Main Menu

Domaci kroketi

Started by Plava Baklava, October 18, 2009, 10:03:33 PM

Previous topic - Next topic

Plava Baklava

Krompire oljustiti, iseckati i skuvati. Zatim izgnjeciti, dodati malo maslaca (ja sam dodavala kokosovu mast i nemoj da mi neko pominje suvo krilo slepog misa  :lol:), pirino brasno (spelt na engleskom), eventualno neki vezivni dodatak kao sto je agar-agar (prah od morskih algi - ovo sam mrtva ozbiljna  :girl_haha:).

U "normalnoj" kuhinji se dodaju 2 zumanceta, a umesto ovog brasna prezle   ;) . Mogu se dodati i neke travke tipa drobnjaka (mi ga bas volimo). Zaciniti bio zamenom za vegetu ili samo posoliti po ukusu. Zamesiti malko cvrsce testo. Oblikovati krokete, uvaljati ih opet u pirino brasno. Peci u plehu na papiru za pecenje, na temp 200 stepeni.


moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

janavi

i mi volimo drobnjak a zovemo ga vlašac
to je otprilike sve što sam razumela (osim krompira i jaja :lol:)
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

NenaS

Ajd meni daj taj manje zdrav recept, ljubim te zvuci super za veceru! Koliko cega?
Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

Plava Baklava

Quote from: NenaS on October 18, 2009, 10:07:04 PM
Ajd meni daj taj manje zdrav recept, ljubim te zvuci super za veceru! Koliko cega?

U originalu:

800 gr krompira
malo soli (po ukusu)
parce maslaca
2 zumanceta
2 kasike prezli

Baklavce bas voli krokete i kaze da su mu lepsi ovi od kupovnih. Ja sam spremala onu "zdravu " varijantu, od 3 krompira i sve od oka.

Inace, danima se mucim da vam nadjem naziv za brasno koje sad koristim, i nasla sam prevodjenjem na engleski i s engleskog da je to to pirovo brasno tj spelt. U pitanju je brasno od starinske nemodifikovane psenice, koja je bogata belancevinama, nezasicenim masnim kiselinama, mineralima, saharidima, vitaminama i to pre svega iz grupe vitamina B. Ima blago orahasti ukus i stvarno je cudo jedno koliko menja ukus svemu.


moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

Glitter

a sto ne dodas i krila slepog misa...dace super smek kroketima  :girl_haha:

NenaS

#5
Hvala! Znam sta je pira, jeste, to je "starinska" psenica, poslednjih godina jako moderna u zdravoj hrani, ne znam koliko je ovde ima i koliko se koristi..

EDIT: Jano, imas ovde  http://www.poljoberza.net/AutorskiTekstoviJedan.aspx?ime=AR4_08_02.htm&autor=12
Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

Plava Baklava

Quote from: NenaS on October 18, 2009, 10:22:58 PM
Hvala! Znam sta je pira, jeste, to je "starinska" psenica, poslednjih godina jako moderna u zdravoj hrani, ne znam koliko je ovde ima i koliko se koristi..

Aaha. Da li se onda pravilno kaze: pirino brasno? Ja koristim i meko i ostro i ono srednje i stvarno je sjajno.

Quote from: Glitter on October 18, 2009, 10:22:33 PM
a sto ne dodas i krila slepog misa...dace super smek kroketima   :girl_haha:

To cuvam za vitaminski energetski napitak, za "dobro jutro"  :-\ :girl_haha:


moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

Masha

Na srpskim sajtovima nadjoh ovaj link sa pirovim brasnom :rofl:
http://www.happydog.rs/proizvod_popup.php?img=2804
Izgleda da kod nas nema da se kupi

AnaK

 :rofl: :rofl: :rofl:

Meni super zvuči recept, sa ovim ili onim brašnom. Posebno što se peče u rerni.
Janko 23.7.2002.

Plava Baklava

Quote from: Masha on October 18, 2009, 10:26:30 PM
Na srpskim sajtovima nadjoh ovaj link sa pirovim brasnom :rofl:
http://www.happydog.rs/proizvod_popup.php?img=2804
Izgleda da kod nas nema da se kupi

:lol: :lol: :lol: Eeee, a ja se cudila nekim engleskim prevodima na tu temu  :girl_haha:.
Mislim, uvela sam ja jos nekoliko vrsta brasna, ali nemam jos adekvatne prevode  :girl_haha:, ako zanemarim opste pojmove kao sto je: kokosovo, pirincano isl  :D


moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

Plava Baklava

Quote from: AnaK on October 18, 2009, 10:28:58 PM
:rofl: :rofl: :rofl:

Meni super zvuči recept, sa ovim ili onim brašnom. Posebno što se peče u rerni.

U originalu se przi na tiganju  :rofl:, ali ga ja modifikovala  :turpija:


moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

NenaS

Quote from: Plava Baklava on October 18, 2009, 10:26:15 PM
Aaha. Da li se onda pravilno kaze: pirino brasno? Ja koristim i meko i ostro i ono srednje i stvarno je sjajno.

To cuvam za vitaminski energetski napitak, za "dobro jutro"  :-\ :girl_haha:

E pa ne znam to moras da pitas "jezicarke" ja samo "mesim leba"... :lol: :lol: Ja bih rekla - brasno od pire :ces:
Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

Plava Baklava

Quote from: NenaS on October 18, 2009, 10:30:33 PM
E pa ne znam to moras da pitas "jezicarke" ja samo "mesim leba"... :lol: :lol: Ja bih rekla - brasno od pire :ces:

:lol: :lol: :lol:


moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

AnaK

Brašno od pire i pirova pobeda  :ces:
Janko 23.7.2002.

Plava Baklava

Dakle, izgleda da je pirino brasno. Odoh da editujem recepise


moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/