Originalna Moskva šnit torta, kaže Politikin zabavnik

Started by AnaK, December 10, 2009, 05:53:00 PM

Previous topic - Next topic

Lani

Meni u njoj nešto smeta i slatka mi je. Ovako posebno sve sastojke volim ali zajedno mi to nešto ne štima.  :think:
Mogu da je pojedem ali ako imam opciju da uzmem neku drugu tortu, uvek ću pre tu drugu.

AnaK

Ћирилица је званично писмо  :baba:
Janko 23.7.2002.

Lani

Tako je, samo strani plaćenici i izdajnici koriste latinicu.  :lol:

AnaK

И патриЈотско, при том, умало да заборавим  :turpija:
Janko 23.7.2002.

.:Aleph:.

Quote from: cici on October 10, 2016, 11:13:15 PM
Jos da napravis :D

Moraću.  :lol:

Quote from: AnaK on October 10, 2016, 11:14:58 PM
Ja stvarno, ali stvarno nemam znanja da se tome tako detaljno posvetim :lol:

Quote from: AnaK on October 11, 2016, 01:48:00 PM
Одгледала сам синоћ видео, и тек онда видела у ствари где стану све оне вишње из забавниковог рецепта.

Znači, Ana, ti nisi ni pravila po ovom receptu iz Politikinog Zabavnika?

Verovatno si mislila na onu ogromnu činiju s višnjama, ali obrati pažnju – nisu potrošili ni pola za filovanje one jedine (čini mi se da je jedina) torte koja se vidi na početku priloga. Ono je verovatno količina za nekoliko onih torti koje stoje na stolu.

Inače, u hotelu sada parče košta 490 dinara. Znam da je prošli put kad sam bio bila 480. A kilogram je 2050 dinara.

Ispada da je bolje kilo nego parče.  :lol:

Quote from: Zumbulica on October 11, 2016, 01:30:25 PM
Ja sam se na ovoj temi vec istakla  :diva: :lol:

Živa istina! :clap:

Quote from: Zumbulica on October 11, 2016, 01:47:00 PM
Mogla bih da je napravim za moj rodjendan  :think: da obnovim gradivo  :lol:
Inace, obozavam  :balavi: najfantasticnija kombinacija ukusa. Bila je davno u Dessertu na Vozdovcu neka vrlo slicna sa zutim kremom, isto savrsena  :balavi:

A po kom ćeš je receptu praviti?

Žao mi je što su ove slike koje je postavljala torteikolaci istekle i nema ih više.

AnaK

Quote from: .:Aleph:. on October 11, 2016, 10:51:13 PM
Znači, Ana, ti nisi ni pravila po ovom receptu iz Politikinog Zabavnika?

Verovatno si mislila na onu ogromnu činiju s višnjama, ...

Nisam, nisam, ja sam teoretičarka  :-[ Pravila sam jednu drugu tortu, to sam u tvom stilu iseckala na sitna crevca, imaš je ovde negde, tema se zove AnaK torta.

Mislila sam na parčiće u videu, prvi put sam obratila pažnju koliko je sloj sa višnjama deblji:

Janko 23.7.2002.

Zumbulica

Po ovom:

Moskva snit

Kore: 5 belanaca, 5 kasika secera, 100 gr. seckanih oraha, 2 kasike brasna, 2 kasike mlevenog keksa. Peci cetiri ovakve kore.

Fil:
20 zumanaca
800 gr. secera
600 gr. putera
200 gr. putera
200 - 300 gr. seckanih visanja
200 - 300 gr. seckanog ananasa ili bresaka

jos: 100 gr. badema i 4 dl pavlake

Umutiti 20 zumanaca sa 800 gr secera i 600 gr putera, kuvati na pari da postane staklast. Ohladiti pa dodati jos 200 gr umucenog putera.

Fil podeliti, jedna polovina ostaje zuta (njom se premazuje treca i cetvrta kora i sa strane). Drugu polovinu opet podeliti, u pola umesati seckane visnje, u pola seckani ananas ili breskve.

Redjati: kora/fil sa visnjama/kora/fil sa breskvama/kora/zuti fil/kora. Odozgo i sa strane premazati sa zutim filom. Badem popariti, oljustiti, propeci u rerni i iseci na listice. Posuti odozgo i sa strane. Umutiti slatku pavlaku i ukrasiti.

Ovde povecam kolicinu voca na 500-700 gr.

Samo cu mozda maslac podeliti, pa polovinu kuvati sa zumancima, a polovinu umutiti  :think:
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

kalimero

Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Zumbulica

Zumbulica

Odgledah i drugi deo o Bosiljcicima, ratluk ima je super, super  :good: :balavi: ja kupim Sarenicu i skoro celu je pojedem odjednom  :-[  :lol: Nigde vise ne kupujem i ne probam ratluk osim kod njih, da se ne razocaram .... omiljeni mi je sa suvom sljivom, pa bergamot, mentol, ruza, divan je i sa cokoladnom glazurom, mada ga neko vreme nema  :think:  Sastojci su im savrseni, a ratluk uvek svez  :good:

Ne reče kako se pravi fil, doduše. :D No dobro. I ovo je fino. :D

Nisam nikad kročio u tu radnju, a mislim da sam više puta naišao na njih u nekoj emisiji, u novinama, ili u nekom časopisu. Sad si me zainteresovala pa možda odem da probam. :)

AnaK

Ratlik Bosiljčić :balavi: Ja retko kupujem jer nemam mere u konzumaciji. Moj omiljeni ruža-orah.
Janko 23.7.2002.

Naiđoh pre neki dan na informaciju da je Dobrila Stanković, glavna poslastičarka Moskve, bila u Blic ženi u broju od 20. maja 2017.

U istom se nalazi i ovaj recept:

QuotePotrebno je

ZA KORE 6 belanaca, 6 kašika šećera, 5 kašika mlevenog keksa, 1 kašika brašna, 6 kašika mlevenih oraha ZA PRVI FIL 1 l mleka, 120 g skroba, 6 žumanaca, 400 g šećera, 1 vanilin-šećer ZA DRUGI FIL 5 belanaca, 500 g šećera, malo vode, 500 g maslaca JOŠ 700 g višanja, 200 g šećera, 300 g ananasa, 300 g breskvi iz kompota, 50 g listića badema

Priprema

Umutite belanca sa šećerom. Brašno i keks pomešajte, pa to lagano sjedinite s belancima i smesu rastanjite u većem pravougaonom plehu. Pecite 10 minuta na 200 stepeni, pa prohlađenu koru podelite na četiri dela. Pomešajte skrob, žumanca, šećer i vanilin-šećer s malo mleka, a ostatak mleka stavite da provri i umešajte smesu od žumanaca. Kuvajte pet minuta uz neprekidno mešanje. Malo jače ušpinujte 400 g šećera i sipajte ga, mešajući, u ulupana belanca. Mutite dok se ne prohladi, pa sjedinite sa umućenim maslacem i prvim filom. Višnje skuvajte s preostalim šećerom, ocedite ih i prohladite. Ananas i breskve iseckajte na kockice. Filujte tortu: kora, krem, ananas, breskve, krem, kora, krem, višnje, krem, kora, krem, kora, krem. Gotovu tortu pospite listićima badema.

Sad ne znam je li ga dala Dobrila Stanković ili ne.

Razlikuje se iz onog iz Slatkog Beograda (tamo je za kore bilo potrebno10 belanaca, 200 g šećera, 100 g keksa, 150 g oraha i 100 g brašna, a kore su se pekle na 180 °C 15 minuta).