Main Menu

Inkluzija - svete gde smo?

Started by jel, May 08, 2009, 10:53:32 PM

Previous topic - Next topic

prevodilica

porodilište Narodni Front, pre 4 godine...ne podsećajte me, horor... :wall:
roditelji koji su dobili dete sa Daunovim sindromom su pored potvrđene dijagnoze, 3 dana nakon porođaja, dobili odmah i kompletnu listu svih institucija gde dete mogu "prebaciti", plus predviđanja da dete sigurno neće moći samo da se hrani, ni na flašicu da pije (u bolnici su je odmah hranili preko slamčice, nisu ni probali da daju dudu), ni da hoda, ništa samostalno da radi
upoznaću vas jednom prilikom sa devojčicom, po koju su roditelji, osvešćeni posle šoka izazvanog lekarskim postupcima, došli nakon 14 dana u bolnici,
veselom, razigranom, svaštojedom koji sama ruča supice, čorbice i sl, pravim zvrkom na toboganu, devojčicom koja priča uz svoje slikovnice i uči nove i nove stvari  :love32:

maripoza

Mojoj drugarici su sve to napricali kad su je nagovarali da radi amnio. Odlepila je. Na kraju se njen muz izderao na doktora. Prvo, sto joj sve to pricaju bez ikakvih indikacija, a drugo, sto joj pricaju tako kao da je unapred nagovaraju da se odrekne deteta ako se tako nesto desi.

Na kraju nije ni amnio htela da radi, poslala ih sve u pm i rekla da je to njeno dete, kakvo god da se rodi i da ce ga, naravno, u svakom slucaju zadrzati, te joj amnio ni ne treba. A rodila je savrseno zdravu devojcicu.
Old enough to know better, but too young to care.

Pepi

Neki od vas znaju da je moj brat od tetke dobio devojčicu sa DS i teškom srčanom manom. Lekari su ih odmah nagovarali da dete daju u neku ustanovu, svi smo se o tome raspitivali, ali i o mogućnostima za neki koliko -toliko normalan rast i razvoj. Na svu sreću, odustali su od ustanove, izvršena je operacija na srcu kad je imala 6 meseci, i sad je ona jedna divna, vesela devojčica, lepo napreduje  :love32:

MissL

Stiv 24.11.2003.

Ucinilo mi se da cu da prestanem da pusim :D

Lani

:(

Moj tata bi se verovatno naljutio da me čuje ali doktori umeju da budu itekako surovi i bezdušni.

janavi

Quote from: Lani on April 09, 2010, 12:49:54 PM
:(

Moj tata bi se verovatno naljutio da me čuje ali doktori umeju da budu itekako surovi i bezdušni.
mislim da se ne bi naljutio, već je on uradio svoje da ti ne budeš takva

ovako isto mislim i o svom ocu
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

Finalina

Juce je u odeljenje drugog razreda, u kome je moja cerka, stigao novi djak - dete sa pp. ( mm je juce vodio decu u skolu pa je tako i to u prolazu cuo)

Jos uvek nemam nikakvu informaciju, a ni naznaku da bi na to trebalo da se obrati paznja (bilo kakva).

Elem, u vec poznatoj epopeji "o skoli"  :lol:  , jutros sam do 8:15 cekala uciteljicu ( :shout: ), dok je razgovarala sa nekim covekom na temu njegovog i dalje nemirnog deteta ( :hm: ) , da pitam za tog novog djaka ( inace imamo mi i jos jednog decaka, maltretiranog u jednoj obliznjoj skoli, koji je stigao na pocetku ove skolske godine ). Doslovce mi je odgovorila : ma pustite novog djaka ( sa sve odmahivanjem rukom  ) . Sutra cu ponovo da odem i da pitam isto, samo zato sto sam juce cula kako je ta ista uciteljica okarakterisala decaka u zelji da jednoj mami skrene paznju njenog sina (koji je takodje nemiran :hm: ) kako ovaj ne treba ni da ga gleda da se ne bi izazivali ( "mora da se smiri ovo vase dete, evo sada imamo i novog djaka i on je stariji od svih dve godine i on je tek strasan i ovaj vas ne sme ni da ga gleda" ) ... ii taaaako ....

Ja zamisljam da bi verovatno svima bilo lakse & lepse da kada se vec pocinje sa necim novim kao sto je inkluzija da se na to u samom delovanju i obrati neka paznja. Stvarno nisam spremna da posmatram kako se deca pepustaju slucaju i sami snalaze u ophodjenju sa novim drugarima kojima sigurno ( bas kao i njihovim roditeljima ) treba napraviti prostora za kvalitetan zivot u ovom delu koji se odnosi na skolu .

jel

da  :)
mislim da glavnu ulogu treba da odigra ucitelj
ali pitanje da li su ucitelji za to spremni??  :think:

treba proceniti ko jeste, ko ce deci na jednostavan i opusten nacin predstaviti novo dete
i ukljuciti ga u sredinu...
naravno, roditeljima takodje treba objasniti da ne bi deci razvijali predrasude kod kuce
tipa' nemoj sa njim da se druzis da te...ne povredi, zarazi'i sl

mada moram da priznam da u poslednje vreme sve vise roditelja (iskustav iz parkica)
potpuno normalno reaguju na moje dete
sto je bas ohrabrujuce  :)
My name is Luton, Robin Luton :lol:

MissL

Da li ste videli onaj jezivi tekst u Blicu na temu nepojavljivanja 160 sestaka u skoli zbog jednog hiperaktivnog deteta? Tekst napisan kao da je kriminalac :hm: ne volim inace ovo da govorim, ali - jbmt drzavu. A ovaj mi vise dve recenice ne bi napisao
Stiv 24.11.2003.

Ucinilo mi se da cu da prestanem da pusim :D

janavi

Quote from: MissL on October 26, 2010, 07:10:29 PM
Da li ste videli onaj jezivi tekst u Blicu na temu nepojavljivanja 160 sestaka u skoli zbog jednog hiperaktivnog deteta? Tekst napisan kao da je kriminalac :hm: ne volim inace ovo da govorim, ali - jbmt drzavu. A ovaj mi vise dve recenice ne bi napisao
uh bre užas
evo teksta na netu
http://goo.gl/tiVF
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

Lani

A više od polovine komentara je  :bad:

Unabebili

Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

Lukina mama

ovaj tekst je sacuvaj boze  :blink:, to je hiperaktivnost, ovde ima takve dece na svakom koraku i niko ne bojkotuje nastavu... strasno.....
Luka ,09 April 2005

Nanny Ogg

ovaj tekst u Blicu me je rastuzio, a komentari me iznervirali  :crazy:

Ajte zene, ne dram'te

jel

a za onog decaka? jel to neka fora?
kao da su smisleno osoblje skole organizovalo tj 'usmerilo' roditelje da se pobune ne bi li se otarasili 'problema'  >:(
My name is Luton, Robin Luton :lol: