Main Menu

HPV vakcina

Started by disco2000, October 13, 2020, 04:00:02 PM

Previous topic - Next topic

AnaK

Proradio je Igor, samo da javim.
Janko 23.7.2002.

Lani


linga

Quote from: Lani on October 26, 2020, 11:45:49 AM
Ne, dečaci ne idu na ginekologiju to je sigurno, a gde idu najbolje da pitaš kad ga odvedeš za prvu dozu.

Što se tiče ove zbunjenosti, tužno je što su roditelji neinformisani, ali pored toliko antivaksera koji su se namnožili kao pečurke posle kiše i toliko teoretičara zavere, to i da me ne čudi. Ali da zdravstveni radnici i zdravstvene institucije u državi koja je prva u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice te gledaju kao da si pao sa Marsa, da pojma nemaju, da govore kako ih baš briga, kao da je to sad neka novotarija koju si ti izmislio jer ti je dosadno pa bi da bodeš dete onako bez razloga, umesto da te pohvale što razmišljaš o zdravlju deteta dugoročno, meni je to skroz poražavajuće. Od jutros mi se to vrzma po glavi i ne mogu da razumem stvarno.

Tuzno zaista ali me ne cudi.Ako vec sa 14 mogu kod gin, onda najbolje da ides kroz svog dr, verovatno je normalna ako ti je izabrana :) I da dodam, i ovde ima svkakvih lekara, ja cu da promenim moju GP (ovde nemas svog ginekologa, sve radi GP osim ako je nesto ozbiljnije), kod nje nista ne mora i nista nije vazno...

Ovde je na listi preorucenih, ali kad smo dosli ja nisam zelela da Jana primi dok ja ne istrazim vise i ne donesem odluklu. U medjuvremenu sam prelomila pa su primili i Aleksa i Jana.

Lani

Moja izabrana gin iz DZ odavno u penziji. Nastavila sam kod nje da idem privatno ali treba u nekom trenutku da odem da prebacim karton kod nekog drugog. No naravno, uvek ima nešto preče, pa nisam to još uradila.
Sačekaćemo sa vakcinom malo zbog korone, sad svakako i nije trenutak za velika švrćkanja po doktorima, osim ako nije nešto neodložno.

emge

Linga, koju su vakcinu primila tvoja djeca? Gardasil 9 ili neku drugu?

disco2000

#35
E, ovako. Vakcine protiv gripa u ovdašnjem DZ daju deci sa hroničnim oboljenjima, ima ih ali ne bi ih mojima dali. Tako da je to to, ne znam da li da jurim privatno...
Drugo, pošto sam morala da dođem do dr zbog recepta za hloramfenikol za gospodina sina sa čmičkom :lol: pitala sam dr za Gardasil 9 i pokupila sve pohvale zbog inicijative :diva: Nahvalila je vakcinu i dodala da je bila na obuci. Mogu da kupim i donesem da mu daju posle pregleda, a može dr da napiše uput za neki gradski zavod, nije rekla koji, da je zdrav i da mu daju. Isto se plaća. Rekla mi je sa mogu deca već posle 9.godine i da povedem i Petru, no sa njom bih sačekala. U sledeće 2,najkasnije 3 :lol: možda postane besplatna i/ili obavezna..

emge

A da li si zvala gradski zavod da pitaš ima li gardasila 9? ja kad sam zvala nije ga bilo.

disco2000

Nisam, ne znam koji gradski zavod :rofl: Svakako nije u planu sada u jeku epidemije. Kad bude zatisje. Ili cu naruciti u apoteci, kako vec ide. Do proleca... Bar sam saznala kako ide ovde u DZ, sada.

emge

Gradski zavod za javno zdravlje, koji drugo... ja dam tamo Marku dela pneumokok vakcinu.

disco2000

Otkud znam, gradski zavoda ima raznih... I hvala na savetu, kad dodje vreme, provericu prvo imaju li uopste na lageru, ako ne, onda po apotekama...

Ko bi rekao da mora ovako komplikovano. Ima li negde privatno? :crazy:

Lani

Zvaću ja Euromedik da pitam. Stvarno je ovo jurenje da ti na nos izađe.

disco2000

WHO ima cilj da do 2030. godine redukuje/eliminiše cervikalni kancer, smatraju da je moguće ako

Cervical cancer could be the first cancer EVER in the world to be eliminated, if

90% of girls are vaccinated
70% of women are screened
90% of women with cervical disease receive treatment


https://twitter.com/WHO/status/1347508905027526657

Tako da mi se čini da će u narednim godinama i kod nas poraditi na tome. Pričam zbog ženskog nam podmlatka, prvenstveno.

A stvano je tužno, kada je u Batut stigla vakcina pre nekih pet godina, na kraju su minimalan broj iskoristili, ostalo bacili...

emge

Bacili jer se nije ni znalo da je stigla vakcina i što pedijatriji nisu bili obavještani :crazy:

disco2000

Iskreno se nadam i verujem da će biti bolje ovog puta.

Lani