New York - Orlando - Boston

Started by emge, July 18, 2019, 12:53:53 AM

Previous topic - Next topic

emge

MM-ov putopis :) Ja odgovaram na potpitanja :lol:


Ovog leta smo rešili da porodično posetimo USA. Još sam pod džet legom ali su se utisci malo slegli pa mogu da napišem subjektivne utiske. Biće ovo duže storija i moraću da podelim na više postova zbog preglednosti, makar i ne bilo po pravilima foruma. Pošto smo leteli direktnom linijom do Njujorka, logično je bilo da nam on bude obavezan deo ture. Međutim pošto se na takav put retko ide, zašto ne obići još nešto kad smo se već smorili sa vizama i interkontinentalnim letom? Kao i za svaku bitnu stvar u životu tako smo i za ovo otvorili Excel, tj. sad već godinama Google Sheets, i krenuli da poredimo nekoliko planova.

Ukupno smo imali 20 dana na raspolaganju, od čega smo za Njujork odvojili 7-10 dana. Odlazak do Kalifornije je prvi otpao jer sam procenio da je ovo malo vremena i za istočnu i zapadnu obalu, a i koštalo bi dosta više. Druga varijanta je bila da uzmemo kola i obiđemo severozapad USA - Filadelfija, Vašington, neki zabavni park tamo, onda gore do Bostona, uz put par mesta na obali... Treći plan je uključivao Orlando na Floridi jer su tamo zabavni parkovi Universal, Disney, SeaWorld, ali je blizu i Kejp Kaneveral, mesto odakle se lansiraju rakete u svemir, ali ima i Kennedy Space Centar za posetioce gde mogu da se vide mnoge stvari iz svemirskog programa. U tom istraživanju sam saznao da SpaceX lansira Falcon Heavy raketu odatle baš dok smo mi u USA, i to je na kraju prelomilo da ipak izaberemo Orlando. Na žalost lansiranje je pomereno pa na kraju nismo uspeli da ga vidimo ali ostatak Floride nije razočarao.

Pitanje je bilo kako stići od Njujorka do Orlanda i nazad? Znao sam da će nam dole trebati kola pa sam mislio da ih rentiramo u Njujorku i tako odemo. Međutim, to je više od 20 sati puta u jednom smeru gde bi onda trebalo i spavati negde, što poskupljuje stvar i troši dragocene dane. A i sam taj put kažu da je dosadan a naporan, da i nema bog zna šta da se vidi uz put. U međuvremenu smo skapirali da je let do Orlanda dosta povoljniji ako ideš radnim danom, da je tamo i rentakar jeftiniji pa je ispalo da je sve ukupno povoljnije leteti i tamo rentirati kola, nego voziti od NY, još kad se uzmu i noćenja u obzir. Kad smo se već odlučili za avion onda smo mogli i da u povratku odemo do Bostona. Jedino je ostalo kako se posle vratiti od Bostona do Njujorka. Iz nekog razloga vozovi u USA su nekoliko puta skuplji od autobusa, pa smo se odlučili za bus kao najjeftiniju varijantu, a stiže se ionako za neka 4 sata pa nije drama.

[size=150]Put je počeo![/size]

Prvih par dana smo proveli u Njujorku. Pošto smo bili smešteni oko polovine Central parka, jedan dan smo odvojili da obiđemo American Museum of Natural History koji je baš tu. To je inače muzej iz filma "Noć u muzeju", koji sam strateški pustio klincima što je dosta podiglo nivo njihovog interesovanja. Muzej je inače fantastičan, naročito kad se uzme cela tura jer onda imaš par dodatnih stvari koje nisu deo osnovne karte - izložbu o okeanima sa odličnim 3d filmom u Imax-u, planetarijum sa filmom o istoriji svemira i vremena, izložbu o TRex-u...

Pošto je Menhetn ogroman, nismo stigli puno toga da vidimo u preostala 2 dana, ali su neke stvari već počele da me nerviraju. Kao prvo - tips. Očekivao sam da napojnicu treba da daš kad te konobar uzluži, ali ne i da kupuješ sladoled iz sanduka a pored stoji kantica sa "tips appreciated". Bakšiš se traži skoro svuda, doduše ne baš da te vuku za rukav, ali ipak nervira. Inače kad sedneš u restoran obično ti na računu već sračunaju tip u par varijanti, 18%, 20%, 22%, samo da zaokružiš i platiš, mada uvek možeš da staviš i svoju cifru. Cela ta priča je meni suluda ali je tamo tako.

Pored toga, vrlo često nema istaknutih cena, što me je dodatno nerviralo. Znao sam da se u 90% slučajeva cene prikazuju bez poreza, ali često ni osnovnu cenu nisam mogao da vidim, eventualno piše sitno negde sa strane. Na kamionima sa hranom kojih ima na svakom ćošku - praktično nigde nema cena! Nego pitaj redom koliko košta to što bi možda jeo. Pored toga ako je iole komplikovanija transakcija u pitanju, nemaš pojma koje će sve dodatne troškove da nakarikaju do kraja. Na primer hoćeš da iznajmiš bajs. Pogledaš na sajtu koliko košta, ali ne iznajmiš online jer ne znaš koji bajs tačno odgovara klincima i u koliko tačno sati ćeš se zadesiti u tom delu grada. Ali kad odeš tamo - druga, duplo veća cena! Ona prva važi samo za online. Pa da li hoćete osiguranje, pa da li hoćete dva sata, ceo dan, ali moraš odmah da se odlučiš, a ne kad stigneš... Po meni, dosta lopovski i prevarantski sistem, nije vezano samo za to rentiranje već je opšteprisutno.emge

Rentakar i vožnja po Floridi

Do Orlanda smo leteli niskobudžetnom Spirit kompanijom. Na aerodromu nas je čekao rezervisan auto. Rentirali smo preko kompanije Alamo, jer su bili manji prevaranti od ostalih kompanija. Naime, na Floridi se putarine plaćaju elektronski, sistem snimi tablicu i to je to, naplate rentakaru a ovi tebi. Možeš doduše da plaćaš i u kešu, ali na nekim mestima uopšte nema čoveka u kućici pa moraš da imaš tačan iznos u kovanicama, a neki su se žalili da im je bilo naplaćeno elektronski ćak i kad su išli na to ručno plaćanje. Elem, kad se plaća elektronski, rentakar kuća ti zaračuna dodatni trošak povrh cene putarine. Ok, to je i logično u neku ruku. Ali fascinantno je da većina kompanija onda automatski zaračuna taj trošak za svaki dan rentiranja, iako si na primer samo jednom prošao kroz rampu! Kažem, lopovski sistem. Sve to doduše piše negde u sitnim slovima ugovora. Alamo naplaćuje taj svoj dodatak samo za taj dan kad i koristiš putarine, a i ocene su im bile pristojne pa sam se za njih odlučio. Pored toga tu su i razni nivoi osiguranja, doplate za navigaciju, benzin, internet u kolima, pokušaji naplate raznih drugih stvari... Rentiranje kola spada u te komplikovane transkacije gde će na svakom koraku probati da te negde zavrnu. Inače kad odeš na sajt same rentakar kompanije to obično bude dosta skuplje nego kad rezervišeš preko nekog drugog sajta, ali onda ne znaš da li će i taj drugi sajt da te nešto zajebe, a čitao sam dosta horor priča. Srećom, rentiranje je moglo i preko booking.com, a pošto sa njima imam višegodišnja dobra iskustva, tako sam i završio transakciju. Pored toga, obavezna je kreditna kartica, rentakar kuće uglavnom ne prihvataju debitne kartice, ili traže dodatne doplate i osiguranja.

Pošto nije bila velika razlika u ceni, izabrao sam "premium" auto. Na sajtu je to bio Nissan Maxima, ali pošto piše "or similar", na licu mesta je bilo "or similar". Na šalteru su mi nudili apgrejd na Range Rover uz neku doplatu, ali sam baš imao želju da vozim klasičan američki auto. Devojka nas je samo odvela do dela sa tim kolima, u svakom imaš ključ i samo izabereš i vozi! Doduše prođeš posle rampu na kojoj pokažeš papire, ali kola biraš tu na licu mesta. Od kola je bio Dodge Charger sa dvoje vrata, možda još jedan kupe koji sam zaboravio, ali pošto nas je četvoro uzeo sam Chevrolet Impalu sa četvoro vrata.U autu je V6 motor, 3.6l, 305ks. Veoma korisno iskustvo, jer sam shvatio da mi ne treba auto sa 300ks. Vozio sam tamo kao što vozim i ovde, manje više po propisima, nisam ni jednom bio u prilici da iskoristim svu snagu. Čak ni za uključivanja na autoput ili potezanja iz mesta, sve se to završi još pre nego što se motor ozbiljnije zavrti. Doduše tamo svi voze tako opušteno, bez jurcanja, a toliki motori im mahom služe da auto 99% vremena radi između 1000-2000 obrtaja i da ne pravi dramu. Inače auto je koštao oko 230$ za 6 dana, sa sve CDW osiguranjem + troškovi za putarine i tako to.

Naravno, pošto sam pre ovoga samo jednom seo u automatik, bilo je par obaveznih "lepljenja za šoferku" kad bi levom nagazio kočnicu u potrazi za kvačilom. Posle par takvih cimanja sam se navikao i posle nije bilo problema. Putevi su na nivou naših, sa zakrpama, poneka rupa, doduše dosta širi... Na semaforu sme da se skrene na desno na crvenom, sem kad nema natpisa koji to izričito zabranjuje. Mislim da nije tako u celoj USA, da se propisi razlikuju od države do države, pa mi je dosta bilo frka da prolazim tako na crveno.AnaK

Aaaaaaaaaa  :girl_in_love: Ovo čuvam za prvu jutarnju kafu, teško mogu da zamislim lepši početak dana  :girl_in_love:
Janko 23.7.2002.

emge

Orlando

Bili smo smešteni u Orlandu, i to u tzv. "International drive" oblasti. Tu su zabavni parkovi, tako da do centra nismo ni otišli. Prvi dan smo otišli na iFly - vazdušni tunel za letenje. Obučeš padobransko odelo, prođeš kratku obuku i onda ideš u tunel, pri čemu je instruktor sve vreme pored tebe i pomaže ti jer se inače kao početnik teško kontrolišeš. Na kraju imaš high fly opciju gde pojačaju vetar, i onda te instruktor digne 6-7 metara u vis i sjuri dole, i tako par puta, dok ne znaš gde se nalaziš. Veoma zanimljivo iskustvo. Naravno i tu su one najgore prodajne taktike, evo možeš odmah za 100$ više da dobiješ još duplo minuta za letenje, ali moraš odmah da prihvatiš, pre nego što probaš, posle ne važi ponuda. Pa plati za dodatne slike, plati za high fly...Sledeći dan smo išli u SeaWorld. To je zabavni park u kom možeš da vidiš orke, delfine, morske lavove, u šou programima (delfini su najbolji!), ali imaš i par rolerkostera, neke vodene vožnje, velike akvarijume, ajkule, kornjače, morske krave, na kraju dana veliki vatromet sa dodatnim vodenim i vatrenim efektima... Ne moram ni da ne pominjem da platiš karte $370 za porodicu, a onda te tamo ceo dan smaraju doplati loker, doplati ekspres pas, doplati piće da imaš ceo dan, doplati ovo ono... Cimaju te tu za sitne pare i samo kvare utisak.Posle toga smo otišli u Kennedy Space Centar na Kejp Kaneveralu. U centru za posetioce možeš da vidiš spejs šatl, razne rakete iz svemirskog programa, ali onda sedneš u bus pa to provozaju da vidiš gde su postrojenja za sklapanja raketa, lansirne rampe, a na kraju te odvedu u Apolo kompleks. Tu je Saturn V raketa koja je lansirala Apolo misije, impresivna grdosija! A možeš da vidiš i jednu od kapsula koje su bile na mesecu. Cela poseta je raj za nekog kao ja, ko je kao mali hteo da bude astronaut, a kasnije odrastao na letovima u svemir i naučnoj fanatastici.Naredna dva dana su bila odvojena za Universal Studio. Dva odvojena zabavna parka, malo rolerkosteri a više "vizuelno-simulacijske" filmske vožnje, obično sa 3d naočarima ili hologramima i projekcijama gde ti se svašta dešava okolo dok traje vožnja, kao da si deo filma. Univerzal je poznat i po Hari Poter delovima u oba parka - Diagon Alej u jednom, Hogvorst zamak i Hogsmed selo u drugom. A ako uzmeš kartu za oba onda možeš i da putuješ između parkova vozom, u kom su prozori i vrata u stvari ekrani pa se svašta dešava dok traje vožnja. Deca su kupila magične štapiće, i kad sa njima odradiš magični pokret na pravom mestu, desi se magija, krene neka voda, nešto se pokrene, klinci su bili oduševljeni. Čekanja za atrakcije su opušteno po sat vremena, pa je za mene jedini izbor bio da uzmemo Ekspres Pas sa kojim ideš na mnogo kraći red. Jeste skupo ali po meni treba ići ili tako ili ne ići uopšte, preterani su redovi inače. Inače te karte za oba parka i ekspres pasovi su bili skuplji da ih uzmemo pojedinačno, nego da odsednemo jednu noć u njihovom hotelu i dobijemo sve to uključeno. Tako da smo i spavali jednu noć tamo.Zadnji dan u Orlandu je bio malo opuštajući, otišli smo u Vulcano Bay, akva park koji je isto deo Univerzala i koji je već bio deo tog plaćenog paketa. Razni tobogani, a ono što je posebno bilo zanimljivo su porodične vožnje gde nas četvoro sedne u veliku gumu, kreneš na dole, stigneš do zida koji izgleda kao da je pod 90 stepeni - ne popne te baš do tolikog nagiba ali u svakom slučaju izgleda strašno tako da je dosta uzbudljivo.

Inače u Orlandu je velika vlaga i vrućina, klime im rade non stop, nije baš najprijatnije mesto za život. Za nas. Ali zato nam je u Bostonu taksista Brazilac kukao kako mu je veći deo godine hladno i da hoće da pređe u Floridu. Svakom po navici.emge

Boston

Iz Orlanda smo odleteli za Boston. Pošto je manji grad a nas je četvoro, Uber je bio na nivou karata za metro pa smo se njime prevozili za 10-15$ po vožnji. Bili smo na 2-3km od centra, krenemo peške, šetamo se ceo dan, i onda Uberom na spavanje. Boston mi se svideo, lep grad, nisu tolike gužve, ima neku istoriju za američke pojmove. Tamo se organizuje čuveni maraton, sa ograničenim brojem učesnika i na koji se zbog toga teško kvalifikovati. Zbog toga na svakih par minuta neko protrči pored tebe. Nisam ni ja odoleo pa sam jedno jutro istrčao 5-6km i prošao ciljnom linijom bostonskog maratona.

Puno je i biciklista, i ljudi su generalno fit i retki su punački, za razliku od Orlanda. To je i univerzitetski grad, tu su MIT, Harvard, Berkli, tako da je puno mladih. Tu je snimana i Cheers serija, ko se seća od starije ekipe. Ušli, klopali tamo, uzeo neka "vrela krilca", ljuto ali ukusno, naročito kad se gasi nekim njihovim lokalnim pivom.Imaju italijansku četvrt punu restorana i kafića. Kako ideš tim delom grada, malo malo pa neko nosi kutiju na kojoj piše Mike's Pastry. Nađemo malo kasnije gde je to, tu se prodaju kolači. Gužva neopisiva, ali ipak ide brzo jer ima 5-6 kasa i samo uslužuju. Uzmemo 5-6 komada, dobijemo i mi kutiju, ali kad smo probali pola smo bacili, slabo je to za naše domaće kolače. Uzgred, kolači su bili drugi dan, ne odmah posle krilaca, da ne bude da su zbog toga bili loši  :mrgreen:emge

Njujork

Zadnjih nedelju dana smo proveli u Njujorku. Za mene veliko razočarenje. Subjektivno, nije uopšte grad po mom ukusu. Verujem da se milionima ljudi sviđa, meni ne. Preterane gužve, aj sad na Tajm Skveru gde i očekuješ, ali svuda ima brdo ljudi. Na ulicama haotično, najviše paziš da te ne pokupi bajs jer samo lete bez obzira na semafor. Non stop zavijaju sirene, da li vatrogasci, hitna ili policija. Central park je dobar i ogroman, ali izolovan - dok se šetaš ostatkom grada to je sve beton, zelenilo tu i tamo. I to iz perspektive nekog ko živi na Novom Beogradu. Doduše ima zanimljivih zgrada, nije da nema šta da se vidi.Pola grada je u skelama, da ne veruješ. Posle čujem da imaju neki propis da mora na 5 godina da se radi inspekcija fasade, i da onda zgrada popravlja ako nešto nađu. Pa im je jeftinije da stave skele, jer to znači da su u procesu i ne može ta inspekcija da ih dira, i da plaćaju kazne za dugo stajanje skela, isplativije je tako.
U Njujorku stalno nešto čekaš, ne samo za turističke atrakcije, već i za piće, restorane... Kafići su nula za naše. Odeš na šank, naručiš šta hoćeš i onda sedneš negde ako nađeš mesto, ili često i ne sedneš jer nema gde. Slično je i za klopu, sem ako ne odeš u pravi restoran i dočekaš da uđeš.Jako je prljavo, đubre na sve strane. Doduše zavisi od dela grada. Mnogo je gore u kineskoj četvrti nego u Park aveniji. Beskućnici svuda. A ludaci su posebna priča. Za dan ih vidiš više nego ovde za ceo život. Uđe u metro i priča nešto sam sa sobom na sav glas, ili lik kao Robinzon Kruso trčkara ulicom koracima od 10cm.

Metro je posebna priča. 3 klase lošije od zapadnoevropskih. 9 od 10 stanica nema pokretne stepenice ni lift, a i tamo gde ima često ne rade. Za tih 7 dana 5-6 puta se desilo da se metropokvari, da ne dolazi ništa pola sata iz nekog razloga, jednom smo u bus hteli da uđemo ali je samo obavestio da se pokvario i izbacio sve putnike... Raspad sistema. Zadnji dan krenemo na aerodrom, spustim x kofera dole u metro stanicu peške, gola voda. Kad piše samo delayed, bez naznaka kad će biti. 15min prolazi, nema voza, ni posle 20... Posle 25 vidim da nema vremena, izađemo gore i zovemo Uber. Inače kad uđeš u stanicu i provučeš kartu u većini slučajeva nema načina da pređeš na peron za drugi smer pa ako si pogrešio - žalim slučaj. Sistem je komplikovan, nisu sve standardne linije već ima dosta izuzetaka, neki vozovi idu samo noću, neki vikendom, stalno imaju neka obaveštenja sa promenama... Na svakom peronu tumačiš šta tu i kad ide. Inače kad ukucaš destinaciju u gmaps, ako nije na drugi deo grada često ti daje da je isto vreme stizanja i za metro, i kolima, i peške. Bar gmaps tamo radi dobro i solidno te usmerava na metro, kaže ti na koju stranu da uđeš i izađeš.

Nije sve crno. Metropoliten muzej je isto dobar, pogotovo što sam imao sreće da naletim na izložbu o istoriji roka, sa sve gitarama poznatih muzičara, jedno od retkih mesta gde sam se oduševio u Njujorku.

Deca su se sa druge strane oduševila M&M radnjom na 3 sprata.

Svideo im se i muzej matematike, koji je više igraonica nego muzej. Central park je ogroman, pun veverica, a uveče smo videli brdo svitaca.Nije loš ni rečni feri. Košta isto kao i metro, vožnja $2.75. Pređeš žičarom na Ruzvelt ostrvo (žičara je deo metro sistema) i onda tim brodom Ist riverom skroz dole do Wall street-a uz dobar pogled na Menhetn i Bruklin. Otišli smo jedan dan i do kipa slobode, prateći muzej i odlazak na ostrvo Elis su bili zanimljiviji od samog kipa. Popeli smo se na Top of the Rock, vrh Rokefeler zgrade. Zanimljivo, tamo se kaže Rokefeler. Ko li je kod nas to prebacio u Rokfeler da mi je znati.


Sve u svemu za mene je Njujork veoma neprivlačno mesto za život, pa čak i samo za posetu. Za posao ne sumnjam da je dobro, ali ne bi tamo opet ako ne moram.emge

Quote from: AnaK on July 18, 2019, 12:54:42 AM
Aaaaaaaaaa  :girl_in_love: Ovo čuvam za prvu jutarnju kafu, teško mogu da zamislim lepši početak dana  :girl_in_love:
opet da se iznenadiš koliko može da kucka :lol:

AnaK

#7
Nauživala sam se  :girl_in_love: I jesam se oduševila koliko može da kucka, ova dva njegova putopisa višestruko premašuju broj reči koje sam od njega čula, a nije da sam ga u životu videla samo jednom  :girl_haha: :girl_in_love: Baš mu se nije dopao potrošački podsticaj  :rofl:

Kakvo fenomenalno, fenomenalno iskustvo  :girl_in_love: Šteta za odlaganje lansiranja, prvenstveno njemu bi to bilo ostvarenje dečačkog sna. Blago vama, baš  :love32:
Janko 23.7.2002.

maripoza

:girl_in_love:
Hvala, Emge! Sjajno iskustvo!
Sta se tebi najvise dopalo?
Old enough to know better, but too young to care.

Elanor

:girl_in_love:

emge, jel i ti imaš isti utisak o nyc?
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

stacka

Da budem iskrena nisam ocekivala ovakve utiske, pa i mene zanima da li su i tvoji slicni?

Svakako, blago vama sta ste sve videli :girl_in_love:
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

disco2000

Sad mi je lakše, ne mora da se ide da se vidi :rofl:
Kazi i ti neku, emge, i sta kazu klinci...

anelore

Sjajan, sjajan putopis i sigurno za decu fenomenalno iskustvo.
MOram reci da je ovo drugi ili treci put da u poslednjih 7 meseci cujem ili citam malo opore utiske iz posete velikim americkim gradovima, te mi se cini da je definitivno ta guzva, necistoca i puno beskucnika i ludaka ipak nesto sto ozbiljno upada u oci i sto nije tako cesta pojava u Evropi.
Mada, moram priznati, da je uz sve ograde u tom pogledu, za mene putovanje koje bih rado sama sa porodicom replicirala  :girl_haha:
Emge, i mene zanimaju utisci dece i tvoji utisci.

Elanor

ne znam, mi smo bili pre 5 godina, i ja sam njujorkom prosto oduševljena, a deca su htela da se sele iz mesta (a nije da nisu bili kojekuda i videli svašta, njujork je prvi grad za koji je filip rekao da bi baaaaš želeo tu da živi)
doduše, mi smo bili smešteni u harlemu, ne u ludnici južnog menhetna, ali ne verujem da je to razlika.
meni je njujork delovao veoma normalno za toliki grad :think: videla sam čak mnogo manje beskućnika i ludaka nego što sam očekivala (opet, pre 5 godina).

ono što je mene iznenadilo je broj crkava, bogomolja, misija i sličnih u tom gradu. u našem parčetu ulice (ulica s brojem, s klasičnim gradskim kućama i drvoredom, izmedju dva bulevara) ih je bilo pet; preko puta je bila etiopijska pravoslavna, npr. a velike crkve su sve na bulevarima, svako malo.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Elanor

bilo mi je smešno i zanimljivo što se toooliko zgrada zove tramp nešto (tower, building...)
sada bi mi bilo mučno :girl_sigh:
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.