Main Menu

Najčuvenija Ana(K) torta :)

Started by kalimero, April 30, 2009, 12:13:01 AM

Previous topic - Next topic

kalimero

Ana torta

Za kore:
4 jajeta
250 g šećera
200 g brašna
50 g kakaoa

Za fil:
Litar šlaga
300 g čokolade

Za ukrašavanje:
100 g mlečne čokolade

Od navedenih sastojaka ispecite 4 tanke kore. Skuvajte šlag sa čokoladom, ohladite i umutite. Koru premažite filom, stavite drugu koru i tako redom. Čokoladu istopite u plehu, nožem je sastružite i njome dekorišite tortu.

E sad, imam milion pitanja. Šta mislite, koliki treba da bude pleh da bi kore bile tanke (kojih dimenzija za ovu količinu sastojaka)?. Koliko da kuvam šlag? Da li da usitnim čokoladu i dodam je u šlag pa da se topi, ili da je otopim pa pomešam? Da li misle na neumućenu slatku pavlaku ili šta već?

Ukratko, jedino mi je ukrašavanje jasno (pošto znam kako izgleda).

Hvala!

EDIT:
Pošto je ova torta u nekom trenutku postala projekat, ima dosta pojašnjenja i razrade. Najbitniji saveti su ovde, da bi recept bio kompletan i savršeno jasan:

*Gledajte - ne kuva se šlag, nego se zagreje pavlaka, ali neka ne prokuva, onda se u nju doda na kockice slomljena čokolada, makne sa peći i promeša varjačom, da se otopi. Onda se dobro rashladi, može preko noći u frižideru i ulupa u krem baš kao da radite šlag. Meni je najfinije kad se u pavlaci otopi jedna mlečna, a druga čokolada za kuvanje. Što se kora tiče, ako nije važno da bude okrugla, ispecite u velikom plehu od peći, pa secite kao kod Moskva šnita, to je najlakše.
*Mislim, najbitnije je da se pomešaju čokolada i pavlaka, e, sad, rastopiti čokoladu ili zagrejati pavlaku, kako ko voli. Nema straha, zagrejte dobro pavlaku i u vrućoj rastopite tu čokoladu, ne može biti greške. Jedino što je važno je da se dobro dobro rashladi pre miksanja. I - ja stavim biljnu pavlaku jer se čvršće utuče i stoji čvrsta, a, mada je ukusnija ona životinjskog porekla, ovde je i čokolada, pa taj okus pavlake biljnog porekla nije važan.
*Ja uvek mutim jedno po jedno jaje, k`o osnovac, prvo belance, dakle i ovde bih sve u odnosu 4:1.
Jer, dok umucena masa doceka red za pecenje 4. kore, poprilicno ce spasti, verovatno nece biti toliko vazdusasta kao ona prva.

Znaci, skolski: belanca, pa secer i zumanca, pa brasno i kakao rukom (ne bukvalno ) lagano, kao za patispanj.

Samim tim ce ti torta dobiti na visini.

Okrugao pleh R26 ili 28cm, meni je lakse na izvrnutom, jer koristim onaj sa snalom koji ima granicnike i kad se okrene, pa korica, i kad je tanka, bude ujednacena i ne razliva se - da ne bude nesporazuma pa da je juris po rerni i posle mene po forumu

Kore se peku na 160-170 stepeni, desetak minuta.
Ako koristis mlecnu pavlaku, mutis je prvo sporijom brzinom na mikseru, pa tek kad pocne da se zgusnjava ubrzas. I mutis ne vise od 4-4.5 minuta (kad pocnu da se vide otisci metlica, jos 10-15 sekundi), ako produzis, dobices maslac (i to cokoladni).
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Kafica

Sam' da podignem temu :)
Pravim je večeras, pa da mi bude na oku ;D

Ana 25.10.2004.
Zakon o održanju energije :girl_smile:

AnaK

Janko 23.7.2002.

Deda

Ti turbo ucis....odma'na lignje i AnaK tortu..
:clapping:
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

Kafica

Quote from: Deda on September 21, 2009, 10:55:19 AM
Ti turbo ucis....odma'na lignje i AnaK tortu..
:clapping:
Dedo, nemoj da mi rušiš samopouzdanje, pliz :crazy: Ja sam poznata po odustajanju :fool:
Uzdam se u početničku sreću :girl_haha:

Šta znači 1l šlaga? Pretpostavljam 1l slatke pavlake?
Ana 25.10.2004.

Deda

Jao izvini....nisam tako mislEla, pa vidis da su svi pravili...
Da, znaci, 1 l slatke pavlake-jedan veci tetrapak :flower:

Kafica

Quote from: Deda on September 21, 2009, 11:01:53 AM
Jao izvini....nisam tako mislEla, pa vidis da su svi pravili...
Da, znaci, 1 l slatke pavlake-jedan veci tetrapak :flower:
:kiss1:
Opet mi nije jasno :-[ Koliko onih malih slatkih pavlaka od (valjda) 2dl da kupim (nisam viđala druga pakovanja)? 5 ili je to mnogo?
Ana 25.10.2004.

AnaK

Pa 5, ako su od 2 dl. I kupi biljnu za prvi put, molim te. Pa za drugi put kako hoćeš :) I pošto je zaslađena, izaberi gorčiju čokoladu. Mada, pošto ti voliš baš slatko, onda... Ja kombinujem čokoladu za kuvanje i mlečnu (najčešće Milku Noasett  :balavi:)
Janko 23.7.2002.

Deda

Male su 1/4 l, a imas i onu HOLE, ima litarsko pakovanje, malo je jeftinije...nego malo puta 4

Masha

pazi samo da ne kupis pavlaku za kuvanje.

Kafica

Danke, girls :kiss1:
Vidim da ću da budem 2h u prodavnici dok izaberem sastojke :girl_haha:

Večeras ću sigurno imati još neko pitanje...
Ana 25.10.2004.

AnaK

Čekamo.
Pavlaku i čokoladu bi trebalo da pomešaš ranije, da se doooobro ohladi. Pošto praviš večeras, planiraj da filuješ sutra. A da ti se kore ne osuše - ili ih sutra peci, ili ih uvij u foliju.
Janko 23.7.2002.

Lani

Nije torta komplikovana da se napravi a divna je  :diva:
Jedino one ultra tanke kore  :crazy:

anelore

Ja je pravim u subotu za Savin rodjendan.
Prosle godine sam pravila 1.5 meru kora i 2 mere fila, i bila je odlicna - samo je bila malo previsoka za standardnu cetvrtastu kutiju za tortu, pa smo figurice morali da stavljamo na nju na licu mesta.
Kore mi uopste nisu bile pretanke, bile su bas bas kako treba.
Volim, volim, i jedva cekam da opet pravim i klopam. Bas sam dugo pauzirala.

Lani

Ja kad pravim tu meru i broj kora iz recepta jedva imam dovoljno da rasporedim 4x po kalupu. Bukvalno im je par mm "debljina".