Main Menu

HPV vakcina

Started by disco2000, October 13, 2020, 04:00:02 PM

Previous topic - Next topic

maripoza

Ako nekom znaci i ova informacija u vezi sa vakcinom protiv gripe: deca mladja od 9 godina, ukoliko prvi put primaju tu vakcinu, primaju je u 2 doze u razmaku od mesec dana. Nakon toga, ako nastave da se vakcinisu svake godine, primaju po jednu dozu. Stariji od 9 godina primaju uvek 1 dozu, kao i odrasli.
Info iz doma zdravlja.
Old enough to know better, but too young to care.

disco2000

#16
Hvala.
U ovdasnjem DZ su rekli da je jedino ogranicenje to sto dete mora da bude starije od 3 da bi primilo vakcinu protiv gripa. Jos, doduse, mozgam, dati im ili ne... :ces: ako ukinu skole i sedimo u kuci...
Za gardasil nisu znale da kazu, da vidim sa dr.

disco2000

Dok smo stigli na red, nema vakcine više :rofl:

AnaK

Trebalo bi da još stiže, s tim što je izgleda, sudeći po nagađanju u novinama, neki problam s Torlakovom. Ja sam, sa ukućanima, na listi čekanja kod dva privatnika, valjda će neko dobiti.
Janko 23.7.2002.

maripoza

Problem sa nabavkom Torlakove ili problem sa samom vakcinom?
Old enough to know better, but too young to care.

disco2000

Sa samom vakcinom. Gde sam čitala, obustavljeno davanje... A za decu se razdelila.

AnaK

Ako je ovo tačno, sa samom vakcinom:

https://nova.rs/vesti/drustvo/obustavi-davanje-prvi-problemi-s-torlakovim-vakcinama/

Tu piše i da su uvozne vakcine za decu preko 3 godine, a Torlakova od 18.-65. nije ni za penzionere.
Janko 23.7.2002.

maripoza

A nigde objasnjenja zasto su povucene. :crazy:
Mi smo dobili svajcarske, ali smo pozurili upravo da ne bi doslo do nestasice. Sad je pitanje da li ce ih biti za drugi dozu za dete i sta se desava ako ne bude. Posto je kod nas sve katastrofalno, ja bih u startu otisla u apoteku i kupila za sve nas (ukljucujuci i matorce) ali sam upozorena da ko zna kad i da li ce ih biti pa samo zato otisli odmah u DZ. Javim vam desavanja u vezi sa drugom dozom, polovinom novembra. I javim ako cujem da su se pojavile u apotekama.
Old enough to know better, but too young to care.

Dawn

Stiže valjda druga tura Abbota, a uvoze valjda i neke francuske. Ja čekam za Anu, mi matori smo prebrinuli u DZ.

Lani

#24
Da vratim priču na HPV. Bila sam do DZ, razgovor sa tetama na šalteru je, po očekivanju, protekao konfuzno i neprijatno. Od toga da su prvo mislile da ih pitam za vakcinu za grip  :wall: pa do toga da je jedna od njih rekla ju kakva HPV vakcina, pojma nemam šta je to, idem uskoro u penziju, baš me briga.  :fool: A 30 cm od nje na šalteru štos flajera a na vrhu šta mislite koji? Ja uzmem taj flajer i gurnem joj kroz onaj prorez, reko evo da se informišete, pošto ne znate ništa o tome.  :lol:

Na kraju su me sprovele do Ivine dr na školskom, koja mi je rekla da oni to jednostavno ne daju, niti to bilo ko pominje, jer roditelje ne zanima i da bi trebalo da proverim u Batutu ali da u principu može i da se kupi negde vakcina, u nekoj od apoteka koja je blizu DZ pa bi to oni mogli da daju. Slično kako su rekli i disco. Ja se sećam da sam donosila pentaxim iz apoteke da daju deci, po toj logici ne vidim zašto ne bi moglo i sa ovom vakcinom tako.

disco2000

Hvala na izveštaju. Zbog svega, sačekaću proleće.

Lani

Da, možda bolje sačekati zbog korone.
Pričala sam i sa bratom od strica, zvao je neke svoje kolege, ima jednog koji je dao starijoj ćerki a daće i mlađoj. Može da se primi u DZ, deca mlađa od 14 godina na pedijatriji, posle, od 15. godine, mora na ginekologiju. Doneseš naravno vakcinu. Bilo je u apoteci Igor a pošto ona valjda ne radi, treba da se raspitam u nekoj od ovih jačih apoteka da mi to nabave.

disco2000

I dečak isto na gyn odeljenje? Napunio je 14.

disco2000

Kod mene su veoma zbunjeni bili pitanjem, možda stvarno nikada nisu vakcinisali.

Lani

#29
Ne, dečaci ne idu na ginekologiju to je sigurno, a gde idu najbolje da pitaš kad ga odvedeš za prvu dozu.

Što se tiče ove zbunjenosti, tužno je što su roditelji neinformisani, ali pored toliko antivaksera koji su se namnožili kao pečurke posle kiše i toliko teoretičara zavere, to i da me ne čudi. Ali da zdravstveni radnici i zdravstvene institucije u državi koja je prva u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice te gledaju kao da si pao sa Marsa, da pojma nemaju, da govore kako ih baš briga, kao da je to sad neka novotarija koju si ti izmislio jer ti je dosadno pa bi da bodeš dete onako bez razloga, umesto da te pohvale što razmišljaš o zdravlju deteta dugoročno, meni je to skroz poražavajuće. Od jutros mi se to vrzma po glavi i ne mogu da razumem stvarno.