Main Menu

SLAVSKA TRPEZA

Started by nelly, November 11, 2009, 11:49:08 AM

Previous topic - Next topic

nelly

Počelo je vreme slava i slavlja  :girl_smile:
Mi slavimo 16.11(Djurdjic)
Volela bih da na ovoj temi pišemo šta spremamo za slavu,a možda i kako ;)
Ja još uvek nisam spremila meni, i svaki predlog bi mi dobro došao :innocent:
...okrenuću lice prema suncu i senke će ostati iza mene ...

Lani

Despina

Mi za slavu ne spremamo rucak vec mezu. Ovakav nacin spremanja slave sam nasljedila od sveki jer kada smo slavili slavu zajedno bilo je jako puno gostiju(100 ljudi :crazy:) pa je ovo vjerovatno bilo jednostavnije. U stvari vrlo je vjerovatno da je to i obicaj iz Peci, sve slave na kojima sam tamo bila su slavljne na ovaj nacin.
Znaci, klasicna meza, masa razlicitih suhomesnatih proizvoda, sireva, salata -sto svezih sto iz tursije, nekoliko vrsta ajvara, ruska, mimoza, pecenje ako je mrsna, riba ako je posna, slani rolati, slani rafaelo, punj.jaja, kiflice, pite, sveki sprema i pihtije ja ne 8)takodje ona pravi sitne kolace oko 5 vrsta :crazy:
a napravim 2 torte :turpija: 
A, L, S

Lani

100 ljudi  :crazy:
Kod mene je toliko bilo na svadbi  :crazy:

Despina

srecom pobjegoh u inostranstvo :rofl:
A, L, S

nelly

Ma kod nas je malo komplikovana priča...
Unazad pet godina slavimo(tačnije preuzeli smo od starih) ali kako,jedne godine kod nas,druge godine kod devera jer smo kuća uz kuću.Svi prijatelji su zajednički,kumovi znači ima logike.Otprilike 30-40 ljudi uglavnom u isto vreme :crazy: posle osam uveče
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

E sad,do sada je svaka slava kod nas bila posna-tu je mm ekspert i rado ću vam napisati šta je sve bilo na stolu,ali kad on dodje kući :-[
Ove godine je u ponedeljak znači mrsna......................
:clapping: pomagajte

Lani

Okačiću ti ja posle recepte za neke salate, za predjelo.

Deda

Ja ove godine nemam kad nista, naruceni kolaci, klasicno predjelo, mozda dodam 2 salate, sarma(a la sveki), pecenje
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

nelly

Što se salata tiče praviću salatu od pečenih paprika,rusku salatu,imaćemo pečenja,naravno biće meze,možda napravim sarmice od vinove loze i sarmice od kis.kupusa.
Naručićemo u obližnju mesaru :girl_haha: neki pileći rolat ,toplo preporučen od mesara :lol:
Da naručila sam dve vrste sinih kolača (već sam zaboravila kojih :girl_crazy: )

Lani

Nelly, evo ti moji omiljeni recepti za predjela, sve isprobano mnogo puta i provereno dobro  :turpija:
Skoro sve ovo ima i u PF Kujna.

SALATA OD PILETINE

SASTOJCI: belo meso, 2 crvene paprike, struk mirodjije, pavlaka, majonez, jabukovo sirce, 400 g feta sira, beli luk

DRESING: Pomesati jedan majonez, jednu pavlaku, 3-4 kasike jabukovog sirceta, struk iseckane mirodjije i u to dodati 2-3 izgnjecena cena belog luka. Smesa ne treba da bude mnogo gusta, ako vam se ucini da je gusta a ne biste da dodajete jos sirceta slobodno dodajte malo jogurta. Ostavite u frizideru da odstoji najmanje dva sata (a moze i preko noci).
PRIPREMA: Belo meso obariti i iseckati na kockice. Feta sir takodje iseckati na kockice a papriku na kolutice. U posudu redjati slojeve sledecim redom: piletina-feta-dresing-paprika. Na kraju ukrasiti kolutovima paprike i mirodjijom. Vratiti u frizider da se dobro ohladi.

SALATA OD KUKURUZA

SASTOJCI: 2 kesice smrznutog kukuruza, 300 g sunke , 300 g kackavalja, biber, majonez, pola pavlake
Kukuruz obariti i dobro ocediti, pa mu dodati iseckanu sunku, rendani kackavalj i malo bibera. Sve promesati i sjediniti sa majonezom i pavlakom.

SALATA OD KUKURUZA II

SASTOJCI: 2 kesice smrznutog kukuruza, 300 g sunke , 300 g kackavalja, majonez, pola pavlake, 200 g pecurki iz tegle, 3 jajeta
Kukuruz obariti i dobro ocediti, pa mu dodati iseckanu sunku, iseckane pecurke i tvrdo kuvana rendana jaja. Sve promesati i sjediniti sa majonezom i pavlakom.

SALATA OD PRAZILUKA

SASTOJCI: 2 praziluka, 300g praske sunke, majonez, pavlaka, sok od 2 limuna, 5 jaja
Praziluk ocistiti, iseckati na kolutice i politi limunovim sokom. Ostaviti da odstoji pola sata. Sunku iseckati, jaja tvrdo skuvati I izrendati a majonez I pavlaku pomesati. U posudu redjati na sledeci nacin: praziluk-sunka-majonez+pavlaka-jaja.

TORTA OD AJVARA

200 g ajvara
150 g kačkavalja
5 jaja
9 kašika brašna
400 ml pavlake
pola glavice luka
prašak za pecivo
ulje
so
biber

KORA: odvojiti žumanca od belanaca. Umutiti žumanca i dodati pola količine pavlake i pola količine ajvara. Posoliti i mutiti dok se ne dobije homogena smesa. Prašak za pecivo se pomeša sa brašnom i doda u mešavinu sa žumancima i ajvarom. Belanca umutiti mikserom, dodati malo soli pa i to sjediniti sa onom smesom od žumanaca i ajvara. Pleh se namaže uljem i obloži papirom (obavezno papir!). Papir se poprska malo uljem i potom se prespe smesa za koru i peče oko pola sata na 220 stepeni.

FIL: Iseckati luk, izrendati kačkavalj, dodati ostatak ajvara i pavlake i sve promešati.

Kad se torta ispeče i ohladi, isecite je na tri jednaka dela (da bude duguljasta). Prva kora se prevrne na lice i nafiluje i tako dok se ne stigne do poslednje kore. Torta se ukrašava pavlakom i listićima peršuna.

SLANA TORTA S PAPRIKAMA

20 pečenih paprika
400 g kačkavalja
6 jaja
1 pavlaka
250 g suvog vrata

Paprike ispohovati i ostaviti da se ohlade.
FIL: Tvrdo skuvati jaja, odvojiti samo žumanca, izdrobiti ih viljuškom i pomešati ih sa 300 g izrendanog kačkavalja i 1 pavlakom. Od te mase odvojiti jednu čašu i ostaviti sa strane. U ostatak fila dodati seckani suvi vrat (sav).
U dublji pleh ili činiju ređati red kore od paprika red fila dok se sve ne potroši. Odozgo premazati filom koji ste odvojili u čašu i posuti sa 100 g rendanog kačkavalja.

SALATA SA KIKIRIKIJEM

1 celo pile ili 2-3 bela mesa
manja kesica kikirikija
4-5 kiselih krastavaca
majonez
pavlaka
biber

Obariti piletinu i sitno iseckati kad se ohladi. Kikiriki usitniti (najlakše je ako se lupa tučkom za meso dok je još u kesici), iseckati krastavčiće pa to dodati mesu. Začiniti s malo bibera i dodati majoneza i pavlake po ukusu.

Važno: vodite računa da kikiriki ne bude preslan, onda neće da valja salata...

SLANA TORTA SA TOST HLEBOM

pakovanje tost hleba
100 g krem sira
400 ml pavlake
300 g majoneza
5 jaja
5 kašičica kečapa
200 g šunkarice
8 kiselih krastavaca
200 g kačkavalja

Pavlaku podeliti na tri dela. U jedan deo se stave 3 sitno iseckana krastavca, 100 g majoneza i krem sir. U drugi deo idu šunka (sva), kečap i 100 g majoneza. U treći deo ide ostatak iseckanih krastavaca i narendana 3 tvrdo kuvana jaja.
Na tacnu se ređa red tost hleba pa prvi fil pa tako do kraja. Poslednji red torte je naravno hleb a ukrašava se rendanim kačkavaljem i rendanim jajima.

nelly

Gost51

ja sam pravila ovu tortu od tost hljeba
super je i bas je velika

Lani

Jackie, i ona tvoja salata sa cveklom je fenomenalna  :girl_in_love:

Gost51

thanx
ja ove salatice sa sunkom, kukuruzom... uvijek kombinujem sama-sta mi se svidja
osim ruske, ofkors

Saska

Kod nas bude obično:
Predjelo
Supa
Sarma
Pečenje (preseće i jagnjeće)
raznorazne salate (gledam da menjam iz godine u godinu)
kolači (kupovni)

Ove godine nam pada posno, pa će mi biti mali problem, nisam baš vešta u posnim jelima.
Al' se uzdam u vas  :bighug: