Main Menu

Ideje za rodjendanske torte

Started by Beatrix Kiddo, May 04, 2009, 02:17:09 PM

Previous topic - Next topic

NikkiL

Ma ako ima sad da se kupi i tamo nemojte se zezati sa pravljenjem...ja to par puta samo isprobala tek da vidim kako ispadne... Drugi recepti su pa sa nekim glicerinima i cudima, to dok nadjete tek cete se namuciti...

Quote from: chokoladica on May 05, 2009, 08:09:29 AM
Jel ima nekog koga ne mrzi da opise kako se radi sa fondanom? Korak po korak, zamislite tupana (ili glupana) i pisite  ;D

Ama pisale smo godinama po kuhinji al ti nisi citala  :lol:  :girl_blum:

Imas sve na ovom snimku, obrati samo paznju da ga uvek zamotas u plasticnu foliju (kesu) kao sto ona radi, jer se inace osusi i kruni.

I naravno, cela procedura traje znatno duze od ova 4 minuta snimka  ;)
CyberPsihologija Blog
Dekoracija torti i kolaca

Angela 27.10. 2002
Konstantin 03.01. 2006

cici

Ima da se kupi, 1kg je 490 dinara.Što je dovoljno za jednu tortu ako nije na sprat.Mene je baš mrzelo da pravim masu a Mashu sam izmaltretirala dok mi nije našla recept  :-[

gasha

Ja sam uvek pravila od ratluka, onog bergamot. I uspevalo mi je uvek super.
Ali sada bih probala onaj fondan da vidim koliko je lakse sa njim
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

cici

Meni je ratluk težak za mešenje, ovo je malo tvrdo dok se ne ugreje.Nisam ga čak ni grejala u mikro.Ugrejao se od toplote ruku i mešenja jako brzo.

AnaK

Quote from: cici on May 05, 2009, 04:06:44 PM
Kod nas nisam nigde videla da ima da se kupi beli marchmallow.

Ima negde, na merenje. Probaću da se setim gde sam ga krajičkom oka spazila.

Janko 23.7.2002.

cici

hypolina

cici

Pepi

Masha

Ovo sam pravila za slucaj da se neko usudi  :D Dobra je za vadjenje oblika, prosuse se izgledaju kao kupovni. Najbitnije je da se brzo susi, pa ako necete odmah da je upotrebljavate dobro zavite u plasticnu foliju i u frizider.
skuvati 250gr vode, 250gr meda (najbolji je bagremov) i 250gr margarina. Kada prokuva dodati 30gr zelatina koji je prethodno razmucen u vodi. Dobijenu smesu dobro izmesati i sipati u 3kg secera u prahu (prosejanog). Na kraju dodati 1 kasiku limunovog soka. Sve to dobro izmesati da bi masa bila kompaktna. Kada se ohladi, spremna je za upotrebu.
E sad ovo je malo poveca mera, a vi mozete smanjiti na pola ili trecinu. Recimo za tortu od 4kg sasvim je dovoljna trecina ove mase. Morate same isprobati pa videti sta vam odgovara. Ako vam se ucini lepljiva ili retka nemojte dodavati jos secera vec je ostavite par minuta na vazduhu da se prosusi pa tek onda raditi. Brzo se susi i nemoze se stavljati preko slaga vec preko puter krema ili cokoladnih. Najbolje je rastanjiti je izmedju dva najlona.
http://www.samsvojmajstor.com/Forums/viewtopic/printertopic=1/t=763/postdays=0/postorder=asc/start=15.html

cici

Moram da kažem da je ova masa baš ukusna.Obično ih ne jedem ali ovu sam probala.

Dusica

Quote from: NikkiL on May 05, 2009, 04:28:23 PM

obrati samo paznju da ga uvek zamotas u plasticnu foliju (kesu) kao sto ona radi, jer se inace osusi i kruni.

Gotovu tortu zavijes u foliju ili drzis taj fondan u foliji ili tortu do sluzenja zavijes u foliju?

Ja sam se nameracila da pravim sa ovim, da nisam videla snimak ne bih ovako moram :)

cici

Jao dule :rofl:
Smesu zaviješ u foliju ako ti ostane tako da ga sačuvaš za sledeći put.Pre godinu dana sam kupila fondan za tortu i nisam sve iskoristila još je dobar.Uvila sam ga u kesu u kojoj je bio spakovan i stavila u kutiju plastičnu.

NikkiL

Quote from: cici on May 05, 2009, 09:49:03 PM
Jao dule :rofl:
Smesu zaviješ u foliju ako ti ostane tako da ga sačuvaš za sledeći put.Pre godinu dana sam kupila fondan za tortu i nisam sve iskoristila još je dobar.Uvila sam ga u kesu u kojoj je bio spakovan i stavila u kutiju plastičnu.

Ovako kako cici rece  :)

Ma jer se ovo meni cini ili su svi odjednom poceli da prave torte...? :clap:
CyberPsihologija Blog
Dekoracija torti i kolaca

Angela 27.10. 2002
Konstantin 03.01. 2006

Dada

Milica 23.09.1995.
Djina 28.12.1996.
Jovan 29.08.2000.