Main Menu

Sindrom zalazeceg sunca

Started by pra-sence, December 31, 2009, 09:24:49 AM

Previous topic - Next topic

pra-sence

Dr u Sokobanjskoj je ustanovila da pored tortikolisa,asimetrije itd.,beba moje prijateljice ima i sindrom zalazeceg sunca.Beba ima 5 meseci.
Znam da se ovaj sindrom vezuje za hidrocefalus,ali me zanima da li iskljucivo znaci da je u pitanju hidrocefalus ili ne mora da znaci??
Kako se "leci" i da li je uopste izlecivo?

Beba poprilicno kasni motoricki i upucena je na vezbe 2 puta nedeljno,u trajanju od sat i pola sata.

Hvala devojke.

janavi

ja zaista ne znam, samo da :bighug:

znaš li šta su simptomi na osnovu kojih je data  dijagnoza?
da li je uopšte data? ili je samo pomenuto kao mogućnost
jesu li je poslali na naknadna ispitivanja?
kako se na latinskom zve taj sindrom?
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

pra-sence

Dijagnoza je data,znaci nije napomenuto kao mogucnost.
Dr je rekla da joj se vide beonjace gore ispod kapka a dole ne...tako je valjda dosla do tog zakljucka.Dr Radovanovic je u pitanju. Rekla je da se to desava i kad postoje neke ciste na mozgu i naravno uputila oh je na UZ glave koji ce ,verujem,sve reci.
Ne znam naziv na latinskom :)

janavi

probaću posle nešto da izguglam
:bighug:
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

pra-sence

Thanks :kiss1:. Ja sam nesto guglala ali nigde ne nadjoh da li je to, kako bih rekla, izlecivo.

janavi

razumem, da
hidrocefalus se 'rešava' ugradnjom šanta, kojim se odvodi višak tečnosti

Masha

to je ono kada te beba pogleda . zpve se zalazece sunce zato sto izgleda kao da onaj okrugli obojeni deo zadje delimicno ispod donjeg kapka.
ne mora da bude nista strasno, vanja je to imao. posle se izgubi.

stacka

Aleksa je na prvom pregledu takodje imao sindrom sunca na zalasku. Uradjen uz, eeg, sve ok. Do sledece kontrole je nestalo. Kako - ne znam, mi smo sa njim vezbali do iznemoglosti a da li je imalo to uticaja ili nesto drugo pojma nemam. Ja sam bila ocajna, ofkors, ali eto ispostavilo se da nije bilo nista na kraju. Nadam se da ce sve biti ok
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

disco2000

"Setting-Sun", "Sun-Setting", ili "rising-sun sign".
Javlja se u sklopu brojnih neuroloskih stanja, moze mnogo toga da znaci ali i ne.
Postepeno se gubi kako osnovni problem iscezava.

janavi

Quote from: Marty Maraskino on December 31, 2009, 10:26:41 AM
"Setting-Sun", "Sun-Setting", ili "rising-sun sign".
Javlja se u sklopu brojnih neuroloskih stanja, moze mnogo toga da znaci ali i ne.
Postepeno se gubi kako osnovni problem iscezava.
:innocent:
pa meni to više i liči na neki sign nego na sindrome
držim fige da nije ništa 'opasno'

samo uzgred, moja tetka, kevina sestra je ceo život imala takve oči, da joj se iznad dužice vidi beonjača, ništa joj nije falilo ;)

disco2000

pra-sence

Koliko vidim doktori to nazivaju sindromom ali ste ocigledno u pravu jer on ustvari ukazuje na neke neuroloske poremecaje.
Drago mi je da vidim da ne mora da znaci da je nesto ozbiljno u pitanju i nadam se da e ovaj bebac biti ok :).

Dusica

Moj Daniel je to imao, sve vreme je jako cvrsto drzao zabacenu glavu na nazad pa samim tim i tako gledao.
Isli smo kod dr. Radovanovic kada je imao mesec dana i radili vezbe nekih godinu dana, ali svaki dan po x puta. EEG uredan, ultrazvuk uredan, sve analize uredne. Kako mu se ispravljala glava tako je i to nestajalo, danas mi dusu vadi :)

Nadam se da ce bebac biti ok  :innocent:

Pcelica

Apsolutno ne mora da znaci da je u pitanju hidrocefalus.Svaki pedijatar reaguje i treba da reaguje ako na pregledu zapazi sy zalazeceg sunca,ali to stvarno ne mora nista da znaci.Jednostavno neke bebe znaju da se bez ikakvog razloga "bece".Ono sto bi trebalo uraditi je ultrazvuk glavice,a to je moguce samo ako je otvorena fontanela.U svakom slucaju treba biti obazriv i uraditi detaljnije pretrage bas iz razloga sto beba kasni u razvoju,a ako se potvrdi dijagnoza onda se hirurski ugradjuje sant kako je vec neko pomenuo.
Nadam se da sam bila od pomoci  :hello:

pra-sence

Koliko sam ja razumela,taj problem je opazila fizijatar kada su odveli bebu u Sokobanjsku.Pedi ih je tamo poslala zato sto se bebac jos ne okrece i malo kasni motoricki.
U svakom sliucaju UZ glave ima je zakazan tako da verujem da ce im uskoro mnoge stvari biti jasnije.
Hvala Pcelice :)....
Znate kakve su mame,ja sam lepo rekla drugarici da ne gugla ali ona je to ipak uradila a mozete zamisliti sta sve ima na netu o ovom sindromu :hm:..i sad joj je naravno jos gore jer je svasta procitala.