Main Menu

Kako se rodila Vida

Started by anelore, November 13, 2009, 12:38:03 PM

Previous topic - Next topic

anelore

Dragi moji forumasi!
Kao prvo, da vam svima zahvalim na navijanju i podrsci - citala vas sa mobilnog u porodilistu. Divni ste.  :love32:
. A sad malo o samom porodjaju.
Kao sto neki od vas znaju, ja sam jos u utorak, 3. novembra, bila na kontroli u Zemunskoj bolnici, i bila otvorena 2.5 prsta. Lekar koji me je porodio – oba puta – dr Perovic – me  je vratio kuci, ali rekao da ocekuje da ce porodjaj krenuti tih dana, iako na ctg-u nije bilo kontrakcija, te smo se dogovorili da, ako se nista ne desi do petka, 6. novembra, tog poslepodneva dodjem na kontrolu.
Ja sam tokom ta tri dana imala bolove i kontrakcije, narocito nocu, ali ne dovoljno jake ni ucestale da bih ranije otisla u bolnicu.
U petak poslepodne na kontroli sam bila otvorena 3 prsta, vodenjak je ispupcavao, iako ctg i dalje nije pokazivao kontrakcije. Zadrzali su me u bolnici.
Posle pripreme sam oko 18h usla u porodjajni blok, gde su vec bile dve zene. Kontrakcije su postepeno pocele da se pojacavaju, ali nisu bile preterano bolne niti mnogo ucestale. Uskoro su se pokazale na ctg-u, ali su bile samo srednje jacine. U svakom slucaju, kada bi nailazile ja sam disala po pravilima, i to mi je puno pomagalo.
Posto vodenjak nije sam pukao, u 21:45 dr je resio da ga prokine. Ja sam tada vec bila otvorena 6-7 cm. Nakon prokidanja vodenjaka kontrakcije su postale mnogo jace, a ubrzo mi je dao i stimulaciju (Syntocinon) kao i lek za ublazavanje bolova. Dogovorili smo se da pokusam da odremam u pauzama izmedju kontrakcija, koje su bile sve jace i sve ucestalije. To sam zaista i mogla tokom prvih 20 minuta, ali nakon toga su kontrakcije postale suvise jake da bih mogla da radim bilo sta drugo osim da se koncentrisem na pravilno disanje. Nakon 4 vezane jake kontrakcije osetila sam da pocinju naponi, i pozvala dr, koji je u tom trenutku pregledao zenu na susednom porodjajnom stolu (sva 3 stola u porodjajnom bloku su bila zauzeta!). Babice su pritrcale, a jedna je rekla "Ova zena je cudo, ne cuje se, a evo pocinje porodjaj". Prilikom prvog napona nisam uspela da je dovoljno izguram, ali vec prilikom drugog je krenula da se radja glavica. Babica me je masirala, a onda mi rekla da prestanem da se napinjem jer Vida drzi ruku uz glavu i tako izlazi, pa mora prvo da joj oslobodi ruku. Kada je to uradila, sacekala sam napon, gurala iz sve snage i – rodila se Vida. I izgledala bas kao Sava kada se rodio. Cak su im i mere jako slicne – njegove su bile 3300g, 55 cm i 33 cm obim glave. Vida – 3400g, 54cm i 32cm obim glave. Dobila je ocenu 10.
Za razliku od prvog puta, sada mi nisu radili epiziotomiju, a ni grlic mi se nije pocepao. Ipak, dr je morao malo da me usije jer me je gospodjica svojom rukom, koja je isla uz glavu, izgrebala (dr je rekao "Ovo kao da je maca grebala") – ipak, to je samo nekoliko savova, a rana je povrsinska, tako da se sada osecam mnogo bolje nego nekon prvog porodjaja – mnogo mi je lakse da sedim!
Toliko za sada, nastavicu kasnije kad budem imala vise vremena.

Glitter

Lani

Divno divno  :love32: Uživaj sa bebicom  :girl_in_love:

Despina

A, L, S

emge

Beatrix Kiddo

Divno  :love32:

A to za sjedjenje te razumijem - i ja sam posle treceg porodjaja bila "ka' momak"  (to je mm prokomentarisao, kad sam mu rekla da bi mogli da zamijenimo mjesta, da malo ja lezim, a on bude u opticaju po kuci :D )
Balša  02.09.2002.
Varja  29.07.2004.
Uroš   07.05.2007.

MissL

Stiv 24.11.2003.

Ucinilo mi se da cu da prestanem da pusim :D

Margarita

Super, Anelore!
:kiss1: za devojcicu sa lepim imenom.

stacka

Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

Elanor

Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Saska

senka

M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

Nanny Ogg

Super - porodjaj za pozeleti  :innocent:

Ljubi to ime lepo  :love32:

Ajte zene, ne dram'te

Sorciere

Nina 23.04.2006.

Praslin

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco