Main Menu

Inkluzija - svete gde smo?

Started by jel, May 08, 2009, 10:53:32 PM

Previous topic - Next topic

linga

Quote from: Zumbulica on October 27, 2010, 09:32:50 AM
Potpis, ovde sigurno nije rec samo o problemu hiperaktivnosti, niti su skole, deca, deca, roditelji toliko prosti
i netolerantni. Mislim da ce ovakvih slucajeva biti sve vise, jer se od roditelja ocekuje da mirno iscekuju da dete
bude povredjeno da bi zlostavljac napredovao jedan koracic vise ka jedinici iz vladanja i  neobavezujucoj
preporuci da promeni skolu.

Mislim da nisi u pravu i da roditelji jesu netolerantni, i veoma uskih vidika i totalno nepripremljeni za inkluziju.
Ukljucujuci i deo osoblja u skolama.

janavi

o da, jesu, vrlo su netolerantni 'ostali' roditelji... ovo ja iz sopstvenog iskustva sa svojim detetom
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

linga

Quote from: janavi on October 27, 2010, 11:28:19 AM
o da, jesu, vrlo su netolerantni 'ostali' roditelji... ovo ja iz sopstvenog iskustva sa svojim detetom

Kod Jane u grupi ima decak s razvojnom disfazijom,  morali su roditeljima da objasnjavaju da on nije nemiran i nevaljao :(

anelore

Znate kako, ne moze se biti tolerantan prema nepoznatom, to je valjda svima jasno. A prosecan roditelj ne zna, i iskreno, ne vidim da bi morao da zna, sta je razvojna disfazija. On samo vidi kako se neko dete ponasa ili cuje o tome od svog deteta, i donosi neke zakljucke. I takodje sam uverena da dobar broj ucitelja, sve i ako zna sta je razvojna disfazija i ADHD, ne zna uvek kako da se pravilno nosi sa time, a i dodatno je onemogucen velikim brojem dece u odeljenju. 

janavi

pa u tome i jeste poenta tolerancije, prema nepoznatom...

a roditelji nisu upoznati, zato što se ranije nisu sretali sa decom koja nisu 'kao njihova', tu je greška sistema, treba odmah u vrtiću od prvih grupa da različite dece ima, pa će se sretati...
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

linga

Quote from: anelore on October 27, 2010, 11:42:15 AM
Znate kako, ne moze se biti tolerantan prema nepoznatom, to je valjda svima jasno. A prosecan roditelj ne zna, i iskreno, ne vidim da bi morao da zna, sta je razvojna disfazija. On samo vidi kako se neko dete ponasa ili cuje o tome od svog deteta, i donosi neke zakljucke. I takodje sam uverena da dobar broj ucitelja, sve i ako zna sta je razvojna disfazija i ADHD, ne zna uvek kako da se pravilno nosi sa time, a i dodatno je onemogucen velikim brojem dece u odeljenju. 

Pa cekaj, a gde su onda tu vasptitaci, ucitelji?
Sticajem okolnosti ja znam sta je to, a da ne znam, verujem da bih prvo izguglala  o cemu se radi...
O.k. nije lako, ali mogu svi da se bar malo potrude...

Lani

Stoji da ljudi koji ne znaju o čemu se radi ne moraju da budu tolerantni i puni razumevanja prema tome, ali ono što je meni zasmetalo u komentarima jeste to a priori svrstavanje deteta u određen koš i svaljivanje krivice na roditelje u smislu dete je agresivno jer ga mama nije dovoljno mazila kad je bio mali.  :hm: Čak je bio i  :pleasantry: šaljiv komentar da je dete agresivno jer je iz Zemuna. :hm: Ili komentar da nam je ta bolest stigla sa trulog Zapada i sl.
Ja kad o nečemu ništa ne znam ili ćutim ili ne lupetam gluposti.

anelore

Nemojte me pogresno shvatiti, ne opravdavam, no objasnjavam. I nazalost, nisu svi podjednako spremni na to da uloze trud u razumevanje drugih i drugacijih, toga smo svi valjda dovoljno svesni.

anelore

Quote from: Lani on October 27, 2010, 12:03:48 PM
Stoji da ljudi koji ne znaju o čemu se radi ne moraju da budu tolerantni i puni razumevanja prema tome, ali ono što je meni zasmetalo u komentarima jeste to a priori svrstavanje deteta u određen koš i svaljivanje krivice na roditelje u smislu dete je agresivno jer ga mama nije dovoljno mazila kad je bio mali.  :hm: Čak je bio i  :pleasantry: šaljiv komentar da je dete agresivno jer je iz Zemuna. :hm: Ili komentar da nam je ta bolest stigla sa trulog Zapada i sl.
Ja kad o nečemu ništa ne znam ili ćutim ili ne lupetam gluposti.
Al' to je zato sto si ti pametna i lepo vaspitana.

linga

Nanny Ogg

Ja sve na ovu temu mislim isto kao i anelore (dnas me nesto u'vatilo da je jurim po forumu i potpisujem  :girl_haha: :kiss1:). Mislim da vecina nas (kad kazem nas, mislim na ovo, forumsko okruzenje) i nema pojma kakvih sve likova ima out there  :crazy: i koliko ljudi mogu da budu ne samo netolerantni i uskogrudi, vec i grubi i losi i svakakvi...

Ajte zene, ne dram'te

Lani

Okruženje nam je, generally speaking, sačuvaj me Bože... Ovo je samo primer, a kad tako dobijem blic uvid u to lepo se stresem od muke.

Margarita

u petrovoj grupi u vrticu je od prosle godine decak za koga mislim da ima neki od ovih 'problema'
otkako je dosao, vasp. se zale da se nikako ne uklapa, grub je, nemiran, podstice ih na grube igre... kazu da je i psiholog ukljucen u pricu oko njega, ali da mu ne mogu nista
sticajem okolnosti, zimus sam prisustvovala sceni za petrov rodjendan, gde ih je vasp. okupila i pricali su sta mu zele. ovaj mali je rekao da mu zeli g**no
ruzno je, slazem se
ali vasp. reakcija mi je bila jos gora, urlanje na dete, bes, odvlacenje u hodnik... ako se i inace tako ponasaju na njegove ispade, ne znam sta ocekuju zauzvrat
pre neki dan mi se druga vasp. 'zalila' kao ne pomaze kazna i grdnja, nego kad ne zna vise sta ce sa njim, pusti ga da se malo istrci po hodniku - to je valjda napredak

Nanny Ogg

E bas to :(

A na slicnu temu [spoiler]juce sam vodila V na decji rodjendan ni manje ni vise nego u diskoteku  :blink: Roditelji tog deteta su vlasnici, pa reko' ajde, verovatno im bilo tako jeftinije nego da placaju igraonicu..ali tamo mrak, zadimljeno, sibaju oni specijalni efekti kao na narodnjackom koncertu, a tek muzika  :crazy: :crazy: A ne zna se ko vise luduje, dal deca, dal roditelji..Kazu, diiivno se proveli  :crazy:Jedva se oporavih od kulturoloskog soka  :rofl: spoiler]

Ajte zene, ne dram'te

Finalina

Quote from: linga on October 27, 2010, 11:22:45 AM
Mislim da nisi u pravu i da roditelji jesu netolerantni, i veoma uskih vidika i totalno nepripremljeni za inkluziju.
Ukljucujuci i deo osoblja u skolama.
slazem se sa ovim
takodje imala sam priliku da cujem kako su se neki u skolama i javno izjasnili da nisu spremni za sve i  da ne mogu da sprovedu u delo neke stvari