Main Menu

Produžena žutica

Started by prevodilica, November 24, 2009, 10:08:08 PM

Previous topic - Next topic

mango

Uh, gde me podsetiste na zuticu....

Matija je rodjen u osmom mesecu, jetra mu je slabije radila, nije imao refleks sisanja...  Kako je porodjaj bio tezak, on je bio modar, izubijan, otecen... prva dva dana je proveo na kiseoniku u intezivnoj nezi. Koza mu je bila plavkasta, ja prvorotka, razbijena od teskog porodjaja, nisam uopste ukapirala da pocinje i da zuti... sve u svemu pustili su nas iz porodilista (Zvezdara) bez ijednog komentara na temu zutice.

Patronazna sestra koja je dosla sutradan takodje nije nista komentarisala, grdila me je zbog nekakve kadice za kupanje... petog dana on krece da povraca u mlazu, zovem prijateljicu sa IMD, primaju nas u bolnicu u ponoc. Bilirubin 398. Na 410 se menja krv. On narandzast. U bolnici, gde su se svega nagledali, su ga zvali 'ona zuta beba'.

Ostali smo na suncanju tri dana. Bilirubin nam je pao na 320.
On u tom periodu, i narednih 2-3 nedelje, prakticno nije bio budan, osim kad ga ja budim na silu. Jedva da je sisao koliko je bio opijen. Lekari su mi dali savet da mu dajem vodu jer se suncanjem nerastvorni oblik bilirubina prevodi u rastvorni, pa sa vodom lakse odlazi iz organizma. Takodje su nam dali savet da zbog usporenog rada jetre u vodu stavljam malo secera, zbog stimulacije.

Bio je zut tri meseca posle rodjenja. Isli smo svake nedelje na kontrolu... kad se sad setim muka me uhvati. Nije ostavilo nikave posledice, al' je za mene bilo prilicno stresno.

Inace, cisto kao sliku kako je izgledao, da napisem da je babica koja nam je dolazila privatno, a koja je videla hiljade novorodjencadi, izjavila kako nikada nije videla toliko zutu bebu...

stacka

Marty, nemoj da lupas glavu. Aleksa je takodje primio vakcinu, doduse nesto kasnije, tipa sa mesec i po dana, njegova drka nas je poslala u Tirsovu, tamo nas primila nacelnica (ybm li ga ne secam se vise kako se preziva) rekla da je to "zutica majcinog mleka" i potpisala odobrenje da primi vakcinu... Puna tri meseca je bio zut, kao sto nam je ova iz Tirsove i rekla da ce biti. Kako je usao u cetvrti mesec pobeleo je.
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

Glitter

Quote from: stacka on November 25, 2009, 10:47:06 AM
Marty, nemoj da lupas glavu. Aleksa je takodje primio vakcinu, doduse nesto kasnije, tipa sa mesec i po dana, njegova drka nas je poslala u Tirsovu, tamo nas primila nacelnica (ybm li ga ne secam se vise kako se preziva) rekla da je to "zutica majcinog mleka" i potpisala odobrenje da primi vakcinu...
a nama su za malo zbog boldovanog ukinuli dojenje, ali su svakako odlozili vakcinu

uh mango :bighug:

stacka

Znam, zato sam i napisala. Ista ustanova, totalno dva razlicita pristupa.
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

prevodilica

uh...znači, ima baš problematičnih priča sa žuticom
ova naša se valjda još uvek vodi kao fiziološka
danas mi patronažna kaže da je ok, da je bitno to što pada, a da je tolerancija povišenog bilirubina i do mesec dana života, ako traje do 3. meseca, to je produžena žutica
jedino što me teši jeste što lepo ručka, i puni pelene, baš je patronažna videla jednu i kaže da je to ok
i da ne deluje mnogo žuto
od nedelje planiram da opet izvadimo rezultate, pa da odemo i do naše dr pedijatra, čisto da ga pogleda
do tada nadam se da će dojenje nastaviti ovim putem  :innocent:

Lani

Ja samo da  :bighug:, važno je da ide dole i da on lepo ruča.

Glitter

Quote from: Lani on November 25, 2009, 12:27:57 PM
Ja samo da  :bighug:, važno je da ide dole i da on lepo ruča.

ovo je najbitnije
koliko sam skapirala beba bude bas uspavana i pasivna i samim tim losije i manje  jede sto je glavni preduslov za ciscenje organizma i pad bilirubina  :)

gasha

:bighug:
i mi smo imali slicnih problema, ali smo pregurali
ne zelim da se secam, mislim kao i marty, nisam ja pedijatar da moram sve da znam
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

MissL

Stiv 24.11.2003.

Ucinilo mi se da cu da prestanem da pusim :D

prevodilica

Sa 15 dana bilirubin 191
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

i dobili smo obraščiće  :diva:

disco2000

janavi

bravo :clap:
za obraščiće naročito
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

Tchi

prevodilica

samo da nam ovako i nastavi, rešićemo se i žutice  :turpija:

AnaK

Janko 23.7.2002.