Neurolingvističko programiranje (NLP)

Started by AnaK, April 03, 2011, 09:27:16 PM

Previous topic - Next topic

Saska

Sinoc sam videla naslov, pa sam pomislila da je u pitanju neko gramaticko pravilo, pa nerviramo AnuK zato sto nepravilno koristimo ove izraze  :lol:

AnaK

Janko 23.7.2002.

chokoladica

Quote from: Masha on April 04, 2011, 07:40:07 AM
;D Mali dodatak:
Bilo bi lepo...bla bla, ali NE MORAM.
Kroz primenjivanje tj praksu se i usvaja, zato u pocetku i izgleda kao da recenica nije deo tebe, vremenom se filozofija menja.
pa ja imam problem sa tim "ne mora" delom  :rofl: znas vec

MissL

Stiv 24.11.2003.

Ucinilo mi se da cu da prestanem da pusim :D

Finalina

odavno sam izbacila "moram da"
u obraćanju deci tj drugima koristim "treba da" kao afirmativno (umesto moranja)

korisno je ovo sto pise u prvom postu, ali sta je nlp?

NikkiL

Quote from: Finalina on April 04, 2011, 11:54:51 PM
odavno sam izbacila "moram da"
u obraćanju deci tj drugima koristim "treba da" kao afirmativno (umesto moranja)

korisno je ovo sto pise u prvom postu, ali sta je nlp?

NLP je neurolingvisticko programiranje, ja ga zovem i crna ovca psihologije posto je nepriznat u stručnim krugovima (mada vidim da se ipak koristi). Zasnovan je na relativno slicnim principima kao kognitivno bihejvioralna terapija (koja je mejnstream), sustina je u reprogramiranju nacina na koji razmisljamo i nacina na koji se izražavamo a polazna osnova mislim da je slicna kao za CBT da je ono kako se ponašamo posledica onoga kako razmišljamo i shema koje su nam usadjene i nesvesno ih pratimo... tako nekako, Masa ce vise o tome znati pretpostavljam...

Ja nemam dovoljno informacija da se odlucim vredi li to cemu ili ne. Za CBT mislim da je jako dobra terapija i da ima veliku utemeljenost, pa ako je NLP relativno slican to može da funkcioniše .. Jedino sto meni tu smeta jeste sto nesto ne mislim da se za jedan vikend treninga (za koji platis par hiljada dolara-evra) mogu dobiti konkretni rezultati, tu je potrebna duža praksa... CBT jeste relativno brza i efikasna u odnosu na recimo klasicnu psihoterapiju ali nije bas toliko brza.. tako da ne znam... ako neko ima iskustva bas bih volela da cujem...

Ima ovde nas NLP centar
http://www.nlpcentar.com/nlp-trening.php
CyberPsihologija Blog
Dekoracija torti i kolaca

Angela 27.10. 2002
Konstantin 03.01. 2006

Saska

Ako sam ista razumela Nikki u onom prvom pasusu...  :innocent:

AnaK

Janko 23.7.2002.

Finalina

Glitter

Unabebili

jbte, pa ja sam u hronicnom stresu, ja sver ecnice pocinjem sa "moram da"  :girl_cray:
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

rafa

Pa znate kako, ovo mozda pali kod disciplinovanih i vrednih ljudi.  :think:
Kod (nas) ostalih, mislim da moze da ima lazno-opustajuci efekat.

Ako svoje 'moram da' ili 'danas obavezno...' pretvorim u 'bilo bi dobro', ja cu da se opustim i razgacim. Kad se vec ne mora, uvek ima nesto pametnije da se radi.  :rofl:
Ne smem da nabrojim sta vec mesecima 'moram da' ali jos nije preslo iz 'bilo bi dobro faze'.
Dok ga ne prevedem u crvenu kategoriju, ja cu radje da blejim i gubim vreme na sve ostalo osim na ono sto moram.  :-[
10.12.2002.
19.05.2005.

there's no truth, only perception

lilit_depp

i ja ko rafa. meni ovo ustvari smešno, ali super što postoje ljudi kod kojih daje rezultate.   :)
L, L, K

Tikica

znam ponesto o tome.
zabranjene reci u poslovnoj komunikaciji:

"da, ali" - zameniti sa "medjutim",
"problem" - zameniti recju "situacija",
"jeftino"- zameniti sa "povoljno, pristupacno"...
"mora da ste me pogresno razumeli" - zameniti sa "mislim da je doslo do nesporazuma",
"da li smem da vas pitam nesto" - jednostavno, postaviti pitanje,
"ne mogu da vam obecam"... - zameniti sa "ucinicu sve sto je u mojoj moci",
...

na poslu sam i ne mogu sada da pisem, ali nastavicu,

Blue

Quote from: lilit_depp on April 05, 2011, 02:46:08 PM
meni ovo ustvari smešno

i meni  :lol:

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.