prednosti proteinskoj hrani i ozbiljnog smanjenja ugljenih hidrata, mogu da se pohvalim da sam skinula jedan deo onog što mi je smetalo i da mi nije bilo teško da se uklopim u predviđeni broj kalorija od 1200-1300 dnevno plus 400 onih danima kad vežbam. Doduše, nisam baš sve merila kao Stačka i mnoga domaća jela upisivala sam otprilike, ali trudila sam se da zaokružujem uvek na veći iznos, dakle bez varanja u korist punog stomaka.  :girl_haha: I na neki način mi je prijala ta kontrola, bilo mi je lakše da se uz to vratim i spartanskim radnim navikama, ali i da budem opuštenija kad ne radim.

stacka

Super, Dacko :clap:
Ja se nisam javljala juce ali evo kad sam vec tu da prijavim jos pola kg manje  u odnosu na prethodni mesec i gubitak od centimetar u bokovima i pola cm u butinama :) Ostalo je isto.
Obzirom da sam povecala kalorije na odrzavanje prezadovljna sam.
Narucila sam i onu vagu koja meri telesne masnoce i ostala cuda. Znam da nije bas 100% precizna ali ce mi posluziti kao reper kako ide napredak kad pojacam vezbe (nadam se da ce se to desiti cim malo zahladi, ubise me ove vrucine, samo bih sladoled i lubenicu jela :lol: )
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

Lani

Bravo devojke. :clap:
Ja skoro ceo avgust nisam išla u teretanu, em nismo bili tu pola meseca, em me je danima mučio neki dosadan kašalj, pa sam se prošle nedelje ukočila od klime  :lol: i tako.
Idem večeras na pump konačno, verovatno ću sutra preplakati dan ali šta da se radi. Nema više zabušavanja.  :baba:

Ja razmišljam da probam rotaciju ugljenih hidrata, malo da razmrdam metabolizam, sad kad sam se vratila redovnom vežbanju, moći ću to da kombinujem lepo.

emge

šta je rotacija ugljenih hidrata?

Lani

Način ishrane kada postepeno smanjuješ i povećavaš unos UH u toku nedelje, u zavisnosti od fizičke aktivnosti/treninga. U danima kada imaš zahtevniji trening ili trening snage, povećavaš UH a u danima kada si manje aktivan, smanjuješ, dok ne dođeš do vrlo niskog unosa, pa ga posle ponovo povećavaš i tako ukrug. Ovo je naravno skroz uprošćeno, ima tačno pravila šta i kako, po gramima, itd.

Pogledaj na netu, ima milion sajtova i tekstova na tu temu, na engleskom je rotacija UH carb cycling.

https://www.healthline.com/nutrition/carb-cycling-101#section5

stacka

Lani, ja sam isto razmisljala o tome, vidim tamo da je bas imalo efekta kod nekih devojaka ali nisam sigurna da bih uspela da ne preguram, narocito mi nule deluju kao nemoguca misija :nokti2:
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

Lani

Pa nije baš bukvalno nula, ja to prva ne bih probala u tom slučaju. Znate da sam ja protivnik potpunog izbacivanja UH.
Nula je zapravo 20-30 g UH, što jeste zaista nisko ali pošto ja samo vikendom ne vežbam, meni bi bilo izvodljivo da vikendom probam uglavnom da jedem masti i proteine + 100 g Vitas hleba (koji ima 25 g UH na 100 g).

Dacko

I meni bi bilo teško da organizujem dan potpuno bez UH, ali varijanta ishrane gde na dva-tri umerena dana dođe neki sa sladoledom ili kolačem već bi se mogla izvesti. Doduše, moji ciljevi u vezi s linijom i izgledom nisu naročito visoki, želim samo da se osećam relativno vitko i razgibano. Imala sam mnogo veće ambicije kad sam počinjala s vežbanjem, no letos sam se demoralisala kad sam na moru upoznala sredovečnu kikboks instruktorku iz Rumunije koja ima ama baš svaki mišić na telu savršeno izdefinisan, no svejedno joj se svaka godina poznavala na laktovima, vratu i licu, pa sam uvidela da čak ni kad bih sebe do te mere doterala, opet ne bih izgledala stvarno dobro, već bi se samo video veliki trud uložen u očuvanje i oblikovanje tela, te sam još malo razgledala unaokolo i shvatila da žene posle četrdesete najlepše izgledaju kad su srećne i vesele, pa ako je neko takav kad jede, super, a ako je srećan kad pazi na ishranu i vežba, još bolje. Stoga pokušavam da se brinem o svom zdravlju i izgledu na neki umeren način, koji je zapravo i najteži za moj karakter sklon krajnostima.

Lani

A pa ne mogu kolači i sladoledi u danima kad je visok unos UH. ;D
Samo UH, ali ništa što ima dodati šećer (tj. pravilo za kupovinu namirnica je ništa gde na deklaraciji o nutritivnim vrednostima piše da ima više od 3 g šećera na 100 g). Znači pirinač, njoke, neki integralni hleb i tako to, to sve može. Čak i sa voćem mora da se pazi i da se uzima umereno.

Dacko, nemoj se porediti sa drugima, svima su nam navike, način života i genetika različiti.
Ja baš nekako sad kad sam starija imam veću motivaciju da dobro izgledam, što se tela tiče. I srećna sam i vesela kad nisam mlohava.
A borama na licu i vratu se ne opterećujem previše.

stacka

Lani, znam da nije bukvalno nula ali meni i tih 20-30 deluje malo :-[

Elem, stigla mi je vaga. Odusevljena sam sta sve pokazuje. Rezultate naravno uzimam sa rezervom, potpuno mi je jasno da nije 100% precizna ali ce biti interesantno u narednom periodu pratiti promene.

Total body score mi je 89.
Proteini - 15.7%, to je nedovoljno, preporuka je bar 16.
Bazalni metabolizam mi je usporen, trenutno prikazuje da organizam odradi 1188 kalorija a trebalo bi na moju visinu i tezinu da bude 1261.
BMI normalan - 21.5
Body fat normalan (mada je meni cifra povelika i to je nesto na cemu cu def raditi u narednom periodu) 30.4%
Misici 42.2 kg - normalno
Voda 49.6% - normalno
Visceralne masti 5 - normalno
Masa kostiju 2.6 kg - normaln0
Body age - 30  :girl_haha: ovo mi se narocito dopalo
Po ovoj vagi imam 64.6 kg, ali obzirom na ciklus ne iskljucujem da je trenutno u pravu ili da postoje blaga odstupanja od vage na kojoj sam se ranije merila.
I dalje mi proracunava 61.8 kg kao idealnu kilazu.

Ne planiram da se merim cesto vec kao i do sada, jednom, eventualno dva puta mesecno pa cemo videti napredak, tj da li ce biti pomeranja u masnocama.
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

emge

stacka

Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

Lani

Koja je to vaga? Ja imam neku Beurer.
I meni taj bazalni deluje malo...  :think: Šta imaš od fizičkih aktivnosti?

emge

Baš me zanimaju iskustva, i meni zapala za oko. Čekam kontrolno vaganje :)

stacka

Lani, ova
https://www.mi-srbija.rs/pametni-uredjaji/mi-pametna-vaga-109

Pa nemam nista trenutno osim setnje na posao svako jutro. Dnevno u proseku predjem nekih 10-12 hiljada koraka i to je to. Tokom leta sam zabusavala, bas mi je bilo tesko da radim vezbe u kucnim uslovima na plus 40 bez obzira na klimu. Zato i kazem da jedva cekam da vidim kako ce se i da li ce se nesto promeniti sad kad zahladi, danas sam  konacno vezbala :)
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.