Main Menu

Mucanje

Started by stacka, October 15, 2009, 09:12:28 AM

Previous topic - Next topic

stacka

Aleksa je poceo da muca.
U prvom momentu nisam pridavala previse paznje jer sam bila ubedjena da je razlog jer je naglo propricao, bukvalno u recenicama, medjutim sto vreme vise odmice to je problem uocljiviji.
On krene da kaze nesto i onda, imam utisak, jer zeli sve da kaze odjednom ponavlja istu rec po 3-4-5 puta... npr. hoce da kaze "Idem ja napolje", to na kraju zvuci tako sto ce rec ja ponoviti jedno 4 puta pre nego kaze sve "Ide(m) jaja ja ja nap(o)lje"
Mi se trudimo da pred njim tome ne pridajemo previse paznje, medjutim nije mi svejedno.
6-og idemo u Sokobanjsku na kontrolu, sigurna sam da ce nas Radovanovicka slati i kod njihovog logopeda, ali vec sam pisala da se meni ta drka ne svidja ni malo, volela bih da cujem i jos neko misljenje sa strane... ali gde ga voditi? :think:
Druga stvar koja se namece (tj. mi namecu) je da je on jos uvek mali i da ocekujemo od njega previse :fool: OK, mozda ce problem proci sam od sebe, ali ne bih volela ni da budemo skroz opusteni i ne reagujemo na vreme pa da se posle kajemo.
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

aleks

stacka, nemam nikakav savet  :bighug:

koliko se to cesto ponavlja?
Mi se upravo vratili od dr (problem je to sto je poceo da piski nocu, vec mesec dana), mi mu tako sve lepo ispricamo i kako i sta i sta mi radimo...njegov utisak je bio (naravno, uz celu pricu sta i kako i ultrazvuk bubrega) da smo mi previse skoncentrisani na dete, 2 roditelja, jedno dete, samo ga posmatramo, kao dva reflektora...i od cele price smo napravili ogromnu problematiku  :wall:

Moja poenta je da ga u svakom slucaju odvete kod dr, ako mislite da je problem, ali  pred njim nista.

:kiss1:
Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

stacka

Uh, pa ne znam koliko se vec dugo desava, recimo nekih mesec i po dana, dva, ali je intenzitet u prethodnih 10ak dana veci. On je inace od onih koji kad mu nesto ne ide kako su zamislili odmah krece da vileni i da place, da se nervira... pa tako i ovde. Desilo se par puta da nesto pokusava da kaze i kad jedno 4-5 put ponovi rec krece da place i onda kroz plac kaze sve iz cuga.
Ja sam prvo bila u fazonu da mu kazem kako je sve u redu, da uspori i td medjutim kada mi je Marty skrenula paznju da se to ne radi prestala sam. Sada samo cekam da izgovori to sto hoce iako bih ga najradije pomazila po kosi i zagrlila. :love32:
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

emge

Ja nisam to primjetila kod Alekse, ali svakako ćete kod logopeda u Sokobanjsku.
Ja mislim da oni nisu tako loši, samo da su nam djeca na prethodnim pregledima bila baš mala :bighug:

A, i Matra ponekad ima to ponavljanje, i ja mislim da je kad hoće da se sjeti prave riječi. Jutros je tako taksisti rekla: "to mi je je je je moja projica" , jer joj riječ projica nije baš u svakodnevnom rečniku.

chokoladica

Da, bili smo u toj situaciji. I trajalo je neko vreme, sad vise i ne mogu da se setim koliko tacno, ali recimo 2-3 meseca. Mislim da je Filip bio nesto stariji od Alekse,(oko 3.5 godine) kada je krenulo. Naravno, ja sam prvo prebirala po glavi da li je bilo nekog stresa itd, ali stvarno, u to vreme se nista nije desavalo sto bi moglo da ga poremeti. U svakom slucaju, jesam ga odvela kod logopeda, koja mi je rekla da to nije nista ozbiljno i da ce proci. I ...stvarno je tako bilo. Kako je poceo da muca, tako je i prestalo. Inace, u periodu dok je mucao (a i inace je takav) se isto nervirao, pocinjao da place, stavljao ruku na usta kad ne moze da izgovori itd. Nije to bas za nas najlakse da vidimo, ali... Inace sam F vodila kod logopeda u nasem DZ. Ako ti se ta kod koje ocekujes da cete biti poslati ne dopada, idite kod drugog, ili , odvedi ga i kod nje i kod neke druge, pa vidi sta ce ti reci. Ja pretpostavljam da je to ta faza kada se broj reci poveca, i kad bas pocnu da pricaju, i zele mnogo da kazu, a jezik bude brzi od misli :) Ne sekiraj se previse . Mislim, znam da ti nije utesno, posto sam se i ja brinula kad smo prolazili kroz to.

margo

Mina je pocela da muca sa dve i po godine i isli smo u Kralja Milutina. Posle onih opstih pregleda primila nas je psiholog, a onda i logoped. Koliko se secam, zakljucak je bio da je dete prezasticeno i da je intelektualno na visem nivou nego sto joj je razvijen govorni aparat, pa ne uspeva da izgovori to sto hoce - tako nekako, mozda sam to sve malo laicki opisala, ali to je sustina.

Kod nje su bile glavne vezbe za razvoj fine motorike, jer je ona povezana sa razvojem govornog aparata, kao i vezbe za govorni aparat (opet laicki pricam). Od tih vezbi za razvoj fine motorike, koliko se secam: nacrtala joj je npr. drvo sa jabukama, pa je Mina  linijama svaku jabuku trebalo da "spusti" u korpu, zatim je trebalo da nacrta linije od auta do garaze i da pri tome izgovara brrrrrrrmmmm, linije od pcelice do kosnice - kao pcelica ulece u kosnicu, a dete pri tome govori bzzzzzz...Savet je bio da se izrazavamo sto jasnije, kratko, da ne kompikujemo, da citamo jednostavne slikovnice...Od vezbi za govorni aparat: da duva tako da ugasi plamen, da se plezi, uvrce jezik u palacinku ako ume. Secam se da sam joj davala da cepka stiropor na sitne kuglice, zatim da te kuglice oduva, pa da ih skupljamo...

Izvini, mozda sam suvise izdetaljisala, ali ovo su neke vezbe koje mogu da se rade kod kuce. Mina je jako brzo prestala da muca. Ne brini :kiss1:
Mina 25.07.2003.

emge

Margo, super su vježbe :bighug:

MissL

Mislim da je za svako dete potpuno normalno da u nekom trenutku mnooooooogo vise hoce da kaze nego sto moze, pa onda govor ne lici ni na sta. Treba da se konsultujete, ne moze da skodi, ali mislim da mora da prodje neko vreme dok to ne legne. I da prvo odete kod psihologa, pa tek onda kod logopeda :flower: Ljub za pametnicu

Stiv 24.11.2003.

Ucinilo mi se da cu da prestanem da pusim :D

stacka

Da, psihologa nisam pominjala ali je i on u sklopu posete Sokobanjskoj. Prvo Radovanovicka, pa psiholog, pa logoped i onda fizijaterapeut. Tako je bilo svih prethodnih puta od kad idemo na kontrole, mislim da nema razloga da i ovoga puta bude drugacije.
Margo, ovo je sjajno, hvala ti puno. :bighug:
Njemu fina motorika i dalje kaska za krupnom, moracemo da radimo na tome jos vise, definitivno.
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

Praslin

Stacka, to je faza kroz koju prođe veliki broj dece, pogotovo brbljivci  :girl_in_love:

Ove vežbe koje je Margo opisala su odlične i nikako, nikao ne obraćajte pažnju kad počne da zapinje - kao da se ništa ne dešava.
Možeš da ga vodiš od logopeda, ali i ne moraš, neće ti reći ništa novo u odnosu na ovo što ti je napisano na temi.

Jednostavno, to je česta pojava, ne brigaj ništa. Kako došlo, tako će i otići.

:flower:

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

AnaK

I ja verujem da on želi da kaže mnogo više nego što trenutno može, i da će proći.  :kiss1: za oboje.
Janko 23.7.2002.

Dawn

Proći će sigurno brzo, i Ana je prošle godine strašno mucala par nedelja.

disco2000

Definitivno treba da poradite na finoj motorici.
U kori mozga, i u senzitivnom i u motorickom delu, najvece su projekcije onoga sto nas cini ljudima - to su jezik i palac.
Plastelin, testo, klikeri, bojenje, bockanje, zatim vezbe oralne praksije i mimicke muskulature... (edit - to sam ti vec pricala, da se ne ponavljam)

stacka

Quote from: Marty Maraskino on October 15, 2009, 10:43:07 AM
vezbe oralne praksije i mimicke muskulature...

Iliti na srpskom? :-[
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

disco2000

Sve on sa jezikom, obrazima, vilicama, usnama... Zatim sve sa misicima celog lica (nasmejan, ljut, tuzan, namigivanje)...