Kako izlazite na kraj sa decom, histerija i ostali ispadi...

Started by cici, January 09, 2011, 12:30:29 PM

Previous topic - Next topic

Beatrix Kiddo

Quote from: cici on January 31, 2011, 06:37:21 PM
A. grize nokte i nikako toga da se rešimo, preparat n eki ostavljam kao krajnje rešenje.Sve se nadam da će da uspe svojom voljom da prestane.Dogovorili smo se da će da igra igricu, i zna da ako ga vidim da ima prste u ustima momentalno dobija kaznu.Nema igrica na neodredjeno vreme.Prvo je plakao, nije histerisao ali je računao da ću da se sažalim, pošto nisam odlazi u svoju sobu i izlazi posle pola sata da kaže da više neće da grize i da me pita da li mu opraštam.Razgovaramo po milioniti put kako je to ružno, loše itd. da bi on na kraju pitao da li može da igra igricu :wall: kad sam rekla da ne može opet je počeo da plače.

Tako sam i ja Balsi zabranila gledanje Nindza kornjaca i Spajdermena, jer su u to vrijeme bili omiljeni crtaci. Mislim, rekla sam mu da ce moci da ih gleda onda kad budemo imali sta da otkinemo na noktima - i upalilo je, prestao je da gricka nokte tada. (to je bilo prije dvije-tri godine)
A od tada je poceo da nokte cijepa... Sada grize kozicu oko noktiju, prsti mu izgledaju grozno.
Juce mi je prekipjelo i namazala sam mu cijele prste gorkim lakom (prijetila sam mu time odavno, ali nije htio da prestane - a meni zao, zato sto mu smeta dok jede, ako dotakne usnama prste)
Cak su nam olovke i bojice namazane gorkim lakom (sad se sjetih da moram da obnovim sloj :D )
Balša  02.09.2002.
Varja  29.07.2004.
Uroš   07.05.2007.

maxic

Zumbulice, takav tik sam i ja imala. Vidjela sam od jedne djevojcice koja je to radila, pa valjda kad posmatras, pocnes i ti da radis, a onda stvarno ne mozes da prestanes lako. Ni samam ne znam kako sam prestala
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

anelore

Mi smo juce isli na razgovor sa psihijatrom, a tu je bio i psiholog - ona je testirala Savu. AnaK, od sveg srca ti hvala na preporuci.  :flower: :kiss1:
Za sada je njeno misljenje da sam ja previse mekana, da smo se previse podredili deci, i da Savi moramo postaviti jasnije granice, te da mora da shvati da se ne okrece ceo svet oko njega. Ici cemo i na razgovor sa njom samo MM i ja.
I da, procenili su da Sava intelektualno ima 6 godina. Bar znam da ce moci da se upise u skolu.  :lol:

AnaK

Janko 23.7.2002.

Nanny Ogg

anelore  :bighug: :bighug:

ako ti ne bude previse intimno, napisi sta vam je psiholog preporucila kad budete isli sami kod nje  :flower:

Ajte zene, ne dram'te

anelore

Napisacu, naravno, samo moze da bude od pomoci.
Inace na ponovljeni razgovor cemo kod psihijatra, psiholog je tu bila samo da testira Savu.
Psihijatrica mi se bas dopada, vrlo je ostra i odsecna i ima neki no-nonsense pristup. Kaze MM da je povremeno, dok nas je slusala, imao utisak da bi nas rado isamarala da se dozovemo pameti.  :lol:
Ali sustinski ,oboma nam se dopao i odgovara nam njen pristup.

rafa

anelore  :bighug:

da budem sasvim iskrena, taj savet mi zvuci kao savet koji bi generalno (svi mi kompletno ovde prisutni roditelji :lol:) mogli da primenimo. i da danasnji topli, demokratski, prijateljski metod vaspitanja dece koji svi primenjujemo u skladu sa novim teorijama a i sopstvenim osecanjima, pored mnogih pozitivnih efekata, ima za jednu od negativnih posledica upravo ono cime se bavi ova tema  :(
i da bi negde trebalo podvuci crtu, dok je vreme :innocent:
10.12.2002.
19.05.2005.

there's no truth, only perception

rafa

vocko, odlican metod za djake, takvi su bili nastavnici fizickog u nase vreme. strogi i pravedni  :rofl: :kiss1:

svima ostalima  :bighug:

PB, sve ovo sto si opisala a sto se sa Vasom desavalo za vikend mi lici na ono moje ponasanje od pre dve-tri nedelje kad nisam mogla da se smirim od grize savesti?
Da li si je ti imala?
Na stranu sto smo mi only humans i sto deca danas zaista nemaju neke kocnice koje smo mi imali, i koje bi trebali da imaju u ponasanju i komunikaciji sa roditeljima, da li mislite da smo i mi sami krivi sto se oni tako ponasaju? I da nije fer sa nase strane da padamo u trans i ponasamo se ruzno prema njima kad predju sve granice, nego da se treba truditi da granice budu postavljene svakodnevno mnogo nize, te onda mozda do ovakvih eksplozija ne bi ni dolazilo?

Bavim se dosta ovim razmisljanjima u poslednje vreme, sva sam u samokritici i planiranju buduce strategije, bez zezanja.  :lol: I opet, dok ne bude kasno.
10.12.2002.
19.05.2005.

rafa

gasho, nama nas glavni trener i vlasnik (profi fudbaler i reprezentativac) savetuje da ih ne silimo u ovom uzrastu kad nisu raspolozeni za trening. da ih treba pustiti par puta, da se odmore i ponovo zazele lopte i druzenja.  :kiss1:
10.12.2002.
19.05.2005.

linga

Super Anelore, znaci vam i da neko sa strane sagleda situaciju  :bighug:

cici

Mene uopšte ne grize savest ni kad ih kaznim a ni kad viknem, svesna sam da je to za njihovo dobro.Sa druge strane vikanje nije dobro rešenje ali što reče Rafa, ljudi smo ali me ni tad ne grize savest što sam vikala samo mi bude krivo što nisam bila smirenija da ne vide da su me toliko iznervirali.

linga

Mene grize savest ako procenim da nisam dobro reagovala, tj da sam neadekvatno reagovala. Desi se nekad da za glupost burno reagujem, posle mi stvarno bude krivo.
Ali mnooogo zavisi i od toga u kojoj su oni fazi. Evo Jana danima kuc, kuc, divno se slazemo, ali je zato Aleksa podivljao nacisto i sad krenuo da ispituje granice koje do sada nije ni pokusavao. Sreca, pa se ponasa slicno kao sestra mu u tom periodu, pa mu znam fore  :turpija:

Rafo, mozda si u pravu... ja gledam da budem realna i da balasniram *ko i svi mi* ne znam koliko mi uspeva, videcemo kad porastu  :nokti2:

cici

Dešava se svima da odreaguju neadekvatno, možda sam i ja sinoć iako mi se ne čini sa moje tačke gledišta.

gasha

Quote from: rafa on February 01, 2011, 08:43:24 AM
gasho, nama nas glavni trener i vlasnik (profi fudbaler i reprezentativac) savetuje da ih ne silimo u ovom uzrastu kad nisu raspolozeni za trening. da ih treba pustiti par puta, da se odmore i ponovo zazele lopte i druzenja.  :kiss1:

hvala,   :kiss1:
mada pomalo sumnjam da se nije uklopio sa decacima, mm mi kaze da su decaci malo divlji tu u grupi, i da mu oni mozda ne prijaju  :(, videcu, pazicu ...

slazem se sa rafom da je taj savremeni metod vaspitavanja plus potrosacko drustvo koje diktira da se sve nase zelje i potrebe zadovolje odmah, doveo do toga da su nam deca potala nemoguca. Ovo iz skolskog iskustva, u skolama je haos. Iznenadim se kada shvatim da deca nemaju nikakvih obaveza kod kuce, ne izvrsavaju skolske obaveze a od roditelja dobijaju bukvalno sve, skupe patike, najniovije telefone, devojcice nokte ,frizure...Pri tome ti roditelji sve te stvari sa mukom kupuju , ali bi uradili sve za decu, ali na neki pokgresan nacin to rade.
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.