Originalna Moskva šnit torta, kaže Politikin zabavnik

Started by AnaK, December 10, 2009, 05:53:00 PM

Previous topic - Next topic

cici

Nisam pravila, ne znam, jvicu kako je ispalo kad napravim samo cu visnje da zamenim malinama recimo i nema veze sto to nece vise biti Moskva snit.

tortekolaci

AnaK

Janko 23.7.2002.

.:Aleph:.

Veliki pozdrav svima!  :clap:

Naiđoh na ovu temu, naravno, tragajući za ,,originalnim" receptom za Moskva šnit.

Međutim, o receptima koji su ovde postavljeni, i o ostalima na internetu koji se izdaju za izvorne, imam nekoliko pitanja.

Ono što mislim da ova torta mora da sadrži u receptu po kojem se pravi u hotelu, a iz informacija koje su dostupne na Mreži, jeste sledeće:

• Slike kažu da danas torta ima 4 kore, iako se ponegde može naći da ih ima 3. Možda ih je nekad i bilo 3, ali se, a to je, verujem, jasno, recept s godinama menjao. (Možda je to i jedan od razloga zbog kojeg je ,,originalnih" recepata nekoliko.)

• U korama mora biti badema (mlevenih, izgleda), seckanih oraha i po jedne kašike brašna i keksa Petit Beurre. Bademe je, doduše, moguće zameniti mlevenim orasima, barem po rečima Anice Džepine, autorke ove torte.

• Između kora stavlja se voće iz kompota, i to višnje, ananas, i breskve. Višnje i ananas moraju biti prokuvani, čini se s malo šećera, i dobro oceđeni. Za breskve ne znam, ali bi mi bilo logično treba prokuvati i njih. I, naravno, dobro ocediti.

• Na internetu niko ne kaže koliko fila ide u koji sloj, ali čini mi se, gledajući slike a i sâm desert u hotelu, da fil treba podeliti na 7 delova: 2 dela idu na prvu koru, 3 na drugu, a po jedan na treću i četvrtu koru. Ili možda 8: 2, 3, 2, 1. No to verovatno i nije toliko bitno: količina fila sama će se ukazati u zavisnosti od nanetog voća.

• Recept mora sadržati i maraskino, desertno vino ili liker od višnje maraske.

• Čini se da mora sadržati i vanilu. Mislim da se mahuna vanile kuva s mlekom za fil, no negde mi se učinilo da videh da vanila ide i u koru?

• U receptu se koriste i preprženi bademi.

• Šlaga nema. Originalna torta nema beli fil. Mislim da je Anica Džepina u jednom intervjuu povodom 40 godina od stvaranja torte rekla da se torta služila uz malo šlaga i kuglu sladoleda.

• Torta se reže poluzamrznuta. Što je vrlo jasno ako je neko ikad jeo tortu u kafeu hotela.

Ono što mene zanima jeste sledeće.

AnaK temu je započela receptom Boje Vidić objavljenim u Politikinom Zabavniku. Možda joj je Boja drugi nadimak, ali u knjizi Hotel Moskva – prvih 100 godina navedeno je da se zove Bojana Bosa Vidić (ili je to možda tipfeler) i da je u poslastičarnicu hotela došla još 1974., a recept koji daje sasvim je drugačiji:

QuoteNapraviti smešu za kore od 4 belanca, 4 kašike šećera, 40 grama mlevenog keksa, 40 grama seckanih oraha, 40 grama mlevenih oraha i badema. Podeliti na 4 dela i ispeći 4 kore. Za film umutiti 16 žumanaca sa 16 kašika šećera, pa dodati 8 kašika brašna i sve ovo skuvati u 12 decilitara mleka. Posebno umutiti 350 grama putera i spojiti sa hladnim kremom. Filovati ovim redom: 1. kora, fil, višnje, 2. kora, fil, banane, 3. kora, fil, kivi, 4. kora i ukrasiti filom koji preostane.

Ako zanemarimo kivi i banane i činjenicu da mi se čini da u jednu koru idu po 4 belanca, 4 kašike šećera, i po 40 grama keksa, seckanih oraha, i mlevenih oraha i badema, a ne u masu za sve 4, čini mi se da ovaj recept deluje prilično ,,originalno".

Jedino me buni što se spajaju dva fila, a ne tri, koliko se kaže da delova fila ima na nekim mestima. Taj treći deo verovatno je umućena slatka pavlaka, koju je Anica Džepina pominjala, opet u jednom od intervjua.

Dakle, koliko slatke pavlake staviti u fil?

Anin početni recept nije mi delom jasan.

Prvo me zanima kolika je ta torta koja se njime dobije? Koliki je pleh u kojem se peku kore? Kako recept smanjiti na pleh od, recimo, 35 cm × 25 cm ili sličan? Ne znam kako ovu navedenu recepturu da primenim.

Šta se događa s ovim višnjama – treba li ih stvarno 3000 grama?

Fil mi nije jasan. Ako dobro razumem, prvo se umuti ovaj kilogram maslaca sa šećerom i žumancima. Zatim se ušpinuje šećer i pomeša s belancima. Ali šta se onda događa? Umuti se preostalih 250 grama maslaca? Međutim to su tri krema, a ne dva, koliko kaže da ih ima poslednja rečenica o filovima?

Dalje, razume li neko šta Anica Džepina kaže oko 1:35 i 2:14?

https://www.youtube.com/watch?v=t9BtgF-J9Oc

U šta se sipa maraskino?

Ovde možete videti kako tortu filuju:

http://www.b92.net/video/bulevar.php?yyyy=2014&mm=11&dd=26&nav_id=929019

Od originalnih recepata još izdvajam da postoje i ovi:

https://serbiancookbook.blogspot.com/2011/03/moskva-snit.html

https://www.yugopapir.com/2015/12/srecna-nova-1976-koje-nam-novogodisnje.html

Još je jedan, koji tvrdi da je iz 1974., bio na sajtu http://blog.dolci.it/, ali je, izgleda, sada nedostupan. Tu je i jedan s Krstarice, a ima ih još.

Prosto ne mogu da verujem da niko još uvek nije provalio kako se ova torta pravi. Zapravo ne bi trebalo da bude teško, pogotovo ako neko ima poslastičarskog iskustva. Odlučan sam da saznam kako glasi pravi recept.  :D :lol:

cici

.:Aleph:.

:rofl1: Šta da ti kažem... :lol: Ali stvarno nekako nije, zapravo sam sve vrlo brzo rešio.  8)

cici

AnaK

Ja stvarno, ali stvarno nemam znanja da se tome tako detaljno posvetim :lol:
Janko 23.7.2002.

cici

Ja stvarno nemam zelje :rofl: doduse ja ni ne volim tu tortu :D

Glitter

Zumbulica

....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Zumbulica

Mogla bih da je napravim za moj rodjendan  :think: da obnovim gradivo  :lol:
Inace, obozavam  :balavi: najfantasticnija kombinacija ukusa. Bila je davno u Dessertu na Vozdovcu neka vrlo slicna sa zutim kremom, isto savrsena  :balavi:
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

AnaK

Одгледала сам синоћ видео, и тек онда видела у ствари где стану све оне вишње из забавниковог рецепта.
Janko 23.7.2002.

Glitter