Main Menu

Cuvanje maticnih celija

Started by Koka iz potoka, May 04, 2009, 01:48:41 PM

Previous topic - Next topic

emge

Quote from: niya on May 29, 2009, 01:50:17 PM
Mi smo se vec dogovorili oko toga, samo sto cemo uzeti od jedne bebice (ako ne daj Boze bude trebalo vise), a ostale donirati.
To sto ih doniramo, moze pu,pu,pu...pomoci i nama.

Ako nisu jednojajčani blizanci, ne znam kako ćete da odlučite od koje ćete bebe da uzmete :ces:

Jer matične ćelije između braće i sestara imaju podudarnost svega 25%.

niya

Placamo za jednu, a ostale 'doniramo', tako da te donirane u slucaju ne daj Boze idu nama.
23.09.2009
Aaliyah Riley Anna
Rhea Neve Emma    
Xenia Kiera Leah

janavi

Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

niya

Quote from: niya on May 29, 2009, 03:10:32 PM
Placamo za jednu, a ostale 'doniramo', tako da te donirane u slucaju ne daj Boze idu nama.

Nista ne doniramo, uzeli smo od sve tri  :girl_in_love: :girl_in_love: :girl_in_love:
23.09.2009
Aaliyah Riley Anna
Rhea Neve Emma    
Xenia Kiera Leah

Kafica

Pošto ima veze sa matičnim ćelijama, staviću tekst ovde, a pošto ima i sa cp, staviću ga i na Superkalifradželistik:

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Operacija-matichnim-celijama-spas-za-malog-Sergija.sr.html
Ana 25.10.2004.
Zakon o održanju energije :girl_smile:

Maki

Bas htedoh da otvorim temu.Planiram to da uradim,narocito sto mi trebaju odmah za sestru.Otici cu ovih dana do Cryo save-a.Da li neko zna da li moze da se uzme samo deo za nekog, a ostalo da nastavi da se cuva?Ako nisam jasna-da sestri dam jedan deo, a ostalo da sacuvam za buducnost?

Xe

Quote from: Maki on November 24, 2009, 09:34:59 PM
Bas htedoh da otvorim temu.Planiram to da uradim,narocito sto mi trebaju odmah za sestru.Otici cu ovih dana do Cryo save-a.Da li neko zna da li moze da se uzme samo deo za nekog, a ostalo da nastavi da se cuva?Ako nisam jasna-da sestri dam jedan deo, a ostalo da sacuvam za buducnost?
Mislim da moze, koliko nam je Bebana pricala, postoje najmanje dva uzorka, i jedan se salje u Belgiju, a drugi u Holandiju (ako sam dobro zapamtila).U svakom slucaju vredi pitati.
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Saska

Quote from: Maki on November 24, 2009, 09:34:59 PM

da podignem malo temu. Nešto se ovih dana bavim ovim, skoro pa sam odlučila da uradimo.

Ima li svežih iskustava?

Maki, šta si ti na kraju uradila?

Lani

Pratim temu, mi ćemo ostavljati m.ć.

emge

Ići ću ja u sledećih mjesec dana u Cryo save. Rekla mi je prijateljica da su se preselili u Bulevar Zorana Đinđića. A, imaju i site: http://www.2.cryo-save.com/serbia/procedure.html

Lani

Super emge, taman da nas apdejtuješ.  :)
Ja osim cene ne znam baš mnogo...

disco2000

Ja sam bila odlucila da odradim to, medjutim, ipak treba proveriti sta se zaista moze sa tim maticnim celijama...

Lani

Možda će u budućnosti biti još više opcija, Marty.
Medicina iz dana u dan napreduje, sve više se ulaže u istraživanja matičnih ćelija, nešto što ne može danas možda će moći za koju godinu.

Maki

Mi smo odustali.Moja sestra se raspitala kod dr. na VMA koja radi transplataciju maticnih celija i puno toga nije onako kao sto se prica po tv-u.Te izvadjene maticne celije najvise mogu da pomognu toj istoj bebi i to dok je mlada - cim udje u pubertet sve su manje iskoristljive(ala se izrazih).Za drugo dete je kompatibilnost izmedju 25 i 50% i to je uglavnom to.Meni ne bi koristile,a ni clanovima moje porodice.Mojoj sestri su konkretno rekli da ona ne bi mogla mnogo da iskoristi ni od svog deteta,a kamoli od mog.
Ako je u pitanju neka teza bolest(a za to se uglavnom i cuvaju) rizik transplatacije je veliki i moze dosta da pogorsa odredjenu bolest,pa ti onda maticne celije samo pomognu da se vratis na staro.Cime se prakticno nista ne dobija.
Ne znam da li sam dobro objasnila.Ja to onako laicki prepricavam.
Na kraju nismo to uradili.Mozda smo pogresili, ne znam.
Ali za ono za sta su mi trebale odmah nisu mogle da se iskoriste,pa sam se bas razocarala.

disco2000

Da, i ja sam negde citala da su prilicno ogranicene mogucnosti... jos cu razmisliti...