Prezentacija Uskrsnjih obicaja iz Srbije

Started by rafa, April 13, 2011, 04:39:23 PM

Previous topic - Next topic

stacka

Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

rafa

Pa eto nista, ja sad ustala da nesto mesim za ujutru posto sam sinoc zaspala.  :lol:

Iskopirala sam slike koje je htela, zalepila na veliki pak (zastava, mapa, narodne nosnje, malo beograd, malo ns, selo, planine, reke  :crazy: i nekoliko uskrsnjih fotografija- jaja, deca slikaju i farbaju jaja, uskrsnja liturgija, i folklor na proslavi  :lol:).

Ispricacu da je slicno, malo za Lazarevu subotu i vencice od cveca (btwo, sto li se nose zvoncici, to moram da nadjem), za farbanje jaja, cuvarkucu - kako i zbog cega je, za trljanje decijih obraza, veliki post, da je pricest u nedelju ujutru, za svecanu trpezu nedeljom i lepo oblacenje, to svuda pominju  :lol:).
Toliko.

PRavim neke buhtle slatke, reci cu da su Uskrsnje (pa stvarno, da nemamo bas nista Uskrsnje  :blink: i projice mafine).

Nisam oprala kosu, to cu negde oko pet.  :rofl:
10.12.2002.
19.05.2005.

there's no truth, only perception

janavi

a nešto oko Vrbice? to je pred Uskrs :)
ok, znam da kasnim, al za dogodine  :-[
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

AnaK

Lazareva subota = Vrbica :)

Sad malo tražih, i našla sam da su zvončići 'simbol čistote i nevinosti', i da 'deca hodaju, zvoneći i slave ovaj dan'. I bitno je da su uvek na trobojci :)

:kiss1:
Janko 23.7.2002.

Glitter

rafa

Gotovo  :diva: :diva:

Iako sam bila poslednja i kratka, bila sam najbolja.  :lol:
Svidela mi se i Ruskinja, koncizna i simpa, i pozdravljali se sa Hristos Voskrese, sa svom decom u horu.  :girl_in_love:
Brazilski obicaji kao druga planeta, ali je slatka mama.
Engleskinja udavila, kao i Cehinja ali nju volim i privatno.  :love32:
Grkinja brljbljiva i zbog nje smo kasnili, glorifikovala svoje selo i Spartu, donela slike teca-Antonisa kako vrti jagnje u dvoristu.  :lol:

Deca preslatka, bas mi je interesatntno kako ucestvuju. :girl_in_love: Nemirni A mi se malo slihtao pa je na moje predavanje najvise ucestvovao.  :rofl:

Pricala sam o Vrbici, ali rekla da zvoncici simbolizuju radost zbog Hristovog ulaska u Jerusalim. Pa sta.  :-\ :lol:

Napravila sam samo projice-mafine ( i to sa manje kukuruznog brasna nego propisano, nisam primetila da nemam), a nisam imala ni kvasac za buhtle te sam smutila neki najobicniji kejk (ono zuto, pa kakao u pola i u sredinu). Da li su jeli, reci ce mi Teodora. JA ne verujem.  :rofl:
10.12.2002.
19.05.2005.

rafa

10.12.2002.
19.05.2005.

Deda

Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

AnaK

Janko 23.7.2002.

Nanny Ogg

Bra-vooo!!  :clap: :clap:

Inace, ja sam cula (ne znam jel tacno  :-[ ) da deca nose zvoncice jer su "jaganjci Bozji".
Mislim, nije da je sad bitno, al mozda nekom ustreba za dogodine  :girl_haha:

Ajte zene, ne dram'te

Unabebili

raficka, bravo ( jbte, kad si ti nocas spavala  :lol::clap:

opricaj nam te brazilske obicaje  :rofl:
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

rafa

Pa videla si me online i da nisam spavala.  :crazy:
Jesam zapravo, od 11.30-2.30 i posle od 5.30-6.30. Jos uvek mi se ne spava.  :blink:

Ali danas je petak.  :clap:

Vise je pricala uopsteno o Brazilu, o fudbalu, karnevalu i kafi, o vodopadima i elektro energiji, o bogatstvu-siromastvu. Za sta je svaka boja na njihovoj zastavi.
Neke razne slike Pape sta rade svaki dan na Veliku nedelju, sreda je tamni dan te se gase sve svece i ostaje upaljena samo jedna, Hristova. Jedan dan sam videla gosn Papu u crvenoj odori da lezi ispred oltara, bice da je petak ali ne znam zasto.  :-[
Ne poste, jedu normalno meso a samo veliki petak cela zemlja jede bakalar.
Donela da posluzi neke kuglice od kokosa i mleka u prahu, nisam probala.
10.12.2002.
19.05.2005.

rafa

Nanny, nisam nasla nista za zvoncice, thank u.  :kiss1:

"Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dečje radosti, jer je, prema jevanđelju, Hristos polazeći u Jerusalim rekao: "Pustite decu k meni, jer takvih je carstvo nebesko".

Na taj praznik se u pravoslavne hramove unose vrbove grane koje tu ostaju do nedeljne liturgije, na Cveti, kada se obavlja ritual blagosiljanja vrbe.

Vrbove grane koje se potom dele narodu, simbolizuju palmine grane kojima su hrišćani pozdravljali Spasitelja na ulasku u Jerusalim.'
10.12.2002.
19.05.2005.

Xe

Bravo za prezentaciju i uspesnu improvizaciju!  :clap: :clap:
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL