Naša iskustva sa novim gripom

Started by senka, November 15, 2009, 03:23:32 PM

Previous topic - Next topic

senka

Mateja se razboleo u ponedeljak (9.11.) - jak bol u grlu, par plikova na kraju jezika, temperatura 39.2. Odlazimo kod dr (nije njegova) kaže jaka upla grla, uvećane limfne žl.(njegova karakteristika) - cefzil na 12h po 6ml i tantum verde - ( bez uputa za  bris, ks) . Temeratura se vraća na 6-8 sati, lako spada, slab apetit. Temperatura obara u krevet, ne može da se pomeri, obrazi mu crvene (njemu se to ne dešava).
U sredu kreću intenzivni bolovi u mišićima ruku i nogu, ne može da hoda. I dalje temp. posle 6. doze cefzila.
U četvrtak uveče kašalj jak, čest , škripajući kao lavež.
U petak ponovo kod dr (njegova) hiitno vađenje krvi - le 2,7. Dr kaže novi grip - strogo mirovanje, puno tečnosti, jaka hrana, štititi ga od kontakta sa bolesnima, ukoliko se stanje pogorša odmah inst. ili tiršova, terapija- sirup protiv kašlja i aerius. Bez bilo kakvih aktivnosti dok se le ne podignu.
Petak popodne temp. se vrti oko 37.2 koja obara u krevet i san, kreće curenje iz nosa. Temp. sama spada. Noć pet. na subotu sasvim mirna, bez kašlja.
Subota, kašalj, intenzivno curenje nosa i danas (nedelja) ostao je jedino retko kašljanje i curenje iz nosa.

Dr-i i sestre su bez maske, saopštila je bez ikakve frke, nigde nije drugde upisala sem u karton, čak nas je malo i otaljala. Nije nam rekla kada je kontrola i ponovo vađenje ks.

Ranije nije hteo nikakve vitamine, sada pije sve što mu se ponudi.
Pije Propolbaby sirup, Ekimo kids, c vit u prahu, med, AltiprimP za kašalj i Aerius (5ml uveče)

Bilo bi dobro da svako ko ima iskustva sa novim gripom napiše kako izgledaju siptomi, tok bolesti  :flower:
M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

Masha

Nama niko nije spomenuo mogucnost da je Vanja imao sg, ali je klinicka slika za njega bila potpuno netipicna, nikada nije imao toliko visoku t, i da je toliko dugo trajala.
U cetvrtak popodne probudio se sa temp 39.5, naredne tri noci i tri dana je non-stop imao temp koja je prelazila 39, jednog dana i 40.
Povracao je tri puta, obrazi su mu crveneli, blago curenje iz nosa.
Ks sliku smo uradili u danu kada se probudio bez temp, leukociti bili 13, leukocitarna formula u granicama.

Zumbulica

Senka, jel sam dobro razumela - temperaturu ste lako obarali? Ksenija i Andrea su zdrave? Hvala za podeljeno iskustvo  :flower:
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

senka

Quote from: Zumbulica on November 15, 2009, 04:08:19 PM
Senka, jel sam dobro razumela - temperaturu ste lako obarali? Ksenija i Andrea su zdrave? Hvala za podeljeno iskustvo  :flower:

Da, temp. lako spadala.
A. i K. su sada zdrave tj. komplikovano je odgovoriti na to.
Sve je počelo od K. koja je u subotu uveče dobila T., počeo kašalj, nos zapušen. U nedelju bili kod dr. dobila sinacilin. T. bila dva dana sve je postepeno prolazilo bez ikakvih problema. Sinoć završili sinacilin. Danas se vrtio kašalj.
A. je u pon. uveče dobila t. U utorak dr kaže virus. Sreda bez T. U četvrtak uveče ponovo t. U petak svi kod lekara. K. i A. zdrave, mogu u školu/vrtić, M. grip.
Dr kaže za taj A. virus da ide u dva naleta - bude bez t. 24-36h, pa opet.
Sada niko sa temp. Kašalj kod svo toje, curenje nosa kod M. i A.

Komplikovano i za mene, a ne za nekog ko čita sa strane. Nikada nisu bili bolesni svi u isto vreme.  :'(
M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

AnaK

Ja rpetpostavljam da Janko ima grip, ali ne znam kako ću biti sigurna u to. Juče se probudio sa T oko 38, koja jee u toku dana uz par paracetamola relativno lako padala. Od jutros mu temeratura ide i preko 39 (39,6 najviše izmereno), i pomalo slinavi i zrelo kašljuca. Uradićemo sutra KS. Za sada mu prijaju čaj i limunade, ništa mu drugo i ne dajem.
Janko 23.7.2002.

Sorciere

Mi smo danas bili u hitnoj.  :(

U petak u toku veceri, Nini je u roku od pola sata (kada mi je rekla da je vruca) i kada sam izmerila 38 temeratu porasla na 40 stepeni (merila sam sa tri razlicita toplomera). Ona je ok, nasmejana, vesela, igra se. Dala sam joj dafalgan i istusirala mlakom vodom. Posle pola sata nista; temeratura i dalje 40. Ona je vec usijana. Obrazi pink crveni. Posle sat vremena temeratura 39.8. Obara je i ona odlazi u krevet (ona inace dobro podnosi temperaturu ali je sada hiperaktivna i pomalo dezorijentisana).
Zovemo dezurnog doktora. Simptomi su gripozni. Savetuje nas da je pratimo i ako sam ja kojim slucajem trudna da dodjem na vakcinaciju (tu sam se malo uplasila, priznajem). Ako temeratura nece da padne da se javimo ponovo (ovde je i inace takva procedura; ne preporucuje se da se samo bane u hitnu). I da na cetiri sata menjamo paracetamol i brufen. Posle prve doze brufena njoj temperatura skroz pada. Lepo spava i sutradan, subota je skroz ok. Ja ne mogu da verujem. Jos nisam videla da dete koje je prethodnu noc imalo 40 sutradan se najnormalnije ponasa. Ali to je bilo samo zatisje... Nocas me budi vrisak! Uvo je jezivo boli. Posle pune doze brufena, se smiruje. Posle par sati ponovo. Temerature i dalje nema. Ujutru zovemo dezurnog doktora koji nam zakazuje posetu u roku od dva sata.
U bolnici (tu je odeljenje hitne pomoci) je jeziva guzva. Procedura je malo izmenjena ali nas prima doktor posle desetak minuta. Dijagnoza: jaka upala uva (sa bubnom opnom pred pucanje) kao posledica gripa. Na moje pitanje: kog gripa? Dobijem odgovor da trenutno postoji samo jedan grip (the grip -h1n1). Pitala sam da li mozemo pouzdano da znamo da je to taj grip (izmedju ostalog i zbog eventualne vakcinacije), odgovor je da postoji test koji se radi kada je medicinski opravdano. U nasem slucaju to nije, pa ga osiguranje ne bi pokrilo a kosta 180 chf. Doktor kaze da nam ta informacija nije od presudnog znacaja !?! Eh da, mozemo sutra u obdaniste ako nemamo temeraturu !?! Dosli smo kuci, popili prvu dozu antibiotika i dobili temeraturu. Ponovo, sada je malo manja 39 stepeni. Brzo je pala...
Toliko za sada, sutra zovem naseg pedijatra da vidm sta i kako dalje...
Nina 23.04.2006.

linga

Jana je u petak dobila blagu temperaturu, koja se te noci drzala oko 38.5 Od  simptoma jos suv kasalj, nista vise .
Juce pre podne krece da raste i stize do 40. Sirup, tusiranje, sirce, nista ne pomaze dsa se spussti do 39. Odemo kod dr, ona pogleda grlo, kaze upala i da nam cliacil. Na moju primedbu da ni brufen ni paracetamol ne deluju, kaze delovace antibiotik. Celo vece i noc skidamo, temperatura ide od 39 do 40,3. Tek jutros oko 4 je spala do 37,5. Do danas u 11 kad ponovo raste i opet se drzi na 39 -40. Od ostalih simptoma samo joj blago curi nos. Odemo ovaj put  kod nasre dr koja kaze da je verovatnije virus nego bakterija. Daje nam upustva kako da kombinujemo cepice i sirup.
uradili smo i ks...
Nikad se nije desilo da NIJEDNA od metoda za skianje temperature ne radi... Tako da nas ceka burna noc, a dr mi rece da je verovatno da ce tri dana trajati tako visoka t...

senka

M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

linga

Leukociti 9.8
GRA je 0,72, referetno za njen uyrast  do 0.60,
a limfociti LYM - 0,18 -  referetno od 0.40 do 0.50.
Po tome trebalo bi da je ipak bakterijska infekcija jel da?

prevodilica

kako se kombinuju čepići i sirup?
mi ih srećom (čepiće) nismo morali do sada da koristimo, ali zato i ne znam
znam jedino ono za kombinovanje brufena i paraceta, da može na 4h za ne-daj-bože temp koja ne spada

linga

Quote from: interpreter on November 15, 2009, 11:43:16 PM
kako se kombinuju čepići i sirup?
mi ih srećom (čepiće) nismo morali do sada da koristimo, ali zato i ne znam
znam jedino ono za kombinovanje brufena i paraceta, da može na 4h za ne-daj-bože temp koja ne spada

Dr mi je za Janinu tezinu preporucila
10 ml Paracetamola na 8 sati ili 5 ml na 4 sata. Ako je frka kao sto je nama, da izmedju tih 4 sata, mozemo manje eferalgan cepice*od 80 mg* da koristimo - dakle posle 2 sata, da se postizu bolji rezultati nego s kombinacijom brufen paracetamol - koja se daje na 4 sata.

prevodilica

tenks, makar ne trebalo
nema Jana mnogo više od 17,5kg, pretpostavljam da bi ova doza bila ok, zapisaću je

linga

Quote from: interpreter on November 15, 2009, 11:54:02 PM
tenks, makar ne trebalo
nema Jana mnogo više od 17,5kg, pretpostavljam da bi ova doza bila ok, zapisaću je

Jana je imala 18 kg do pre neki dan, sada ima 16,5 :(((

prevodilica

AnaK

Quote from: linga on November 15, 2009, 09:01:06 PM
GRA je 0,72, referetno za njen uyrast  do 0.60,
a limfociti LYM - 0,18 -  referetno od 0.40 do 0.50.
Po tome trebalo bi da je ipak bakterijska infekcija jel da?

Jeste, bakterijska :(
Kako je Jana sada, spada li joj temperatura?
Janko 23.7.2002.