Superkalifradželistik - deca sa posebnim potrebama

Started by Kafica, April 29, 2009, 02:32:11 PM

Previous topic - Next topic

janavi

Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

zvoncica

Mi smo trazili kategorizaciju u novembru da bismo dobili tudju negu i pomoc. Medjutim, rekli su nam da to vise nije potrebno. tako da smo samo sa misljenjem neurologa da mu je potrebna tudja nega i pomoc i ostalim nalazima otisli u socijalno. Posle na komisiju u PIO gde ga je dr (valjda?!)gledala iz daljine i pitala nebuloze (tipa koje reci izgovara, a prethodno je receno da ima samo neartikulisane glasove; uhvatila ga za nogavicu pantalona i pustila; zvala ga po imenu i cudila se zasto se ne okrece i sl. gluposti).
Dobili smo resenje gde pise da je invalid 100%. Tako da za kola ne moras na kategorizaciju. A ne znam kad ce nama to uopste i raditi ili se smatra da je sad kategorizovan. Sta mislis, Janavi?

janavi

nemam pojma, ja imam dva odvojena rešenja, jedno za kategorizaciju (piše nešto kao višestruko ometeno: fizički i umereno mentalno), drugu za TNP na kom ne piše ništa konkretno, sem sume, dokle važi (uzgred isteklo mi, a ja nikako da odem da ponovo odnesem papire) i da joj 'pripadaju sva prava koja ima po zakonu' koje niko nije znao da mi kaže koja su
ona neka sniženja kirije, struje i nemam pojma, komplikovano je jer stan nije na mene, a nemam ugovor da sam podstanar, jer je stan na moju kevu, pa mene sve mrzi da prebacujem...
i tako, ja sam jedna koja ne može da se nakani da se bori sa birokratijom

aj čekamo kaficu
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

Gost51

Quote from: jel on March 17, 2010, 12:47:51 PM
jel neko obavio kategorizaciju?
molim vas razloge  za/protiv
ili je to kad tad neminovno?
i mi smo bili na kategorizaciji  :D
za tnp koja u bd iznosi citavih 25 eur  >:(
i oupste tad mi se cinilo da za svasta nesto treba ta kategorizacija
mislila sam da dijete mora biti negdje registrovano zbog "planiranja" skole, vrtica...
ne daj boze da neko iz bolnice saradjuje sa czsr ili skolama

jel, ima negdje na blogu

janavi

ma otkud sarađuju, ovde makar ne
mi dobili poziv za testiranje za školu, a kategorisana je bila i primala tnp, dakle u sistemu :wall:

nego sad se nešto mislim

kategorizacija se radi po opštini stanovanja, a tnp je mislim republička (ili možda gradska)

Gost51

kod mene je sve gradsko, tj distriktsko, jer smo mi grad/drzava/entitet/distrikt *ebeni
sve zakone bi trebali da imamo svoje
a kojih nema, bez njih se mora

disco2000

jel, a da kontaktiras Savez za cerebralnu i deciju paralizu? Oni su u toku.

jel

hvala Marty, oni su mi i dali ideju
samo sto ja sumnjicava dal to moze da mi bude vise stete nego koristi...  :think:

uglavnom zvala sam Gradski centar za socijalni rad - na Zvezdari je u Krfskoj ulici
usmerili su me na DomZdravlja-razvojno savetovaliste, videcu...  :wall: pa ima nesto sto salju u Nemanjinu pa se ceka... dakle Janavi ista situacija kao 2005te
...
nesto sam se plasila da ako se Zoja kategorise da nece moci da ide u vrtic -obicnu grupu, pa skolu... al kako su mi rekli nema veze  :think:
a za pomoc drzave, kapiram da su neke krajnje smesne povlastice i kinta?
osim mozda za uvoz auta
My name is Luton, Robin Luton :lol:

zvoncica

Jel, ne znam da li su druge povlastice smesne, ali Adrijanova pomoc  je skoro 18000. Ako uzmes u obzir da je plata u marketima i sl. 20000, iznos nije nimalo smesan.
Mada, pretpostavljam da iznos ovisi o stepenu ostecenja. Kod nas je puni iznos.

jel

ok, javljam kad zavrsim kategorizaciju ...
za jedno godinu dana  :lol:

@Janavi  :love32: citala i citala blog   :bighug:
koliko materijala i genijalnih stvari svaka ti cast  :bighug:
My name is Luton, Robin Luton :lol:

janavi

Quote from: zvoncica on March 18, 2010, 07:47:47 PM
Jel, ne znam da li su druge povlastice smesne, ali Adrijanova pomoc  je skoro 18000. Ako uzmes u obzir da je plata u marketima i sl. 20000, iznos nije nimalo smesan.
Mada, pretpostavljam da iznos ovisi o stepenu ostecenja. Kod nas je puni iznos.
V pomoć je bila 6000
izgleda se to ipak nešto promenilo
moraću uskoro da predam ponovo
HVALA TI

zvoncica

Nema na cemu  :kiss1: I ne ceka se bas toliko dugo. Predala sam u novembru, a prvu isplatu smo imali u januaru.

zvoncica

Da dovrsim pricu o decjim invalidskim kolicima. Videla sam ih - kao kisobran kolica su, samo veca. Pricala sa nekim roditeljima. Sazivela sam se sa idejom. Cak sam videla i prednosti (nece mu kliziti guza nadole, nece mu glava padati na rame i sl).
Potrosila sam dva jutra u Sokobanjskoj (nije fizijatrica stigla da napise predlog), vece i jutro kod pedijatra (nije znala kako se popunjava obrazac) i jedno jutro na komisiji. I - ostali bez kolica  :lol: Nije mi do smeha, ali od muke se smejem. Komisija me vratila jer: 1. Adrijan nema 3 godine jos (zar fizijatrica ne zna takav podatak?!!!!); 2. nema odgovarajucu dijagnozu (samo teski oblici CP dobijaju kolica???!!!!) i 3. fizijatrica nije dobro napisala predlog ( :wall: da li je moguce?!).
Naime, procitala sam pre u novinama da se roditelji dece sa Retovim sin. zale da moraju da kupe deci kolica jer ta dg nije na spisku. Medjutim, samo 1 dg je na spisku - malopre navedena! Kako je to moguce?!
Na kraju mi je dr iz komisije rekla da mi fizijatrica mora napisati tu dg, iako je dete nema, jer su propisi takvi. Da covek ne poveruje!
Nadam se da ce fizijatrica hteti u septembru da napise laznu dg, inace cemo da pljackamo banku  :ces:

AnaK

Stvarno neverovatno :(

Nemam reči utehe, samo  :bighug::kiss1:
Janko 23.7.2002.

emge

Ne mogu da vjerujem :(

Nadam se da će se fizijatar raspitati i saznati gdje je pogriješio .