Main Menu

Vakcina protiv varicele

Started by irma, October 18, 2010, 01:16:09 PM

Previous topic - Next topic

irma

Navodno je registrovana u Srbiji i sad sam u dilemi- da li vakcinisati mladu damu ili ne  :think:
Može pomoć prijatelja?  :girl_smile:

Ljubav koju dajemo je jedina ljubav koja ostaje u nama.

Deda

Cekaj, da li su varicele- one sa plikicima tkz ovcije ?
Ako tako, ja mislim ne. Zasto ? One nisu neki problem da se preleze, ja nekako ne volim vakcine.
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

janavi

mislim da je emge primila ovu vakcinu

ja ne bih dete vakcinisala
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

irma

Da, da, te 'ovcije'. Nisam ni ja extra ljubitelj vakcina, ali se panicno bojim visoke t  :-[ a ao su info koje sam ja dobila tacne, na 'zapadu' je u redovnom programu vakcinacije.

edit: hvala, janavi (pisala smo istovremeno)

Elanor

ja sam razmisljala da vakcinisem filipa, ali je on dobio varicele pre odluke (odnosno pre drugog rodjendana, posto ga ne bih ni vakcinisala pre napunjene dve).
osnovni motiv za vakcinu meni je bio taj sto mi vecinu vremena ne mozemo da ostavimo dete kod kuce 3 nedelje ako se razboli, a varicela trazi 3 nedelje (zato sto obara imunitet). da smo imali na raspolaganju stalni baba servis ili instituciju bolovanja u slucaju bolesti deteta, ne bih ni razmisljala.
da dodam da su oba moja deteta ovcije boginje prelezala jako lako, potpuno bez temperature, oboje pre drugog rodjendana.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Elanor

ovde (be) nije u redovnom programu vakcinacije.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Lani

Sećam se i ja da je emge primila jer ih nije bila preležala.
Jedna moja poznanica je vakcinisala dete i znam da je bilo sve OK.

irma

Elanor, nemam ni ja baba servis, ali imam siterku... a i mogu da uzmem bolovanje. Meni je problem ta (moja) panika od temperature, a i nesto mi zao da se cima sa tim cesanjem i karantinom, ako ne mora... naravno, sve ovo pod uslovom da je vakcina potpuno bezbedna i ispitana. (mislim da sam negde procitala da je u USA u redovnom kalendaru vakcinacije).
Zato i jesam u dlilemi

Deda

Za cesanje sad ima sprej, i ne oseti se a temperatura je retko kad visoka
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

prevodilica

iz našeg iskustva sa varičelama, sa 3 god i kod mlađeg sa nepunih 8 meseci, not a big deal
temperatura je starijeg mučila dan ili dva, do 39, oborili bi je lekovi
stariji je mnogo manje i imao boginja, pa posle i krastica
tako da je iz moje perspektive jedino što je bio kod kuće i slabije izlazio napolje, a bio je jul mesec
mada, zbog koncentracije ostalih virusa i boljki, izlgeda da smo mi još super prošli što je bolovao boginje u julu, a ne u jesen, zimu ili proleće (dve komšinice su ih skoro preležale, u kombinaciji sa nekim bronhitisom)

ovo je naše iskustvo

ne znam da li bih vakcinisala decu
moji su očigledno to super pregurali, pa i ja sa njima, tako da mi to nije nešto posebno traumatično iskustvo da bih savetovala odmah vakcinaciju

cici

Lako je biti pametan kad pordje.Meni se sad čini, da ih nisu preležali, da bih ih vakcinisala.A u USA koliko se sećam jeste u redovnom kalendaru.
Svako dete različito reaguje, meni je veći smor toliki broj dana u kući plus što je posle imunitet nikakav.Mi smo ih preležali na leto, ne znam šta je gore.
Šta ti kaže dr?

maripoza

Ja sam ih imala tek u nekom 4. ili 5. razredu, pa ih se dobro secam. Nista specijalno, osim uzasa boravka u kuci par nedelja. :crazy:  Da ih nisam imala, sada bih se sigurno vakcinisala jer ne bih zelela da ih zakacim kao odrasla osoba.
Za decu ne znam sta bih radila, ali znam koga bih pitala pre donosenja odluke. :)
U vezi sa tim me i zanima da li je bolje ono kako su radili nasi roditelji: odvesti dete kod nekog ko ih ima, kako bi ih sto pre prelezalo, ili ga ipak vakcinisati. S druge strane, ako svi pocnu da se vakcinisu, prilika da se odradi ovo prvo ce biti sve manje, pa cemo valjda i dolaziti u situaciju da prosto moramo da vakcinisemo decu (da se ne desi da posle strepe da ce ih, u odraslom dobu, negde ipak mozda zakaciti).
Old enough to know better, but too young to care.

Vila

Razmislila bih o tome. Ksenija ih je preležala uz prilične muke, temperatura, hiljadu ospica, čak i na sluzokoži, koje su je mučile, baš su joj teško pale. Videvši koliko je ovaj mali nezgodan kad je bolestan, poštedela bih i njega i sebe tolike gnjavaže, pod uslovom, naravno, da je vakcina potpuno bezbedna.
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

"nije nasa duznost da od njih pravimo ljude kakve mi volimo, nego da im pomognemo da postanu ko oni hoce da budu"
Martina

cici

Moja mama je mene nekoliko puta ostavljala sa decom koja su imala varičele kad sam bila dete i ni jednom ih nisam zakačila, šta ti je imunitet :rofl:
Preležala sam ih kad i moja deca i prošla bolje od njih.Znam da je moglo da bude i drugačije ali me je valjda pogledao onaj odozgo pa rekoa da bar to prodjem lako :rofl:

Summer

Moja dece su ih prelezala (sa 2 godine David i Sara sa mesec dana), veoma lako, bez T, bez mnogo cesanja. Pamtim da sam i ja tako prosla, da je mama stalno gurala brata da bude sa mnom, ali ih on nije dobio tada vec mnogo posle i to tezu varijantu, sa T i imao ih milion.

Mislim da nisam objektivna, jer smo prosli lako, pa mogu reci da nisam za vakcinaciju (na stranu sto nisam ni ljubitelj vakcina). Mozda je najbolje da se posavetujes sa nekim dr u kojeg imas poverenja i ko ima vise inforamcija o bezbednosti vakcine.

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.