Seksualna ili emocionalna prevara, šta je gore?

Started by senka, February 09, 2010, 07:09:01 PM

Previous topic - Next topic

AnaK

Nekako smatram da je prevara samo jedna od stvari koja može da rasturi porodicu, i u mojoj nekoj ličnoj klasifikaciji je kao potencijalni uzrok ispod petog mesta :) To je i slučaj kad i prevarena strana može da odluči šta će s tom informacijom, i da li porodicu stavlja ispred svoje povređenosti/gubitka poverenja/nečega...
A u svakom slučaju smatram da su to tako individualne stvari, i da toliko zavise od nas samih, i naših prioriteta, od toga šta nam je presudno...
Meni bi neke druge stvari mnogo teže bile za 'preći preko istih' od neke blic veze. A ako bi u pitanju bila neka duža paralelna veza, onda bih smatrala da je u našem braku bilo toliko praznina koje su za to ostavile potrebe i prostora, da bi se on i bez toga raspao.
Možda je najtačniji opis da prevaru nekako ne smatram aktivnošću koja se desi baš sama za sebe. Negde je više posmatram kao ili trenutak nepromišljenosti, dosade, zasićenja ili vrh ledenog brega mnogo nagomilanih problema.
Janko 23.7.2002.

AnaK

Mono  :kiss1:

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.
Janko 23.7.2002.

Elanor

mono  :bighug:
mada moram da priznam da ne razumem u potpunosti.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Lani

Quote from: AnaK on March 04, 2012, 10:34:10 PM
Nekako smatram da je prevara samo jedna od stvari koja može da rasturi porodicu, i u mojoj nekoj ličnoj klasifikaciji je kao potencijalni uzrok ispod petog mesta :) To je i slučaj kad i prevarena strana može da odluči šta će s tom informacijom, i da li porodicu stavlja ispred svoje povređenosti/gubitka poverenja/nečega...
A u svakom slučaju smatram da su to tako individualne stvari, i da toliko zavise od nas samih, i naših prioriteta, od toga šta nam je presudno...
Meni bi neke druge stvari mnogo teže bile za 'preći preko istih' od neke blic veze. A ako bi u pitanju bila neka duža paralelna veza, onda bih smatrala da je u našem braku bilo toliko praznina koje su za to ostavile potrebe i prostora, da bi se on i bez toga raspao.
Možda je najtačniji opis da prevaru nekako ne smatram aktivnošću koja se desi baš sama za sebe. Negde je više posmatram kao ili trenutak nepromišljenosti, dosade, zasićenja ili vrh ledenog brega mnogo nagomilanih problema.

Ne razumem...  :think: ako saznam da me mm vara i odlučim da ne pređem preko toga i ja sam (makar delimično) kriva za raspad braka jer nisam to nekako potisnula zarad opšteg dobra?
A i za mene postoje stvari gore od prevare tipa biti udat za nasilnika, alkoholičara, kockara i sl. I verujem da bih bila podjednako povređena i kad bi me mm prevario i kad bi naš stan izgubio na pokeru. Ali ovde govorimo o prevari te u tom kontekstu pominjem izdaju, izneverena očekivanja i sve po redu.

monochrome

maxic

Pa ne znam, meni je povjerenje osnova . Teoretski, ne rastura mi porodicu onaj ko ne moze da predje preko gubitka povjerenja , nego onaj koji ga je nepromisljeno izgubio....

Nisam iskljuciva kao sto sam nekad bila, ni teoretski, ali bi mi gubitak povjerenja sam po sebi teze pao neko prevara....
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

monochrome

Lani

Pa da... ja sebe odlično poznajem, onog trenutka kada bih izgubila poverenje to bi bilo to. I da ostanem sa nekim kome više ne verujem, trovala bih sebe svakakvim mislima dok mi na nos sva ta žuč ne izađe. Takva sam jednostavno. A opet, i meni da se desi da prevarim nekog ne bih mogla od griže savesti da ostanem s njim, niti da svaki dan razmišljam o tome koliko sam ga povredila, kada će mi ponovo verovati i sl.

AnaK

Meni je vrlo teško da verbalizujem nešto što je kod mene na nivou osećaja, i posledica mnogo akumuliranih iskustava, i sopstvenih i tuđih. Pri tome, nadam se, ne zvučim kao da tvrdim da prevara nije nešto loše, jer mislim da jeste, samo meni lično nije ni među 5 najstrašnijih stvari koje mogu da zamislim (a nisu ni šamaranje, kockanje, alkoholizam, sekte i narkomanija, to mi je nekako potpuno nezamislivo, ne uzimam u razmatranje uopšte.)

Janko 23.7.2002.

monochrome

Unabebili

Quote from: maripoza on February 13, 2010, 12:57:02 PM
Meni ovaj spot nije nimalo zabavan. Zabavan mi je bio onaj film Rat ruza sa Majklom Daglasom i Ketlin Tarner.
:lol:

ja sam nekako dugo naivno verovala da se ovo ne moze dogadjati u realnom zivotu  :stop:, pa me zivot demantovao pre par godina i to ljudi iz najblize okoline..da budem preciznija, zene iz najblize okoline  :rofl:

i da...nekako ja mislim da dugorocnije prevare (paralelna veza) ne mogu da ostanu dugorocno neprimecene

ajd da se ne lazemo, ako stvarno dobro poznajes svog partnera, vec u drugom danu pocetka paralele, negde namirises, samo je pitanje hoces ili neces sebi da priznas da je to moguce da se dogadja

Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

NikkiL

Quote from: AnaK on March 04, 2012, 10:34:10 PM

Ja mogu da te potpisem potpuno ovde.  One night stand meni nije vredno ni pomena ni diskusije a kamoli rasturanja porodice (bar dok se koristi zastita i ne navuce neka bolestina ), nije mi uopste strasna stvar niti spada u kategoriju posebno bitnih. Desava se, ljudi smo, so what? Nije moja povredjena sujeta jaca od veza koje smo godinama izgradili i nekog prijateljstva koje je meni u osnovi braka.

Nesto duze paralelno moze da ukazuje da postoji problem u braku. I to opet moze da ima korena u oba partnera i odnosima, nekada nerasciscenim (pa se partner okrene nekom drugom), nekada je zaista u pitanju nekompatibilnost pa je i bolje da se ljudi onda razidju nego pate godinama zajedno.... opet verujem ako postoji istinska ljubav i zelja da se stvari poprave - da je to itekako moguce. Ako ne postoji - pa sta onda trazimo zajedno?  :innocent:  A nekada se prevare desavaju bas tako - iz dosade, gluposti, krize srednjih godina,potrebe za dokazivanjem... sve su to ljudske osobine i mane i ako volimo osobu sa kojom smo onda to moramo pokusati da razumemo.
Btw, ovo sto pisem vredi za obe strane - i zene i muskarce.  ;)
CyberPsihologija Blog
Dekoracija torti i kolaca

Angela 27.10. 2002
Konstantin 03.01. 2006

maxic

Quote from: NikkiL on March 05, 2012, 02:35:30 AM
Ja mogu da te potpisem potpuno ovde.  One night stand meni nije vredno ni pomena ni diskusije a kamoli rasturanja porodice (bar dok se koristi zastita i ne navuce neka bolestina ), nije mi uopste strasna stvar niti spada u kategoriju posebno bitnih. Desava se, ljudi smo, so what? Nije moja povredjena sujeta jaca od veza koje smo godinama izgradili i nekog prijateljstva koje je meni u osnovi braka.

Nesto duze paralelno moze da ukazuje da postoji problem u braku. I to opet moze da ima korena u oba partnera i odnosima, nekada nerasciscenim (pa se partner okrene nekom drugom), nekada je zaista u pitanju nekompatibilnost pa je i bolje da se ljudi onda razidju nego pate godinama zajedno.... opet verujem ako postoji istinska ljubav i zelja da se stvari poprave - da je to itekako moguce. Ako ne postoji - pa sta onda trazimo zajedno?  :innocent:  A nekada se prevare desavaju bas tako - iz dosade, gluposti, krize srednjih godina,potrebe za dokazivanjem... sve su to ljudske osobine i mane i ako volimo osobu sa kojom smo onda to moramo pokusati da razumemo.
Btw, ovo sto pisem vredi za obe strane - i zene i muskarce.  ;)

Ovakav stav bas i ne mogu da razumijem .  Mogu da razumijem da "zbog sujete" ne rasturimo brak, da se potrudimo da steknemo ponovo povjerenje, da se potrudimo da se ne povrjedjujemo, da popravimo i zakrpimo sto se zakrpiti moze.  Ali ja prosto ne mogu da sebi dozvolim da nekog koga navodno volim, povrijedim zato sto je meni , jel , bilo dosadno ili da manama ljudskim pravdam postupak Karikiram malo, ali ne previse. 
Pored svega ja ne tvrdim da bi se spakovala na jedan,  ali prosto znam da ne bih mogla olako da predjem, ako bih uopste presla.   
Moguce da su mi pms stavovi malo rigidniji, ali opet ...
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

linga

Kao što reče AnaK, moji se stavovi s godinama menjaju, u smislu da bih verovatno bila mnogo spremnija da oprostim neko brljanje, jer mnogo toga imam na kocki. Ali opet, što kaže Lani, znam sebe, pogodilo bi me do koske i ne bi više nikada to bilo to (možda i bi, ne znam, pričam iz ove pozicije sada). Slaže se da je muško ženski seksualni odnos i cela ta "oblast" samo jedan aspekat i deo zajedničke priče iza koje zapravo stoji zajedništvo i ljubav koja počiva na ogromnoj predistoriji. Ali, ako smo tim, ako negde škripi, očekujem da se pre nego što se "tuga" ugasi u tudjem krevetu, makar i na jednu noć, da mi se na bilo koji način obrati baveći se našom vezom, pokušavajući da definiše problem, makar problem bio i što mu je dosadno, ili sam seksualno nemaštovita  :lol: Hoću reći, svi mi imamo faze, iskušenja i slabe momente, ali je meni negde duboko u duši poenta da je brak mesto gde odolevaš iskušenjima. Dakle, kada bi me mm prevario a da to nije neka duža veza, verovatno bi me više od seksa pogodilo to što pre toga nije pokušao na bilo koji način da reaguje na ono loše u vezi. I smatrala bih svakako i sebe delimično krivcem što se to dogodilo.
Ali, opet, ovo su teme gde je potpuno glupo pričati ako nisi bio u tim cipelama.
Što se tiče moje prevare, znajući sebe, moralo bi da mi opasno bude svejedno u tom braku da bih se usudila na tako nešto, ne zbog straha, već zbog užasne griže savesti koju bih imala, i osećaja upravo da sam nepromišljenošću uništila nešto u šta smo godinama ulagali, na mnogo načina.

Lani

Nikki, ni ja ne razumem, iskreno. :innocent: Nikad neću biti tako zenovski opuštena da nastavim da nazivam svojim prijateljem i poštujem nekoga ko je zarad kres kombinacije svesno rizikovao sve što ima sa mnom, tj. porodicu. Kakav mi je to prijatelj džizs... kad već pominješ prijateljstvo, time što mi se šunja iza leđa (da pretpostavimo da niko neće da objavi partneru da se sprema da ga prevari  ;D) direktno se sprda s tim prijateljstvom koje je i sama kažeš u osnovi svake veze.
Niti mislim da u braku ima mesta takvoj vrsti tolerancije po kojoj druga strana može da radi šta želi, sve dok mi ne dovuče kući neku boleštinu. tj, da se ispravim, takvom razmišljanju nema mesta u braku/vezi u kakvoj ja težim da budem.