Main Menu

Koliko ste ekoloski svesni?

Started by Nanny Ogg, May 08, 2009, 06:34:48 PM

Previous topic - Next topic

Xe

Stedljive sijalice, trudim se da smanjim kese koje mi uvaljuju u radnji (one stanicle za hleb i mleko), gasim svetla, TV iskljucujem na dugme (ali zato rade oba kompjutera  :-[ )
I u nedelju idemo da cistimo Frusku goru posle maratona :)
Ni ovde nema odvajanja djubreta, posto imamo kopace i prevrtace koji uniste sve slicne napore. :(
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

janavi

u Familiji dobili nove "plastične" kese na kojima piše da su 100% biorazgradive
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

Margarita

Stedljive sijalice, iskljucujem punjace... Al ybg, trosim dezodorans.
Ne bacam smece po ulici, i opominjem decu da to ne rade. Mladji ponekad i baci, ali ga uredno vratim i nateram da odnese do prve kante. :D

Masha

Gde sipate ostatke ulja?
Malopre procitah da 1l ulja zagadi milion l ciste vode, pa ako to radite kao ja :-[ i spite u sudoperu prikiom pranja,imajte u vidu ovo.

disco2000

Pa... nekad u sudoperu (ovaj podatak nisam znala, necu vise).
Uglavnom sipam u nesto pa u kantu.

Elanor

Quote from: Nanny Ogg on May 13, 2009, 03:21:12 PM
Tja...ovde se nista ne reciklira, osim papira, a ni to ne kako bi trebalo
Za reciklazu plastike ni culi, a od reciklaze elektronskog otpada smo miljama daleko  :girl_cray:

pricam o Provinciji, razume se

u provinciji iz koje je mm skupljaju plasticne flase, imaju posebne kontejnere/kaveze za to. valjda u okolini imaju i pogon koji ih preradjuje. mogu samo da zamislim koliko to zagadjuje...
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Sorciere

Ja sam veoma ekoloski svesna: od kada sam u CH recikliram do besvesti! :rofl: Sve posebno: novine i hartija u posebnu papirnu kesu spremno za reciklazu (od skoro su uveli i tetrapak pakovanja od nekog biorazgradivog materijala, pa i on moze u hartiju. Staklo u kontejner za staklo, sav organski otpad (ljuske od krompira, luka, sargarepe... u kesicu pa mm baca (meni mnogo smrdi ta kanta... inace i ostalo djubre baca mm), baterijice, baterije, slomljeni toplomeri i manji akumulatori imaju svoje kante (specijalne), pet ambalaza takodje...
Od skoro gasimo tv iz standby-a u toku noci. Vrhunac odricanja  :D. Stedljive sijalice su vec standard.

I moj najveci doprinos ekosistemu: na posao idem gradskim prevpzom (elektricnim vozovima koji ne zagadjuju okolinu)  :diva:

Svajacarska se bas trudi da bude zelena! Imaju i plan da zamene SVU stolariju na SVIM zgradama (drvenu za pvc) zbog smanjenja gubitka toplog vazduha u vreme grejne sezone i smanjenja globalnog zagrevanja. Imaju manje takse i nize stope osiguranja na "zelena" kola.

Bio hrana je jezivo skupa.

Da, da ima posebnih kantica za zejtin i ulja. Ups, to jos nisam koristila  :-[.
Nina 23.04.2006.

janavi

Quote from: Masha on June 03, 2009, 01:43:36 PM
Gde sipate ostatke ulja?
Malopre procitah da 1l ulja zagadi milion l ciste vode, pa ako to radite kao ja :-[ i spite u sudoperu prikiom pranja,imajte u vidu ovo.
a gde bi ga inače osim u sudoperu?

a šta radite sa lekovima kojima istekne rok upotrebe?
ja sam uglavnom bacala u toalet,
ali sam pitala kod mene u nekoj apoteci, rekli mi da mogu slobodno kod njih da donesem :)
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

Dusica

Ja ostatke ulja prosipam iskljucivo u wc solju, zajedno sa vrelom vodom i deterdzentom :)
Ali cu zato ovih dana biti potpuno neekoloski savesna i sve u cistoj ilegali u sred noci spustiti pored kontejenera ukljucujuci novine, raspadnuti namestaj i razne staklene predmete.

Masha

Quote from: janavi on June 03, 2009, 04:14:52 PM
a gde bi ga inače osim u sudoperu?

a šta radite sa lekovima kojima istekne rok upotrebe?
ja sam uglavnom bacala u toalet,
ali sam pitala kod mene u nekoj apoteci, rekli mi da mogu slobodno kod njih da donesem :)
Kazu u flase pa u kontejner :D

Masha

Dusice, da ti dam ja telefon od jednog lokalnog saklupljaca svega i svacega da ti to odnese. Meni je pola stana izneo, posle sam mu trazila fon, pa ga zovem kada se nakupi :D

Dusica

Masho davaj odmah! Jao kako si me sad obradovala nemas pojma :D
A da li on nosi i krupne stvari, imam jedan deo od sudopere koji bih rado poklonila, plus jos svasta nesto, ma Eldorado za njega :)

Margarita

Ulje prosipam bas kao Dusica, a lekove bacam u kantu za smece.

janavi

Quote from: Masha on June 03, 2009, 06:20:09 PM
Kazu u flase pa u kontejner :D
u kakve flaše?
staklene verovatno?
kao da se te flaše neće razbiti, i ulje neće iscuriti, u zemlju, ili gde već...

AnaK

Pročitah u Zabavniku, šokirala sam se:

QuoteUkupna površina odbačenih plastičnih kesa u Srbiji iznosi 240.000 kvadratnih kilometara dnevno.
Janko 23.7.2002.