Sta nikako ne tolerisete svom detetu?

Started by Unabebili, October 23, 2010, 01:03:07 AM

Previous topic - Next topic

limun

Apsolutno se slazem sa Emge, i moraju da nauce da poslusaju sad i odmah, bude mnogo situacija u kojima nema "kasnije cu" i u kojima ne mozes da ih povuces za rukav, van domasaja su pa makar samo na korak-dva. Recimo na nepoznatom terenu im se bas svidelo nesto do tada nevidjeno, a veoma lomljivo ili opasno ili zalutali brzi vozac na terenu, slepoj ulici i sl. ili diiiiiivan bager na gradilistu pored kojeg upravo prolazite, a do tada je zbog uzanog trotoara jedno dete islo ispred vas recimo......

chokoladica

Pa, u nekom uzrastu nista drugo i nije prihvatljivo, osim da se poslusa odmah. Mislim, finino strpljenje i mastovitost piju vodu dok su oni mali i dok ne razumeju bas sve , ali ako i sad treba da dubim na glavi za neke stvari...,ma ne dolazi u obzir. Ima pravo da se ljuti, ali mora da poslusa.

Lani

Emge  :good:
Podseti me sad na te besne ispade, koje Iva doduše nema često ali kad ih ima, onda su :crazy:. Po pravilu zbog nekih gluposti, pre neko veče je histerisala babi zato što joj nije sekla viršlu kako je ona zamislila. :crazy:
Ja se uvek trudim da sa njom popričam, da ne dramim, da joj objasnim zašto nešto nije lepo itd. ali nekad mi stvarno dođe da puknem. Jednom sam joj nešto zabranila, ona naravno počela da se buni, da pita zašto a ja rekla zato što sam ja mama i zato što ja tako kažem.
I nisam se pritom osećala kao diktator :girl_haha: a ona je to prihvatila kao valjano obrazloženje.

Finalina

Quote from: emge on October 25, 2010, 11:28:40 AM
Fina, ja mogu Martu da obradim svaki put strpljenjem i maštovitošću da me posluša, ali neću. Treba mi ponekad da me posluša zato što sam roditelj, a ne zabavljač.
Ne mislim ja na zabavu i animaciju da on/ona mene posluša radi svoga zadovoljstva već da kada primetim da može da uleti u neko ponašanje, koje pominješ, obratim pažnju i preventivno skrenem to raspoloženje . Deca uglavnom ne reaguju tako lako na prekid onog što im je u tom trenutku preokupacija, pa kada je već neka heavy situacija moram da je olakšam tj da skrenem raspoloženje da bi me uopšte čuli. Moje stpljenje i maštovitost u tim situacijama obično izgledaju tako da čučnem pored njih i uradim nešto čime zadobijem punu pažnju, čime se primire, a onda im kažem :D

Glitter

otkad se rodio ja tvrdim da sam mu majka a ne igracka kad je vaspianje u pitanju...a tu mi najbolje radi ozbiljan ton i ignorisanje gluposti

Finalina

emge

Quote from: Finalina on October 25, 2010, 11:45:39 AM
Ne mislim ja na zabavu i animaciju da on/ona mene posluša radi svoga zadovoljstva već da kada primetim da može da uleti u neko ponašanje, koje pominješ, obratim pažnju i preventivno skrenem to raspoloženje . Deca uglavnom ne reaguju tako lako na prekid onog što im je u tom trenutku preokupacija, pa kada je već neka heavy situacija moram da je olakšam tj da skrenem raspoloženje da bi me uopšte čuli. Moje stpljenje i maštovitost u tim situacijama obično izgledaju tako da čučnem pored njih i uradim nešto čime zadobijem punu pažnju, čime se primire, a onda im kažem :D

Navela sam primjer od juče, kad je flipnula skroz bez najave, zato što njena drugarica Petra (godinu dana mladja) nije pročitala njene misli i vozila bajs kuda ona misli da treba. Stvarno ne znam kako sam to mogla da spriječim.
U svakom slučaju lekcija je naučena makar za sledećih nekoliko dana jer je do kraja dana kao papagaj ponavljala "što nije lepo da se radi" :D

Gost51

svidja mi se ovo sto je emge rekla za zabavljace i roditelje
ocu i ja tako ;D

Finalina

Quote from: emge on October 25, 2010, 09:16:31 PM
Navela sam primjer od juče, kad je flipnula skroz bez najave, zato što njena drugarica Petra (godinu dana mladja) nije pročitala njene misli i vozila bajs kuda ona misli da treba. Stvarno ne znam kako sam to mogla da spriječim.
U svakom slučaju lekcija je naučena makar za sledećih nekoliko dana jer je do kraja dana kao papagaj ponavljala "što nije lepo da se radi" :D
nisi mogla da sprecis tok njihove igre, kada je nisi u tren pratila  :lol: , ali probaj sledeci put da ostanes po strani kada se igra zakompliukuje u tvom prisustvu i verovatno ces videti da kada je ona sama prekine i dodje do tebe da ce pola vec proci :)
..... neka druga stvar je histerisanje 1 na 1 tj  kada su samo sa nama na relaciji i tada definitivno pomaze samo onaj recepAt i primenjuje se i na decu i na roditelja jednako ( kada gubimo zivce ili kada dete zapada u trans, pomaze samo strpljenje i vrlo malo mastovitosti da se izadje iz tog loseg stanja) .... i ne mogu da verujem da se misli samo na zabavu  :ljut:  kada ja pomenem znate-vec-sta kao roditeljsku tehniku

martina

stajaznam...
trudim se da sta god primijetim da ne valja - probam da ispravim
kako rastu i problemi se mijenjaju

kaznjavam ih i sad ponekad, mada ne sto mislim da ima nekog efekta, nego vise neke dosljednosti radi

inace se trudim da im objasnim sta se od njih ocekuje. ako to ne mogu da urade, ocekujem neko razumno objasnjenje
do sada vidim da prica radi. a iz nekih svari i problema se i izraste
nemam previse pravila. malo sam lijena da ih se i sama pridrzavam ( recimo - jedenje za stolom). kad mi je do necega bas stalo - recimo da mi pomognu da spremim kucu - poslusaju me, manje ili vise nevoljko

ide mi na zivce sto se svadjaju, ide mi na zivce sto nekad ne kontaju da treba da se uozbilje...

mislim da mi najvise ide na zivce da se tuzakaju. kad sam im neki dan objasnjavala da je vrijeme da pocnu te stvari sami da rjesavaju, oni ce: pa ti si nam rekla da tebi kazemo :wall:
onda im ja kazem: jeste, ali to je pravilo za malu djecu, koja ne znaju da rijecima rjesavaju probleme

al opet - sve to tolerisem jer - moram. kako da ne tolerisem? kazem im sta ne valja, ali ako i dalje rade to isto.. sta? kazne tu bas i ne rade. ja insistiram da su civilizovani jedni prema drugima... al opet je to njihov odnos...

sto se tice te manje djece - i ja sam insistirala da moraju da poslusaju. i slusali su. slusaju i sada, ali sad vec znaju i razloge.
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

emge

Quote from: Finalina on October 26, 2010, 02:07:03 AM
nisi mogla da sprecis tok njihove igre, kada je nisi u tren pratila  :lol: , ali probaj sledeci put da ostanes po strani kada se igra zakompliukuje u tvom prisustvu i verovatno ces videti da kada je ona sama prekine i dodje do tebe da ce pola vec proci :)
..... neka druga stvar je histerisanje 1 na 1 tj  kada su samo sa nama na relaciji i tada definitivno pomaze samo onaj recepAt i primenjuje se i na decu i na roditelja jednako ( kada gubimo zivce ili kada dete zapada u trans, pomaze samo strpljenje i vrlo malo mastovitosti da se izadje iz tog loseg stanja) .... i ne mogu da verujem da se misli samo na zabavu  :ljut:  kada ja pomenem znate-vec-sta kao roditeljsku tehniku

Fina, tek sad vidim odgovor :)
Samo da dodam da sam, u ovom našem incidentu, Martinih prvih 5-10 minuta bijesa gledala sa strane potpuno nezainteresovano. Kad je krenula da obara bajs i baca naočare sam reagovala :D

Mada je više glupo pisati o ovom primjeru, no rekoh da ipak odgovorim :lol:

Finalina

pa to je samo jedna od onih situacija "upoznaj svoje dete da bi ga vise voleo" :D i verujem da si uradila sve sto si mogla i da je ona takodje uradila sve sto je mogla :lol: .... pa ne može idealno,mora i ovako da bude

emge

Iskreno, meni je najveći problem sa Martom upravo to što ima karakter na mene :lol:
Pa smo često ko dva vola na brvnu, gledamo koja će da odustane.

Finalina

Quote from: emge on October 29, 2010, 09:53:10 AM
Iskreno, meni je najveći problem sa Martom upravo to što ima karakter na mene :lol:
Pa smo često ko dva vola na brvnu, gledamo koja će da odustane.
znaš kako kaže Duško Radović :D "počnite da bijete svoje dete kada vidite da liči na vas" :lol:

Unabebili

Sto nas je gimnazijalac iznervirao juce, pojam nemate.

Dva dana pre se cujemo, svako  ponaosob s njim i pitamo ga za ocene. On prijavi samo one dobre, i ja znajuci igraca jos lepo i JASNO pitam:
- Imas li nekog keca?
- NEMAM.
- Sigurno?
- SIGURNO.

U medjuvrmenu je smislio da mu trebaju neki markeri kojima se on zabavlja i crta, i otac mu obeca da ce ih dobiti.

I salje on meni poruku na fb-u sa dva linka za te flomastere.

U medjuvremenu, cuje se mm sa ex da se dogovore da li da dete dodje za slavu, da ga izvuce iz skole na 2 dana i ova zena kaze: - da li ti je prijavio da je dobio keca iz informatike i trojku iz neznamticega.
Ovaj zapanjen, kaze: - Nije, a culi smo se poslednja tri dana redovno.

Zavrsi razgovor lepo, ali vidim -  vidno iznerviran.

Porazava nas ta njegova osobina da slaze i da ne trepne, a pri tom zna da ce biti otkriven.

I ja mu pustim poruku, na onu njegovu o flomasterima: - Pozdravio te otac za lepu ocenu iz informatike.
Na sta on odgovara: - A sto imam petice iz srpskog, istorije i geografije, to nikom nista?
I ja mu odogovorim: - Mozes da imas i sve jedinice, nisu one problem, nego to sto ocekujes da dobijes nagradu za nesto sto si precutao i ne samo precutao, nego i slagao.

Otac mu popizdeo, ali bas...
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/