Prezentacija Uskrsnjih obicaja iz Srbije

Started by rafa, April 13, 2011, 04:39:23 PM

Previous topic - Next topic

rafa

:crazy: :crazy:
Nista me ne pitajte. Teodora me vec danima ganja da se u petak pojavim kod njih u skoli i trecem razredu pricam (uz jos nekoliko roditelja iz drugih zemalja) o obicajima kod nas o Uskrsu.
A posto u petak, 15. predajem izvestaje i ne znam gde sam, ja sam je eskivirala.  :-[

No danas me je zvala uciteljica da me zamoli da ipak dodjem. Ne treba nista puno, 15ak minuta.
Naravno, da napravim i neku lokalno jelo/meze/bilo sta.
Zastava, nosnja, uopsteno o zemlji i malo o Uskrsu, sve za 15 minuta.

Pomoc, please, a ja cu da se bacim i na guglanje.  :crycry:
Pa sta da pricam o Uskrsu a sto je toliko razlicito u odnosu na lokalne obicaje?
Cini mi se skoro nista.
10.12.2002.
19.05.2005.

there's no truth, only perception

Margarita

nemam pojma, jel imaju oni takmicenja za najtvrdje jaje, npr :girl_haha:

Glitter

cuvarkuca jaje, kajmak i vruca pogaca i sunka za dorucak  :lol: oni to sigurno nemaju  :rofl:

Xe

Za Uskrs nema toliko obicaja kao za Bozic. Ja bih se zadrzala kod sunke i kajmaka  :lol:
Ono, jedino prica kako devojke ujutru idu po vodu, pa u nju zamoce jaje farbano na Veliku subotu i njime trljaju mladjima obraze da budu rumeni i zdravi cele godine.
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Unabebili

Valja da se na Vaskrs uradi sledeće:

Umiti se vodom u kojoj je potopljen drenak, zdravac, bosiok i crveno jaje; decu dotaći jajetom - da budu crvena i zdrava tokom cele godine; najpre se omrsiti vaskršnjim jajetom.

U selima u južnoj Srbiji, ujutru se prvo prima komka i to pošto su se svi ukućani svečano obukli i ponovili nekim delom odeće za Vaskrs.

Komka je pričest koja se uzima kod kuće. U jednoj posudi, najčešće činiji, domaćica pripremi sledeće bilje: koprivu, zdravac, dren, koje potopi u vino zajedno sa komadićima uskršnjeg kolača. Posudu predaje domaćinu. Sa unutrašnje strane praga, od kućnih vrata, domaćin polaže sekiru, a ukućani, jedan po jedan, staju na sekiru i primaju komku, koju im domaćin daje kašikom. Potom svako od ukućana skoči napolje preko praga, koliko god ko može dalje, izgovarajući želje za zdravlje i napredak kuće.

Veruje se da na Vaskrs valja zorom ustati, a ne valja zaspati pre ponoći jer će se, u protivnom, spavati celog leta i ništa se neće uraditi.
Piše: Dragomir Antonić

Jedan od običaja kod Srba vezan za ovaj praznik pošto svi ukućani ustanu i svečano se obukli, da domaćin ispred kućnog praga sa unutrašnje strane položi sekiru. Domaćica tada iznosi posudu u kojoj su u vinu bili potopljeni komadići uskršnjeg kolača, koprive, drena i biljke zdravac. Domaćin tada staje na sekiru, prekrsti se i pozdravi ukućane sa ,,Hristos voskrese" na šta ukućani odgovaraju sa ,,Vaistinu voskrese". Nakon toga domaćin pojede komadić kolača iz posude. Na taj način on se prema narodnom verovanju pričestio.

Ali ako ovo sve napises, ima da te gledaju ubuduce kao Hanibala Lektora  :lol:
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

AnaK

Samo da te  :bighug: u znak podrške.
A farbanje jaja u lovini uz pomoć cvetića i travki, je l' to naš izum?
Janko 23.7.2002.

Xe

Nije, ali je slovenski, koliko se secam. Istocni Sloveni imaju bas razvijenu tradiciju saranja jaja cveticima i listovima. Pisanice, pisanke, pysanky - tako se zovu uskrsnja jaja.

Nanny Ogg

Daj im da probaju kajmak (ako imas, naravno), pokazi jaja ofarbana lukovinom i teraj ih da do besvesti na srpskom ponavljaju "Hristos vaskrese / vaistinu vaskrese", to bi trebalo da im bude dosta  :girl_haha:

:bighug:

Ajte zene, ne dram'te

Nanny Ogg

E da, mozes da im organizujes i takmicenje u tucanju jajima, ne znam jel to ima kod vas?  :think:  :girl_haha:

Ajte zene, ne dram'te

maripoza

Bas htedoh da kazem, obevezno da im organizujes tucanijadu. :clap:
Old enough to know better, but too young to care.

rafa

Kajmak nemam, naravno, odakle mi.
Tucanijadu imaju, farbaju u lukovini i ovde, a i pozdravljaju se za Uskrs - Hristos Voskrese - Vaistinu Voskrese (i jos 40 dana posle toga)>  :crycry:

Mislila sam da im pravim proju, ali obzirom ni da je teodora i aleks ne vole, koji vole sve nase i sve generalno  :lol:, plasim se da im se nece svideti.

Sinoc sam se komirala od umora rano, nisam nista spremila.  :girl_cray:
10.12.2002.
19.05.2005.

rafa

Hvala svima, danas cu nesto ispistai.

Teodora je imala idaju da dok pricam fiksiram onog nermirnog A koji joj od prvog razreda zagorcava zivot (ok, prema njoj se ove godine malo smirio ali smo imali jedan incident pre dve nedelje gde se mm svadjao sa uciteljicom0> ELem, da buljim u A sve vreme i da kazem da kod nas za Uskrs pravimo veliko ciscenje, i sve te iole nemirne koji su drugima uradili nesto nazao skupljamo u kamion, i vozimo u nepoznatom pravcu. :rofl: :turpija:
10.12.2002.
19.05.2005.

AnaK

Janko 23.7.2002.

Xe

gasha

Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.