Main Menu

HITNO!! PLIZ!!

Started by chokoladica, February 07, 2010, 07:49:52 PM

Previous topic - Next topic

chokoladica

Koji su simptomi upale slepog creva? Filip je nocas povracao , ima temperaturu, ali se nije zalio ni na kakve bolove. Malocas, kad je pokusao da ustane ga je zabolelo sa desne strane. Mozda zato sto je naglo ustao, ali otkud znam  :nokti2:

Saska

Zovi hitnu i pitaj.
Meni nesto u glavi da kad je slepo crevo, boli u predelu zeluca. :kiss1:

chokoladica

Xe

Da ne pametujem:
Početni je simptom obično slabo ograničen bol u trbuhu u predelu pupka koji nastaje zbog grčenja i širenja crvuljka. Može postojati povećana potreba za velikom nuždom i puštanjem gasova (koji ne smanjuju tegobe). Javljaju se mučnina i povraćanje, a nakon 4-6 sati bolovi se lokalizuju u donji desni deo trbuha gde se najčešće nalazi crvuljak. Ako se crvuljak ne nalazi na tipičnom mestu simptomi ne moraju biti ovakvi. Bolesnici mogu imati gubitak apetita i opstipaciju (zatvor), ali i proliv zbog nadražaja tankog crijeva. Ako crvuljak pukne bolesnik može osetiti kratkotrajno poboljšanje. Ubrzo bolovi postaju jači; zbog upale trbušne maramice šire se na celi trbuh koji je na dodir tvrd (akutni abdomen). Pregledom se utvrđuje normalna ili povišena telesna temperatura, puls je ubrzan, leukociti (bela krvna zrnaca) povišeni, c-reaktivni protein (CRP) povišen, jezik obložen, bolesnik leži s privučenom desnom nogom jer mu to smanjuje napetost desne strane trbušnog zida. Trbuh je bolno osjetljiv na palpaciju. U uznapredovalim slučajevima nastaje odumiranje delova crvuljka (gangrena), pucanje crvuljka i rasipanje gnoja po trbušnoj šupljini. Nastaje upala trbušne maramice pa je moguća i smrt ako se ne interveniše na vreme.

Evo ti i izvor:
http://www.stetoskop.info/Akutni-apendicitis-Upala-slepog-creva-702-c39-sickness.htm?b9
:flower: Nadam se da nije.
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Lani

Trebalo bi da bude bol s desne strane, ali svakako zovi hitnu.
Pa javi šta je bilo.

nelly

...okrenuću lice prema suncu i senke će ostati iza mene ...

chokoladica

Ne bih rekla da jeste... ok.. hvala. Ma verovatno ga je zabolelo kad je ustao (mozda misic ili nesto), ali otkud znam..da proverim bolje. Sutra cemo kod lekara da vidimo sta je ovo, mada ..verovatno samo neki virus ..

nelly

...okrenuću lice prema suncu i senke će ostati iza mene ...

Glitter

moze da se javi i refleksni bol sa leve strane

Saska

jeste slepo crevo dole desno, al ja kad sam jednom utripovala da me boli slepo crevo (bas tako s desne strane), otisla kod hirurga i on mi prepipo sredinu stomaka.

Kafica

:kiss1: za Filipa.
U onoj knjizi 'Šta da očekujete...' piše gotovo isto kao što je Xe pronašla.

Ana 25.10.2004.
Zakon o održanju energije :girl_smile:

Beatrix Kiddo

Meni su operisali sl. crijevo kad sam imala 10 godina.
Znam da su me pipali sa lijeve strane - jer se osjeti refleksni bol na desnoj strani, temperaturu sam imala, bolio me stomak i desna noga pri hodu...
Na pregledu kod dr nisam prijavila da me zaboljelo pri pregledu (zbog straha da me ne odvedu u bolnicu  :hm: ), pa mi je slijepo crijevo puklo posle par dana (jedino tada sam povratila - ne sjecam se zasto, ali su taj trenutak povezali sa pucanjem) , operisana sam sjutradan hitno...
Balša  02.09.2002.
Varja  29.07.2004.
Uroš   07.05.2007.

Deda

A sto ga sad ne odvedes...?
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

Ceca

Ne znam o slepom crevu nista, ali znam da kod Dusana u vrticu vlada stomacni virus (povracanje,proliv, temperatura), tako da lako moze biti i virus.
Dusan 05.08.2005.

Beatrix Kiddo

I jos da dodam da se sjecam da sam bas lose spavala, nekako cudno sam osjecala stomak (posto sam bila dijete, nisam umjela ni u sebi da definisem, pa ni da zapamtim tako definisano  ;D )

A stomacni virus je i kod nas bio - i Varja i Uros su imali i temperaturu i bolove u stomaku
Balša  02.09.2002.
Varja  29.07.2004.
Uroš   07.05.2007.