Neurolingvističko programiranje (NLP)

Started by AnaK, April 03, 2011, 09:27:16 PM

Previous topic - Next topic

Plava Baklava

:clap: :clap: :clap: :clap: Moramd a odstampam i da citam na tenane. poznajem zenu-trenera NLP-a ali mi je ona licno primerak zbog kog radije ne bih isla na kurs. medjutim, jasno mi je da je to subjektivno, da trenera ima raznih, kao i psihologa, doktora itd. Meni sve te razne metode imaju dosta zajednickih karakteristika i polaznih tacaka, i verujem u efikasnost. Promenom stava menjamo svoju realnost. Reprogramiratis ebe nije jendostavno, ali nije ni nemoguce  :good:

Hvala  :kiss1:

moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

Tikica

AnaK, Unabebili,

Nisam ni ja savladala i primenila u praksi bas sve ovo. Mislim da je tesko izvodljivo pridrzavati se bas svega, ali ipak ponesto udje u glavu. Treba se vracati na tekst i vezbati. Dobro je zamisliti neki problem tokom citanja teksta, i postavljati i odgovarati na pitanja. Navike se tesko menjaju. Potrebno je vreme.

Bice jos tekstova i prakticnih vezbi. Ovo je tek uvod.

Moram da se ogradim,
nisam za doslovno i apsolutno programiranje, vec za to da svako od nas prepozna ono sta mu je potrebno, i radi na tome.

Mene je najvise dobila ona recenica o razlicitim dozivljajima botanicara, drvosece i umetnika dok setaju sumom. To mi je najjaca poenta - nauciti da sagledavamo situacije iz razlicitih uglova.

pozdrav  :flower:

Tikica

Quote from: Plava Baklava on April 08, 2011, 11:03:42 AM
:clap: :clap: :clap: :clap: Moramd a odstampam i da citam na tenane. poznajem zenu-trenera NLP-a ali mi je ona licno primerak zbog kog radije ne bih isla na kurs. medjutim, jasno mi je da je to subjektivno, da trenera ima raznih, kao i psihologa, doktora itd. Meni sve te razne metode imaju dosta zajednickih karakteristika i polaznih tacaka, i verujem u efikasnost. Promenom stava menjamo svoju realnost. Reprogramiratis ebe nije jendostavno, ali nije ni nemoguce  :good:

Hvala  :kiss1:

Razumem te i slazem se sa tobom.
Treneri koji su meni predavali u Egleskoj su toliko uvezbani, toliko im je sve to uslo u krv, da se pitam da li su sacuvali sopstveni individualizam. To mi je ekstremno, a iako NLP smatram veoma korisnom vestinom koju treba znati i primeniti, ipak sam za umerenost u svemu, pa i tome.
Instruktori, zaista cesto deluju previse programirano.

Plava Baklava

Vise sam imala na umu zloupotrebu, koja je kod ove zene jako prisutna. Manipulacija klijentima na onaj naj-fuj nacin.

Inace, prosla sam deo Silva-metode kod sjajnog coveka i to je sasvim druga prica.

moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

Tikica

Putovanje dugo hiljadu milja počinje prvim korakom.
Ako je cilj dobro postavljen, onda je ostvariv, podsticajan i teže mu je
odoleti.

SADAŠNJE STANJE I ŽELJENO STANJE

Na promene u poslovanju, licnom razvoju ili obrazovanju može se gledati kao na put iz sadašnjeg u željeno stanje. Problem predstavlja ono šta čini razliku između ta dva stanja. Postavljajući cilj koji želite ostvariti u budućnosti, stvorili ste problem u sadašnjosti, i obrnuto, svaki problem u sadašnjosti može biti postavljen kao cilj. Vaše ponašanje, razmišljanje i osecaj u sadašnjem trenutku razlikovaće se od onih u željenom stanju. Da biste prešli iz jednog stanja u drugo, potrebni su vam izvori.
Energija za taj put dolazi iz motivacije. Željeno stanje mora biti nešto što zaista želimo, ili jasno povezano s onim što zaista želimo. Takođe, moramo se u potpunosti posvetiti cilju: postojanje sumnji često ukazuje na to da ekološki okvir nije u potpunosti uzet u obzir. Ukratko, moramo želeti preći taj put i verovati da je cilj dostižan i vredan truda.
Sredstva kojim se cilj postiže su veštine, tehnike i izvorišna stanja uma. Tu spadaju još i fiziologija, ishrana, snaga i izdržljivost. NLP veštine predstavljaju bogate izvore za savladavanje prepreka i svih vrsta otpora i smetnji.

KOMUNIKACIJA

Komunikacija je višeslojna reč koja podrazumeva svako opstenje sa drugima: neobavezni razgovor, uveravanje, podučavanje i pregovaranje.
Šta znači reč ,,komunikacija"?
Komunikacija je zapravo krug ili petlja koja podrazumeva barem dvoje ljudi. Ne možete komunicirati sa figuricom od voska: to ne bi imalo smisla jer ne biste dobijali odgovor. Kada komunicirate sa drugom osobom dobijate odgovor i reagujete u skladu sa svojim mislima i osećajima. Vaše trenutno raspoloženje uzrokovano je vašim unutrasnjim reakcijama na ono što vidite i čujete. Samo ako obratite paznju na drugu osobu, dobićete predstavu o tome šta potom treba reći ili učiniti. Vaš sagovornik na isti način reaguje na vaše ponašanje.

Vi komunicirate rečima, tonom glasom i svojim telom: držanjem, gestovima, izrazima lica. Komunikaciju ne možete izbeći. Neke poruke prenosite čak i kada ništa ne kažete i kada mirujete. Prema tome, komunikacija podrazumeva poruku koja se prenosi od jedne do druge osobe. Kako znate da je poruka koju šaljete istovetna onoj koju onaj drugi prima? Verovatno vam se dogodilo da ste bili zapanjeni kako je bila protumačena neka vaša bezazlena opaska.
Kako možete biti sigurni da je onaj drugi shvatio vašu poruku onako kako ste vi to želeli?

Na kursevima NLP-a postoji jedna zanimljiva vežba: izaberete jednu jednostavnu rečenicu (na primer: ,,Danas je lep dan") i tri osnovne emotivne poruke koje želite iskazati tom rečenicom. Možete je izgovoriti sretno, preteći ili sarkastično. Izrecite tu rečenicu na tri načina nekom drugom, ne objašnjavajući koje tri poruke želite preneti. Potom pitajte sagovornika neka vam kaže koje je poruke razumeo iz vaših rečenica. Ponekad se poruka koju ste nameravali preneti poklapa sa onim što je on primio. Najčešće, ne. Potom možete proučiti šta je potrebno promeniti u glasu i govoru tela da biste bili sigurni da je dobijena poruka istovetna poslatoj.

Komunikacija je mnogo više od izgovorenih reči. Reči predstavljaju samo mali deo izražajnih sposobnosti ljudskog bića. Istraživanja pokazuju da je prilikom prezentacije pred skupom ljudi, pedeset pet posto utiska određeno govorom tela - držanjem, gestovima, mimikom - trideset osam posto intonacijom, a samo sedam posto sadržajem prezentacije. (Mehrabian i Ferris, ,,Zaključci o stavovima pri neverbalnoj komunikaciji u dva kanala", Časopis za psihološko savjetovanje, br. 31, 1967., str. 248-252).
Ti će se odnosi razlikovati od situacije do situacije, ali je posve jasno da govor tela i intonacija mnogo doprinose utisku i značenju onoga što govorimo. Bitno je kako nešto kažemo, a ne o čemu se radi. Margaret Thatcher uložila je poprilično vremena i truda u menjanju intonacije. Intonacija i govor tela određuju jesu li reči ,,Dobar dan" običan pozdrav, pretnja, omalovažavanje ili srdačan pozdrav. Glumci ne rade na rečima, oni vežbaju intonaciju i govor tela. Svaki glumac mora biti u stanju da prenese najmanje desetak različitih nijansi značenja pomoću reči ,,Ne". Svi mi prenosimo mnoštvo nijansi značenja u svakodnevnoj komunikaciji i najverovatnije i sami izgovaramo ,,Ne" na desetak različitih načina, samo što to radimo nesvesno.

Ako su reči sadržaj poruke, onda su držanje, gestovi, izrazi lica i intonacija kontekst u koji je poruka uklopljena, a zajedno prenose značenje komunikacije.
Dakle, ne postoji garancija da je sagovornik razumeo značenje poruke koju pokušavamo preneti. Odgovor zavisi od cilja, oštrini, zapažanja i fleksibilnosti. Odredili smo cilj komunikacije. Opažamo reakcije koje smo elicitirali i menjamo ono šta radimo ili govorimo dok ne dobijemo odgovarajuću reakciju.

Kako biste bili uspešni u komunikaciji, pratite načelo:
Značenje komunikacije nalazi se u dobijenom odgovoru.

Mi svakodnevno koristimo komunikacijske veštine kako bismo uticali na ljude: svaka terapija, upravljanje i obrazovanje podrazumevaju manipulativne i komunikacijske veštine. Tu, pak, dolazi do paradoksa jer se događa da se korisne veštine kritikuju i obeležavaju kao manipulacija uprkos tome što niko ne uči veštine koje nisu korisne. Pojam manipulacija nosi negativno značenje, podrazumevajući da neko, na neki način nameće drugome nešto suprotno njegovim interesima.
To, pak, posve izvesno ne vredi za NLP: on ima mudrost, izbor i ekologiju ugrađene na jednom dubljem nivou. NLP karakterise sposobnost reagovanja na odgovarajući način, pri čemu se razume i shvata model sveta drugih. Komunikacija je petlja: ono šta činite utiče na druge ljude, a ono što oni čine utiče na vas, i ne može biti drukčije. Vi možete preuzeti odgovornost za svoju ulogu u petlji. Vi već utičete na druge: jedini izbor koji imate je u tome želite li biti svesni učinaka koje stvarate ili ne želite. Jedino je pitanje, dakle, možete li uticati integritetom svoje licnosti. Da li je uticaj koji stvarate u skladu sa vašim sistemom vrednosti? NLP tehnike zaista su neutralne. Kako se koriste i u koju svrhu, slično je vožnji automobila: sve zavisi od veštine i namere vozača.

POVRATNA REAKCIJA  - SPREGA

Kako ulazite u komunikacijski krug? Kako ćete uspeti poštovati i ceniti modele drugih ljudi, a pritom zadržati sopstveni integritet? Povratna sprega ili empatija neophodni su za uspostavljanje poverenja, pouzdanosti i razumevanja, koje će omogućiti slobodne reakcije u obrazovanju, terapiji, savetovanju, poslovanju, prodaji i obuci. Šta treba da učinite kako biste ostvarili povratnu spregu sa ljudima, kako možete stvoriti odnos poverenja i saradnje, te kako možete usavršiti i razviti tu prirodnu veštinu?
Kako bismo dobili praktičan, a ne teorijski odgovor, pitanje moramo postaviti obrnuto. Kako znamo da je dvoje ljudi ostvarilo povratnu spregu? Osvrnete li se u restoranu, kancelariji ili nekom drugom mestu gde se ljudi susreću i razgovaraju, kako ćete znati ko je ostvario povratnu spregu, a ko nije?
Kad dvoje ljudi ostvari povratnu spregu, njihova komunikacija kao da teče: njihova tela, kao i njihove reči, uklapaju se jedno s drugim. Ono što kažemo može stvoriti ili uništiti povratnu spregu, no na to otpada samo sedam posto komunikacije. Govor tela i intonacija puno su važniji. Možda ste primetili da se ljudi koji su postigli povratnu spregu, nesvesno prilagođavaju se jedno drugome u držanju, gestovima i pogledima. Poput plesa, kada jedan partner reaguje na pokrete drugog, međusobno se podražavajući. Oni ucestvuju u igri uzajamnog reagovanja. Govor njihovih tela je komplementaran.
Jeste li ikada uživali u razgovoru sa nekim i primetili da su vaša tela poprimila isto držanje? Što je veća povratna sprega, veće je i usklađivanje. Izgleda da je ova veština urođena, jer se i novorođenčici pomeraju u ritmu okolnih glasova. Kada ljudi ne ostvare povratnu spregu, to se odrazava na njihovim telima: ma šta govorili, njihova tela neće biti usaglašena. Oni ne plešu, i to je vidljivo na prvi pogled.
Uspešni ljudi ostvaruju povratnu spregu, a ona dovodi do poverenja. Povratnu spregu možete ostvariti s kim god želite ako svesno usavršavate prirodne veštine koje svakodnevno koristite. Usklađivanjem i ogledanjem govora tela i intonacije možete veoma brzo ostvariti spregu sa bilo kim. Usaglašavanje kontakta očima, potpuno jasno, veština je postizanja povratne sprege, i jedina je koja se uči u engleskoj kulturi, koja je izgradila stroge zabrane kada je u pitanju svesno opažanje i reagovanje na govor tela.
Kako biste ostvarili spregu, zaplešite sa svojim sagovornikom, tako što ćete pažljivo i sa dužnim poštovanjem uskladiti govor tela. Time izgrađujete most između vas i njegovog modela sveta. Usklađivanje nije isto što i oponašanje: primetno, neprirodno i slepo oponašanje pokreta druge osobe obično se smatra uvredljivim. Možete uskladiti pokret ruke malim pokretima svoje sake, a pokrete tela pokretima svoje glave. To nazivamo ukrstenim ogledanjem. Možete uskladiti raspodelu težine i osnovno držanje. Kada su ljudi slični jedni drugima, oni se jedni drugima i sviđaju. Usaglašavanje disanja bitno je sredstvo za ostvarivanje sprege. Možda ste primetili da dvoje ljudi dišu usaglašeno kada su ostvarili duboku spregu.
To su osnovni elementi sprege. No, nemojte nam slepo verovati. Opažajte šta se događa kada gledate druge, a šta kada prestnete. Gledajte šta čine ljudi koji su uspostavili spregu. Postanite svesni onoga što činite spontano kako biste to mogli usavršiti i birati trenutak kada ćete ga koristiti.
Posebno obratite paznju na to šta se događa kada niste usaglašeni. Neki savetnici i terapeuti ogledaju i usklađuju se nesvesno i gotovo kompulzivno. Neusklađenost, takođe, predstavlja korisnu veštinu. Najelegantniji način da završite razgovor jeste da prekinete s plesom. No to nije moguće ako uopste niste plesali. Naravno, krajnji vid neusklađenosti je okretanje leđa.
Drugi način uspostavljanja sprege je usaglašavanje glasa. Možete usaglašavati intonaciju, brzinu, jačinu i ritam govora. Kao kada se pridružujete nečijem pevanju: umešate se i uskladite. Usaglašavanje glasa možete upotrebiti u telefonskom razgovoru kako biste ostvarili spregu. Opet, usklađenost možete narušiti menjajući brzinu i intonaciju kako biste prekinuli razgovor. To je takođe korisna veština. Ponekad je teško spontano završiti telefonski razgovor.
Samo dve stvari mogu ograničiti vašu sposobnost uspostavljanja sprege: stepen vaše sposobnosti uočavanja držanja ljudi oko vas, njihovih gestova i govornih obrazaca, i veština da to usaglasite u jednom plesu povratne sprege. Taj će odnos skladno poigravati između vašeg integriteta, onoga što ste sposobni da učinite i u šta nesumnjivo verujete, kao i činjenice koliko ste daleko spremni da idete u izgrađivanju mosta koji vas vodi do drugog čoveka i njegovog modela sveta.
Obratite paznju na to kako se osećate kada se uskladite s nekim: možda se osećate neugodno kada su u pitanju neki ljudi. Sigurno postoje neki obrasci ponašanja koje nećete hteti neposredno da pokusate. Nećete oponašati disanje koje je puno brže od vašeg spontanog disanja, niti ćete oponašati nečije vrpoljenje. Ponekad se ukrstenim ogledanjem naziva korišcenje nekog sličnog ponašanja radije nego neposredno ogledanje. Ako ste spremni svesno da koristite ove veštine, spregu možete ostvariti kad god to želite. Druga osoba ne mora vam se sviđati kako biste s njom ostvarili spregu: jednostavno, izgradite most,  kako biste je mogli bolje razumeti. Stvaranje sprege je izbor i ne možete znati da li je korisno i kakve rezultate daje, ako je ne iskusite.
Dakle, sprega predstavlja celokupni kontekst koji zaokružuje verbalnu poruku. Ako značenje komunikacije leži u odgovoru koji elicitiramo, onda je povratna sprega jedna od tih veština.

AnaK

Janko 23.7.2002.

Tikica

ISKORAK I NAVOĐENJE

Povratna sprega vam omogućava da izgradite most prema nekom drugom: postoji, dakle, određeni stepen razumevanja i kontakta. Kada ste to ostvarili, možete započeti da menjate svoje ponašanje, i drugi će najverovatnije poći za vama. Možete ih odvesti u drugom pravcu. Najbolji nastavnici su oni koji uspostave spregu i uđu u svet svog učenika, omogućavajući tako učeniku lakše razumevanje predmeta ili umeća. Oni se sa njim dobro slažu, a dobar međusobni odnos olakšava zadatak.
U NLP terminologiji ovo nazivamo iskorakom i navođenjem. Iskorak je premošćivanje uz pomoć sprege i poštovanja. Navođenje je teško ostvarivo ako ne postoji sprega. Nikoga ne možete prevesti preko mosta ako ga najpre ne izgradite.
Isto se ponašati i očekivati od drugih ljudi razumevanje i iskoračavanje prema vama, samo je jedna mogućnost. Ponekad će dati rezultate, a ponekad neće. Ukoliko se ponašate uvek na isti način, dobijaćete različite rezultate, a neki od njih neće biti poželjni. Ako ste, pak, spremni da menjate svoje ponašanje u skladu sa ciljem, na boljem ste putu.
Iskoračujte sve vreme kako biste se uklopili u različite društvene situacije:
tako ćete drugima, kao i sebi, doneti mir i spokojstvo. Iskoračujte u druge kulture poštujući njihove običaje. Želite li ići u prvorazredni hotel, nosićete kravatu. Pred svestenikom nećete psovati.
Na razgovor za posao doćićete pristojno odeveni, ako ga zaista
želite dobiti.
Iskorak je, zapravo, opsta veština za ostvarivanje povratne reakcije (sprege): koristimo je kada razgovaramo o zajedničkim interesima, prijateljima, poslu i hobijima. Iskoračujemo ka emocijama. Kada je neko nama drag tužan, prema njemu se ophodimo saosecajno, a ne uzvikujemo srdačno: ,,Razvedri se!" To bi ga najverovatnije samo još više oneraspoložilo. Vi mu, doduše, prilazite dobronamerno i pozitivno nastrojeni, ali ne uspevate u svojoj nameri. Najbolje bi bilo osmotriti njegovo držanje i uskladiti se, kao i upotrebiti blagi ton, u skladu s njegovim osećanijma. Tek potom treba postupno menjati i prilagođavati se boljem i bogatijem izvoru. Ako je most sagrađen, druga će vas osoba slediti. Nesvesno će opažati da poštujete njeno stanje i biće spremna da vas prati, ako je to pravac kojim želi ići. Ovakvo emocionalno iskoračavanje i navođenje značajno je sredstvo u savetovanju i terapiji.
Ako je netko ljutit, predstavite osećaj besa u nešto blažem obliku od njegovog. Ako preterate, postoji opasnost pogoršanja. Kada ste se usaglasili, možete ga polako početi navoditi u mirnije stanje stišavajući svoje emocije. Možete iskoračiti u užurbanost i predstaviti je tonalitetom, govoreći malo glasnije i malo brže nego inače.

Ostvarićete spregu ako pokažete razumevanje za ono što vam ljudi govore. Ne morate se slagati sa njima. Dobar način za to je da izbacite veznik "ali" iz svog rečnika. Zamenite ga veznicima ,"i" ili "medjutim". Veznik ,,ali" moze biti destruktivan: podrazumeva da ste čuli ono što je rečeno, ,,ali" imate neke primedbe zbog kojih to odbacujete. ,"i"  ili "medjutim" je bezazleno. Jednostavno dodaje i proširuje ono što je već rečeno. Reči same po sebi imaju veliku moć. Razmislite o ovim promenama. No, to bi moglo biti teško. Ipak, najverovatnije ćete shvatiti da vredi. I uspećete da ostvarite snažniju spregu.
Ljudi koji pripadaju istoj kulturi obično imaju isti sistem vrednosti i dele slicne poglede. Zajednički interesi, posao, prijatelji, hobiji, sklonosti, nesviđanja i politička uverenja stvaraju neku vrstu sprege.
Prirodno je slagati se sa ljudima sa kojima delimo isto mišljenje i koji imaju isti sistem vrednosti.
Iskorak i navođenje temeljne su ideje NLP-a. Podrazumevaju spregu i poštovanje drugih ljudi i njihovih modela sveta. Imaju pozitivnu nameru i značajno su sredstvo u postizanju dogovora i zajedničkih ciljeva. Kako biste uspešno iskoračivali i navodili, morate voditi brigu o drugim ljudima i ponašati se dovoljno fleksibilno, što će vam omogućiti da odreagujete na ono šta vidite i čujete. NLP je vojnička veština komunikacije: skladna, prijatna i veoma korisna.

Unabebili

Hvala na odvojenom vremenu.  :flower:

poslednje 2 recenice su mi odrazile ono o cemu ceo dan mislim, a ne nalazim reci da uoblicim  :good:
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

maxic

Nasla sam ovdje kurs iz ove oblasti, tj dobijes sertifikat za terapeuta, ali mi djeluje neozbiljno. A tema mi se bas dopada.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

Tikica

Quote from: maxic on April 19, 2011, 01:06:31 AM
Nasla sam ovdje kurs iz ove oblasti, tj dobijes sertifikat za terapeuta, ali mi djeluje neozbiljno. A tema mi se bas dopada.

Ja sam dobila sertifikat za trenera, i odrzala sam par treninga kolegama u bivsoj firmi. Ideja mojih bivsih poslodavaca je bila da me obuce, i da ja kasnije obucavam ostale zaposlene. U toj firmi vise ne radim, i nisam vezana etickim kodeksom prema bivsem poslodavcu, tako da imam prava da drzim treninge, ali nemam takvu ambiciju. Sada prenosim neka znanja ljudima oko sebe.
Inace, treninzi koje sam pohadjala, i kasnije praktikovala su veoma zabavni i lagani. Ima mnogo interaktivnih i kreativnih vezbi, koje je, na zalost, nemoguce preneti putem interneta. Ovde vam iznosim samo teoriju, ali za sve postoje prakticne vezbe, i na taj nacin se najlakse i najbrze uci.

Razmisljala sam o nedostacima  u komunikaciji putem foruma.
Ovde smo fokusirane samo na reci, a uskracen nam je  govor tela i intonacija. zato su smajlici korisni.

:flower:

NikkiL

Quote from: maxic on April 19, 2011, 01:06:31 AM

Ima ih ovde dosta, neki su skroz božemesačuvaj neki deluju OK. Ono sto meni smeta u nekima je zalaženje u sferu terapeuta. Mogu da budu treneri, couch (to je sad popularno), štagod, ali terapeuti ne. Zbog takvih stvari NLP i ima ovde lošu reputaciju u stručnim krugovima. :innocent:

Quoteali za sve postoje prakticne vezbe, i na taj nacin se najlakse i najbrze uci.

Mislim da je bez prakticnih vezbi i nemoguce usvojiti ovo,jer je sustina u razbijanju reakcija koje su nam uslovljene (nacina govora,intonacije, neverbalne komunikacije) i uskladjivanja sa sagovornikom a to mora da se vežba i to dosta...

CyberPsihologija Blog
Dekoracija torti i kolaca

Angela 27.10. 2002
Konstantin 03.01. 2006

AnaK

Dobih danas link od jedne drage osobe  :kiss1: i baš mi se dopalo. Posebno ovo:

QuoteMi u toku 1 dana imamo oko 60.000 misli, i od toga 90% su iste misli koje mislimo svaki dan. Ako su te misli o ovome što je dobro i dan će nam biti lepši. Zamislite samo dok po ceo dan razmišljate  o svim lepim stvarima koje imate u životu ili lepim stvarima koje će vam se tek dogoditi.

Koliko često ste razmišljali o nečem ružnom što vam se nije dogodilo? Isto tako možete da razmišljate o lepim stvarima koje vam se nisu još dogodile, i dok razmišljate o njima i vi se na neki način menjate i počinjete da ih primećujete oko vas i kada ih primetite i obratite pažnju na njih one rastu i sve više postaju deo vas i vašeg života. I onda i vi sami krećete sve više da ,,rezonujete" na te stvari. Šta znači rezonovati? Odgovarate, reagujete na njih.

Ako ispred sebe imate u isto vreme nešto ružno i nešto lepo vi možete da ,,rezonujere" na ovo lepo a ružno i da ne primetite. I onda je vama to lep događaj i uživali ste u njemu. A da ste odabrali da rezonujete na ružno bio bi to ružan događaj. Vi sami birate od kakvih iskustava će se sastojati vaš dan. Od lepih ili ružnih, ili ako je mešavina sa kojim učešćem čega. Opet tu imamo pitanje navike. Ako ste navikli to što ste navikli da mislite po ceo dan, kako se odvići i navići nešto korisnije.

Slušao sam skoro jedan audio program, Mind power od John Kehoe (preporučujem). Čovek se bavi moćima ljudskog uma i kako koristiti fantastične moći vaše misli. I evo on daje 4 tehnike kako možete da ,,istrebite" negativne misli iz vašeg uma.

1. Čim prepoznate negativnu misao stanite. Ne branite se, ne analizirate, ne prepirete se. Jednostavno stanete i odsečete tu misao i krenete da razmišljate o nečem drugom.

2. Prepoznajte da je to samo negativna misao. I kažete sebi ,,Ovo je samo negativna misao. I ništa više" i opet naravno pređete na neku drugu misao. Pozitivnu.

3. Preterivanje dok ne postane apsurdno smešno.

4. Posle nje pomislite suprotnu pozitivnu misao. Ako je bila misao ,,Šta ako dobijem otkaz?" mogu da pomislim ,,Ja sam siguran na ovom poslu i jedva čekam da dobijem unapređenje."

Na ovaj način krećete da smanjujete naviku mišljenja negativnih misli (ako je imate) i stičete naviku mišljenja pozitivinih misli.

Kako fokus okrenuti ka pozitivnom. Ako smo svesni ovoga da imamo izbor i da se na obe strane nalaze informacije i ako prepoznamo da razmišljamo o negativnim aspektima možemo da stanemo i sagledamo pozitivne aspekte i onda da dobijemo i tu informaciju i da prepoznamo i drugu stranu medalje.

http://www.komunikacionevestine.com/2012012388/zoran-drobnjak/gde-je-vasa-paznja.html
Janko 23.7.2002.

Finalina

Ovo je interesantna tema i za empirijska razmatranja, ali izgleda nemamo vremena da se zadzimo na njoj, a bas bi i mogli. Negde je i korisna, cini mi se.

No, meni je sve ovo oko nlp zapravo " stara borba" izmedju volje i uobrazilje, a čika Kue je davno na šarmantan način približio ljudima "ideju" kako da se ophode sa sobom i svojim mislima. I dan danas se iz njegovih metoda izvode varijacije i modifikacije koje NikkiL pominje da su na lestvici sortirane raznoliko.

Sve u svemu, na jednoj temi imamo savrsen primer kako je "programiranje" uspelo .... onaj Francuz sto prelazi preko konopca na xy metara visine.

.... da li ja mozda ovde offtopikujem  :rofl:

martina

ja sam isla na CBT, dva puta

iskreno, nisam odusevljena. ne kazem da je lose, ali jako zavisi od terapeuta. prvi put mi je terapeut bila zena koja je na specijalizaciji za psihijatra. ona je bila ok. ali opet... cilj je da dobijes sposobnost da sam to odradis za sebe kad treba. to je super. ali kad imas zivot koji je u non-stop frci - dodje ti ko vjezbanje i dijeta, skoro pa nemoguce, osim kad ti je zdravlje ugrozeno

drugi put mi je terapeut bila socijalna radnica koja je, u najmanju ruku, bila smijesna. to sto ona radi bih i ja mogla da radim... zena stvarno ne treba da radi nista ozbiljnije od piskaranja po kakvom blogu. meni je bilo svejedno, jer tad mi je ta terapija sluzula najvise da ne idem na posao, posto mi je problem bila okolina tamo, a ne to sto sam bila u depresiji.

mislim, sve je to dobor cuti i vidjeti... ali cuda za tri dana nema. cak i tabletama koje pijem je trebalo 6 nedelja za puno dejstvo.
da sam i za jednu ovu terapiju morala da platim, iskreno - to bi bilo bacanje para. ovako - no harm dan, a ponesto se i nauci.

moguce je, doduse, da sam ja jednostavno los materijal za magiju pozitivnog razmisljanja. po prirodi sam racionalna, razmisljam logicno i sagledavam cinjenice ( sto je osnova cbt-a). znam kad sam u govnima. a ako imam problem i ne mogu da ga rijesim - onda sam realno u govnima. jedino sto tu pomaze iz cbt-a je ono - sta je najgore sto moze da se desi? pa najgore je da ostanes bez posla. i sta je tu najgore? da nemas para.... i tako dalje. mislim, mozes ti da uzmes, kako oni preporucuju, pozitivan spin u smislu: posla ima, naci cu nesto... ali sama nekonkretnost tog optimizma za mene ne radi. a konkretnost mjesecnih troskova je uvijek u vidokrugu

e sad... ono sto sam ja naucila, postapajuci se CBT-em, je kako da zivis sa nerjesivim problemom. malo ne mislis, malo citas da ne mislis, malo si ionako u frci pa nemas kad da mislis... a sta se desi - bude

mozda malo filozofiram, ali moj je utisak da ovaj cbt dolazi iz nekog protestanskog vidjenja etike, rada i razmisljanja - da svaki problem ima rjesenje, da rad na necemu automatski znaci i da ce sve biti dobro, da postoji tzv "closure"
ja ne vjerujem u to sve, i tu se, vjerovatno, razilazimo CBT i ja.

znam da se smatra uspjesnom i brzom tehnikom, ali po njima sam i ja izlijecen slucaj... a ja to ne mislim. mislim da cbt bez lijekova ne vrijedi mnogo
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

NikkiL

Cini mi se da možda i nisi imala najbolje terapeute... nije CBT bazirana bas toliko na pozitivizmu vec vise na ovom racionalnom pristupu i uskladjivanju misli - ponasanja -osecanja, meni je to na primer terapija prvog izbora (za ljude kojima odgovara i naravno za odgovarajuce probleme).Sto se lekova tice, za odredjene stvari oni su prosto najefikasniji i tu nema nikakve diskusije. Za neke druge (recimo za fobije) je CBT fenomenalna stvar a tu ti lekovi nish ne mogu pomoci osim da suzbijaju anksioznost ali ne resavaju problem.

Kad smo kod pozitivizma, ja sam uronila zahvaljujući nekolicini kolega zaraženih pozitivnom psihologijom u istu posve neplanirano i potpuno sam oduševljena. Nije u pitanju nikakav new age, neutemeljeni optimizam isl, vec neke tako proste i jednostavne stvari za koje nam je trebala cela nauka da ih ponovo "otkrijemo".. postoje i neke vezbe ...svodi se na slicnu stvar kao CBT - prepoznaj odredjene misli i kontrolisi ih - sa jedne strane, a sa druge te uci kako da u svetu oko sebe trazis i prepoznajes lepo i dobro (za koje smo nekako postali slepi).

jedna od banalnih stvari  recimo> pokusajte da svako vece zapisete po 3 lepe stvari koje su vam se tog dana desile, koje ste videli...to bukvalno moze da bude "popila sam jutarnju kafu i gledala kroz prozor kako pada sneg" "doslo mi je dete poljubilo me"  neki trenutak u kome vam je bilo prijatno i lepo..

Pisala sam vec i pisacu na blogu nesto o tome pa zavirite koga zanima.. mogu i ovde da vam pisem ako vas interesuje nesto vise kad stignem....bukvalno i ja ucim trenutno vise o svemu, citam nekoliko knjiga na tu temu i ucim od kolega ali mi je za sada utisak jako dobar i licni a i strucni u smislu da je sve o cemu se prica vrlo utemeljeno u brojnim istrazivanjima...
CyberPsihologija Blog
Dekoracija torti i kolaca

Angela 27.10. 2002
Konstantin 03.01. 2006