Neurolingvističko programiranje (NLP)

Started by AnaK, April 03, 2011, 09:27:16 PM

Previous topic - Next topic

AnaK

Ovo je jedna od najkorisnih ideja sa NLP seminara.

Naime, veoma je korisno da izbacimo iz rečnika fraze "moram da" i "treba da". A evo i objašnjenja zašto:

Rečenice koje počinju sa "moram da" i slično, spadaju u emocionalne konstrukcije koje se nazivaju ograničenja.

Veorvali ili ne, svaki put kada izgovorite rečenicu "moram da..." vaš organizam pretrpi mikrostres. Rađeni su brojni eksperimenti koji ovo potvrđuju. Ovaj stres nastaje iz razloga što se neka radnja predstavlja mozgu kao "na silu", i kao nešto loše što ne bismo radili svojom voljom.

Primeri:

"Moram večeras da operem kosu"
"Moram da svratim da odnesem CD"
"Treba da uplatim Internet"
"Moram da se vidim sa Jovanom"

Svaka od ovih rečenica izaziva mikrostres. Sada, kada znam za ovo, u svom okruženju osluškujem i uočavam na stotine ljudi koji kompletan svoj dan popunjavaju ovakvim rečenicama. Ti ljudi nisu ni svesni koliko im te rečenice oduzimaju energije. Jednostavno, kada se dan završi, nekako su ispijeni i isisani od svih tih stvari koje su tog dana morali da urade.

Ovo možete sami na sebi da osetite. Zapamtite dobro ideju ovog teksta, i prvi sledeći put kada budete izgovorili rečenicu "Moram da..." obratite pažnju na vaše telo. Osetićete negde, na nekom mestu, nešto poput stezanja, gušenja, pritiskanja... neko u grudima, neko u stomaku, neko u potiljku... varira od osobe do osobe, ali osećaj je uvek isti: ograničavanje slobode koje nam izazove mali stres.

Ono što je fascinantno: Dodatak "Moram da..." degradira čak i radnje koje su veoma pozitivne i dobre za nas, i snižava im vrednost. Pogledajte kako neke naizgled fantastične stvari gube na vrednosti i utapaju se u sivilo kada stavimo "Moram da" ispred:

"Moram da idem u banku da podignem platu"
"Moram da se vidim sa dečkom"
"Treba da krenem na Maldive za nedelju dana"
"Moram da odem na masažu večeras"
"Ne mogu sada, moram da idem na neku ludu žurku"
Šta je alternativa?

Vrlo prosto. Umesto "moram da" i "treba da", slobodno izrecite celu rečenicu kao da ćete to uraditi:

"Večeras ću da operem kosu"
"Idem da odnesem CD"
"Idem da se vidim sa Jovanom"
"Videću se sa dečkom"
"Večeras idem na masažu"

Vidite? Rečenice imaju isti smisao, a primećujete li koliko sada deluju rasterećenije kada ih izgovarate? Kao da je ceo život pesma, i kao da uživate u svemu što radite jer se to jednostavno dešava.

Ako usvojite ovo, primetićete vrlo brzo da vam koristi. Nagon toga slobodno počnite polako da prenosite ovu ideju svojim prijateljima.
---

Naleteh na ovo, baš mi deluje logično. :)
Janko 23.7.2002.

chokoladica

Bilo bi lepo da veceras operem kosu
Bilo bi lepo da se veceras vidim sa deckom

:lol: naucila me Masha..a ja ne primenjujem ..Ja sam uvek u fazonu MORAAAAAAAAAAA, sad ili nikad. Definitivno lose utice na organizam. Naravno, cim se to ne ostvari ili nesto ne stignem, dozivim blagi nervni slom.

kalimero

uh, dopada mi se ovo Mashino..... ja sa "moram" i "treba da" uvek srljam u jedan od svojih najvecih problema - ocekivanje, pa se gotovo uvek razocaram jer me zivot iznenadi (da, da, cak i za male stvari, tipa pranje kose :lol:)
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

cici

Ovo je super ali retko ko primenjuje.

Mogli bi da počnemo da vežbamo!

Beatrix Kiddo

Ja i kad ne koristim te izraze, intonacija mi je takva kao da sam izgovorila jedan od njih, pogotovo kad govorim o obavezama :no:

Balša  02.09.2002.
Varja  29.07.2004.
Uroš   07.05.2007.

gasha

nisam ovo znala, ali yaista dobro zvuci,
stvarno bi bili lepo da pocenem i da koristim

vidim da stalno pricam i moranju i obavezama, te moram ovo te moram ono,
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

Margarita

Gost51

super zvuci
htjedoh da kazem da cu morati da vjezbam :wall:

NenaS

"Moram da..." i "Treba da"... su nam, nažalost, kodovi upisani od detinjstva, preko škole, pa do posla, kuće... Svuda smo to slušali - od roditelja, od nastavnika i profesora, od šefova. I nastavljamo da ih, po automatizmu, ponavljamo i našoj deci. Bilo bi lepo da, za početak, makar "smanjim dozu" tih moram i treba da..
Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

Xe

"Moram da" najcesce koristim u izgovorima  :-[  (ne mogu sad, moram da...)
Treba da... koristim, mada mi je cesce: "prvo ovo da uradim, pa onda ono..." ili "sad cu ovo, a onda imam..."
Meni to "treba da" deluje kao pogodba, i nekako nedovoljno sigurno.  :ces: Koristim kad govorim o nekoj malo daljoj buducnosti (kad dozvoljavam da me nesto eventualno spreci)
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

dmi

mene je isto masa indoktrinirala pa se trudim da sto manje primenjujem ove dve fraze i preformulisem kad god mogu
Tesa Principessa 12.06.2005.
"...you're never fully dressed without a smile..."

"Act the way you'd like to be and soon you'll be the way you act."  — Leonard Cohen

janavi

hm... ja uopšte ne gledam tako te izraze

meni je
'treba večeras da operem kosu'
daleko blaže nego
'večeras ću da operem kosu'

ovo drugo znači da ću OBAVEZNO to da uradim, a  prvi da uopšte ne mora da znači da hoću, čak je verovatnije da neću

uopšte, smatram da većina ljudi ne upotrebljava te izraze toliko precizno, koliko bi ih neko drugi tumačio
govorim o običnom, svakodnevnom govoru
ja prva, uopšte ne merim toliko svaki izraz, a ako ga neko tako sa merenjem tumači... pa, rekla bih, to je njegov problem :D
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

Masha

;D Mali dodatak:
Bilo bi lepo...bla bla, ali NE MORAM.
Kroz primenjivanje tj praksu se i usvaja, zato u pocetku i izgleda kao da recenica nije deo tebe, vremenom se filozofija menja.

AnaK

Janko 23.7.2002.

linga

Masho, jos da nam radis nadziranje i kontrolu  :bighug: :kiss1: