Main Menu

Cuvanje maticnih celija

Started by Koka iz potoka, May 04, 2009, 01:48:41 PM

Previous topic - Next topic

Koka iz potoka

Ovih dana cu ici do Cryo Save-a, jedine firme koja se bavi cuvanjem mat.celija, pa cu nakon razgovora sa njima napisati sta sam saznala.
A ako je neko u medjuvremenu prosao kroz citavu proceduru, volela bih da cujem iskustva  :)

janavi

ja nisam
ali da mi je ovo znanje i ova pamet
uradila bih bez razmišljanja
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

mango

I ja zalim sto to u Bgd-u nije bilo moguce u vreme kada sam dobijala svoju decicu.
Nadam se da ces uspeti!

stacka

Sa velikim zanimanjem pratim temu. :good:
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

hypolina

Samo pozuri...  :girl_smile: Tako sam i ja planirala da odem pa me porodjaj preduhitrio.  ;)

emge

Koleginica mi se porodila prije 3 dana i sad čekam da izađe iz porodilišta da vidim kako je to prošlo.

rafa

Ovo sam pisala na drugim f:

Ja cuvam Aleksandrove (to ovde kosta oko 1.500 eura za prvih 18 godina, preko toga se valjda placa nesto malo godisnje). Moglo je na rate, i ne naplacuju odmah vec samo ako su sigurni da su celije ok i upotrebljive (postoji mogucnost i da ne budu, i to valjda utvrdjuju tek nakon preuzimanja). Ono sto se placa unapred je 'torbica za porodjaj', znaci taj prvi komplet koji nosite sa sobom u bolnicu, sto je kostalo oko 70 eura i nije refundable.
Teodori nisam, nismo tad imali te pare i nisam se, da priznam, mnogo udubila tada u tu problematiku (a zao mi je, jer bih pare nekako nasla).

Ono sto je mene 'privuklo' je ne samo broj bolesti koje se danas mogu tretirati putem maticnih celija, vec mnogo veci broj bolesti i istrazivanja koji se sprovodi (prvenstveno kardio-vaskularnih) i gde ce maticne celije, sasvim sam sigurna, naci primenu u buducnosti.

Elanor, koliko sam shvatila, ukoliko sam donator celija bude u situaciji da mu zatrebaju - svakako je 100% kompatibilan. Sa roditeljima je kompatibilnost 50%, a sa bracom i sestrama 25%, tako nekako.

Ovde postoji mogucnost i da vam besplatno cuvaju maticne celije (preko neke drzavne institucije) ali ih onda moze iskoristiti bilo ko u bilo kom momentu, ako zatrebaju i pokazu se kompatibilne. Sto naravno znaci da i ukoliko vama zatrebaju jednog dana, oni precesljavaju bazu i traze kompatibilne celije. I to mi je sasvim ok varijanta za ljude koji nemaju finansijskih mogucnosti, jer ipak ostavljas neku sansu da sutra (mozda) mozes pomoci svom detetu.

Sve u svemu, jedno veliko 'za' od mene, i da je srece da nam nikad ne zatrebaju. 

10.12.2002.
19.05.2005.

there's no truth, only perception

ljerka

Ja zivim u Chileu i uplatila sam da mi jedna Americka firma koja postoji vise od 15 godina cuva maticne celije kad se porodim... Ja placam na 6 rata (ukupno oko 2.000 dolara) + 300 dolara slanje krvi za Ameriku...
ukoliko ne izvuku dovoljno maticnih celija iz poslatog uzorka, daju opciju da ih ipak cuvas ili ne... ako ne zelis da cuvas jer ih je ispod ugovorene granice, vracaju ti sve pare osim para od slanja (300 dolara) i para koliko kosta paket koji se nosi u bolnicu (zaboravila sam cenu)...
godisnje odrzavanje je 100 dolara i za svaku zenu koja potpise sa njima a ti si je poslala, daju godinu dana odrzavanja besplatno...
ja preporucujem, kao i rafa, cuvanje maticnih celija... ne samo zbog onog sto se moze danas izleciti sa njima vec i zbog onog sto ce jednog dana moci da se uradi...
ne zelim da mislim jednog dana zasto nisam uradila...
sto se kompatibilnosti tice... krv koriscena za istu osobu je 100% kompatibilna... sa bracom je kompatibilnost oko 50% a sa roditeljima je oko 25%, ali je sa majkom uvek veca nego sa ocem...

firma sa kojom smo mi potpisali je: http://www.cordblood.com/index.asp
ima jos jedna americka koja je jeftinija a jako interesantna: http://www.familycord.com/

toliko od mene...  :)

cici

Meni je žao što to ovde nije bilo moguće kad sam radjala.Ne bih razmišljala.Ako bih rodila još jedno dete ne bih razmišljala.

irma

Quote from: janavi on May 04, 2009, 02:48:08 PM
ja nisam
ali da mi je ovo znanje i ova pamet
uradila bih bez razmišljanja
ovako

sa mnom u apartmanu je bila zena koja je to (pametno) uradila... i tada sam za tako nesto prvi put i cula

Ljubav koju dajemo je jedina ljubav koja ostaje u nama.

jel

mnoooogo MNOGO pametna stvar :good:

-moja sestra i moja drugarica su to uradile :innocent:
zaista vredi!
+jedno vreme je to drzava kocila (uzas) nije joj se svidela dr koja je imala
'monopol'nad tim ili nesto sl...

My name is Luton, Robin Luton :lol:

vivi

Quote from: cici on May 05, 2009, 09:16:06 PM
Meni je žao što to ovde nije bilo moguće kad sam radjala.Ne bih razmišljala.Ako bih rodila još jedno dete ne bih razmišljala.

isto.
olga  6.05.05.

Koka iz potoka

MM je zvao da zakaze razgovor, ali razgovor se ne zakazuje posebno - moze se otici bilo kojim radnim danom do 17h, pa cim on bude mogao, potrpace me u auto i odlazimo do njih.

niya

Mi smo se vec dogovorili oko toga, samo sto cemo uzeti od jedne bebice (ako ne daj Boze bude trebalo vise), a ostale donirati.
To sto ih doniramo, moze pu,pu,pu...pomoci i nama.
23.09.2009
Aaliyah Riley Anna
Rhea Neve Emma    
Xenia Kiera Leah

emge

Čula sam se sa koleginiciom koja je to odradila.

Kaže da su joj uspjele matične ćelije i da sad ima fore mjesec dana da plati.

Malo je bila u frci jer nije njen dr bio na porođaju ( sa kojim se sve dogovorila ), ali joj je dr koja je bila na porođaju rekla da ne paniči da je ona toga dana već uzela nekoliko tih uzoraka.

Izgleda da to sad odlučuje sve više porodilja.