Main Menu

Bonton

Started by Blue, April 14, 2011, 12:12:53 PM

Previous topic - Next topic

Blue

Cini mi se da nemamo temu o bontonu, a bila bi korisna, da razresi neke nedoumice.

Naime, zanima me da li je po bontonu, da ako neko na poslu sluzi kolace i nosi svakom da se posluzi, povodom nekog svog veoma srecnog dogadjaja ili uspeha - kao na primer - rodjenje deteta, napredovanje na poslu, zavrsetak postdiplomskih, rodjendan - kulturno odbiti kolac?

Ja zaista uvek uzmem, bilo da mi se jede ili ne, za svaki slucaj, jer mi se cini da ako ne uzmem da mogu nekoga da uvredim, ali zaista dosta ljudi odbija simbolicno posluzenje, cak i kada je povod cascenja recimo rodjenje dece, pa bas razmisljam da li tu ima ikakvih bonton pravila  :think:
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Deda

Kad mi se ne jede ili sam na dijeti( sto je cesto  :lol: , zadnju trecinu mog zivota)  bas me briga za bobn-ton, pa valjda ces slusati svoje telo. Zelje i lepe misli su u srcu a ne u tome da li ces uzeti kolac, bas tu nemam dileme
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

rafa

Ne znam pravilo, logicno mi je da se u tim situacijama uzima, zahvali i cestita/pozeli sve najbolje povodom cina zbog koga se slavi.
Sta ces posle sa tim, na tebi je. Tako nekako.  :think:
10.12.2002.
19.05.2005.

there's no truth, only perception

Glitter

Quote from: Deda on April 14, 2011, 12:35:53 PM
Kad mi se ne jede ili sam na dijeti( sto je cesto  :lol: , zadnju trecinu mog zivota)  bas me briga za bobn-ton, pa valjda ces slusati svoje telo. Zelje i lepe misli su u srcu a ne u tome da li ces uzeti kolac, bas tu nemam dileme
upravo je u ovome poenta, bonton nema nikakve veye sa tim sta ti osecas u srcu nego sa tim kako reagujes u tim situacijama, tj da li radis po nekim pravilima ili ne

Saska

kad neko nesto casti, uvek uzmem, makar malkice.

Gost51

ja bih uzela makar i nesto sto ne volim
za kasnije kao

janavi

ja redovno odbijam, ne vidim što je to blam, ili nije po bontonu
inače na tim 'grupnim druženjima' koji god da je povod, skoro nikad ništa ne jedem, osim ako nisam jedno 10h pre toga jela, i u tom trenutku sam mrtva gladna
doduše, češće se izvadim nekim poslom, pa se ni ne pojavim :)
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

rafa

Ja nisam shvatila da je grupno druzenje u pitanju (tipa koktel), tada se ni ne primeti ko sta pije/jede.

Vise sam imala u glavi situacije kad neko ide od stola do stola i nosi, kad idemo u posetu novorodjenoj bebi u bolnicu (to se ovde radi), tj majci, pa imaju onu kutiju sa kolacicima-cascavicima i prinesu ti pod nos da uzmes i tako te situacije. Jedan na jedan.

I slazem se da su zelje u srcu i dusi, ali zelje su i tog nekog ko casti da pocasti iz srca i duse zato sto mu se desilo nesto jako lepo. Zato mislim da 'iz srca i duse' u konkrenom bontonskom primeru ima veze.
10.12.2002.
19.05.2005.

janavi

kod nas nema to 'od stola do stola' :think: :-X
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

anelore

Ja mislim kao rafa.

Deda

Ma ja se ne ljutim i kad neko ne uzme , mada nisam nesto castila u poslednje vreme  :crazy:

anelore

Ne ljutim se ni ja, i razumem sve odgovore, od "nisam gladan/na" preko "na dijeti sam" (ovo narocito jer me licno pogadja" do "uzecu kasnije" sto mi je uctivi nacin da se kaze "ne mogu" ili "necu". Ali kad sam ja sa druge strane, dakle, kad mene posluzuju, uzmem, cak i probam, makar i najmanje parce.

Deda

Pa dobro, 'ajde jedan kolacic, ali parce torte mi glupo da uzmem a da ne pojedem, postenije mi je da odbijem

Lani

Quote from: rafa on April 14, 2011, 12:49:26 PM
Ne znam pravilo, logicno mi je da se u tim situacijama uzima, zahvali i cestita/pozeli sve najbolje povodom cina zbog koga se slavi.
Sta ces posle sa tim, na tebi je. Tako nekako.  :think:

Ja sam ovako razmišljala ali onda sam jednom na poslednjem poslu donela tortu od Ivinog rođendana koju su svi uredno uzeli dok je jedna koza sve vreme jela i gunđala kako je teška torta, kako će se ugojiti bla bla  :hm: da bih na kraju kad sam otišla do kupatila zatekla više od pola parčeta (njenog) kako pluta u WC šolji.  :hm:
Bolje bi mi bilo da je odbila parče nego što ga je ćušnula u šolju kao da je guvance neko. ;D
Tako da ja, ako stvarno ne mogu (ali slatko skoro uvek mogu  :crycry:) se zahvalim i kažem da ne mogu, na dijeti sam, upravo sam jela posle ću, itd. Uostalom, uvek se izvučem tako što npr. uzmem sok pa kao nazdravim umesto što pojedem tortu.

rafa

Lani  :bighug:
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Ne nosite torte ili secite minimalne, sitan-kolac velicine parcice. Ozbiljno.
I jedna tacna sa ekstra komadicima (iste velicine) za one sto im se svidelo.   :kiss1:
10.12.2002.
19.05.2005.