Kako izlazite na kraj sa decom, histerija i ostali ispadi...

Started by cici, January 09, 2011, 12:30:29 PM

Previous topic - Next topic

Saska

Linga :bighug: znas i sama da ce proci. Takav je Jova bio, a sad se izmice kad hocu da ga poljubim :( 

Deda

Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

linga

Quote from: Saska on February 18, 2011, 08:48:25 AM
Linga :bighug: znas i sama da ce proci. Takav je Jova bio, a sad se izmice kad hocu da ga poljubim :( 

Znam, ali mi je bas tesko, osecam se neadekvatno, Plus sto me hvata frka sta ce tek biti kad dodje beba. Inace, on je do sada bio mnogo laksi i za uspavljivanje od Jane, ona je imala fazu kada sam SVAKO vece lezala po 2 sata s njom dok ne zaspi...

Finalina

Quote from: anelore on February 17, 2011, 01:56:56 PM
Sto nama juce rece psihijatar "Pa nije lako biti roditelj".
Elem, ukratko cu ovde da napisem njene savete, pa cu posle elaborirati:
1. Cvrsta ruka
2. Jasne granice
3. Doslednost
4. Bez pregovora
5. Kazna i nagrada
6. Samostalnost deteta
7. Podsticanje maste i samostalne igre
8. Manje igracaka i uopste suzbijanje potrosackog mentaliteta

ma važi :lol:

Quote from: anelore on February 17, 2011, 01:56:56 PM
Nista o strpljenju i mastovitosti  :lol: :rofl:

:rofl: ... pa ko bi stručan smeo to da pomene nekom roditelju :lol:

anelore

Ne stizem, pregledam neke seminarske radove, bolje da ne kazem sta sve pisu.  :wall:
Ali imajte u vidu to da se radi o konkretnom detetu i konkretnim oblicima ponasanja, i o mojoj sistematizaciji njenih saveta nama, na osnovu onoga sto smo joj ispricali i ona primetila.
Sustinski, ona smatra da mu nismo postavili dovoljno jasne granice, i da ih on sam trazi, pa kad ih prekoraci, ide u krivicu i samokaznjavanje (bolje da me nisi ni rodila, kad porastem popicu otrov, bolje da odem u dom za nezbrinutu decu). Po njenom misljenju, mi mu nismo dovoljan autoritet, i postavili smo se tako da se ceo zivot okrece oko njega, i da je on u njemu najvazniji, i da je on taj koji ima moc. Njegovi odgovori na nase grdnje u stilu "e onda cu ja sebi da iskopam oko" su klasicna manipulacija. U sustini, moja trudnoca i Vidino rodjenje su bili okidac - manje paznje usmereno na njega, i on trazi paznju, ali cesto je privlaci na negativan nacin.
Saveti nama su, kao sto sam rekla, da budemo cvrsti - kazes mu nesto najvise dvaput, treceg puta nema, nego ga se ili natera da to uradi ili ide neka kazna. Ona cak nije ni protiv lupkanja po dupetu, stavise, misli da bi nekad za njega, i za nase  zivce, bilo bolje da ga jednom u prolazu pljesnemo po guzi umesto da ga opominjemo i upozoravamo na kaznu. Kazna, jasno, mora imati smisla u vremenu - odmah nakon ruznog ponasanja, treba da bude primerena (oko primerenosti kazni MM i ja lomimo koplja, ali sto vise gledam, sve mi se vise cini da je on u pravu kad je stroziji), i da se izgura do kraja. Dobro ponasanje se nagradjuje.
Takodje, ona, i psiholog, koja je bila prisutna i kad smo mi bili tu sa Savom i sami, su nam rekli da ne smemo da mu dozvolimo da pregovara sa nama oko nekih stvari, vec da mora da prihvati da je nesto tako zato sto mi kazemo da je tako, i tacka. Peres ruke zato sto tako treba i tacka - ovo vise u smislu da mu ne treba po miliioniti put objasnjavati zasto i danas mora da opere ruke nego u smislu da mu se nikad ne objasni razlog za nesto.
Nadalje, njen je stav da preveliki broj igracaka unistava deciju mastu, i da on ima sasvim dovoljno igracaka sve i da mu nijednu ne kupimo naredne 2 godine. Nagrade isto ne treba da bude samo kupovina igracaka. Ona smatra da je neophodno da dete nesto neko vreme ZELI, i pozdravila je nas model stednje u kasici-prasici za zeljenu igracku/trotinet/knjigu.
Sta jos? A da, rekla nam je da u celoj toj situaciji njegova inteligencija njemu samo odmaze, a ne pomaze, jer nalazi divne nove nacine da nama manipulise. Sustinski, on oseca gde smo najslabiji, i kao i sva deca, tu gadja, i moramo da nadjemo nacin da pred njim budemo cvrsti i dosledni, da ne oseti nikakvu pukotinu u nasem ponasanju. Kad jedno ne moze, drugo treba da preuzme "zato i postoji roditeljski par".
Takodje nam je rekla da moramo da insistiramo na tome da se igra sam, jer je za to sposoban, i da malo kod njega smanjimo tu potrebu da ga neko stalno animira, na sta je navikao.
I jos, ono sto ce biti prava akcija, da prebacujemo Vidu u deciju sobu, i omogucimo da njih dvoje postanu par, koji ce se voleti i mrzeti, i boriti, a da se MM i ja vratimo tome da mi budemo roditelji i par.
Pitajte jos sta vas zanima, svasta sam nabacala, pojma nemam da li je i koliko je kome sta jasno i korisno

emge

Mene interesuje koje vam je kazne i koje nagrade predložila.
Ja sam npr htjela da Marti pravim one čartove i da nagrada za dobru nedelju bude pozorište, ali sa druge strane ja želim da je voidm u pozorište svakako :)
Kazne koje sam za sad smislila mi djeluju potpuno ne kreativno, kao "taj dan nema slatkiša" i "taj dan nema crtanih" ali ne znam gdje bih drugo mogla da gadjam - rekla bih da je ovo najviše pogadja.

anelore

Quote from: emge on February 18, 2011, 11:33:20 AM
Ja sam npr htjela da Marti pravim one čartove i da nagrada za dobru nedelju bude pozorište, ali sa druge strane ja želim da je voidm u pozorište svakako :)
Kazne koje sam za sad smislila mi djeluju potpuno ne kreativno, kao "taj dan nema slatkiša" i "taj dan nema crtanih" ali ne znam gdje bih drugo mogla da gadjam - rekla bih da je ovo najviše pogadja.
Upravo te - bez crtaca, bez slatkisa, bez omiljenih igracaka, bez neke planirane aktivnosti.
Rekla je i da npr. ako mu se neka igracka oduzme, treba da se skloni iz vidnog polja, a ako pripretimo da cemo nesto baciti, onda to moramo i da uradimo.
Ovo sto kazes za pozoriste, i slicno. Ona smatra da smo mi njemu zivot organizovali tako da se aktivnosti tipa bioskopa i pozorista ili slicnog PODRAZUMEVAJU,  a ne treba da se podrazumevaju. U tom smislu neka joj bude nagrada pozoriste, otkud ona zna da si ti to inace planirala. Ja mislim da smo mi gresili kada odlazak u pozoriste ili u neku posetu nismo otkazivali ako on pre toga besni, histerise ili ne slusa, jer mi je bilo zao da mu uskratim nesto cemu se raduje ili sto smo planirali, nego smo mu odredjivali druge kazne. Mozda je bolje nekad ih necim sokirati, koliko god da kazna i nas pogadjala, nego se posle ceo dan navlaciti sa njima.
Za cartove nismo pitali - ja jednom pokusala da primenjujem, stalno je bio u nekoj kazni  :crycry:. E da, i skrenule su nam paznju da kazna mora da se dozira, da ne bi izgubila dejstvo, i to je ono cega se ja najvise plasim - da ce na nedostatak nekih stvari da ogugla.
Sa druge strane, primecujem, tokom ove kratke dve nedelje, da, otkako smo postali ostriji i manje skloni da se ubedjujemo sa njim, vise slusa i manje kenjka. Mislim, naravno da i dalje ima ispade, ali nisu toliko strasni.

Glitter

Quote from: emge on February 18, 2011, 11:33:20 AM
sta znaci `dobra nedelja`?

cici

Manipulacija, nema dileme ali nisam shvatila kako izaći sa tim na kraj.Kako reagovati, meni je to najveći problem jer ne znam šta da kažem a najradije bih ga nalupala da se puši.

Dopada mi se jako ovo da nešto treba da žele neko vreme i da ne treba odmah da im ispunjavamo svaku želju.Mogu samo da iz iskustva kažem da što se više ubedjujemo da je gore i da tad situacija izmiče kontroli.

cici

Quote from: Glitter on February 18, 2011, 11:58:13 AM
sta znaci `dobra nedelja`?
Ja sam shvatila da je nedelju dana dobra i poslušna bez nekih ispada.

emge

Nemam pojma, to sam juče htjela da osmislim :)
Npr, ako u nedelji ima 3-4 dana bez ikakve kazne, onda je smatramo dobrom. To mi je još ideja, nisam razradila do kraja. Ili da dajem dvije zvijezde za dan kad je super, jednu ako smo se samo malo svadjale, nijednu za loš dan, pa ako sakupi u radnoj nedelji 7-8 zvjezdica, da je to dobra nedelja.

Glitt, imaš ti neke ideje?

Saska

Anelore, ja mislim da ona vama nije rekla nista epohalno novo i sto vec niste znali, ali mozda je dobro da neko sa strane upakuje to u celinu i na neki nacin nadzire kako to sve skupa funkcionise. Cisto da se vi kao roditelji ne "opustite" i ne "popustite". :bighug:

anelore

Quote from: cici on February 18, 2011, 12:05:18 PM
Manipulacija, nema dileme ali nisam shvatila kako izaći sa tim na kraj.Kako reagovati, meni je to najveći problem jer ne znam šta da kažem a najradije bih ga nalupala da se puši.

Dopada mi se jako ovo da nešto treba da žele neko vreme i da ne treba odmah da im ispunjavamo svaku želju.Mogu samo da iz iskustva kažem da što se više ubedjujemo da je gore i da tad situacija izmiče kontroli.
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Nanny Ogg

anelore  :bighug:

Hvala ti. Ja sam ne jednom konstantovala da je V. isti tvoj sin, i ima tu mnogo toga sto je itekako primenljivo i kod nas.
Meni licno je najveci problem to neobjasnjavanje i neubedjivanje i "zato sto ja tako kazem i tacka" jer nekako nisam navikla na to  :-[ Mi oko svega filozofiramo  :hm:

I isto mislim da apsolutno nicega nije zeljna..Sve, ali sve sto potrazi dobije u roku od odmah (u svoju odbranu imam da kazem da u zivotu nije pozelela nijednu skupu igracku  :lol: a meni nesto bzvz da je teram da danima pati zbog npr slicica za album  :-[ Al znam da tu gresim)

Ajte zene, ne dram'te

AnaK

Quote from: Nanny Ogg on February 18, 2011, 12:16:39 PM
Meni licno je najveci problem to neobjasnjavanje i neubedjivanje i "zato sto ja tako kazem i tacka" jer nekako nisam navikla na to  :-[ Mi oko svega filozofiramo  :hm:

Pa nije savet da se deci ništa ne objašnjava, nego da im se ne objašnjava jedna te ista stvar iz dana u dan, i više puta. Objasniš jednom, dva puta, tri... Kad te 7. put pita isto, sam dođeš do toga da kažeš 'jer ja tako kažem'.  ;D Osim ako si mnooogo strpljiv  :crazy: :kiss1:
Janko 23.7.2002.