Banke, salteri, hejterski topic :)

Started by Xe, July 03, 2009, 11:15:12 AM

Previous topic - Next topic

martina

ma ok mi je i da ima papir koji se zove uvjerenje o drzavljanstvu. u srbiji, kao i vecini evrope, za razliku od sjeverne amerike, rodjenje nije vezano za drzavljanstvo
ono sto ja kod nas ne razumijem da stalno traze da ti papiri nisu stariji od 6 mjeseci i slicne gluposti... ko da se podaci na papiru o drzavljanstvu mijenjaju

i stvarno mi nije jasno sto su ti papiri opstinski, a ne drzavni... pogotovu ti o drzavljanstvu  :ces:

i nije mi jasno sto za licnu kartu moras da budes drzavljanin  :ces:   sta ako si samo stanovnik?

i uopste mi nije jasno sto takse moraju da se placaju u posti, a ne tamo gdje vec vadis taj papir

mislim, meni zlo dodje kad krenem da predajem aplikacije za nasih 5 pasosa, i jos da moram da idem da placam taksu negdje drugo... pa zlo bi mi bilo na kvadrat

elanor - a sto su vam trazili vjencani list za upisivanje djeteta? jel ne mozes da se porodis ako nisi vjencan?  :lol: e kakva glupost
doduse, kontam, moja sestra je morala kcerki da da svoje prezime kad se rodila u njemackoj, jer nisu bili vjencani, iako je zet potpisao neki papir da "priznaje" dijete
ovdje to nema vese, common law marriage isto vazi kao i zvanicni, plus mozes da zoves dijete kako ti padne na pamet
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Elanor

naravno da ne moras da imas vencani list za upis deteta, ali ako ga nemas, onda dete prijavljuju i otac i majka, a ako ga imas - moze samo otac da se proseta do opstine :innocent:
i onda jos upisu dete u tu knjizicu :)
mada, mozda su knjizicu trazili samo zbog toga :ces:
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

martina

Quote from: Elanor on January 09, 2013, 07:21:48 PM
naravno da ne moras da imas vencani list za upis deteta, ali ako ga nemas, onda dete prijavljuju i otac i majka, a ako ga imas - moze samo otac da se proseta do opstine :innocent:
i onda jos upisu dete u tu knjizicu :)
mada, mozda su knjizicu trazili samo zbog toga :ces:
jao umrijecu od smijeha  :lol:

nema nista na svijetu bolje od drzavnog aparata
kod nas dijete u principu prijavis tako sto postom posaljes papir iz bolnice da se dijete rodilo. i oni ti za 6 sedmica posalju rodni list.
i posaljes isto iz bolnice papir za zdravstvenu karticu i to ti isto posalju postom
i u principu dijete nikad vise nista ne mora da ima osim to dvoje ... jos ako hoces da ide u skolu treba ti izvod od vakcina

ako hoces pasos, odes u office ( ako ti je blizu, neko moze i postom), samo oba roditelja i svjedoci potpisu aplikaciju i slike... i pokazes birth certificate i  toliko o tome

kad hoces dokaz adrese ( recimo za health karticu, to ide po tome gdje stanujes), ako nemas vozacku ili pasos, odneses im izvod o stanju iz banke, ili neki racun na svoje ime... bilo sta sto dodje postom od neke zvanicne institucije  :lol:  mi smo se krstili

e sad, ako hoces neke stvari, onda ti treba SIN ( social insurance number) - to je nesto kao vas maticni broj, ali se prijavis za to ako ti treba, ne moras da dobijes po rodjenju ( mada, da bi radio moras da imas). za to ti treba papir da si stanovnik ( ili birth certificate) i neki photo id ako si stariji od 18 godina.

i to ti u banci uzimaju kad apliciras za kredite, jer ti se na tome vodi kreditna istorija

vecinu papira mozes postom da odradis, recimo za vozacku, kad promijenis adresu, samo posaljes papir, i oni ti posalju novu vozacku. traze da se likas svako 10 godina
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

maripoza

Quote from: janavi on January 09, 2013, 02:08:28 PM
a proverava li jel tvojom rukom? :crazy: :sissyfight:
hahah, nije mi se desilo, ali imali ljudi iskustva pa sam se sablaznjavala.
Meni ako se desi, ja cu se potruditi da bude njegovom/njenom rukom. :D

Quote from: martina on January 09, 2013, 07:00:22 PM
ma ok mi je i da ima papir koji se zove uvjerenje o drzavljanstvu. u srbiji, kao i vecini evrope, za razliku od sjeverne amerike, rodjenje nije vezano za drzavljanstvo
ono sto ja kod nas ne razumijem da stalno traze da ti papiri nisu stariji od 6 mjeseci i slicne gluposti... ko da se podaci na papiru o drzavljanstvu mijenjaju
Pa mogu da se promene podaci, odnosno status. Na primer, odreknes se drzavljanstva, izgubis pravo na njega......
Razlicite drzave to uredjuju na razlicite nacine. Najlaksi primer kog mogu da se setim jeste kada neke drzave ne dopustaju dvojno drzavljanstvo.
Znaci, da bi dobila neko drugo, moras da se odreknes postojeceg i tebi se nakon te procedure status u prvobitnoj drzavi promeni. I zato izvod mora da bude svez.

Za izvod iz maticne knjige rodjenih je bilo urnebesno sto su ga trazili na 6 meseci. Al eto docekasmo da ni to vise ne rade.

i stvarno mi nije jasno sto su ti papiri opstinski, a ne drzavni... pogotovu ti o drzavljanstvu  :ces:
Upravo ni meni nije jasno zasto im u 21. veku baze nisu povezane i zasto ne mozes te papire da izvadis gde god da se u ovoj drzavi trenutno nalazis.

i nije mi jasno sto za licnu kartu moras da budes drzavljanin  :ces:   sta ako si samo stanovnik?
Zato sto u tom slucaju ni ne dobijas LK nego nekakvu boravisnu dozvolu, pretpostavljam. Tako je u mnogim evropskim zemljama.

i uopste mi nije jasno sto takse moraju da se placaju u posti, a ne tamo gdje vec vadis taj papir

mislim, meni zlo dodje kad krenem da predajem aplikacije za nasih 5 pasosa, i jos da moram da idem da placam taksu negdje drugo... pa zlo bi mi bilo na kvadrat
Negde moze i tamo gde vadis papir, ako imaju salter za to. Nekad imaju bas svoj salter, u okviru te institucije, a najcesce (u SUP-u nor.) postoji salter Poste pa tu uplatis.
Ili je npr Posta ili neka banka odmah pored. Ali svakako ispocetka cekas u nekom redu. :lol:

Elanor, to je zbog razlicitih prezimena?

Nego, evo ovo je bas zabavno:  http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/361509/Dinkic-Ukidamo-pet-miliona-obrazaca
(brojevima: 5.000.000 :lol:)
Da se zapitas da li ziv covek uopste ume da broji do tog broja koliko ih ukupno ima. :rofl:
Old enough to know better, but too young to care.

Elanor

Quote from: martina on January 09, 2013, 07:58:15 PM
jao umrijecu od smijhttp://www.mojamansarda.com/Themes/outline_20rc3/images/bbc/bold.gifeha  :lol:

nema nista na svijetu bolje od drzavnog aparata

i posaljes isto iz bolnice papir za zdravstvenu karticu i to ti isto posalju postom
i u principu dijete nikad vise nista ne mora da ima osim to dvoje ... jos ako hoces da ide u skolu treba ti izvod od vakcina
martina, da li si bas sigurna u to sto pises? ;D
narocito kod parova koji na neki nacin nisu upisani kao parovi (vencani ili neki ekvivalent, ovde se to zove 'zvanicno zive zajedno', sto je prakticno isto kao brak samo se ne zove tako). mislim, jela na papiru napise da je pera otac deteta, i oni to tako samo upisu u rodni list, a da ne pitaju peru? hmmm, ne verujem :think:

a to da ti je racun za struju ili kablovsku dokaz adrese ima i ovde, nije da nema...
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

martina

sta da ti kazem, troje djece prijavljivala glavom i bradom

potpisu se roditelji ili jedan roditelj, ili staratelj i posalju postom....  kad sam ja moje prijavljivala, trebalo 3-4 sedmice da ti stigne nazad, sad treba 6, pa su napravili da mozes da odes na jedno mjesto u gradu, cekas u redu, pa dobijes isti dan

to da li su roditelji vjencani ili ne ovdje ne igra apsolutno nikakvu ulogu, a da se dijete rodilo potvrdjuje bolnica

ovdje u sustini, potpis znaci jako puno... das izjavu i potpises ( ne moras ni da ovjeris) i to ti je to...
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:

martina

ah, da.. ne ne mozes tek tako da izjavis, mora pera da potpise
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:

Cable Girl

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

martina

tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:

maripoza

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Martina, zar nije taj SIN u Severnoj Americi otprilike najvazniji identifikacioni broj za odrasle? U smislu da se najveci broj podataka o nekom moze naci upravo preko tog broja. Sta onda sa onima koji ga nemaju, a npr. neka nadlezna institucija (policija npr. :lol:) ih iz nekog razloga trazi? Ili ako dve ili vise osoba imaju iste licne podatke (ime, prezime itd.), a nemaju taj SIN... kako ih razlikuju?

martina

ovako

policija moze da ti radi background check preko SIN-a, ali ti ne moras da imas SIN( kao sto kod nas moras da imas licnu)
naime, ako hoces da radis, otvoris racun u banci... dakle normalno zivis ( moguce i koristis drzavne usluge)... treba ti sin. preko njega placas porez. sasvim je cak moguce da ga policija koristi za background checks, ali ne mogu ti nista ako ga nemas... niti ce ti policija ikad traziti SIN... to nije kartica koju nosis okolo sa sobom ( ovdje je vozacka glavna identifikacija, sin nema sliku, to je samo kartica sa brojem)

ja sam mojoj djeci uzela sin kad im je trebao za racun za fond za skolu, ne moraju da ga imaju za health karticu

recimo, i kad gledas one americke serije, vidis da oni nikad ne traze sin kad rjesavaju zlocin... uglavnom idu preko vozacke
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:

martina

eh, da, jos jedna stvar koju ti ovdje ne traze je zdravstveno uvjerenje... znam da su mi pricali u sarajevu da ti to treba da otvoris firmu. meni je to malo nejasno zasto kod nas traze i sta to znaci
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:

maripoza

Jes, ali u tim istim serijama preko SIN-a ti nadju svasta. :lol:  Zato sam i pitala. Tek vozacku ne moraju svi da imaju, niti je imaju.
Mislila sam bas na to da mi nije jasno kako nadju neke ljude i kako ih sa bilo cime povezu ako ne postoji nista sto ukazuje na njihovu jedinstvenost i sto omogucava da ga ne pomesaju ni sa jednim drugim gradjaninom (specijalno jer se radi o ogromnim drzavama).

A posebno kad je u pitanju kriminal...... ispada da ne postojis dokle god te prvi put ne uhvate i ne otvore ti dosije, ne uzmu otiske itd. A ako te ne uhvate.... nikom nista?  Bas tako i u serijama koje pominjes izgleda. :lol:
Ja nisam za to da drzava treba da poseduje sve podatke o gradjanima, naprotiv, ali mi je ipak malo nejasno da ne postoji neki jedinstveni identifikacioni broj za svakog gradjanina, iz raznoraznih razloga.

maripoza

Quote from: martina on January 09, 2013, 09:13:50 PM
eh, da, jos jedna stvar koju ti ovdje ne traze je zdravstveno uvjerenje... znam da su mi pricali u sarajevu da ti to treba da otvoris firmu. meni je to malo nejasno zasto kod nas traze i sta to znaci

Ne znam da li to traze za sve vrste firme i ako da, ne znam zasto. Znam da traze za odredjene delatnosti, gde deo tog pregleda ima smisla, a deo zaista nikakvog.

Xe

Quote from: maripoza on January 09, 2013, 08:14:25 PM

Upravo ni meni nije jasno zasto im u 21. veku baze nisu povezane i zasto ne mozes te papire da izvadis gde god da se u ovoj drzavi trenutno nalazis.

Baze su povezane, ali Mice Ubice moraju od neceg da zive  :crazy:
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL