Main Menu

Produžena žutica

Started by prevodilica, November 24, 2009, 10:08:08 PM

Previous topic - Next topic

emge

Valjda revakcina za hepatit, ona euvax vakcina . Prva doza je primljena u porodilištu. Mada je Marti u NF nisu bili dali.

stacka

Jeste, revakcinacija na hepatitis B. Aleksa je isto nije dobio u porodilistu, Masa sad jeste.
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

disco2000

Juce smo uradili analizu, nivo bilirubina je 100,8 :think:
Sutra imamo prvu kontrolu, ne znam sta da radim...
stacka, koje su referentne vrednosti prema laboratoriji u kojoj ste radli? Konzilijum kaze da je za uzrast do mesec dana 149, a do drugog 197...
I da, vadili su joj iz pete :crazy: iako sam trazila iz vene, kao nema veze... i onda su dopisali na nalazu "Serum ikteričan i blago hemoliziran. Zbog hemolize rezultat za bilirubin nepouzdan." :wall:

stacka

Cek zbunila si me, za drugi mesec je visa nego za prvi? :ces: U ovoj sto je interpreter predlozila je do 20, tako isto je bilo i sa Hexalabom
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

disco2000

Naveli su donju i gornju granicu.

Odrasli 5,0 - 21,0 μmol/l
Bebe (0-1) 24,0 - 149,0 μmol/l
Bebe (1-2) 58,0 - 197,0 μmol/l
Bebe (3-5) 26,0 - 205,0 μmol/l

:ces:

disco2000

"A bilirubin level of more than 85 umol/l (5 mg/dL) manifests clinical jaundice in neonates whereas in adults 34 umol/l (2 mg/dL) would look icteric.

Notoriously inaccurate rules of thumb have been applied to the physical exam of the jaundiced infant. Some include estimation of serum bilirubin based on appearance. One such rule of thumb includes infants whose jaundice is restricted to the face and part of the trunk above the umbilicus, have the bilirubin less than 204 umol/l (12 mg/dL) (less dangerous level). Infants whose palms and soles are yellow, have serum bilirubin level over 255 umol/l (15 mg/dL) (more serious level).

Physiological jaundice

Most infants develop visible jaundice due to elevation of unconjugated bilirubin concentration during their first week. This common condition is called physiological jaundice. This pattern of hyperbilirubinemia has been classified into two functionally distinct periods.

Phase one

1. Term infants - jaundice lasts for about 5 days with a rapid rise of serum bilirubin up to 204 umol/l (12 mg/dL).
   2. Preterm infants: For preterm infants jaundice lasts for about a week, with a rapid rise of serum bilirubin up to 255 umol/l (15 mg/dL).

Phase two - bilirubin levels decline about 34 umol/l (2 mg/dL) for 2 weeks, eventually mimicking adult values.

1. Preterm infants - phase two can last more than 1 month.
   2. In babies who receive exclusive breast feedings, phase two can last more than 1 month.

Pathological Jaundice of Neonates

(syn. Unconjugated pathological hyberbilirubinemia)

Any of the following features characterizes pathological jaundice:

1. Clinical jaundice appearing in the first 24 hours.
   2. Increases in the level of total bilirubin by more than 8.5 umol/l (0.5 mg/dL) per hour or (85 umol/l) 5 mg/dL per 24 hours.
   3. Total bilirubin more than 331.5 umol/l (19.5 mg/dL) (hyperbilirubinemia).
   4. Direct bilirubin more than 34 umol/l (2.0 mg/dL)."

disco2000

Table 1. Guide to dermal staining with level of bilirubin

Area of body - Level of bilirubin
Face 4-6 mg/ dl
Chest, upper abdomen 8-10 mg/dl
Lower abdomen, thighs 12-14 mg/dl
Arms, lower legs 15-18 mg/dl
Palms, soles 15-20 mg/dl

janavi

ništa ne razumem, samo da :bighug:
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

stacka

Thanks. Procitah ovo i ako sam dobro shvatila zuti su dok bilirubin ne spadne ispod 85?
I dalje mi nije jasno kako je za drugi mesec vrednost veca nego za prvi.
I da, po ovome ovde Aleksa je definitivno imao hiperbilirubinemiju, njemu je maximalna vrednost bila 334 :girl_cray: Masi je maximum bio 242
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

disco2000

Ni meni nisu jasne referentne vrednosti... Da odbijem vakcinu danas, sta mislite?

stacka

Pa ako budes mogla odbij. Njima mesec dana za revakcinu ne znaci nista, rece Glitti da je njen Aleksa primio i kasnije. Mada, rekoh ti da je drka bila u fazonu kad sam rekla da ne zelim Masa da primi da je to normalna zutica majcinog mleka, posto je iskljucivo dojena a ako su rekli i u Tirsovoj kad smo vodili Aleksu iz istog razloga... ne znam, ja racunam sad sam iskusnija i pametnija pa da ne pravim istu gresku :pleasantry: dva puta... mada, ne mogu da se ne pitam da li bi je imala da sam ostala i onaj dan u porodilistu :girl_sad:
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

disco2000

Ipak nije primila :D ne toliko zbog zutice, koju je Dr primetila i prokomentarisala i pre nego sto sam spomenula onih 100,8 umol/l, vec zbog toga sto nemamo knjizicu i sto su u otpusnoj listi naveli da je vakcinu primila 10.6., a rodjena je 22.6.
Sad moramo nazad u porodiliste :wall: ne pitajte :lol:

stacka, sad gotovo, sta je... tu je. Ja sam, izgleda, jedna od retkih koja nije htela kuci :rofl:

stacka

Nisam ni ja htela prvih pet dana, sedmi mi je vec svega bilo preko glave :crazy:
Znaci, Petra je dobila vakcinu jos dok je bila u stomaku :rofl: zivote, lutalico, dakle ti u Frontu stvarno ali stvarno nisu normalni :wall:
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

disco2000

Copy+Paste :rofl:

Dodje mi i da im vratim svoju otpusnu, pise da mi je data indukcija :lol:

AnaK

Pa moraju da je naplate  ;D A kako da je naplate ako je ne napišu  :turpija: U-ž-a-s.
Janko 23.7.2002.