Kako izlazite na kraj sa decom, histerija i ostali ispadi...

Started by cici, January 09, 2011, 12:30:29 PM

Previous topic - Next topic

Glitter

pa Malac je poceo to nedavno da radi...svako poslepodne (otprilike vec padne mrak) on pridje i pita me da li je danas bio dobar, a ja ga pitam sta on misli.
Mislila sam da to ne moze da funcionise, ali...
On kad je tog dana bio dobar stvarno to i kazem, a ja potvrdim, a kad nije (podrazumeva se da je bio klimav po pitanju oni stavki navedenih gore: igracke, histerija i ometanje odraslih i hrana) on sam kaze i onda porazgovaramo, jer se uglavnom seca gde je otisao u minus.
E sad ja sam generalno protiv tih chartova (ne znam zasto), ali ako vec hoces da tako nesto napravis nek to bude po principu samoocenjivanja, jer ce biti presrecna ako sama sebi na chart prilepi zvezdicu (ili joj ti prilepis dobru ocenu za taj dan) ili ce biti tuzna ako X ili tako nesto mora sama sebi da upise. Na osnovu toga mozes da napravis kriterijum, sta je bila dobra nedelja i da onda cak i nagrade i kaze stavis u gradaciju (ovo sad vec lupam, ali moze se izvesti).

Mi smo uveli kasicu, ukinuli smo kupovinu igracaka do daljnjeg, vise za iste i ne kuka i ne moli, ali ga vidim kako izvlaci one na koje je potpuno zaboravio. Sam se igra, ja mu nisam animator. Ne pregovaramo, pogotovo kad ja kazem : zato sto sam ja to tako rekla.
Ne vidim kod njega neku strasnu manipulaciju, ali ja to od starta nisam ni dozvolila, te se valjda nije ni razvila.

Ali cu svakako napisti i utiske psihologa kad nam bude rekla.

anelore

Quote from: Saska on February 18, 2011, 12:12:38 PM
Anelore, ja mislim da ona vama nije rekla nista epohalno novo i sto vec niste znali, ali mozda je dobro da neko sa strane upakuje to u celinu i na neki nacin nadzire kako to sve skupa funkcionise. Cisto da se vi kao roditelji ne "opustite" i ne "popustite". :bighug:
I ja to mislim, ali mi je negde trebalo da prestanem da se preispitujem u smislu da li smo nekad prestrogi, i da manje filozofiram.

cici

Quote from: anelore on February 18, 2011, 12:14:44 PM
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Beatrix Kiddo

Quote from: emge on February 18, 2011, 11:33:20 AM
Mene interesuje koje vam je kazne i koje nagrade predložila.
Ja sam npr htjela da Marti pravim one čartove i da nagrada za dobru nedelju bude pozorište, ali sa druge strane ja želim da je voidm u pozorište svakako :)
Kazne koje sam za sad smislila mi djeluju potpuno ne kreativno, kao "taj dan nema slatkiša" i "taj dan nema crtanih" ali ne znam gdje bih drugo mogla da gadjam - rekla bih da je ovo najviše pogadja.
I ja htjedoh da kazem da Marta ne zna da bi je ti svakako vodila, pa to mozes da iskoristis kao nagradu ;) I nesto slicno, za sta znas da ona voli da radi i uziva u tome.

Razmisljam i ja o onim cartovima, primjerenih uzrastu, sto mi je bas tesko jer treba da uklopim tri (mada za Balsu i Varju ciljevi mogu biti isti, samo za Urosa ne moze bas isto kao njima.

A ja bih predlozila da nagradjujes nesto konkretno, a ne "bila je dobra cijeli dan".
pr. spremila je igracke za sobom, nije prekidala razgovor (kao jedno od pravila koje ste ves zakacili), nije kenjkala cijeli dan, nije pricala u toku jela (to pravilo meni treba obavezno) i sl. Pa npr. za pozoriste Marta treba da skupi (lupam) petnaest smajlica, zvjezdica ili vec sta biljezite...
Ja sam mislila da mojima uvedem i one tuzne smajlice, koji bi anulirali jednog smajlija  :diablo: Da bi ih to malo udaljilo od cilja, i da ne bi razmisljali u stilu " nema veze, uradicu nesto drugo dobro, pa cu skupiti taj broj"
Balša  02.09.2002.
Varja  29.07.2004.
Uroš   07.05.2007.

Glitter

Quote from: AnaK on February 18, 2011, 12:19:58 PM
Pa nije savet da se deci ništa ne objašnjava, nego da im se ne objašnjava jedna te ista stvar iz dana u dan, i više puta. Objasniš jednom, dva puta, tri... Kad te 7. put pita isto, sam dođeš do toga da kažeš 'jer ja tako kažem'.  ;D Osim ako si mnooogo strpljiv  :crazy: :kiss1:
ovo jeste poenta, osim kad detetu uspes nesto da utuvis u glavu, a svaki dan jedno te isto ponavljas mazgi od 27 godina...to je jalov posao  :crazy:

inace moj prethodni post je bio a emge, ali posto smo poznate po hiperprodukciji, zagubio se u masi  :rofl:

Nanny Ogg

Quote from: AnaK on February 18, 2011, 12:19:58 PM
Pa nije savet da se deci ništa ne objašnjava, nego da im se ne objašnjava jedna te ista stvar iz dana u dan, i više puta. Objasniš jednom, dva puta, tri... Kad te 7. put pita isto, sam dođeš do toga da kažeš 'jer ja tako kažem'.  ;D Osim ako si mnooogo strpljiv  :crazy: :kiss1:

Pa da, tako sam i skapirala.
Ja i objasnjavam jedno te isto po zilion puta  :crazy: :crazy:
Jednom sam samo rekla "zato sto ja tako kazem" i dobila repliku "ali ti nisi kraljica ove kuce"  :rofl: a na moje da jesam, dobila amandman "ti si kraljica dnevne sobe, a ne cele kuce, u ovoj sobi sam ja glavna" :crycry: :rofl: :rofl:
Mislim, nije bila nikakva napeta situacija tad pa smo sve okrenuli na zezanje na kraju, al ovo valjda ilustruje dokle sam ja dosla sa svojim demokratskim principom vaspitanja  :lol: Pitanje je dana kad ce da me istera iz sobe  :rofl:

Ajte zene, ne dram'te

cici

Quote from: Beatrix Kiddo on February 18, 2011, 12:22:31 PM
Ja sam mislila da mojima uvedem i one tuzne smajlice, koji bi anulirali jednog smajlija  :diablo: Da bi ih to malo udaljilo od cilja, i da ne bi razmisljali u stilu "
nema veze, uradicu nesto drugo dobro, pa cu skupiti taj broj"
Mi smo to imali jedno vreme ali je delovalo jako kratko pa su onda uporedjivali ko ima više kakvih pa kad su počeli da preovladjuju tužni onda je to Andriju potpuno smorilo i rekao je da neće više i da upisujem sama šta god hoću, a pre toga smo zajedno diskutovali i ocenjvali.

Jao Nanny ne znam šta da ti kažem :rofl: evo jedan :bighug:

AnaK

Janko 23.7.2002.

emge

Glitt, znam da je bio za mene. :bighug:

A, Beina ideja mi se najviše svidja :clap: Ti dobri i loši smajlići i anuliranje :clap: Ovo dok ne usvoji to ponašanje kao jedino moguće - ako ima nade za to :lol:

cici

Finalina

anelore , hvala ti na iscrpnom objašnjenju, meni je značilo da pročitam, onako iskustveno kako si i opisala

Quote from: anelore on February 18, 2011, 12:21:24 PM
I ja to mislim, ali mi je negde trebalo da prestanem da se preispitujem u smislu da li smo nekad prestrogi, i da manje filozofiram.
u ovome je poenta čitave pomoći, kako njemu tako i vama, prvenstveno

Glitter

da bas zavisi kakvo je dete, neko se prosto demoralise pa postane svejedno.
i ja generalno sam za to da ako mora da se ocenjuje dan, da se to radi u globalu, dobar ili los i obrazlozenje...silni emotikoni mogu biti em zbunjijuci em smor  :crazy:

cici

Nisam ih opominjala svaki čas, samo smo na kraju dana to sve pokušali da sagledamo kako je izgledalo i šta oni misle.

Beatrix Kiddo

Quote from: Nanny Ogg on February 18, 2011, 12:24:18 PM
Pa da, tako sam i skapirala.
Ja i objasnjavam jedno te isto po zilion puta  :crazy: :crazy:
Jednom sam samo rekla "zato sto ja tako kazem" i dobila repliku "ali ti nisi kraljica ove kuce"  :rofl: a na moje da jesam, dobila amandman "ti si kraljica dnevne sobe, a ne cele kuce, u ovoj sobi sam ja glavna" :crycry: :rofl: :rofl:
Mislim, nije bila nikakva napeta situacija tad pa smo sve okrenuli na zezanje na kraju, al ovo valjda ilustruje dokle sam ja dosla sa svojim demokratskim principom vaspitanja  :lol: Pitanje je dana kad ce da me istera iz sobe  :rofl:

Kod nas sam ja glavna u cijelom stanu, mozda bih joj objasnila kao ja sam kraljica cijelog stana, a ona je princeza u svojoj sobi  ;)
Balša  02.09.2002.
Varja  29.07.2004.
Uroš   07.05.2007.

Finalina

nama je na prvu "tablu" mladjani sam sebi odmah upisao nekoliko plusica :lol: pa smo morali da savladamo i sagledamo situaciju u vezi te saradnje iz nekog sasvim drugog ugla