Test za utvrdjivanje ranih znakova demencije

Started by Xe, October 08, 2010, 01:37:37 PM

Previous topic - Next topic

Xe

Te skrivene predmete imas u igricama, ja ih cesto igram u pauzi izmedju dva posla.
Hidden object games
Obicno su male, brzo se skidaju, mozes da podesis da igras na stopericu, ili opusteno, pa kad pronadjes.
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

cici

Zumbulica

Citala sam da se starijim osobama preporucuje gledanje izvikanih serija- limunada, vezba se pamcenje likova ...
Moj svekar igra sah, resava sudoko, ukrstene reci, procita dnevne novine i jos po nesto, aktivan je fizicki, druzi se
sa ljudima. Posmatrala sam sad za praznike koliko je umeren u jelu i picu za razliku od nas  :-[
I veliki je optimista  :girl_in_love:
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

rafa

Meni je secam se kod moje pokojne nane (koja je poslednjih godina zivota imala demenciju) bilo fascinantno kako je bolest dosla iznenada. Nicim izazvano (zapravo, mozda bombardovanjem ili se slucajno i vremenski sa tim poklopilo) i nenadano, pre toga je bila savrsene memorije i rasudjivanja.

Tako da za sve vas zaboravne ima nade.  :lol: :kiss1:

Ja sam uvek imala savrseno memoriju i slonovsko pamcenje + silno nepotrebno znanje. U poslednje vreme posustajem i nisam bas srecna zbog toga. Ceo zivot si navikao da pamtis sve zivo, bolje od samih aktera sto kaze gliti, a onda vise ne mozes. Valjda to nastupi posle nivoa overloada informacijama.
10.12.2002.
19.05.2005.

there's no truth, only perception

AnaK

Quote from: rafa on January 16, 2011, 01:51:44 PM
Ja sam uvek imala savrseno memoriju i slonovsko pamcenje + silno nepotrebno znanje. U poslednje vreme posustajem i nisam bas srecna zbog toga. Ceo zivot si navikao da pamtis sve zivo, bolje od samih aktera sto kaze gliti, a onda vise ne mozes. Valjda to nastupi posle nivoa overloada informacijama.

Identično. pričam pre par dana na FB sa drugaricom, i kažem da se nečega ne sećam. Rekla je da mi raste nos kao Pinokiu, jer zna da ja imam fotografsko pamćenje.  :girl_cray:
Janko 23.7.2002.

NikkiL

Demencija i obicno zaboravljanje ili rasejanost ...nije isto. Ima raznih uzroka demencije ali najveci su neurodegenerativne bolesti poput Alchajmera ili neke druge razne bolesti (recimo neke infektivne), alkoholizam isl.... nekad se mislilo da demencija ide u paketu sa starenjem ali to nije slucaj, u pitanju je oboljenje koje ima i jak nasledni faktor pa se i to gleda.

Dobra stvar je da sva najnovija istrazivanja pokazuju da mozak koji se "koristi" u starosti je mnogo manje podlozan demenciji, zato sto se neuralni putevi odrzavaju i vezbaju, recimo ljudi koji dugo rade intelektualne poslove koji zahtevaju dosta razmisljanja imaju mnogo manji procenat demencije od prosecne populacije (univerzitetski profesori, istrazivaci isl). Mozak moze i da se "trenira" i odrzava svim tim stvarima koje ste navele - ukrstene reci, enigmatika, matematicki problemi, sah... sve to provereno i dokazano ima pozitivnog efekta.
CyberPsihologija Blog
Dekoracija torti i kolaca

Angela 27.10. 2002
Konstantin 03.01. 2006

Unabebili

od kad mi je Xe otkrila Hidden object games, ja se ne zaustavljam 
ako ovako nastavim da se igram toga, seticu se i kad mi majka nije na vreme pelene promenila  :rofl:
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

cici

:rofl:
Tako sam se ja jedno vreme igrala, sad posustajem.

Unabebili

vec treci dan igram, muz lagani  zdipi  :D , a posto najvise volem da igram one Serlok Holms  :-[, on baci pogled na monitor, ode u kujnu i odande cujem glasic :
- I ja cu da budem Sherlock, pa cu da probam da otkrijem  nesto u frizideru za rucak  :lol:
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

cici

Glitter

Quote from: Glitter on October 08, 2010, 09:23:11 PM
sumnjam da im znaci kog datuma je neko od mojih prijatelja putovao na sluzbeni put u zanzibar..najgrdje je kad i ti prijatelji to zaborave a ja pamtim :crycry: :lol:
i tako danas mene drugarica pita, u stvari raymisljala je naglas, kad je proslog meseca isla na depilaciju.
I ja joj kao iz topa kazem 24, decembar, ona  :o :blink:
`Pa znas to je bilo onog dana kad sam spremala one pecurkice za rucak i mesila pogacice, sedeli smo posle u Il Gusto sa onim frikom sto nas uvek smara, Aleksa je igrao ispred ogledala i posle smo te ispratili do salon, imala sizakazano u 19h`
ona ono  :o :o :o

ne mogu vise, ne mogu, ne mogu, pocinje glava da me boli  :crycry: :crycry: :crycry: :crycry:

Xe

http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

AnaK

Janko 23.7.2002.

Glitter

emge

Uzela da pročitam temu, odradila sve testove i kažu da sam zdrava :lol:

U poslednje vrijeme vidim da krenem da kažem nečije ime, pa se prezimena sjetim tek za pola minuta, pa sam počela da se brinem za sebe.
Nadam se da je preopterećenost, a ne demencija, jer se umnim radom bavim konstantno :)

A nekad sam pamtila sve.